ΣΥΡΙΖΑ:Αντιδράσεις μετά το βίντεο Κασσελάκη- Στελέχη ζητούν να ξεκαθαρίσει αν θα είναι υποψήφιος ή όχι

 ΣΥΡΙΖΑ:Αντιδράσεις μετά το βίντεο Κασσελάκη- Στελέχη ζητούν να ξεκαθαρίσει αν θα είναι υποψήφιος ή όχι

Το νέο βίντεο του Στέφανου Κασσελάκη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, παρά την δήλωσή του ότι είναι «παρών» στις εσωκομματικές διαδικασίες, δεν διευκρίνισε αν σκοπεύει να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.

Αυτή η αμφισημία έχει δημιουργήσει προβληματισμό μεταξύ μερίδας των μελών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι η στάση του Κασσελάκη συνδέεται με την πιθανή αμφισβήτηση της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία τον έχει κηρύξει έκπτωτο.

Ζαχαριάδης: Σε ένα video 232 δευτερολέπτων δεν χώρεσε η φράση “θα είμαι υποψήφιος για Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ”

Ο Κώστας Ζαχαριάδης σχολίασε με σκωπτικό τρόπο το πολυαναμενόμενο βίντεο του Στέφανου Κασσελάκη για την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος επισημαίνει ότι πουθενά στο βίντεο δεν ακούγεται ξεκάθαρα η φράση «είμαι υποψήφιος».

«Σε ένα video 232 δευτερολέπτων δεν χώρεσε η φράση «θα είμαι υποψήφιος για Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία». Πώς γίνεται να «είσαι εδώ» και να κρύβεσαι;» αναρωτιέται ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Ένταση στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με αποχωρήσεις και επιθέσεις στελεχών στον Κασσελάκη

Η συζήτηση στην ΠΓ ξεκίνησε με την αποχώρηση της Θεοδώρας Τζάκρη, ύστερα από σύντομη αντιπαράθεση γύρω από όσα συνέβησαν στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της ΚΟΕΣ (Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου).

Πώς φτάσαμε στην αποχώρηση Τζάκρη

Συγκεκριμένα, ορισμένα μέλη της ΚΟΕΣ είχαν θέσει χθες το βράδυ θέμα παραπομπής της Ελένης Συμεωνίδου στην Επιτροπή Δεοντολογίας εξαιτίας μιας εγκυκλίου που είχε στείλει στις οργανώσεις για την αποφυγή αναρτήσεων στους επίσημους λογαριασμούς ανακοινώσεων που δεν συνάδουν με το υλικό που εκδίδεται από το Γραφείο Τύπου του κόμματος και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις σεβασμού στον δημόσιο διάλογο.

Όπως είχαν υποστηρίξει στελέχη της κασσελακικής πλευράς, η εν λόγω εγκύκλιος αποτελούσε απόπειρα φίμωσης των μελών. Από την μεριά της πλειοψηφίας επισημάνθηκε ότι αντίστοιχοι εγκύκλιοι αποστέλλονται στην αρχή κάθε ανάλογης διαδικασίας του κόμματος, όπως τα Συνέδρια.

Η Μπελώνη διαψεύδει την Τζάκρη

Σύμφωνα με πληροφορίες του dnews.gr, η Γιώτα Μπελώνη, η οποία συμμετέχει και στην ΚΟΕΣ αμφισβήτησε μέσα στην ΠΓ όσα μετέφερε η Θεοδώρα Τζάκρη από τη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου, λέγοντας ότι είναι ψευδή πολλά από όσα ανέφερε.

Συγκεκριμένα, η Θεοδώρα Τζάκρη υποστήριξε ότι της έκλεισαν το μικρόφωνο κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης και την απέκλεισαν από την καθοδήγηση οργανώσεων του κόμματος.

  • Πάντως, το κλίμα φέρεται να είναι βαρύ στην ΠΓ σε σχέση με το βίντεο που ανήρτησε σήμερα το απόγευμα ο Στέφανος Κασσελάκης, τόσο για την επιλογή του να μην αναφερθεί στην ιδιότητα του (πρώην ή νυν πρόεδρος), όσο και για το να μην ξεκαθαρίσει αν θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία, αλλά και για τις αναφορά του περί «δήθεν κεντροαριστερής κατασκευής στην υπηρεσία της διαπλοκής».

