Οι διαδρομές του “σκοτεινού χρήματος” στη συμμαχία Μασκ – Τραμπ

 Οι διαδρομές του “σκοτεινού χρήματος” στη συμμαχία Μασκ – Τραμπ

Ο Έλον Μασκ χρηματοδότησε κρυφά, τα τελευταία χρόνια, μια συντηρητική πολιτική ομάδα, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που γνωρίζουν τις δωρεές του, πολύ πριν ο μεγιστάνας υποστηρίξει τον Ιούλιο την προσπάθεια του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επανεκλογή. Δύο από τα άτομα που γνωρίζουν τις δωρεές είπαν στο Reuters ότι οι συνεισφορές του Μασκ στον οργανισμό Building America’s Future, είχαν ξεκινήσει από το 2022. Ένας από αυτούς και μία τρίτη πηγή ανέφεραν ότι οι δωρεές ανήλθαν σε εκατομμύρια δολάρια, ενισχύοντας σημαντικά τον οργανισμό, του οποίου οι διαφημίσεις και οι καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επέκριναν την κυβέρνηση Μπάιντεν και προοδευτικές πολιτικές πλατφόρμες, τις οποίες ο ίδιος ο Μασκ καταγγέλλει συνεχώς.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Ο Έλον Μασκ φρόντιζε για πολλά χρόνια να αποφεύγει την εμφάνιση της συμπάθειας του προς κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ. Παρέμενε απασχολημένος πίσω από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla, του διαστημικού SpaceX και της πλατφόρμας κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης X (πρώην twitter). Μόλις τον Μάρτιο, μήνες πριν υποστηρίξει δημόσια τον Τραμπ και ανακοινώσει σχέδια για χρηματοδότηση μιας επιτροπής πολιτικής δράσης για να δουλέψει εναντίον των Δημοκρατικών, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: “Για να είμαι ξεκάθαρος, δεν δωρίζω χρήματα σε κανέναν από τους δύο υποψήφιους για πρόεδρος των ΗΠΑ”.

  • Ωστόσο, οι δωρεές του στον οργανισμό Building America’s Future, θα έδειχναν ότι ήδη χρησιμοποιούσε τους τεράστιους πόρους του για να χρηματοδοτήσει δεξιούς σκοπούς. Ως μη κερδοσκοπικός όμιλος, ο οργανισμός δεν υποχρεούται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία να αποκαλύψει τους οικονομικούς του υποστηρικτές.

Αν και τέτοιες ομάδες δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτούν πολιτικές εκστρατείες υποψηφίων, μπορούν να υποστηρίξουν πολιτικούς σκοπούς. Ως εκ τούτου, αναφέρονται συνήθως ως ομάδες «σκοτεινού χρήματος», που χρησιμοποιούνται από πολιτικούς παράγοντες, Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, για να κρύψουν την οικονομική προέλευση των εκστρατειών επιρροής.

  • Στην περίπτωση του Μασκ, τα τέσσερα άτομα που γνωρίζουν τις δωρεές του είπαν στο Reuters, ότι οι συνεισφορές του στο Building America’s Future παρέμειναν στενά φυλαγμένες. Τρεις από τους ανθρώπους ενημερώθηκαν για τις δωρεές από στελέχη του οργανισμού ή συνδέονται με αυτόν.

Όλοι μίλησαν στο Reuters με την προϋπόθεση πως θα διατηρηθεί η ανωνυμία τους.

Ραγδαία αύξηση στα έσοδα του οργανισμού μετά τις δωρεές του Μασκ- Οι επιθέσεις σε Μπάιντεν και Χάρις

  • Τα έσοδα στο Building America’s Future, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, αυξήθηκαν από περίπου 11 εκατομμύρια δολάρια το 2021 σε περίπου 53 εκατομμύρια δολάρια το 2022, τη χρονιά που δύο από τους ανθρώπους είπαν ότι ο Μασκ είχε ήδη ξεκινήσει τις δωρεές του.

Τα στοιχεία είναι τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων, η οποία απαιτεί από τους αφορολόγητους οργανισμούς να αποκαλύπτουν τα έσοδά τους. Δεν είναι σαφές εάν ο Μασκ εξακολουθεί να χρηματοδοτεί τον οργανισμό ή πόσα χρήματα μπορεί να έχει δωρίσει συνολικά.

