Σαφιεντίν: Αγνοείται ο διάδοχος του Νασράλα-Τρομακτικό βίντεο από τον βομβαρδισμό στο καταφύγιό του

 Σαφιεντίν: Αγνοείται ο διάδοχος του Νασράλα-Τρομακτικό βίντεο από τον βομβαρδισμό στο καταφύγιό του

Ενδεικτικό της έντασης του ισραηλινού χτυπήματος τα όσα μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από πηγή κοντά στη Χεζμπολάχ, ότι υπήρξαν 11 συνεχόμενοι βομβαρδισμοί σε περιοχή-προπύργιο της λιβανέζικης οργάνωσης. Τις πληροφορίες ότι στόχος ήταν ο διάδοχος του Νασράλα Χασέμ Σαφιεντίν μετέδωσαν New York Times και Axios επικαλούμενοι ισραηλινούς αξιωματούχους που είπαν ότι η βραδινή επίθεση είχε στόχο συνάντηση υψηλόβαθμών στελεχών της Χεζμπολάχ.

Λίγη ώρα πριν το χτύπημα εκπρόσωπος των IDF είχε απευθύνει «επείγουσα έκκληση» σε κατοίκους της περιοχής που έγινε στόχο, να απομακρυνθούν.

«Είστε κοντά σε κτήρια και δομές που ανήκουν στην Χεζμπολάχ και οι IDF θα επιτεθούν σε αυτές στο κοντινό μέλλον» έγραψε χαρακτηριστικά.

Ο Σαφιεντίν είναι ο επικεφαλής του ανώτερου πολιτικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ και ήταν το νο2 της πολιτικής πτέρυγας της οργάνωσης πριν την δολοφονία Νασράλα, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις 27 Σεπτεμβρίου μετά από χτύπημα στην ίδια περιοχή την οποία βομβάρδισε σήμερα τα ξημερώματα ο ισραηλινός στρατός.

  • Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης ότι «εξάλειψαν» ηγετικό στέλεχος του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, τον Ζάχι αμπντ αλ Ράζακ, σε βομβαρδισμό εναντίον του καταυλισμού προσφύγων της Τούλκαρεμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η επιδρομή αυτή είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 18 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής. Πρόκειται για τον πλέον πολύνεκρο βομβαρδισμό στη Δυτική Όχθη από το 2000, δήλωσε πηγή προσκείμενη στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στον Λίβανο, έπειτα από εκστρατεία μαζικών αεροπορικών βομβαρδισμών, η οποία σκότωσε αρκετά ανώτερα και κορυφαία στελέχη της Χεζμπολάχ και στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, ο στρατός του Ισραήλ διεξάγει από τη Δευτέρα χερσαίες επιχειρήσεις σε τομείς του νότου, οχυρό του ισχυρού λιβανικού κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν επίσης ότι εξουδετερώθηκε και ο Μαχμούντ Γιουσέφ Ανισί, ανώτερος διοικητής της αλυσίδας κατασκευής πυραύλων ακριβείας της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

  • Από την πλευρά του, ο λιβανικός στρατός γνωστοποίησε πως, για πρώτη φορά τον τελευταίο χρόνο, ανταπέδωσε πυρά του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, μετά τον θάνατο δυο μελών του.

Δυνάμει της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε ομόφωνα το 2006 κι αφορά τον τερματισμό του προηγούμενου πολέμου Ισραήλ-Χεζμπολάχ, ο στρατός του Λιβάνου είναι ανεπτυγμένος στο νότιο τμήμα της χώρας στο πλευρό κυανόκρανων των Ηνωμένων Εθνών.

Η ομιλία Χαμενεΐ

Και ενώ αναμένεται η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν σήμερα αναμένεται να μιλήσει δημόσια ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος αναμένεται να ηγηθεί της μεγάλης προσευχής της Παρασκευής και να εκφωνήσει κήρυγμα το οποίο ενδέχεται να δώσει τον τόνο για τα σχέδια της χώρας μετά την επίθεση που εξαπέλυσε την Τρίτη εναντίον του Ισραήλ με δεκάδες πυραύλους.

Ο Χαμενεΐ, ο οποίος λαμβάνει την τελική απόφαση για τα βασικά θέματα πολιτικής του Ιράν, ίσως με το σημερινό του κήρυγμα αποκαλύψει πώς σκοπεύει να κινηθεί η Τεχεράνη μετά το πλήγμα της Τρίτης.

Σύμφνωα με εικόνες που μεταδίδουν ιρανικά μέσα ενημέρωσης, πιστοί έχουν συγκεντρωθεί εδώ και ώρες έξω από το τζαμί από το οποίο αναμένεται να μιλήσει ο Χαμενεΐ.

Σχετικά Άρθρα