ΣΥΡΙΖΑ/Σύγκρουση στην Κ.Ε- Υποψηφιότητα Κασσελάκη μέσω…Τζάκρη- Αμφισβητούν οι “87”-Αίτημα διαγραφής του από Μουμουλίδη

 ΣΥΡΙΖΑ/Σύγκρουση στην Κ.Ε- Υποψηφιότητα Κασσελάκη μέσω…Τζάκρη- Αμφισβητούν οι “87”-Αίτημα διαγραφής του από Μουμουλίδη

Μέσα σε κλίμα διχασμού και έντονης αντιπαράθεσης πραγματοποιήθηκε άλλη μία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με κύριο ζήτημα την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας να μεταθέσει το συνέδριο κατά μία εβδομάδα. Αυτή η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πλευράς του Στέφανου Κασσελάκη. Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν η Θεοδώρα Τζάκρη πήρε το λόγο και κατέθεσε επίσημα την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου, συνοδευόμενη από το πόθεν έσχες του.

Η υποψηφιότητα του Κασσελάκη κατατέθηκε με την υποστήριξη 87 υπογραφών στελεχών, αριθμός που, σύμφωνα με την κ. Τζάκρη, ισοδυναμεί με τον αριθμό των υπογραφών που οδήγησαν στην ανατροπή του.

Άμεσα αντέδρασε η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία από το βήμα της ΚΕ ανέφερε πως: «Δεν υπάρχουν υποψήφιοι πρόεδροι δια αντιπροσώπων» και πρόσθεσε ότι «οι προϋποθέσεις για την υποβολή υποψηφιότητας δεν είναι δύο (υπογραφές και πόθεν έσχες), αλλά είναι τρεις. Είναι και ο σεβασμός στις καταστατικές αρχές, στις αξίες και στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος».

«Όποιος δεν σέβεται τις δημοκρατικές αποφάσεις της πλειοψηφίας δεν μιλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αλλά για ένα άλλο κόμμα», είπε η κ .Γεροβασίλη και συνέχισε: «Ζητώ από τη Θεοδώρα Τζάκρη να ανακαλέσει όσα προσβλητικά έως υβριστικά εκστόμισε από αυτό εδώ το βήμα σε βάρος συντρόφων και συντροφισσών».

Τότε, στελέχη που πρόσκεινται στον κ. Κασσελάκη αποχώρησαν, και παρέθεσαν τους εξής λόγους:

  • «Μεθοδεύτηκε η αλλαγή ημερομηνίας του συνεδρίου με πρόσχημα ότι δεν υπάρχει χώρος
  • Προσκλήθηκαν να μιλήσουν υποψήφιοι ενώ δεν έχουν τυπικά καταθέτει οι υποψηφιότητες».

Ένταση σημειώθηκε και στο ξεκίνημα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όταν το προεδρείο της συνεδρίασης αποφάσισε να δοθεί ο λόγος στους υποψηφίους προέδρους (παρόντες εκτός του Σωκράτη Φάμελλου και του Παύλου Πολάκη που είναι μέλη της Κ.Ε., είναι και οι Νικόλας Φαραντούρης και Απόστολος Γκλέτσος).

Στελέχη που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη αντέδρασαν, καθώς ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν προσήλθε στη συνεδρίαση.

Μάλιστα, τα στελέχη που πρόσκεινται στον κ. Κασσελάκη αποχώρησαν, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ομιλίες των υποψηφίων. Καταγγέλλουν πως η ηγεσία έχει προαποφασίσει τις υποψηφιότητες για την προεδρία και λένε πως θα επιστρέψουν όταν τελειώσουν οι τοποθετήσεις των υποψηφίων που βρίσκονται στη συνεδρίαση.

Επίσης, τα περίπου 25 μέλη της ΚΕ, λένε πως δεν είναι σοβαρή διαδικασία, καθώς οι υποψήφιοι που θα λάβουν τον λόγο έχουν απλά ανακοινώσει την πρόθεσή τους στην τηλεόραση και δεν έχουν καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα. Σημειώνεται πως η αποχώρησή τους έγινε την ώρα που πήρε τον λόγο ο Παύλος Πολάκης, φωνάζοντας «αίσχος».

Τι λένε για την αποχώρηση Οικονόμου και Μωραΐτης

Το κλίμα είναι γενικά τεταμένο, χωρίς να λείπει ο εκνευρισμός και τα χολερικά σχόλια κατά του προεδρείου και της πλειοψηφίας του οργάνου. Ο Θανάσης Οικονόμου, που πρόσκειται στον Στέφανο Κασσελάκη, θέλοντας να στηλιτεύσει τη διαδικασία είπε πως κατέθεσε υποψηφιότητα μαζί με 30 υπογραφές μελών του οργάνου.

«Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι φοβούνται τα μέλη φοβούνται την κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό που μεθόδευσαν από χτες. Μια μεθούσες αναβολής του συνεδρίου φοβούνται και το συνέδριο. Εμείς αυτή τη διαδικασία την καταγγείλαμε σήμερα δεν περιμέναμε πότε να την δούμε και αποχωρήσαμε από την κεντρική επιτροπή. Είμαστε όμως στη μάχη  για το μεγάλο ανοιχτό δημοκρατικό συνέδριο που θα δώσει όλες τις απαντήσεις απέναντι σε όλες τις μεθοδεύσεις», ανέφερε ο Θάνος Μωραΐτης και συνέχισε:

«Κάποιοι επιχειρούν να περιοριστεί ο αριθμός των συμμετεχόντων; βεβαίως και κάποιοι αυτό σίγουρα. Όποιος φοβάται ένα μεγάλο συνέδριο, πλέον οι ετοιμάζονται αυτή τη στιγμή διάφορα σενάρια. Δεν θα νομιμοποιήσουμε εμείς αυτή τη διαδικασία.  Θα υπάρχει και συνέδριο και εκλογές προέδρου».

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Οικονόμου σημείωσε: «Προφανώς αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε διότι η διαδικασία είναι απολύτως ευτελιστεί. Έδωσαν το λόγο σε άτομα που δεν είναι επίσημες υποψηφιότητες».

Τζάκρη: “Μία τεχνική πλειοψηφία επιδιώκει τη διάλυση του κόμματος”

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Αυτό εδώ δεν είναι Κεντρική Επιτροπή όπως το κάνατε και όλα αυτά που συμβαίνουν δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με ένα δημοκρατικό κόμμα. Πραγματικά μετά από χρόνια προσφοράς και συμμετοχής στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αισθάνομαι για πρώτη φορά ότι δεν σας αναγνωρίζω πια.

Ακούστε λοιπόν για να ξανασυστηθούμε. Εδώ μέσα υπάρχει μια τεχνική πλειοψηφία που επιδιώκει την διάλυση του κόμματος. Και εκεί έξω υπάρχει μια ολόκληρη κοινωνία που θέλει να δει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κυβέρνηση και τον Στέφανο Κασσελάκη πρωθυπουργό.

Όλα αυτά που μεθοδεύσατε, μεθοδεύετε και είστε ικανοί να μεθοδεύσετε δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν στην συνείδηση κανενός.

Έχετε ξεφύγει. Και επειδή τα μέλη δεν θα σας χαρίσουν το κόμμα οι δρόμοι μας χωρίζουν εδώ οργανωτικά και την απάντηση θα σας την δώσει ο λαός στην κάλπη του πρόεδρου. Παιχνίδια τέλος. Ίντριγκες τέλος. Φράξιες τέλος. Υποτίμηση της νοημοσύνης των μελών τέλος.

Και σήμερα σας καταγγέλλω για την εξής μεθόδευση: Για να σας εκθέσω στο σύνολο των μελών που θα μάθουν και την τελευταία λέξη της αλήθειας. Από την μέρα που κάνατε ό,τι κάνατε κατά του Στέφανου Κασσελάκη εσείς αποφασίσατε ότι έχουμε συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου.

Και επειδή εσείς διοικείτε το κόμμα μετά την αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη είχατε υποχρέωση και αίθουσα να βρείτε και τον οδικό χάρτη που εσείς ψηφίσατε να τον υλοποιήσετε.