  • Τα τελευταία δύο χρόνια, ο οργανισμός Building America’s Future έχει επιτεθεί στην κυβέρνηση Μπάιντεν σε μια σειρά από θέματα, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης, ένα θέμα που σχολιάζει συχνά ο Μασκ.

Ένα πρόσφατο βίντεο κατά της μετανάστευσης που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο από την οργανισμό, ισχυρίζεται ότι η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, αντίπαλος του Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου, «ηγήθηκε της εισβολής» μεταναστών πέρα ​​από τα μεξικανικά σύνορα και πάντα «έβαζε τους παράνομους πρώτους».

Το Building America’s Future ξεκίνησε επίσης πρόσφατα μια διαφημιστική καμπάνια 10 εκατομμυρίων δολαρίων με σκοπό να υπονομεύσει την υποστήριξη των Αφροαμερικανών στην Χάρις. Η εκστρατεία επικρίνει την προσπάθεια του Λευκού Οίκου να απαγορεύσει τα τσιγάρα μενθόλης. Έρευνες δείχνουν ότι τα τσιγάρα, που από καιρό κυκλοφορούν στο εμπόριο σε Αφροαμερικανούς, είναι ακόμη πιο επικίνδυνα για την υγεία των καπνιστών απ΄ ότι ο κανονικός καπνός.

«Αντί να εστιάζει σε σημαντικά ζητήματα», λέει κάποιος στο βίντεο, «η προτεραιότητα του Μπάιντεν είναι να απαγορεύσει τα τσιγάρα μενθόλης», προσπαθώντας να πει στους ενήλικες «τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν».

Η μετακίνηση του Μασκ στα δεξιά του πολιτικού άξονα

  • Αν και έχει πει ότι ψήφισε για τους Δημοκρατικούς υποψηφίους για την προεδρία, συμπεριλαμβανομένων των Μπάιντεν και Χίλαρι Κλίντον, ο Μασκ έγινε επικριτής της τρέχουσας κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι ο Λευκός Οίκος δεν βοήθησε καθόλου την Tesla και τη SpaceX.

Ο Μασκ, που κατατάσσεται από το Forbes ως το πλουσιότερο άτομο στον κόσμο, έχει γίνει επίσης σφοδρός επικριτής της πολιτικής ταυτότητας. Έχει χρησιμοποιήσει τις συχνές αναρτήσεις του στο X για να διαδώσει αποδεδειγμένα ψευδείς θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τους Εβραίους, τους μετανάστες και τον επικείμενο «εμφύλιο» στη Βρετανία.

Μετά την πρόσφατη συμμαχία του Μασκ με τον Τραμπ, ο πρώην πρόεδρος είπε ότι εάν εκλεγεί θα έθετε τον Μασκ επικεφαλής μιας κυβερνητικής επιτροπής αποτελεσματικότητας.

  • Η America PAC, μια επιτροπή πολιτικής δράσης, την οποία ο Μασκ πρόσφατα παραδέχτηκε πως χρηματοδοτεί, έχει ξοδέψει 77 εκατομμύρια δολάρια σε μια εκστρατεία για τις εκλογές, ώστε να ενθαρρύνει τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τον Τραμπ, σύμφωνα με ομοσπονδιακές εκλογικές καταθέσεις. Η ακριβής οικονομική συνεισφορά του Μασκ στην America PAC δεν είναι ξεκάθαρη.

Εκτός από τη σύνδεσή τους με τον Μασκ, η America PAC και το Building America’s Future αλληλοεπικαλύπτονται από άποψη προσωπικού και συμμετεχόντων, σύμφωνα με εκλογικές καταθέσεις και άτομα που είναι εξοικειωμένα με τις λειτουργίες και των δύο ομάδων. Ένα από αυτά τα άτομα είναι η Τζένερα Πεκ, πρώην μάνατζερ εκστρατείας του κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις και τώρα μία από τους βασικούς ηγέτες στο America PAC. Όπως το Building America’s Future, έτσι και τα μηνύματα του America PAC έχουν επιθετικές προσωπικές κριτικές για την Κάμαλα Χάρις. Φυλλάδια που μοίρασε η ομάδα στην Αριζόνα, περιλαμβάνουν φωτογραφίες της αντιπροέδρου να γελάει και να γράφει: «σταμάτα να γελάς Καμάλα».

Σχετικά Άρθρα