Ιράν/ Ο χάρτης των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που αποτελούν πιθανούς στόχους του Ισραήλ- Όλα τα σενάρια κλιμάκωσης

Ιράν/ Ο χάρτης των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που αποτελούν πιθανούς στόχους του Ισραήλ- Όλα τα σενάρια κλιμάκωσης

Ο πόλεμος Ισραήλ-Λιβάνου και ο βομβαρδισμός της Βηρυτού συνεχίζονται ανελέητα, πριν λίγες ώρες βομβαρδίστηκαν περιοχές δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, ωστόσο το διεθνές ενδιαφέρον συγκεντρώνεται σε δύο άλλα πεδία: Ένα ο κίνδυνος τρομοκρατικών κτυπημάτων σε πρωτεύουσες της Δύσης, καθώς πλησιάζει και η επέτειος της εισβολής της Χαμάς στο Ισραήλ και έναρξης του πολέμου. Πιο άμεσο, το ενδεχόμενο να βομβαρδιστούν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, κάτι που έχει μείνει ανοικτό στα (σε διεθνή δημόσια θέα) ιδιόμορφα «παζάρια» μεταξύ Νετανιάχου και Μπάιντεν.

Σύμφωνα με ανάλυση του KREPORT, οι συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχομένου είναι μεγάλες έως απρόβλεπτες. Η απάντηση του Ιράν μπορεί να είναι η εκτόξευση λίγων εκατοντάδων πυραύλων στο Ισραήλ – η αεράμυνα του οποίου, παρά τη σύμπραξη των ΗΠΑ, αποδείχτηκε προχτές ότι δεν είναι άτρωτη. Ή, να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ -από όπου περνούν 1,7 εκατ. βαρέλια αργό/ημέρα. Ή –ένα σενάριο όχι τελείως φανταστικό- σε αντίποινα να βομβαρδίσει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις γειτονικών χωρών -της Σαουδικής Αραβίας. Σε κάθε ενδεχόμενο, το κόστος αυτής της εξέλιξης θα το πληρώσει όλος ο κόσμος, ο πόλεμος θα είναι περιφερειακός αλλά οι συνέπειές του παγκόσμιες, μέσω μιας ενεργειακής κρίσης.

Ο χάρτης με τις εγκαταστάσεις-στόχους του Ιράν

Αν και δεν είναι σαφές πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στο Ιράν, διάφορα σενάρια που παραθέτει το Bloomberg κυμαίνονται δυνητικά από πλήγμα στρατιωτικών στόχων έως πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, ακόμη και πυρηνικές εγκαταστάσεις. Η χώρα του Περσικού Κόλπου είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον ΟΠΕΚ . Οι προμήθειες αργού που αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο περίπου της παγκόσμιας ζήτησης και μια μεγάλη ποσότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου διέρχονται από τα στενά του Ορμούζ κατά μήκος των ιρανικών ακτών. Η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Κατάρ στέλνουν αποστολές μέσω της βασικής πλωτής οδού.

Το Ιράν είπε ότι το τελευταίο του μπαράζ πυραύλων ήταν ως απάντηση στις επιθέσεις του Ισραήλ στην πιο σημαντική μαχητική ομάδα πληρεξουσίου του, τη Χεζμπολάχ, και τη δολοφονία του αρχηγού του, Χασάν Νασράλα.

Ακολουθεί ένας χάρτης που δείχνει τις μεγάλες ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αγωγών, διυλιστηρίων και τερματικών αποθήκευσης:

Πηγή Bloomberg (διυλιστήρια πετρελαίου και τερματικοί σταθμοί). Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ Παγκόσμια βάση δεδομένων χαρακτηριστικών πετρελαίου και φυσικού αερίου (αγωγοί και πεδία) Σημείωση: Τα διυλιστήρια πετρελαίου και οι τερματικοί σταθμοί ταξινομούνται βάσει χωρητικότητας.

Οι σοβαρές ενστάσεις της Ουάσιγκτον

Οι ΗΠΑ, καθαρός εξαγωγές πετρελαίου από το 2020, είναι οι σχετικά πιο προετοιμασμένες από κάθε άλλη μεγάλη οικονομία να αντιμετωπίσουν τις άμεσες συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχομένου. Διαθέτουν ένα μεγάλο μαξιλάρι αποθεμάτων αργού για την εξομάλυνση τυχόν διακυμάνσεων των τιμών, περίπου 383 εκατ. βαρέλια στρατηγικό απόθεμα και άλλα 413 εκατ. βαρέλια εμπορικά αποθέματα, ενώ καταναλώνουν 20 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Οι βαρύτερες συνέπειες από τις υψηλότερες τιμές του αργού θα είναι στην κάλπη: Αν αυξηθούν οι τιμές της βενζίνης την ώρα που οι Αμερικανοί θα πηγαίνουν να ψηφίσουν.

Σχετικά Άρθρα