“Όχι” των Παθολόγων στον αντιγριπικό εμβολιασμό από Φαρμακοποιούς 

 “Όχι” των Παθολόγων στον αντιγριπικό εμβολιασμό από Φαρμακοποιούς 

Την έντονη αντίθεσή της στην απόφαση του υπουργείου Υγείας για τη διενέργεια του αντιγριπικού εμβολιασμού και από φαρμακοποιούς εκφράζει η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ε.Π.Ε.), ζητώντας την απόσυρση της διάταξης.

Σε μία ανακοίνωση, με την οποία αμφισβητούν έντονα την ικανότητα των φαρμακοποιών να κάνουν ιατρικές πράξεις, όπως ο εμβολιασμός, αλλά και γεμάτη αιχμές προς το υπουργείο Υγείας, οι Παθολόγοι εκφράζουν την απορία τους «για την σπουδή που έδειξε η κυβέρνηση δίνοντας νομοθετικά σε μη πιστοποιημένους επιστήμονες υγείας, όπως είναι οι φαρμακοποιοί, την ευθύνη ιατρικών πράξεων».

Υπονοούν, επίσης, την πρόθεση στήριξης των συντεχνιακών συμφερόντων των φαρμακοποιών, πίσω από την άδεια διενέργειας του αντιγριπικού εμβολιασμού και από φαρμακοποιούς και με ειρωνική διάθεση προτείνουν στην κυβέρνηση «για να μην εκτεθεί», καθώς οι φαρμακοποιοί «εμπορεύονται» τα εμβόλια, να επεκτείνει το μέτρο της δυνατότητας εμβολιασμού και σε άλλους επαγγελματίες υγείας (βιολόγους, επισκέπτες υγείας, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές).

Κρατάει χρόνια αυτή η κόντρα…

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας εκφράζουν την αντίθεσή τους με τη διενέργεια εμβολιασμών από τους φαρμακοποιούς. Μόνο στην περίοδο της πανδημίας δεν αντέδρασαν, εξηγώντας τους λόγους στην ανακοίνωσή τους, αλλά και ίσως επειδή πολλά ιατρεία έμειναν κλειστά και το βάρος της πρωτοβάθμιας φροντίδας έπεσε βαρύ στις πλάτες των φαρμακοποιών που δεν έκλεισαν ούτε μία ημέρα! Μετά την πανδημία, ξεκίνησαν πάλι οι αντιδράσεις κατά της διενέργειας ιατρικών πράξεων από τους φαρμακοποιούς επειδή δεν είναι πιστοποιημένοι επιστήμονες υγείας.

Η συγκεκριμένη διάταξη νόμου, καθώς προβλέπει τη διενέργεια του αντιγριπικού εμβολιασμού ενηλίκων στο φαρμακείο, χωρίς την ανάγκη προσκόμισης ιατρικής συνταγής, σε μόνιμη πια βάση, εφεξής για όλες τις εμβολιαστικές περιόδους, φαίνεται να αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους γιατρούς και κυρίως για τους Παθολόγους.

Η ανακοίνωση της Ε.Ε.Π.Ε.

«Στην προφύλαξη της δημόσιας υγείας, έχουν διακριτό ρόλο όλοι οι επιστήμονες υγείας. Υπάρχουν, όμως, ποινικές και αστικές ευθύνες σε περιπτώσεις αρνητικής εξέλιξης παρεμβατικών πράξεων, όπως είναι οι εμβολιασμοί, που εκτελέστηκαν από επαγγελματίες, οι οποίοι ουδέποτε εκπαιδεύτηκαν για να τις πραγματοποιήσουν, αλλά και για να αντιμετωπίσουν ορθά τυχόν παρενέργειες. 

Σε έκτακτες συνθήκες, όπως η πανδημία, παραβλέπονται πολλές από αυτές τις υποχρεωτικές διαδικασίες, επειδή προέχει η άμεση αντιμετώπιση στις επιβαρυντικές για την υγεία καταστάσεις.

Σήμερα, δεν υπάρχουν αυτές οι δραματικές για την υγεία συνθήκες και απορούμε για τη σπουδή που έδειξε η κυβέρνηση, δίνοντας νομοθετικά σε μη πιστοποιημένους επιστήμονες υγείας, όπως είναι οι φαρμακοποιοί, την ευθύνη ιατρικών πράξεων. Αν η κυβέρνηση δεν θέλει να εκτεθεί, ενισχύοντας τα συντεχνιακά συμφέροντα των φαρμακοποιών, ας επεκτείνει το μέτρο της δυνατότητας εμβολιασμού στους βιολόγους, τους επισκέπτες υγείας, τους νοσηλευτές, τους φυσιοθεραπευτές και όχι μόνο στους φαρμακοποιούς που τα εμπορεύονται.
Αναμένουμε την απόσυρση της διάταξης!».

Σχετικά Άρθρα