Ισραήλ/Διάγγελμα Νετανιάχου: Έχουμε δικαίωμα να απαντήσουμε και θα το κάνουμε

 Ισραήλ/Διάγγελμα Νετανιάχου: Έχουμε δικαίωμα να απαντήσουμε και θα το κάνουμε

Την επίθεση του κατά του Ιράν ετοιμάζει o Ισραηλινός Στρατός, με ισραηλινά ΜΜΕ να αναφέρουν πως αυτή μπορεί να διεξαχθεί ακόμη και εντός της Κυριακής. Από την άλλη πλευρά, ο Ιρανός ΥΠΕΞ υπόσχεται «ακόμη πιο σκληρή απάντηση» σε περίπτωση που το Ισραήλ επιτεθεί.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, παραχώρησε συνέντευξη τύπου στην Τεχεράνη επιστρέφοντας από την περιοδεία που πραγματοποίησε τις τελευταίες δύο ημέρες σε Λίβανο και Συρία. Ο Αμπάς Αραγτσί υπογράμμισε μεν πως το Ιράν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και πάντα δίπλα στους «εταίρους» του αλλά έστειλε μήνυμα και στο εσωτερικό της χώρας τους πως πιθανότατα η επίθεση – απάντηση του Ισραήλ ίσως να είναι και θέμα ωρών.

Αναλυτικότερα και χωρίς να δεχθεί σχετική ερώτηση ο ΥΠΕΞ του Ιράν δήλωσε: «Η απάντησή μας σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση θα είναι ισχυρότερη και πιο αυστηρή και μπορούν να δοκιμάσουν τη θέλησή μας. Η επίσκεψή μου στη Βηρυτό και τη Δαμασκό μεταφέρει ένα μήνυμα – το Ιράν θα στέκεται πάντα δίπλα στην αντίσταση».

Το Ιράν τις τελευταίες 48 ώρες βρίσκεται σε πολεμική επιφυλακή και ύψιστο αμυντικό συναγερμό με τα αραβικά μέσα να σημειώνουν πως τις τελευταίες 24 ώρες έχουν αποσυρθεί σε ασφαλή υπόγεια σημεία οι πύραυλοι cruise που η Τεχεράνη είχε αναπτύξει τους τελευταίους μήνες για προστασία κυρίως των πυρηνικών της εγκαταστάσεων και έχει ζητηθεί να ενεργοποιηθούν τα υπόγεια συστήματα αεράμυνας ειδικά στην κοιλάδα του Ισφαχάν – εκεί βρίσκονται και οι μεγαλύτερες πυρηνικές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας – και στις πετρελαιοπηγές στα νότια της χώρας.

Όλα έτοιμα στο Ισραήλ για την επίθεση…

Την ίδια ώρα Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο στρατός «προετοιμάζει μια απάντηση» στο φράγμα των πυραύλων του Ιράν που είχε στόχο το Ισραήλ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Οι IDF προετοιμάζουν μια απάντηση στην άνευ προηγουμένου και παράνομη επίθεση του Ιράν σε Ισραηλινούς αμάχους και τη χώρα», δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας του, καθώς δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει δημόσια για το θέμα. Δεν διευκρίνισε ωστόσο ούτε τη φύση ούτε τον χρόνο που θα πραγματοποιηθεί αυτή η ισραηλινή κίνηση.

Επίσης, ανώτερη στρατιωτική πηγή την οποία επικαλείται το βρετανικό δίκτυο iTV αναφέρει πως τα μαχητικά του Ισραήλ έχουν ήδη λάβει διαταγές αναφορικά με τους στόχους και έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι και οι φόρτωση πυραύλων. Το Ισραήλ όπως συνηθίζει λίγο πριν από σημαντικές επιχειρήσεις δεν έχει ακόμη μεταβιβάσει τις συντεταγμένες για τους στόχους στο προσωπικό και τους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων, προκειμένου να διατηρηθεί μέχρι την τελευταία στιγμή το άκρως απόρρητο της επιχείρησης.

