Ιός Marburg: Το ECDC θεωρεί μικρή την πιθανότητα εξάπλωσής του στην Ευρώπη

 Ιός Marburg: Το ECDC θεωρεί μικρή την πιθανότητα εξάπλωσής του στην Ευρώπη

Χαμηλή θεωρεί, επί του παρόντος, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) την πιθανότητα έκθεσης και μόλυνσης από τον ιό Marburg για πολίτες σε ΕΕ/ΕΟΧ, που ταξιδεύουν ή διαμένουν στις πληγείσες περιοχές στη Ρουάντα (όπου έχει ξεσπάσει επιδημία του ιού, τις τελευταίες εβδομάδες), δεδομένου ότι η μετάδοση από άτομο σε άτομο απαιτεί επαφή με σωματικά υγρά ασθενούς.

Σε περίπτωση εισαγωγής κρουσμάτων MVD στην ΕΕ/ΕΟΧ, η πιθανότητα περαιτέρω μετάδοσης θεωρείται πολύ μικρή, εάν εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Συμβουλές προς ταξιδιώτες

Ταξιδιώτες από και προς τη Ρουάντα θα πρέπει να ενημερώνονται για το συνεχιζόμενο ξέσπασμα στη Ρουάντα και στις πληγείσες περιοχές και να ακολουθούν τις συμβουλές των τοπικών υγειονομικών αρχών. Θα πρέπει να συμβουλεύονται να:

1. Αποφεύγουν την επαφή με οποιονδήποτε εμφανίζει συμπτώματα MVD (όπως πυρετός, έμετος, διάρροια ή αιμορραγία) ή επαφή με υλικά και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από τα σωματικά υγρά των μολυσμένων ατόμων. Αυτό περιλαμβάνει την αποφυγή επαφής με σορούς μολυσμένων ατόμων και τη διαδικασία ταφής.

2. Αποφεύγουν την επίσκεψη σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στις περιοχές που έχουν πληγεί από το MVD για μη επείγουσα ιατρική περίθαλψη ή μη ιατρικούς λόγους.

3. Αποφεύγουν οικότοπους που μπορεί να κατοικούνται από νυχτερίδες, όπως σπηλιές ή ορυχεία, καθώς και κάθε μορφή στενής επαφής με άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων πιθήκων, δασικών αντιλοπών, τρωκτικών και νυχτερίδων, ζωντανών και νεκρών, και κατανάλωση οποιουδήποτε τύπου κρέατος άγριων ζώων.

4. Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τη Ρουάντα στην ΕΕ/ΕΟΧ θα πρέπει να συμβουλεύονται να αναζητούν άμεση ιατρική φροντίδα εάν εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με τον MVD και να αναφέρουν το ταξιδιωτικό τους ιστορικό, καθώς και το πιθανό ιστορικό έκθεσης και στενές επαφές.

Το ECDC βρίσκεται σε επαφή με τον ΠΟΥ Ευρώπης και το CDC της Αφρικής για να αποκτήσει περισσότερες πληροφορίες και αναπτύσσει οδηγίες για τις αρχές δημόσιας υγείας της ΕΕ.

Τι γνωρίζουμε για τον εξαιρετικά μεταδοτικό ιό Marburg

Στη Ρουάντα, τη χώρα της ανατολικής Αφρικής, καταγράφηκε, για πρώτη φορά στην ιστορία της, κρούσμα του αιμορραγικού πυρετού Marburg, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο υπαίτιος ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός. Από τις 26 Σεπτεμβρίου που ανιχνεύθηκε το πρώτο κρούσμα έως χθες (03/10) είχαν διαγνωστεί 36 κρούσματα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Οι 11 από τους ασθενείς έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους, ενώ οι υπόλοιποι 25 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.

Ο ιογενής αιμορραγικός πυρετός, ο Marburg, προκαλεί συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, έντονους πονοκεφάλους και κακουχία, τα οποία εμφανίζονται συνήθως εντός επτά ημερών από τη μόλυνση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

 Το ποσοστό θανάτων από τη μόλυνση με τον ιό ανέρχεται σε 88%. Ο Marburg ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών που ευθύνονται για τον Έμπολα και μεταδίδεται στον άνθρωπο από ένα είδος νυχτερίδας. Στη συνέχεια, μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο με την επαφή με σωματικά υγρά κάποιου μολυσμένου.

Στη γειτονική Τανζανία, καταγράφηκαν κρούσματα Marburg το 2023, και στην Ουγκάντα, το 2017.

Κλινικές δοκιμές ξεκινά η Ρουάντα για το εμβόλιο έναντι του ιού Marburg

Η Ρουάντα πρόκειται να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές εμβολίου για τη θεραπεία της νόσου του ιού Marburg μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα, ο υπουργός Υγείας της χώρας.

«Συνεργαζόμαστε με τις φαρμακευτικές εταιρείες και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για να επισπευσθεί η διαδικασία», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Σαμπίν Νσανζιμάνα. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, η κυβέρνηση συνομιλεί με εταιρείες που έχουν έδρα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Το υπουργείο παρακολουθεί 410 ανθρώπους που έχουν έρθει σε επαφή με αυτούς που μολύνθηκαν, είχε δηλώσει νωρίτερα ο υφυπουργός Υγείας, Ιβάν Μπουτέρα.

Πέντε ακόμη άνθρωποι βρέθηκαν αρνητικοί, αλλά αναμένουν τα αποτελέσματα περαιτέρω εξετάσεων.

Υπήρξαν φόβοι για εξάπλωση του ιού στη Γερμανία

Αποκλείστηκε το ενδεχόμενο μόλυνσης από τον ιό Marburg δύο νεαρών που επέβαιναν σε τρένο στο Αμβούργο της Γερμανίας, το οποίο την Τετάρτη (02/10) αποκλείστηκε εξαιτίας των υποψιών ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό ύστερα από ταξίδι τους στη Ρουάντα.

Οι εξετάσεις που έγιναν στον 26χρονο φοιτητή της Ιατρικής και στη σύντροφό του βγήκαν αρνητικές.

Για την ιστορία, αναφέρεται ότι και οι δύο είχαν εμφανίσει συμπτώματα γρίπης, και οι αρχές της Γερμανίας έκλεισαν τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Αμβούργου έως ότου εκκενωθεί το τρένο που ταξίδευε το ζευγάρι από τη Φρανκφούρτη. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν σε ειδική κλινική, όπου τους διενεργήθηκαν οι απαραίτητες εξετάσεις. Τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.

Σχετικά Άρθρα