Και έρχεστε σήμερα, ΣΗΜΕΡΑ, χωρίς καμία προειδοποίηση να μας ανακοινώσετε ότι και αίθουσα δεν βρήκατε, και τον οδικό χάρτη αλλάζετε και αδιαφορείτε παγερά για τον προγραμματισμό της ζωής χιλιάδων συνέδρων και το πιο ανήκουστο σήμερα το πρωί σας άκουσα με τα αυτιά μου να λέτε στην Πολιτική Γραμματεία ότι δεν έχετε αίθουσα που να χωράει τους συνέδρους και ούτε θέλετε να βρείτε γιατί θέλετε να βάλετε σιγαστήρα στην φωνή του λαού.

Εσείς διαλύετε τα πάντα. Εσείς καταπατάτε το καταστατικό. Εσείς είστε η χειρότερη εκδοχή μιας μικρής και ανήμπορης αριστεράς που την σήκωσε στην πλάτη ο λαός και την πήγε στην εξουσία το 2015. Εσείς καταστρέφετε την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα.

Κι όχι ο Στέφανος Κασσελάκης. Καταθέτω λοιπόν σήμερα εδώ ενώπιον σας τις υπογραφές που είναι συμβολικά 87, όσοι κι αυτοί που τον ρίξατε και το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη.Κι από σήμερα ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Κάντε τα δικά σας και ο λαός θα κάνει τα δικά του. Καλή σας τύχη.

Τζάκρη: «Ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν να εμποδίσουν το καινούργιο για να γεννηθεί»

Αμέσως μετά την αποχώρηση των υποστηρικτών Κασσελάκη, η Θεοδώρα Τζάκρη προχώρησε σε δημόσια τοποθέτηση. «Σήμερα ολοκληρώθηκε μία εκτροπή. Μία συγκυριακή πλειοψηφία του χθες όχι μόνο ανέτρεψε τον οδικό χάρτη του συνεδρίου που η ίδια είχε ψηφίσει αλλά σήμερα προανήγγειλε ότι το συνέδριο δεν θα χωράνε όλοι» ανέφερε αρχικά.

«Μετά τις κρυφοφανερές ψηφοφορίες και τηλεφωνικές ψήφους φτάσαμε στο συνέδριο με zoom που θα το χειρίζονται ίδιοι ακριβώς για να βάλω σιγαστήρα στην φωνή του ελληνικού λαού» κατήγγειλε επίσης.

Προειδοποίησε δε πως «ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν να εμποδίσουν το καινούργιο για να γεννηθεί, ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν να εμποδίσουν την κοινωνία να εκλέξει παμψηφεί τον στέφανο κασελάκι πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που σου από την πρώτη Κυριακή».

«Κατέθεσα λοιπόν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής τις 87 συμβολικές υπογραφές που στηρίζουν την υποψηφιότητά του Στέφανου κασελάκι, 87 όσοι και αυτοί που τον ανέτρεψαν και το πόθεν έσχες του και δηλώνω ότι όλα τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην κάλπη με την πανηγυρική εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ» κατέληξε.

Υποψήφιος και επίσημα ο Γκλέτσος, κατέθεσε 32 υπογραφές – “Ο Κασσελάκης δεν έκανε ούτε θαλαμοφύλακας και τον κάναμε στρατηγό”

Ο Απόστολος Γκλέτσος κατέθεσε 32 υπογραφές για την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και θα στείλει πλέον ηλεκτρονικά αντίγραφο του Πόθεν Έσχες του, το οποίο καταθέτει έτσι κι αλλιώς ως πρώην δήμαρχος.

Ο κ. Γκλέτσος βρέθηκε από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (4/10) στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας οπού διεξάγεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής εν μέσω εντάσεων κι άρχισε την προσπάθειά του για την εξασφάλιση του ενός εκ των δύο προϋποθέσεων προκειμένου να συμμετάσχει στη διαδικασία κι ο φάκελός του να προωθηθεί κατόπιν στο έκτακτο συνέδριο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Γκλέτσος ανέφερε: «Σας ευχαριστώ όλους που είστε σήμερα εδώ και ταλαιπωρείστε τόσες ώρες για να καλύψετε τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Είναι μια επίπονη διαδικασία για εμάς αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει γιατί λαμβάνονται αποφάσεις πάρα πολύ σημαντικές για την Αριστερά και τη Δημοκρατία στη χώρα μας. Ακόμη δεν μπορώ να σας πω γενικότερα συμπεράσματα εκτός από ένα κείμενο που ήρθε με αποφάσεις και προτάσεις που αφορούν στη γενικότερη γραμμή του κόμματος».

Μιλώντας για την υποψηφιότητά του, είπε: «Αμέσως μετά τη δεκάλεπτη ομιλία μου, είμαι συγκινημένος. Πρώτη φορά μίλησα στα μέλη της ΚΕ του κόμματός μου, κατάφερα και συγκέντρωσα και τις υπογραφές που απαιτούνται. Το στοίχημα είναι την πρώτη Κυριακή να φέρουμε τον κόσμο στην κάλπη, να πούμε ότι είμαστε εδώ, ότι είμαστε η υπερήφανη κυβερνώσα αριστερά, ότι θα ξαναδιεκδικήσουμε για τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου που δεν προσήλθε στην κάλπη. Έχουμε πάρει όσα μαθήματα μας αναλογούσαν, θα πούμε λόγια πολιτικά σύμφωνα με τα δεδομένα της ζοφερής πραγματικότητας και θα διεκδικήσουμε την ψήφο των Ελλήνων απέναντι σε μια κυβέρνηση που κυβερνά με το Predator».

Νωρίτερα, κατά την ομιλία του στη ΚΕ ο Απόστολος Γκλέτσος φέρεται να δήλωσε πως «εμείς φταίμε για την περίπτωση Κασσελάκη. Το παιδί δεν είχε κάνει ούτε θαλαμοφύλακας και εμείς τον κάναμε Στρατηγό».

Υποψήφιος αρχηγός και ο Φαραντούρης, με 34 υπογραφές – Να προχωρήσουμε μπροστά με ενότητα και αλληλεγγύη

Ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νικόλαος Φαραντούρης, κατέθεσε σήμερα 34 υπογραφές υποστήριξης, καθώς και το πόθεν έσχες του. Στην ομιλία του, υπογράμμισε την ανάγκη για ανανέωση και πρόοδο εντός του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι το κόμμα πρέπει να προχωρήσει μπροστά. Παράλληλα, ανέφερε πως η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη έχει μόνο έναν δρόμο να ακολουθήσει: τον δρόμο της προόδου. Ο Φαραντούρης κάλεσε τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις να συστρατευθούν σε αυτόν τον αγώνα.

«Ανακτάμε τη δύναμη και την εξωστρέφεια ενός σύγχρονου Αριστερού, Πράσινου, Ευρωπαϊκού κόμματος. Λειτουργούμε όλοι, η κορυφή και τα όργανα του κόμματος, με ενότητα, συντροφικότητα και αλληλεγγύη».

Ασκώντας κριτική στη φοβική και ηττοπαθή λογική της δαιμονοποίησης του προγραμματικού διαλόγου με τις δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις, ζήτησε να «προχωρήσουμε στην περιφερειακή συγκρότηση και ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος μας σε μια μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη απ την Αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Μια πατριωτική Αριστερά με αυτοπεποίθηση, εξωστρέφεια, πρωτοβουλίες, διεθνές κύρος και ευρωπαϊκή παρουσία στο κέντρο λήψης των αποφάσεων. Που θα εμπνέει σεβασμό στους αντιπάλους και ενθουσιασμό στους πολίτες. Και έτσι να ηγηθούμε μιας νικηφόρου εκλογικής πορείας των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων».