Συγκεκριμένα ο Κώστας Ζαχαριάδης φέρεται να είπε στην ΠΓ:

«Αν ο Κασσελάκης εννοεί στο βίντεο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει μέρος των σχεδίων της διαπλοκής, αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Επίσης, τι είναι ο Κασσελακης από σήμερα με βάση αυτό το βίντεο; Υποψήφιος πρόεδρος; Μέλος του κόμματος; Πρώην πρόεδρος; Ως τι μιλάει;»

Επίσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος φέρεται να είπε:

«Δεν άκουσα ανακοίνωση υποψηφιότητας από τον Κασσελάκη. Άκουσα κάλεσμα για το Συνέδριο. Οφείλει ο Κασσελάκης να το ξεκαθαρίσει. Για να ξέρουμε αν εκλαμβάνεται ή όχι από το κόμμα ως υποψήφιος.

Στο βίντεο που έκανε ο Κασσελάκης μιλάει πάλι για ΣΥΡΙΖΑ και διαπλοκή. Το ίδιο είχε κάνει τον Αύγουστο και σε ένα βίντεο εναντίον δεκάδων στελεχών του κόμματος. Αυτό είναι προσβολή της προσωπικότητας των στελεχών, των μελών, και του ίδιου του κόμματος».

Ανάλογο είναι το κλίμα και από την πλευρά του Παύλου Πολάκη, συνεργάτες του οποίου μεταφέρουν την εκτίμηση ότι το βίντεο δεν ποντάρει σε μια αναγγελία υποψηφιότητας, την οποία εκ των πραγμάτων την άφησε θολή, αλλά κυρίως ήταν μια προτροπή για μια πλειοψηφία στο συνέδριο που θα λειτουργήσει ακυρωτικά για την αποπομπή του.

Επιπλέον, αν και ο Παύλος Πολάκης έχει ταχθεί ρητά εναντίον της συνεργασίας της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι υπαινιγμοί του για έναν ΣΥΡΙΖΑ ή έστω ένα κομμάτι του… «της διαπλοκής»… υπερβαίνουν τα όρια του αισχρού!

Τι άλλο συζητήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – Σύσταση στον Αντώναρο

Στις επίσημες διαδικασίες για την υποβολή υποψηφιότητας παραπέμπει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο του βίντεο με τις ανακοινώσεις Κασσελάκη. Σύμφωνα με κομματικές πηγές στην εισήγησή της προς την Κεντρική Επιτροπή η ΠΓ θα αναφέρει «μέχρι τις 24 Οκτωβρίου όποια υποψηφιότητα κατατεθεί θα προωθηθεί στο συνέδριο». Μάλιστα σε σχέση με τις ανακοινώσεις του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασαν πως «η ΠΓ είδε ένα βίντεο, δεν ήρθε (σ.σ. στο κόμμα) υποψηφιότητα».

Κατά πληροφορίες, τη θέση ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει ανακοίνωση υποψηφιότητας και θα πρέπει ο Στέφανος Κασσελάκης να ξεκαθαρίσει αν είναι υποψήφιος, υποστήριξαν στελέχη όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Όλγα Γεροβασίλη, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Παύλος Πολάκης, κ.ά.

Στην συνεδρίαση συζητήθηκε επίσης το θέμα του Ευάγγελου Αντώναρου, ο οποίος σχολίασε το περιεχόμενο εγκυκλίου που κυκλοφόρησε από το Οργανωτικό Γραφείο, ως «χουντικές αντιλήψεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΠΓ στην απόφαση εισήγησης της επισημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγονται συμπεριφορές και «λεκτικά», όπως αυτά που υπήρξαν τις τελευταίες μέρες, αποσυνδέοντας όμως την αναφορά αυτή από πρόσωπα (εν προκειμένω τον Β. Αντώναρο) σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι.

Επίσης σύμφωνα με μέλη της ΠΓ, υπάρχει δεύτερο βήμα. Συγκεκριμένο εφόσον αυτή η «σύσταση» ψηφιστεί στην Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο, ως επόμενο βήμα συμφωνήθηκε, με βάση την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, την Δευτέρα ο Ευάγγελος Αντώναρος θα κληθεί να ανακαλέσει διαφορετικά θα του διαμηνυθεί πως θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Επίσης, σύμφωνα με κομματικές πηγές η κ. Τελιγιορίδου, έθεσε στην διάθεση του οργάνου την παραίτησή της από το τριμελές Οργανωτικό Γραφείο (που δεν έγινε δεκτή) εξαιτίας των όσων συνέβησαν στην χθεσινή ΚΟΕΣ με αφορμή το θέμα της εγκυκλίου προς τις οργανώσεις και τις νομαρχιακές.

Στην συνεδρίαση συζητήθηκαν τα κείμενα του προσυνεδριακού διαλόγου που ξεκινά από την Δευτέρα, καθώς και οργανωτικά θέματα για την προετοιμασία του Έκτακτου Συνεδρίου.

Σχετικά Άρθρα