Άγνωστο επίσης παραμένει εάν το Ισραήλ έχει επικοινωνήσει το πλήρες σχέδιο του χτυπήματος στην Ουάσιγκτον και εάν έχει λάβει το «πράσινο φως» για τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Ο Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα επέμεινε πως η επιχείρηση – απάντηση στο Ιράν θα γίνει σε συνεργασία των δυνάμεων ΗΠΑ και Ισραήλ.

Διάγγελμα Νετανιάχου

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου απηύθυνε διάγγελμα. Μάλιστα, στις πρώτες του δηλώσεις επιτέθηκε στον Μακρόν. “Ντροπή για τον Μακρόν που προτρέπει να σταματήσει η προμήθεια όπλων στο Ισραήλ” είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νετανιάχου δήλωσε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός πέτυχε να καταστρέψει μεγάλο μέρος του οπλοστασίου της Χεζμπολάχ και άλλαξε την πορεία του πολέμου ενάντια στην υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα. «Καταστρέψαμε ένα μεγάλο μέρος της σειράς πυραύλων και ρουκετών που κατασκεύασε η Χεζμπολάχ με τα χρόνια», είπε ο Νετανιάχου σε τηλεοπτικό διάγγελμα, προσθέτοντας: «Αλλάξαμε την πορεία του πολέμου και την ισορροπία του πολέμου».

«Έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να απαντήσουμε στο Ιράν και θα το κάνουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου. «Το Ιράν βρίσκεται πίσω από όλες τις απειλές και τις επιθέσεις εναντίον μας. Εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους εναντίον μας σε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στην ιστορία» είπε.

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα δεχόταν απλώς την επίθεση από το Ιράν, ούτε και το Ισραήλ», πρόσθεσε.

Πρώτη «επιβεβαίωση» Χεζμπολάχ για τον Χασέμ Σαφιεντίν

Οργιάζουν οι φήμες για το που βρίσκεται ο Σάγιεντ Σαφιεντίν, το όνομα του οποίου ακουγόταν για την πιθανή διαδοχή του Χασάν Νασράλα που σκοτώθηκε σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Βηρυτό.

«Η επαφή με τον Σάγιεντ Σαφιεντίν χάθηκε μετά τις σφοδρές επιδρομές κατά του προαστίου», ξεκαθάρισε αξιωματούχος της Χεζμπολάχ.

Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι η επαφή με τον Σάγιεντ Χασέμ Σαφιεντίν, «χάθηκε» μετά τα ισραηλινά πλήγματα που είχαν στόχο το προπύργιο της Χεζμπολάχ κοντά στη Βηρυτό την Παρασκευή (04.10.2024)

«Δεν ξέρουμε αν βρισκόταν στο σημείο που αποτέλεσε στόχο των επιδρομών, ούτε ποιος ήταν παρών μαζί του», πρόσθεσε.

«Το κόμμα προσπαθεί να φθάσει στην έδρα που στοχοποιήθηκε υπόγεια, αλλά το Ισραήλ πραγματοποιεί συστηματικά νέες επιδρομές σε μια προσπάθεια να εμποδίσει κάθε προσπάθεια των διασωστών», είπε μία δεύτερη πηγή.

Ωστόσο, το Al-Arabiya και άλλα αραβικά Μέσα έχουν ήδη μεταδώσει ότι είναι νεκρός.

Νωρίτερα το Σάββατο, τρεις πηγές ασφαλείας του Λιβάνου, δήλωσαν στο Reuters ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στα νότια προάστια της Βηρυτού εμπόδισαν τα σωστικά συνεργεία να ερευνήσουν τον τόπο επίθεσης όπου φέρεται να σκοτώθηκε ο διάδοχος του Νασράλα.

Ο Σαφιεντίν συνοδευόταν από τον Χατζ Μορτάντα, τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σχετικά Άρθρα