Όπως είπε το πολιτικό του σχέδιο βασίζεται σε 10 άξονες μίας Νέας Προοδευτικής – Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Διακυβέρνησης:

Κοινωνική και εισοδηματική δικαιοσύνη με δίκαιο φορολογικό σύστημα, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων. Ανθρωποκεντρισμός και κοινωνία. Ισορροπία με το φυσικό περιβάλλον και διαφύλαξη των αναγκών των μελλοντικών γενεών. Η ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό. Ενεργειακή δημοκρατία με ενεργειακές κοινότητες και χαμηλό και βιώσιμο ενεργειακό κόστος. Δημοκρατικοί θεσμοί, κράτος δικαίου, εκδημοκρατισμός της διοίκησης της δικαιοσύνης, αποκέντρωση.

Ξεκινάμε απ’ το κόμμα μας με την περιφερειακή ανασυγκρότηση των οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα. Δημογραφικό, κοινωνική πρόνοια και προστασία της οικογένειας και του παιδιού. Παιδεία και εκπαίδευση: τεχνητή νοημοσύνη, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και όχι προσχηματική αξιολόγηση με επανένταξη μαθημάτων κοινωνιολογίας και ψυχολογίας στο πρόγραμμα της εγκυκλίου.

Ένα πλήρες και αποτελεσματικό εθνικό σύστημα υγείας για όλους. Οικονομία της ευημερίας και βιομηχανική πολιτική: Προστασία στρατηγικών ελληνικών βιομηχανικών μονάδων όπως τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Καταπολέμηση των Καρτέλ. Συγχώνευση όλων των συναρμόδιων Αρχών για τον Ανταγωνισμό (ΡΑΕ, ΕΕΤΤ) στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με ενίσχυση αρμοδιοτήτων και πόρων.

Ψηφιακή ανάπτυξη και τεχνητή νοημοσύνη: ευκαιρία αλλά και πρόκληση για τα ατομικά δικαιώματα, τα εργασιακά δικαιώματα, την καλλιτεχνική δημιουργία και την προσωπικότητα του ανθρώπου. Εθνική κυριαρχία και διεθνής συνεργασία. Και κατέληξε τονίζοντας ότι το δίλημμα είναι «ανανέωση και ανασυγκρότηση ή συρρίκνωση και εξαφάνιση; Ενότητα και συσπείρωση ή διχασμός και διάσπαση;».

Κατατέθηκε η τροπολογία Χατζησωκράτη για την αποδέσμευση της εκλογής της Κεντρικής Επιτροπής από την εκλογή προέδρου

Κατατέθηκε η τροπολογία Χατζησωκράτη για την αποδέσμευση της εκλογής της Κεντρικής Επιτροπής, από την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρεται:

  1. Στην παράγραφο 2 της εισήγησης της Π.Γραμματείας αφαιρούνται οι λέξεις: και νέας Κεντρικής Επιτροπής

2 . Δύο παραγράφους πριν από το τέλος προστίθεται η παράγραφος:

Η εκλογή για τη νέα Κ.Ε. θα γίνει στις 19 Ιανουαρίου 2025


Η αιτιολόγηση της ΠΡΟΤΑΣΗΣ:


  1. Το ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γίνεται μετά την μομφή της Κ.Ε. προς τον πρώην, πλέον, πρόεδρο Στεφ. Κασσελάκη. Αυτό είναι υποχρεωτικό εκ του καταστατικού.
Δεν υπάρχει καμία μομφή προς την Κ.Ε. Άρα η Κ.Ε., που έχει εκλεγεί με 3ετή θητεία τον Μάϊο του 2022, μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται μέχρι την εκπνοή της εντολής της. .
Από πουθενά δεν προκύπτει ότι η εκλογή προέδρου συνεπάγεται και την εκλογή Κ.Ε.

Άλλωστε εμείς, ως ΚΕ πριν από 15 μήνες αποφασίσαμε την εκλογή προέδρου ΧΩΡΙΣ την ταυτόχρονη εκλογή ΚΕ.

Γιατί; Γιατί θεωρήσαμε ότι το μείζον ήταν η εκλογή προέδρου!

Ναι αλλά ήταν αλλιώς τα πράγματα! Ήταν μετά από παραίτηση προέδρου! Ε! και; Τώρα είναι μετά από μομφή στον Πρόεδρο! Ναι αλλά ήταν Διαρκές το συνέδριο. Όχι έκτακτο! Ποιος το αποφάσισε αυτό; Η ΚΕ! Γιατί; Γιατί έτσι θεώρησε ότι εξυπηρετούνται οι ανάγκες του κόμματος στη δοσμένη στιγμή

  1. Δεν θα ήταν πρόσφορο και σκόπιμο για την πορεία του κόμματος να εκλεγούν τα μέλη της Κ.Ε. μόνο με βάση ή υπερκαθοριζόμενα από τη στάση τους απέναντι στο κύριο θέμα που θα απασχολήσει το ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, την επιλογή Προέδρου. Μας χρειάζονται, πέραν αυτού και στελέχη που θα έχουν επάρκεια, πολιτικό λόγο, εργατικότητα, σύνδεση με την κοινωνία και τα κινήματα κλπ. Κλπ. Γιατί, σε ένα κόμμα που επιδιώκει να είναι συμπεριληπτικό , να τους/τις στερηθούμε;
  2. Από τώρα μπορούμε να προγραμματίσουμε την εκλογή για τη νέα Κ.Ε. στις 19 Ιανουαρίου του 2025!
    Να έχουμε τον χρόνο να σκεφτούμε, με νηφαλιότητα, πώς ακριβώς θα εκλέξουμε τα μέλη της Κ.Ε. Θα προχωρήσουμε, όπως το 2022 ή με άλλους τρόπους , που έχουν ήδη προταθεί στο διάλογο την τελευταία περίοδο;

Τροπολογία Μπουλέκου: “Όποιος θεωρεί τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος προϊόν διαπλοκής δεν μπορεί να είναι μέλος του”

Ο Γιάννης Μπουλέκος, μέλος των «87» και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε τροπολογία που θα θέτει εκτός κόμματος όποιον θεωρεί τις συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως προϊόν διαπλοκής. Η τροπολογία αυτή υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, με σκοπό να συμπεριληφθεί στην απόφαση της ημέρας.

«Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι ομόφωνη συλλογική απόφαση τόσο του 4ου Συνεδρίου όσο και της Κ.Ε. του κόμματός μας. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις δεν αποτελούν προϊόν διαπλοκής αλλά αίτημα των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων της χώρας. Προσβλητικές αναφορές σε βάρος στελεχών, μελών και του ίδιου του κόμματος για δήθεν εξυπηρέτηση σχεδίων της διαπλοκής δεν είναι αποδεκτές και τραυματίζουν την ενότητα του κόμματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Και συνεχίζει ως εξής: «Όποιος θεωρεί τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος προϊόν διαπλοκής δεν μπορεί να είναι μέλος του κόμματος και σίγουρα δεν μπορεί να έχει θέση ευθύνης σ’ αυτό».

Τροπολογία για καταδίκη προσβλητικών αναφορών στον ΣΥΡΙΖΑ από Θεοχαρόπουλο-Ζαχαριάδη

Στην κατάθεση τροπολογίας προχώρησαν οι Θανασης Θεοχαρόπουλος και Κώστας Ζαχαριάδης, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προκειμένου αυτήν να συμπεριληφθεί στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Η τροπολογία αφορά σε «προσβλητικές αναφορές για διαπλοκή».

Διαγραφή Κασσελάκη ζητά ο πρώην βουλευτής, γνωστός σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης- Επιστολή στην Επιτροπή Δεοντολογίας

Την διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε με επιστολή του προς τα αρμόδια όργανα ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ΚΕ του κόμματος Θέμης Μαμουλίδης.

Στην επιστολή του προς την επιτροπή δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία απέστειλε προς τον πρόεδρο της ΚΟ Νίκο Παππά και την γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου, ο πολύ γνωστός σκηνοθέτης του θεάτρου και συγγραφέας αναφέρει χαρακτηριστικά πως«έρχονται στιγμές στη ζωή όλων μας που πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Αποφάσεις δυσάρεστες που είναι όμως επιβεβλημένες από το αξιακό σύστημα κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου, κάθε ενεργού πολίτη.

