Iron Dome: Γιατί κάποιοι πύραυλοι του Ιράν πέρασαν από την ασπίδα του Ισραήλ

Iron Dome: Γιατί κάποιοι πύραυλοι του Ιράν πέρασαν από την ασπίδα του Ισραήλ

Το Ιράν πραγματοποίησε την Τρίτη μια επίθεση κατά του Ισραήλ, εκτοξεύοντας περισσότερους από 180 βαλλιστικούς πυραύλους. Η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ κατάφερε να αναχαιτίσει την πλειονότητα αυτών των πυραύλων, ωστόσο κάποιοι κατάφεραν να διαπεράσουν τα πολλαπλά στρώματα πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για την προστασία του Ισραήλ. Το Iron Dome, η θρυλική, πολυδάπανη και πολυδιαφημισμένη ασπίδα του Ισραήλ παρουσίασε ρωγμές. Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φάνηκαν να δείχνουν τις πυρκαγιές και τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα πλήγματα, με φωτεινές λωρίδες να πέφτουν στο έδαφος.

Αυτές οι εικόνες προκάλεσαν συζητήσεις για το κατά πόσο το Ιράν κατάφερε να ξεπεράσει ένα από τα ισχυρότερα συστήματα αεράμυνας στον κόσμο. Παρά τις προειδοποιήσεις των αναλυτών πως είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα, υπάρχουν ορισμένα ενδεικτικά σημάδια που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του αμυντικού συστήματος.

Αυτά τα στοιχεία μπορούν να προσφέρουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με την απόδοση της αεράμυνας και το κατά πόσο κατάφερε να ανταποκριθεί με επιτυχία στην επίθεση.

Όταν το Ιράν εξαπέλυσε την τελευταία του επίθεση κατά του Ισραήλ τον Απρίλιο, το χτύπημα ήταν γνωστό εκ των προτέρων. Το Ισραήλ, μαζί με τους συμμάχους του, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη, είχαν αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούν κατάλληλα. Αυτό τους επέτρεψε να αναπτύξουν μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία για να αντιμετωπίσουν την ιρανική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.

  • Ωστόσο, στην μαζική πυραυλική επίθεση της Τρίτης, τα σχέδια του Ιράν αποκαλύφθηκαν μόλις τρεις ώρες πριν το χτύπημα, από έναν Αμερικανό αξιωματούχο, γεγονός που δεν παρείχε επαρκή χρόνο για κατάλληλη προετοιμασία και αντιμετώπιση της επίθεσης.

Στην πρώτη μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά του Ισραήλ, το Ιράν εξαπέλυσε έναν συνδυασμό περίπου 300 πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones). Αν και ο συνολικός αριθμός των πυραύλων τότε ήταν μεγαλύτερος από τους 200 που εκτοξεύθηκαν στην πιο πρόσφατη επίθεση, το αρχικό χτύπημα βασιζόταν κυρίως σε πυραύλους Κρουζ και drones, τα οποία διαφέρουν από τους τύπους πυραύλων που χρησιμοποιήθηκαν αυτή τη φορά.

«Χρησιμοποίησε πιο αργούς πυραύλους Κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη», δήλωσε ο Samuel Hickey από το Κέντρο για τον Έλεγχο των Όπλων και τη Μη Διάδοση (σ.σ Το Κέντρο είναι ένας εθνικός μη κομματικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφιερωμένος στην ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας μέσω εξειδικευμένης ανάλυσης πολιτικής και έρευνας).

  • Οι βαλλιστικοί πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν στην τελευταία επίθεση μπορούν να πετάξουν με υπερηχητικές ταχύτητες πάνω από mach-5, γεγονός που καθιστά πολύ πιο δύσκολη την αναχαίτιση τους από μαχητικά αεροσκάφη ή επίγεια συστήματα.

«Το Ισραήλ αιφνιδιάστηκε και αυτό, από μόνο του, είναι ήδη είδηση».

