Αποκάλυψη NYT: Πότε θα χτυπήσει το Ισραήλ στο Ιράν-Πράσινο φως από Ουάσιγκτον-Πολύνεκροι βομβαρδισμοί στη Βηρυτό

 Αποκάλυψη NYT: Πότε θα χτυπήσει το Ισραήλ στο Ιράν-Πράσινο φως από Ουάσιγκτον-Πολύνεκροι βομβαρδισμοί στη Βηρυτό

Το Ισραήλ δεν έχει αποφασίσει ακόμα για το πώς ακριβώς θα απαντήσει στο Ιράν μετά τα πυραυλικά αντίποινα, όπως είπαν έξι Ισραηλινοί αξιωματούχοι και ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ στους NYT, και η έκταση της αντίδρασής του θα επηρεαστεί από το επίπεδο υποστήριξης που θα παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η ακριβής φύση των ισραηλινών αντιποίνων μπορεί να μην γίνει σαφής παρά μόνο μετά τη Ρος Ασάνα, την εβραϊκή γιορτή του νέου έτους, η οποία διαρκεί μέχρι τη δύση του ηλίου την Παρασκευή (4/10), σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ωστόσο, η αντεπίθεση του Ισραήλ αναμένεται να είναι πολύ πιο ισχυρή από την απάντησή του στον πρώτο γύρο βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν τον Απρίλιο, όταν το Ισραήλ πραγματοποίησε περιορισμένα πλήγματα στο σύστημα της ιρανικής αεράμυνας, χωρίς μάλιστα να παραδεχτεί επίσημα τη συμμετοχή του στην επίθεση.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν στους Αμερικανούς ομολόγους τους ότι η απάντησή τους τον Απρίλιο ήταν πολύ μικρή και πολύ συγκρατημένη με τους ηγέτες του Ισραήλ να αισθάνονται ότι έκαναν λάθος που άκουσαν την προτροπή του Λευκού Οίκου τότε, να πραγματοποιήσουν ένα “μετρημένο χτύπημα”, είπε ο αξιωματούχος.

Αυτή τη φορά, το Ισραήλ ενδέχεται να στοχεύσει εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου και στρατιωτικές βάσεις, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Η καταστροφή των διυλιστηρίων πετρελαίου θα μπορούσε να βλάψει την ήδη αδύναμη οικονομία του Ιράν, καθώς και να προκαλέσει αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου έναν μήνα πριν από τις αμερικανικές εκλογές.

Παρά τις εικασίες των μέσων ενημέρωσης, το Ισραήλ δεν σχεδιάζει επί του παρόντος να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, σύμφωνα με τέσσερις Ισραηλινούς αξιωματούχους, παρόλο που το Ισραήλ βλέπει τις προσπάθειες του Ιράν να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα πυρηνικών όπλων ως υπαρξιακή απειλή.

  • Η στόχευση πυρηνικών τοποθεσιών, πολλές από τις οποίες βρίσκονται υπόγεια, θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ και ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χτες, Τετάρτη (2/10), ότι δεν θα υποστηρίξει μια επίθεση από το Ισραήλ σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, συμβούλευσε το Ισραήλ να απαντήσει στον καταιγισμό ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων αυτής της εβδομάδας, εκφράζοντας την αντίθεσή του σε ένα πιθανό πλήγμα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, με την ελπίδα να αποτραπεί η περαιτέρω διεύρυνση της σύγκρουσης που έχει ξεσπάσει στην περιοχή.

“Και οι επτά από εμάς συμφωνούμε ότι έχουν το δικαίωμα να απαντήσουν, αλλά θα πρέπει να ανταποκριθούν αναλογικά” δήλωσε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια σύσκεψής με ομολόγους του της G7, το βράδυ της Τετάρτη (2/10).

Σύμφωνα, όμως, με το CNN οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν προσπαθούν να καλέσουν σε “αυτοσυγκράτηση” το Ισραήλ, σε αντίθεση με τον Απρίλιο που έκαναν έκκληση στους ισραηλινούς αξιωματούχους για ένα μετριασμένο χτύπημα.

Αντ’ αυτού, ο Μπάιντεν ελπίζει ότι το Ισραήλ θα υιοθετήσει μια πιο ψύχραιμη προσέγγιση, που θα υποστηρίξει το δικαίωμά του να αντεπιτεθεί, αποφεύγοντας παράλληλα ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω αντίποινα και να οδηγήσουν την περιοχή σε πόλεμο πλήρους κλίμακας.

Σχετικά Άρθρα