Έτσι και η απόφασή μου να προσφύγω στην Επιτροπή Δεοντολογίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, είναι μια δύσκολη αλλά ηθικά επιβεβλημένη απόφαση. Έρχεται μάλιστα σε μια στιγμή που καθένας μας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρόκειται για απόφαση που δεν προσμετρά σκοπιμότητες και ισορροπίες, αλλά προτάσσει τον σεβασμό και την ηθική αποκατάσταση χιλιάδων ανθρώπων».

Η επιστολή Μαμουλίδη στην Επιτροπή Δεοντολογίας:

ΠΡΟΣ
ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ
Αθήνα 1 Οκτωβρίου 2024
ΠΡΟΣΦΥΓΗ
Θέμη Μουμουλίδη πρώην βουλευτή, Μέλους της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ
Κοινοποίηση:
Ράνια Σβίγγου , γραμματέα ΣΥΡΙΖΑ
Νίκο Παππά , πρόεδρο ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ

Αγαπητέ Πρόεδρε
Αγαπητά μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
Συντρόφισσες και σύντροφοι
έρχονται στιγμές στη ζωή όλων μας που πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Αποφάσεις δυσάρεστες που είναι όμως επιβεβλημένες από το αξιακό σύστημα κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου, κάθε ενεργού πολίτη.
Έτσι και η απόφασή μου να προσφύγω στην Επιτροπή Δεοντολογίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, είναι μια δύσκολη αλλά ηθικά επιβεβλημένη απόφαση. Έρχεται μάλιστα σε μια στιγμή που καθένας μας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρόκειται για απόφαση που δεν προσμετρά σκοπιμότητες και ισορροπίες, αλλά προτάσσει τον σεβασμό και την ηθική αποκατάσταση χιλιάδων ανθρώπων.

Συντρόφισσες και σύντροφοι
με λύπη και προβληματισμό βιώνουμε όλοι την παρατεταμένη κρίση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, του ιστορικού κόμματος της Αριστεράς. Η ιστορία έχει καταγράψει τους μεγάλους αγώνες για την Εθνική Ανεξαρτησία και τη Δημοκρατία που έχει δώσει η Αριστερά στην Ελλάδα σε όλες της τις εκφάνσεις. Και αυτοί οι αγώνες λοιδορήθηκαν .
Η σημερινή εικόνα παρακμής είναι πρωτοφανής , καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κινδυνεύει όχι μόνο να μεταλλαχθεί σε κάτι ξένο προς κάθε έννοια Αριστεράς, αλλά να αποχωριστεί και κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας.
Ένας ατέλειωτος διχασμός και μια πρωτοφανής συνεχιζόμενη καθημερινή τοξικότητα παραλύουν κάθε έννοια λειτουργίας του ιστορικού κόμματός μας.
Παρακολουθήσαμε ενεοί όσα για περίπου ένα χρόνο εκφράστηκαν δια στόματος του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην προέδρου Στέφανου Κασσελάκη. Του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου του οποίου τη νόμιμη εκλογή ουδείς ουδέποτε αμφισβήτησε. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις συντεταγμένες συμπεριφορές των «φίλων» και οπαδών του που συνεχίζονται με τρόπο αήθη και κορυφώνονται μετά την μομφή της ΚΕ στο πρόσωπό του.
Ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχτηκε για να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην επόμενη μέρα. Και εκλέχτηκε Πρόεδρος ενός Αριστερού Δημοκρατικού Ριζοσπαστικού κόμματος. Είχε επομένως υποχρέωση να αναλύσει και να συνθέσει, ενδεχομένως να συγκρουστεί με τελικό στόχο να ενώσει και να οδηγήσει την δική μας Αριστερά στην επόμενη μέρα. Εκλέχτηκε για να αποτελέσει μέρος της λύσης του προβλήματος.
Και δυστυχώς κατέληξε ως πρόβλημα στην επίλυση των προβλημάτων.
Με λόγο τοξικό, συχνά ανιστόρητο , με δημόσιες δηλώσεις που ουδεμία σχέση έχουν όχι μόνο με την αριστερά αλλά με προοδευτικό κόμμα, πορεύτηκε με μοναδικό γνώμονα προσωπικές αισθητικές και επικοινωνιακού χαρακτήρα επιλογές.
Κατάργησε στην πράξη τη συλλογικότητα.
Έδειξε εξ αρχής τις προθέσεις του να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην απέναντι όχθη των ιδεολογικών του καταβολών, προτάσσοντας την εμφανή επιλογή δημιουργίας ενός αρχηγικού κόμματος.
Επί δέκα και πλέον μήνες άλλαζε την ατζέντα κατά το δοκούν, με ειδήσεις που φιλοξενούν τηλεοπτικά πρωινά μαγκαζίνο, αποκομμένες από τα πολλαπλασιαζόμενα λαϊκά προβλήματα , προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες σε μια ανάλγητη και επικίνδυνη κυβέρνηση.

Συντρόφισσες και σύντροφοι
οι ηγέτες εκλέγονται για να ενώσουν και όχι να διχάσουν , έρχονται να συνθέσουν και όχι να διαλύσουν και να τιμωρήσουν. Εκλέγονται για να διορθώσουν λανθασμένες πολιτικές επιλογές και όχι να οδηγήσουν ένα ιστορικό κόμμα στη μεταπολιτική τη συρρίκνωση και την απαξίωση.
Κυρίως όμως, οι ηγέτες οφείλουν να είναι μεγαλόψυχοι και όχι να λειτουργούν τιμωρητικά προς κάθε διαφορετική άποψη.
Τίποτε από τα παραπάνω δεν συνέβη στην βραχύβια θητεία του Στέφανου Κασσελάκη.
Ουδέποτε σεβάστηκε τις καταστατικές λειτουργίες. Καταπάτησε κάθε αρχή συλλογικής λειτουργίας, αδιαφόρησε επιδεικτικά για κάθε έννοια κριτικής. Επέτρεψε να λειτουργήσει ένας επικίνδυνος πολιτικά «περίγυρος» που με τρόπο γκεμπελικό συνεχίζει να επιχειρεί δολοφονίες χαρακτήρων. Συνεχίζει και φροντίζει να συντηρεί μια δημόσια εικόνα βίαιης αντιπαράθεσης.
Είναι ό ίδιος «περίγυρος» που δημόσια υπόσχεται βία στο επικείμενο Συνέδριο.
Ο Στέφανος Κασσελάκης με λόγο εμπρηστικό λοιδόρησε και επιχείρησε να αποδημήσει την ιστορική κυβερνητική διαδρομή του κόμματος ταυτιζόμενος με την εικόνα που δημιουργούν τα συστημικά ΜΜΕ.
Σε μια πρωτοφανή κατασκευή εσωκομματικών εχθρών επιδόθηκε σε ένα απίστευτο κυνήγι μαγισσών, φτάνοντας στο σημείο όχι μόνο να κατηγορήσει και να προκαλέσει δημόσια τον ιστορικό ηγέτη Αλέξη Τσίπρα, αλλά και να αμφισβητήσει την ηθική του διαδρομή, με ευθείες αδιανόητες κατηγορίες, τις οποίες ανασκεύαζε με άνεση ακροβάτη, γκρεμίζοντας την δημόσια εικόνα του κόμματός μας.
Η αντίφαση υπήρξε στη καθημερινότητά του.
Λειτούργησε ως εκκαθαριστής τιμωρός και όχι ως εγγυητής της ενότητας, με αποτέλεσμα εύλογα να δημιουργεί καθημερινά μέτωπα εναντίον του, αλλά και διασπάσεις και μαζικές δημόσια εκπεφρασμένες ή σιωπηρές αποχωρήσεις μελών.
Συρρίκνωσε τον αριθμό μελών και οδήγησε στον μαρασμό κάθε εσωκομματική λειτουργία.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ανεύθυνα και ανέξοδα οδήγησε ένα κόμμα της Αριστεράς στην παρακμή και στην εξαθλίωση.