  • Υπολογίζεται ότι η επίθεση του Απριλίου κόστισε στο Ισραήλ και στους συμμάχους του περίπου 1,1 δισεκατομμύριο λίρες (1,5 δισεκατομμύρια δολάρια).

Υπάρχει επίσης το πρόβλημα ότι οι πύραυλοι αναχαίτισης είναι περιορισμένοι σε αριθμό. Οι προσπάθειες της Δύσης να βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί τις πόλεις της από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς έχουν καταναλώσει σημαντικούς πόρους στον τομέα αυτό. Καθώς, τόσο το Ισραήλ όσο και η Ουκρανία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ για αυτούς τους αναχαιτιστικούς πυραύλους, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.

«Ακόμα δεν γνωρίζουμε πόσους πυραύλους αποφάσισε να εμπλέξει το Ισραήλ. Οποιοσδήποτε αριθμός πυραύλων που απλά προσγειώνεται σε περιοχές που δεν πρόκειται να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά σε ανθρώπινες ζωές ή υποδομές θα επιλέξουν να τους αφήσουν να περάσουν» δήλωσε ο κ. Hickey.

Η ιστορία του Iron Dome, της ασπίδας του Ισραήλ

  • Το Iron Dome δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει όλμους και ρουκέτες που εκτοξεύονται στο Ισραήλ από μαχητές στη Γάζα καθώς και από δυνάμεις που ανήκουν στην Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ενώ λειτουργεί σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Η αντιπυραυλική «ασπίδα» του Ισραήλ αναπτύχθηκε μετά τη σύγκρουση του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, της οργάνωσης που εδρεύει στο νότιο Λίβανο. Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες στο Ισραήλ, προκαλώντας τεράστιες ζημιές και σκοτώνοντας δεκάδες πολίτες. Σε απάντηση, το Ισραήλ δήλωσε τότε ότι θα αναπτύξει το Iron Dome.

  • Η πρώτη αναχαίτιση πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2011, όταν κατέρριψε έναν πύραυλο Grad που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα στην ισραηλινή πόλη Ασκελόν. Έκτοτε έχει αναχαιτίσει χιλιάδες ρουκέτες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης, κάθε αποτροπή κοστίζει περίπου 66.000 ευρώ.

Το Iron Dome αναπτύχθηκε αρχικά χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ, αλλά το 2011 ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ άρχισε να υποστηρίζει οικονομικά το πρόγραμμα. Η αμερικανική στήριξη για το σύστημα εντάσσεται στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, ύψους 38 δισ. δολαρίων, από το 2019 έως το 2028.

  • Σημειώνεται ότι η Χαμάς ξεπέρασε την σχεδόν αδιαπέραστη αεράμυνα του Ισραήλ κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Πώς λειτουργεί το Iron Dome

  • Ένα ευαίσθητο ραντάρ ανιχνεύει ρουκέτες σε απόσταση 4 έως 70 χιλιομέτρων και προβλέπει την τροχιά καθώς και το σημείο πρόσκρουσης τους. Ένα κέντρο ελέγχου επεξεργάζεται αυτές τις πληροφορίες και εκτοξεύει έναν πύραυλο για να καταστρέψει την ρουκέτα. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται μόνο σε βλήματα που απειλούν κατοικημένες περιοχές, ώστε να κάνει οικονομία στους πυραύλους.

Οι συστοιχίες είναι κινητές και σήμερα το Ισραήλ είχε αναπτύξει δέκα από αυτές σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με την αμερικανική Raytheon Technologies, η οποία το 2014 άρχισε να συνεργάζεται πάνω στο Iron Dome με τον δημιουργό του συστήματος, την ισραηλινή Rafael Advanced Defense Systems. Κάθε συστοιχία έχει τρεις έως τέσσερις εκτοξευτές και υπερασπίζεται μια κατοικημένη περιοχή 155 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Σχετικά Άρθρα