Θα αναφερθώ σε κάποιες μόνο χαρακτηριστικές περιπτώσεις , των οποίων είστε γνώστες και οι οποίες οδήγησαν το κόμμα στην γελοιοποίηση, στον διασυρμό, στην πολιτική απαξία και στην ρευστοποίηση:

• Στην πρώτη συνεδρίαση της Κ.Ε. μετά την εκλογή του, στην εισηγητική του ομιλία (Σάββατο 11/11/2023)αποκάλεσε το 1/3 των μελών του Σώματος «πέμπτη φάλαγγα» οδηγώντας τους στην έξοδο. Δηλαδή ελάχιστες μέρες μετά την εκλογή του επέφερε μία διάσπαση με το «Καλημέρα».
• Στο δημόσιο λόγο του εξέφραζε προσωπικές απόψεις, εντελώς αντίθετες από τις επεξεργασμένες και ψηφισμένες θέσεις του κόμματος (π.χ. αμοιβές εργαζομένων με stock options, «κρατίδιο» το ψευδοκράτος , «σύγχρονη Ιερά Συμμαχία» το ΝΑΤΟ).
• Πρόβαλε την προσωπική του ζωή με όρους lifestyle, τις βίλες του ανά τον κόσμο την αντίληψη του «χάρη σας κάνω» με την δήλωση: «και να μην δουλέψω ποτέ έχω πολλά χρήματα να ζήσω» [!!!].
• Παρουσιάζοντας από τηλεοράσεως το πρόσφατα αγορασμένο σπίτι στο Κολωνάκι (έναντι 1,8 εκατ. χωρίς τις επισκευές) δήλωνε προκλητικά: «το όνειρο κάθε Έλληνα είναι να βάλει το κεφάλι του κάτω από ένα κεραμίδι» [!!!] την ώρα που οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας έχουν γίνει μάστιγα και το κόστος για την μίσθωση κατοικίας ακόμα και σε υποβαθμισμένες λαϊκές περιοχές έχει εκτοξευτεί σε απαγορευτικά ύψη για απλή διαβίωση.
• Ισχυρίζεται (ακόμα και τώρα) ότι με προσωπικά του χρήματα πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι της ΑΥΓΗΣ και ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ το Δώρο Χριστουγέννων και το μισθό μηνός Δεκεμβρίου 2023 όταν την ίδια ημέρα που κατέβαλε το δάνειο καταβλήθηκε -το αντίστοιχο- ποσό από το κόμμα και του επιστράφηκε αμέσως (επιβαρύνοντας το ταμείο του κόμματος με 5.520 ευρώ χαρτόσημο δανειακής σύμβασης).
• Κατηγόρησε με μεταμεσονύκτια ανάρτηση του στα social media τον ιστορικό ηγέτη και πρώην πρωθυπουργό ως «υπονομευτή».
• Κατηγόρησε το κόμμα (και τον Αλέξη Τσίπρα) για διαφθορά δηλώνοντας: «ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρο χρήμα», κάτι που υπονοεί ότι υπήρξε ένας άλλος ΣΥΡΙΖΑ (του Τσίπρα) που έχει πάρει «μαύρα χρήματα».
• Από το βήμα του συνεδρίου τον Φεβρουάριο του 2023 δημιουργώντας ένα εμπρηστικό κλίμα παρακινούσε τους παρευρισκόμενους (συνέδρους και παρατηρητές) να αποδοκιμάσουν τα στελέχη που διαφωνούσαν μαζί του δείχνοντας τους «εχθρούς»: «δείτε αυτούς στην πρώτη σειρά που δεν χειροκροτούν και δεν σηκώνονται όρθιοι(!!!) Ναύαρχε Αποστολάκη είσαι εξαίρεση».
• Διέρρευσε ότι πίσω από το κείμενο των 87 στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας
• Σήμερα ο μηχανισμός «φίλων» και οπαδών που συνοδεύει τον Στέφανο Κασσελάκη στις άτυπες περιοδείες του , ως απλού μέλους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εξαπολύει σε συνελεύσεις ΟΜ και στα social media , εκστρατεία «δολοφονίας χαρακτήρων» για τον Αλέξη Τσίπρα και τα 87 (μετά 100) στελέχη της ΚΕ που υπέγραψαν το κείμενο διαφωνίας με τις επιλογές της προεδρίας Κασσελάκη, αμφισβητώντας την απόφαση της Κ.Ε.
• Ο ίδιος «περίγυρος» διέρρεε χυδαία ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει συμβάλει στον έρανο για ενίσχυση των ΜΜΕ του κόμματος που βρίσκονται στο όριο της χρεοκοπίας
• Με προσωπική του απόφαση αιφνιδιαστικά άλλαξε την εκπροσώπηση της Κ.Ο. διχάζοντας την, ενώ μέχρι τότε ομόθυμα, με πλήρη επάρκεια και απολύτως αποτελεσματικά λειτουργούσε στο κοινοβούλιο.
• Οδήγησε την Κ.Ε. σε διχασμό αρνούμενος να οδηγήσει το κόμμα σε εκλογές από την βάση, επαναλαμβάνοντας με έπαρση: «καταθέστε μου μομφή».
• Μετά την έκπτωση του από Πρόεδρος (8/9/2024) αποκάλεσε από το βήμα της Κ.Ε. που του επιτράπηκε να μιλήσει όσους ψήφησαν υπέρ της μομφής (τα 2/3 της Κ.Ε.) ως «κουκουλοφόρους».
• Τρεις ημέρες μετά την έκπτωση του προσπάθησε να επανέλθει στην θέση του αμφισβητώντας την νομιμότητα της διαδικασίας που ο ίδιος προκάλεσε και ακολούθως μίλησε για «εκτροπή», σε μια προσπάθειά του να διατηρήσει το εκρηκτικό κλίμα .
• Η αμφισβήτηση της νόμιμης απόφασης της ΚΕ συνεχίζεται. Οργανωμένοι οπαδοί και ακόλουθοι του Στέφανου Κασσελάκη έχουν δημιουργήσει μια φράξια εντός του ΣΥΡΙΖΑ , αδιαφορώντας για τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς βίαιης και χυδαίας συμπεριφοράς.
• Την ίδια στιγμή το απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης σε μήνυμά του, αποδεικνύοντας πως «τίποτε δεν κατάλαβε» , μιλάει για τον «δικό μας ΣΥΡΙΖΑ», περιβαλλόμενος από «νεόκοπα» μέλη , εγνωσμένης δεξιάς ιδεολογικής διαδρομής, που συμπεριφέρονται ως οι συνεχιστές της ιστορίας της Αριστεράς στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας ιστορικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ως «άτομα χουντικής αντίληψης».[!!!]

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Είμαι βέβαιος ότι κατά την ερευνά σας στο διαδίκτυο και στα ΜΜΕ θα βρείτε τεκμήρια ισχυρότερα των όσων σας παραθέτω.
Για όλους τους παραπάνω λόγους που στοιχειοθετούν αντικαταστατική, αντικομματική αντισυντροφική και αντιδεοντολογική συμπεριφορά, αλλά και λόγους ηθικής τάξης,
ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να παραμένει μέλος του κόμματος και μάλιστα να υπαινίσσεται .
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προχωρήσει.
Η Αριστερά πρέπει να προχωρήσει.
Σας καλώ με την αρμοδιότητα που σας δίνει το καταστατικό μας να υπερασπιστείτε την ιστορική διαδρομή κόμματος και μελών.
Κορυφαία προϋπόθεση είναι η πιστή τήρηση των καταστατικών κανόνων από όλους. Κανείς δεν δικαιούται να αυθαιρετεί. Και δυστυχώς σήμερα κάποιοι συνειδητά συνεχίζουν με θράσος να αυθαιρετούν.

Συντρόφισσες και σύντροφοι
η δημόσια επιστολή που απευθύνατε προς τα μέλη της ΚΕ [ και η οποία έπρεπε να είχε σταλεί μήνες πριν στις οργανώσεις] στη συνεδρίαση της 21ης Σεπτεμβρίου, βρήκε το σύνολο των μελών της ΚΕ ταυτισμένα με το περιεχόμενό της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να περάσει στην επόμενη μέρα δυναμικά και αποφασιστικά.
Όμως είναι προφανές ότι αυτό δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί εάν η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ, ένα όργανο εκλεγμένο από το Συνέδριο, δεν εφαρμόσει με αυστηρότητα το καταστατικό προς κάθε κατεύθυνση.
Όποιος βλάπτει το ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέση σε αυτόν
Όποιος καθυβρίζει την ιστορία και συντρόφους του δεν έχει θέση σε αυτόν
Όποιος διχάζει με τοξικό λόγο αρνούμενος την πολιτική αντιπαράθεση δεν έχει θέση στο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ρόλος σας είναι ιστορικός.
Οι καθαρές και υπεύθυνες πολιτικές επιλογές και οι καθαρές λύσεις είναι μονόδρομος. Στη δημοκρατική λειτουργία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.
Για όλους αυτούς τους λόγους αλλά και πολλούς άλλους, που μπορείτε να διαπιστώσετε στην έρευνα που οφείλετε να κάνετε, προσφεύγω στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματός μας και ΖΗΤΩ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ του Στέφανου Κασσελάκη ενώπιόν σας με το ερώτημα της διαγραφής.
Γνωρίζοντας προσωπικά την ιστορική διαδρομή των περισσοτέρων εκ των μελών της Επιτροπής , δηλώνω εκ προοιμίου ότι η απόφασή σας θα είναι σεβαστή , καθώς επίσης και ιστορική.
Μια Αριστερά δίχως ηθική δεν έχει λόγους ύπαρξης.
Μια Αριστερά χωρίς κανόνες είναι καταδικασμένη να σβήσει.
Μια Αριστερά χωρίς συντροφικότητα και συλλογικότητα είναι ασύμβατη με τα κοινωνικά συμφέροντα

Συντροφικά
ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ
π.βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ , Μέλος Κ.Ε.

Φάμελλος: Το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι η επιλογή προέδρου αλλά ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ

Για «κομματική κρίση με ακραία χαρακτηριστικά» έκανε λόγο στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος που έχει – ως γνωστόν – θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος. Επισήμανε την ανάγκη να έχει πολιτικό περιεχόμενο η προσυνεδριακή διαδικασία τονίζοντας πως «το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι η επιλογή προέδρου. Αλλά ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ».

Επίσης τόνισε ότι ήταν δημοκρατική επιλογή η μομφή στον πρώην πρόεδρο του κόμματος επισημαίνοντας ότι «κάνουν κακό στο κόμμα όσοι ανοίγουν ή αφήνουν να αιωρείται μία συζήτηση αναθεώρησης των δημοκρατικά ειλημμένων αποφάσεων των Οργάνων. Με διχαστικούς όρους και τυφλή πόλωση ποιος πολίτης θα έρθει στις οργανώσεις;

Αναλυτικά τα βασικά σημεία της παρέμβασης του Σωκράτη Φάμελλου έχουν ως εξής:

«Η ένταση της σημερινής συζήτησης στην ΚΕ επιβεβαιώνει την κρίσιμη και δύσκολη στιγμή στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Για το λόγο αυτό ανέλαβα την ευθύνη της υποψηφιότητας για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Γιατί η Αριστερά δεν φοβάται την ευθύνη. Και στα δύσκολα βγαίνει πάντα μπροστά.

Την άλλη εβδομάδα θα καταθέσω την υποψηφιότητα με βάση όσα απαιτούν οι αποφάσεις μας και σεβόμενος τις αποφάσεις των οργάνων.

Η σοβαρή κομματική κρίση έφτασε σε ακραία χαρακτηριστικά τους τελευταίους μήνες. Και η κρίση αυτή δεν σταματά μετά τη μομφή, αλλά διογκώνεται. Και πλέον αμφισβητείται η ταυτότητα αλλά και η δημοκρατική λειτουργία του κόμματός μας.

Η ΚΕ ορθώς αποφάσισε την άρση της εμπιστοσύνης στον πρώην πρόεδρο. Εφόσον η λειτουργία του και οι επιλογές του, ήταν αρνητικές και για το κόμμα και για τα συμφέροντα της κοινωνίας και σε αντίθεση με τις συνεδριακές και τις καταστατικές προβλέψεις.

Η διαδικασία της μομφής στιγματίζει αλλά μπορούσε να αποφευχθεί. Δεν το ήθελε ο πρώην πρόεδρος και το επεδίωξε. Δεν μπορεί όμως να έχουμε μια δημοκρατία αλά καρτ. Και μόνο όταν μας συμφέρει το αποτέλεσμα να επικαλούμαστε τα μέλη και τη δημοκρατία. Τα μέλη δεν είναι μόνο για να ψηφίζουν τον πρόεδρο αλλά για όλες τις καταστατικές προβλέψεις.

Όμως η μομφή ήταν μία δημοκρατική επιλογή. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Η εφαρμογή του καταστατικού, όπως και του συνταγματικού κανόνα στο επίπεδο της Βουλής, είναι το ίδιο δημοκρατική όσο και η εκλογική διαδικασία με προσφυγή στην βάση.

Αλλά η κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο με την αλλαγή προέδρου. Απαιτεί μεγάλες πολιτικές και οργανωτικές τομές. Που ξεκινάνε από την ίδια τη φυσιογνωμία μας. Γιατί προβλήματα υπήρχαν και οδήγησαν στην εκλογή του πρώην προέδρου.

Η επιλογή της υποψηφιότητάς μου στηρίζεται στη βαθιά μου πεποίθηση της κοινωνικής και πολιτικής αναγκαιότητας του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας. Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται έναν ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σοβαρό, σύγχρονο, αξιόπιστο, δυναμικό. Δεν είμαστε τέτοιο κόμμα σήμερα. Δεν ανταποκρινόμαστε και δεν εκφράζουμε τις αξίες, το ήθος και τους αγώνες, αλλά και τις θυσίες της προοδευτικής παράταξης. Και προσβάλλουμε και την παρακαταθήκη της Κυβέρνησης της Αριστεράς, του Αλέξη Τσίπρα.

Η κοινωνία δεν πιστεύει ότι μπορούμε να τη στηρίξουμε. Έχουμε απαξιωθεί.

Αναγκαιότητα σε αυτή την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ΕΝΟΤΗΤΑ του κόμματός μας, την επόμενη ημέρα των εκλογών. Αναλαμβάνω την ευθύνη να εγγυηθώ πρώτα απ’ όλα την ενότητα, όπως το απέδειξα από τη θέση του προέδρου της ΚΟ για 14 μήνες.

Δεν θα τα λύσει τα προβλήματά μας η εκλογή προέδρου. Για να περάσουμε στο ΕΜΕΙΣ οφείλουμε να δυναμώσουμε τις οργανώσεις μας. Για το λόγο αυτό κάλεσα και όσους απογοητεύσαμε να επιστρέψουν. Αλλά για να επιστρέψουν, οι αριστεροί και οι αριστερές, οι προοδευτικοί πολίτες, μας ζητούν να είμαστε αυστηροί στην αυτοκριτική μας. Ζητούν απαντήσεις. Γιατί επιτρέψαμε αυτόν τον ξεπεσμό;

Πως θα ξαναχτίσουμε το σπίτι μας, τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν έχουμε απαντήσεις; Πώς θα εγγυηθούμε για την ανάγκη και αξιοπιστία της πολιτικής; Στους δημιουργικούς και ενεργούς πολίτες; Στους νέους;

Από έναν στόχο πρέπει να ξεκινήσουμε. Να γίνουμε ΞΑΝΑ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ για το κόμμα μας! Γιατί οι προοδευτικοί πολίτες ποτέ δεν ντρέπονταν για τα πιστεύω τους και το κόμμα τους!

Η πορεία προς το Συνέδριο δεν είναι μόνο καταστατική μας υποχρέωση. Στοχεύει και στο ζωντάνεμα των οργανώσεων. Και εδώ δεν πρέπει να ανταγωνιστούμε για τους συσχετισμούς μιας απόφασης αλλά για τον καθοδηγητικό ρόλο της ΚΕ. Προτεραιότητα είναι να συζητήσουν δημοκρατικά και με έμπνευση οι οργανώσεις.

Με έμπνευση και με χαρά πρέπει να λειτουργούν οι οργανώσεις. Αυτό σας είχα ζητήσει και πέρυσι όταν ανέλαβα πρόεδρος της ΚΟ, να ξαναφέρουμε το χαμόγελο και την έμπνευση της δημιουργίας και της κοινωνικής αλλαγής στη δουλειά μας. Δεν είναι ουτοπικό. Αλλά σας το ξεκαθαρίζω ότι προσωπικά δεν αλλάζω ούτε τελεία, ούτε τόνο, σε αυτά που αισθάνομαι για την αριστερά.

Η προσυνεδριακή διαδικασία πρέπει να γίνει με ανοιχτές οργανώσεις, δημιουργικό διάλογο, συντροφική διάθεση. Με δύο στόχους. Την πολιτικοποίηση της συζήτησης και την προσέλκυση απογοητευμένων και η εγγραφή νέων συντρόφων.

Δεν είναι διαδικαστικό το θέμα. Είναι θέμα επιβίωσης. Το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι η επιλογή προέδρου. Αλλά ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην κατεύθυνση αυτή κάνουν όχι απλά μεγάλο λάθος, αλλά κάνουν κακό στο κόμμα όσοι ανοίγουν ή αφήνουν να αιωρείται μία συζήτηση αναθεώρησης των δημοκρατικά ειλημμένων αποφάσεων των Οργάνων. Με διχαστικούς όρους και τυφλή πόλωση ποιος πολίτης θα έρθει στις οργανώσεις; Πώς θα συζητήσουμε για το πολιτικό σχέδιο στήριξης της κοινωνίας που ζει μέσα σε μεγάλες ανισότητες; Για τη νεολαία που δεν έχει αύριο και την Ελλάδα που αδυνατίζει ενώ η γειτονία μας φλέγεται;

Θεοχαρόπουλος: Η τοξικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ονοματεπώνυμο: Στέφανος Κασσελάκης

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος εξαπέλυσε δριμεία κριτική προς τον Στέφανο Κασσελάκη κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι ο Κασσελάκης φέρει την ευθύνη για το κλίμα τοξικότητας που επικρατεί εντός του κόμματος. Ο Θεοχαρόπουλος ανέφερε ότι ο πρώην πρόεδρος κατηγορεί το κόμμα για αντιδημοκρατικές πρακτικές, ενώ ο ίδιος έχει υιοθετήσει μεθόδους όπως η δολοφονία χαρακτήρων και η κατασκευή εσωτερικών εχθρών για να προωθήσει τις θέσεις του.

Ζήτησε μάλιστα να περιληφθεί στην απόφαση της Κ.Ε πως αναφορές σε διαπλοκή είναι «αντίθετες με τις καταστατικές και θεμελιώδεις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία».

Τα σημεία της παρέμβασης του Θανάση Θεοχαρόπουλου:

– Το σχέδιο πολιτικής απόφασης είναι ένα κείμενο που είναι προωθητικό και πολιτικά και προγραμματικά. Δυστυχώς δεν το υποστηρίζει όπως φαίνεται ο πρώην πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης με βάση όσα υποστήριξε στο βίντεο χθες (για προοδευτικό χώρο, διαπλοκή κ.ά).

– Προσβλητικές αναφορές για πραξικοπήματα, εκτροπές, χούντες, διαπλοκές δεν έχουν καμιά σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι δυνατόν να ακούγονται εδώ.

– Η τοξικότητα πλέον έχει ονοματεπώνυμο: Στέφανος Κασσελάκης.

– Κατηγορεί για διαπλοκή το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αγωνισθεί απέναντι στη διαπλοκή και έχουν πολεμηθει από την διαπλοκή. Ντροπή.

– Ακούστηκαν και σήμερα κατηγορίες ότι δεν είναι δημοκρατικό το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Είναι δυνατόν; Ο μόνος που το αμφισβήτησε εμπράκτως με τις πράξεις του αυτό είναι ο Στέφανος Κασσελάκης που είχε προχωρήσει σε τακτικές δολοφονίας χαρακτήρων, στοχοποίηση, κατασκευή εσωτερικών εχθρών κ.α.

– Κατηγορεί ο Στέφανος Κασσελάκης την Κ.Ε. για τις αποφάσεις της, η οποία ήταν η ίδια μέχρι το καλοκαίρι που ψήφιζε τις προτάσεις του ίδιου. Όταν τον καταψήφισε έγινε απονομιμοποιημένη! Τέτοια αντίληψη περί Δημοκρατίας.

– Όλα αυτά δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα συλλογικά από το κόμμα. Προτείνω για αυτό να αποφασίσουμε σήμερα τα εξής με προσθήκη στην σημερινή απόφαση: Προσβλητικές αναφορές σε βάρος στελεχών, μελών και του ίδιου του κόμματος για δήθεν εξυπηρέτηση σχεδίων της διαπλοκής, είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες. Τραυματίζουν την ενότητα του κόμματος, προσβάλλουν την προσωπικότητα των μελών και είναι αντίθετες με τις καταστατικές και θεμελιώδεις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει και θα προχωρήσει μπροστά. Η βάση θα καταψηφίσει τον Στέφανο Κασσελάκη και θα εκλέξει νέα ηγεσία. Μακριά από την τοξικότητα και την εσωστρέφεια. Και με δύο στόχους την ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και την απεύθυνση για μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία.

Η παρέμβαση του Νίκου Παππά

«Η χώρα αντιμετωπίζει τρεις μεγάλες προκλήσεις: Δημογραφική κρίση, κλιματική κρίση, οικονομική κρίση. Η δεξιά πολιτεύεται με αυτές και φτιάχνει συμμαχίες με τα μεγάλα συμφέροντα», ανέφερε νωρίτερα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, κατά την τοποθέτηση του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών.

Τόνισε πως «μόνο η προοδευτική παράταξη μπορεί να τις αντιμετωπίσει» και οι προϋποθέσεις είναι «πρώτο, το ανάχωμα στον ιστορικό αναθεωρητισμό Μητσοτάκη» και «δεύτερον, η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι προοδευτικές αριστερές συνεργασίες».

Ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «στις γραμμές μας δεν έχουν θέση απόψεις που σχετικοποιούν την έννοια της χούντας».

Τόνισε ότι «απέναντι στο σχέδιο της διαπλοκής υπάρχει το σχέδιο απόφασης που θα προτείνει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο (σ.σ. η συλλογική απόφαση για προοδευτική εκλογική συνεργασία)».

Σημείωσε ότι «κανένας που πληροί τις προϋποθέσεις δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία». «Είμαι βέβαιος ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι θα αναπτύξουν τις θέσεις τους γύρω από τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν. Αν και πώς θα υπηρετήσουν τη συλλογικά διατυπωμένη θέση για προοδευτική εκλογική συνεργασία. Αν και πώς θα ενώσουν το κόμμα. Αν και πώς θα προχωρήσουν τον μετασχηματισμό», είπε, τασσόμενος υπέρ της διεξαγωγής debate. «Αυτά πρέπει να συζητηθούν με δημόσιο και οργανωμένο τρόπο (ντιμπέιτ). Ανοιχτά, ενώπιον του λαού. Και μία και δύο και τρεις φορές. Με την εγγύηση του κόμματος», τόνισε.

Πολάκης: “Όταν οι άλλοι μιλάνε για “πραξικοπήματα, εκτροπές”, εγώ θα μιλάω για πολιτική γραμμή και όραμα”- Φώναζαν οι Kasselistas

«Όταν οι άλλοι μιλάνε για «διαδικασίες», «πραξικοπήματα», «εκτροπές», «χούντες και κουκουλοφόρους», για να καλύψουν την τρομερή τους ανεπάρκεια… Εγώ θα μιλάω για πολιτική γραμμή, για ΟΡΑΜΑ και συγκεκριμένη πρόταση για την κοινωνία και τη νέα γενιά ειδικά!!», ανέφερε σε ανάρτηση του όπου εμπεριέχει την ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Πολάκης, ομιλία που στην αρχή σημαδεύτηκε από τις φωνές των υποστηρικτών του πρώην προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη.

Οταν οι άλλοι μιλάνε για «διαδικασίες», «πραξικοπήματα», «εκτροπές», «χούντες και κουκουλοφόρους»,για να καλύψουν την τρομερή τους ανεπάρκεια…
Εγώ θα μιλάω για πολιτική γραμμή,για ΟΡΑΜΑ και συγκεκριμένη πρόταση για την κοινωνία και τη νέα γενιά ειδικά!!
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και ΚΑΝΤΕ ΤΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ !

Πολάκης: Χαίρομαι που ο Κασσελάκης κατέθεσε υπογραφές και Πόθεν Εσχές, να προχωρήσουμε συγκροτημένα στο Συνέδριο- Μικροκακομοιριές οι φωνές που ακούστηκαν ενώ μιλούσα

«Χαίρομαι που ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε, παρά τις εισηγήσεις που είχε δεχτεί από διάφορους, να καταθέσει τις υπογραφές της υποψηφιότητας του και το πόθεν έσχες», σχολίασε ο Παύλος Πολάκης σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Και συνέχισε: «Οπότε θεωρώ ότι θα προχωρήσουμε όλοι μαζί συγκροτημένα προς το συνέδριο που για λόγους τεχνικούς πήρε μια βδομάδα αναβολή, χωρίς να αλλάξει ημερομηνία της εκλογής προέδρου», σχολίασε ο Παύλος Πολάκης σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος είπε ότι «πρέπει μέσα από μια διαδικασία προγραμματικού διαλόγου και αντιπαράθεσης οράματος, συγκεκριμένου σχεδίου και προτάσεων μέσα από ντιμπέιτ, να προχωρήσουμε σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης και αναγέννησης του ΣΥΡΙΖΑ». Σχολίασε ότι σε αυτό το πλαίσιο, «για να ξεφύγουμε από την μικροπρέπεια και την κακομοιριά των ‘πραξικοπηματιών’, των διαδικαστικών, των ‘κουκουλοφόρων’ και δε συμμαζεύεται», κατέθεσα με την ομιλία του στη σημερινή συνεδρίαση 3-4 «οραματικού χαρακτήρα» προτάσεις.

«Πιστεύω ότι στους πολύ δύσκολους και γεωπολιτικούς καιρούς που ζούμε σε μια Ευρώπη στην οποία η Γερμανία και η Γαλλία όχι απλά λαχανιάζουν, αλλά παρουσιάζουν μείωση της ανάπτυξης, σε μια Ευρώπη που ο Ντράγκι λέει ότι για να διατηρηθεί η ανάπτυξη χρειαζόμαστε 800 δισ. ευρώ καινούργιο χρήμα για φέτος, του χρόνου και τον άλλο χρόνο, δηλαδή έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου -κάτι που αρνείται την Γερμανία-, σε μια τέτοια Ευρώπη χρειαζόμαστε να αμφισβητήσουμε τη μνημονιακή πορεία της λιτότητας που επέβαλε ο Σόιμπλε όλη την προηγούμενη δεκαετία».

«Να μιλήσουμε», συνέχισε, «για μια Ευρώπη της ανάπτυξης, να μιλήσουμε όχι απλά για την ισότητα των ευκαιριών ανάμεσα στους ανθρώπους αλλά για την ισότητα για την απόλαυση των αγαθών που παράγει η κοινωνία, η επιστήμη και η τεχνική της εποχής μας».

«Για να υπάρχει λοιπόν μια ισότητα στην απόλαυση των αγαθών την κοινωνική πλειοψηφία, γι’ αυτό χρειαζόμαστε έναν κεντρικό σχεδιασμό και μια επανακοινωνικοποίηση από το κράτος των βασικών μέσων και πόρων που επιτρέπουν αυτή την ισότιμη απόλυση των αγαθών», είπε. Γιατί, υποστήριξε, «χωρίς μια τράπεζα δημόσια, χωρίς την ενέργεια στα χέρια του Δημοσίου, χωρίς τον έλεγχο της αγοράς των καυσίμων και των μεταφορών, τότε ούτε η κατοικία, ούτε η θέρμανση, ούτε το νερό, ούτε η αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία μπορεί να είναι κτήμα των ανθρώπων». Ανέφερε ότι «αυτό είναι το βαθύτερο περιεχόμενο μιας οραματικής πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προς τη νέα γενιά που θα αποτελέσει το έναυσμα για μια επόμενη διεκδίκηση κυβερνητικής θητείας που θα αλλάξει τα πράγματα σε αυτή τη χώρα, την οποία κάποιοι φαντάζονται και σχεδιάζουν να την κάνουν Κολομβία των Βαλκανίων».

Κληθείς να σχολιάσει «τις φωνές που μίλησαν για μεθοδεύσεις» με αφορμή τη μετάθεση του συνεδρίου, ο κ. Πολάκης σχολίασε ότι «αυτά είναι μικροκακομοιριές και ότι όποιος δεν μπορεί να διατυπώσει συγκεκριμένο όραμα, συγκεκριμένη πρόταση ή συγκεκριμένη γραμμή για το τί πρέπει να γίνει σήμερα, πάει και καθίζει σαν τη σουχλίστρα γυναίκα, αυτή δηλαδή που βάζει όλο σπιουνιές και συνέχεια κουτσομπολεύει και λέει: ‘μου έκαναν αυτό, μου έκαναν το άλλο’…».

Σβίγκου: Να διαψεύσουμε όσους θέλουν να κλείσει η υπόθεση ΣΥΡΙΖΑ, η προοπτική της κυβερνώσας Αριστεράς

«Δεν είναι μόνο αναγκαίο, είναι και επείγον να σταθούμε ξανά στα πόδια μας, να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στον κόσμο. Με ομοψυχία και σοβαρότητα, με πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση του Καταστατικού και των συλλογικών αποφάσεων των οργάνων μας», τόνισε η Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ράνια Σβίγκου κατά την τοποθέτηση της στην έναρξη της συνεδρίασης.


Είπε ότι «ο κόσμος δεν αντέχει άλλο στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, που ο μισθός τελειώνει από τις 20 του μήνα, στη χώρα που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ένα νοικοκυριό χρειάζεται σχεδόν 350 ευρώ περισσότερα κάθε μήνα για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες, και η κυβέρνηση σχεδιάζει επιβολή φορολογίας ακόμα και στα φιλοδωρήματα των εργαζόμενων στην εστίαση».

Η Γραμματέας σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την εκλογή προέδρου ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός, από τις ΝΕ και τις ΟΜ μέχρι το Οργανωτικό και το Γραφείο Τύπου, θα εργαστεί ισότιμα για να βοηθήσει και να συνδράμει όλους τους υποψηφίους. «Με απόλυτο σεβασμό στις θεσμικές λειτουργίες και με απόλυτη αμεροληψία, όπως άλλωστε έγινε και στις προηγούμενες εκλογές». «Ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, κι ας μην δυναμιτίζουμε το κλίμα», είπε.

Η κ. Σβίγκου υπογράμμισε ότι «το συνέδριό μας, και οι εκλογές για Πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή πρέπει να γίνουν η αφετηρία για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, για να πάμε μπροστά όλες κι όλοι μαζί. Γιατί δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνουν οι διαδικασίες μας αρένα τοξικότητας». «Πρέπει να συζητήσουμε πολιτικά, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Αυτό επιτάσσει η ιστορία μας, οι ιδέες μας, η κουλτούρα μας», σημείωσε. Τόνισε δε ότι «από τους υποψήφιους για την προεδρία, οι προοδευτικοί πολίτες θέλουν και πρέπει να ακούσουν προτάσεις, θέσεις, σχέδια για το σήμερα και το αύριο. Όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά της κοινωνίας. Θέλουν έναν πολιτικό διάλογο, με αρχές και αξίες. Αποζητούν μια παράθεση πολιτικών προγραμμάτων που θα αφορούν την δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, το κοινωνικό κράτος. Θέλουν να ακούσουν απαντήσεις στα προβλήματά τους, μια προοδευτική διέξοδο από το σκοτεινό αδιέξοδο που μας οδηγεί η διακυβέρνηση Μητσοτάκη».

Σχετικά Άρθρα