Κοτζιάς για Αντώναρο-Σπηλιωτόπουλο: Διαλύουν κάποιοι σήμερα την ηθική, το ήθος, τους κανόνες της Αριστεράς

Κοτζιάς για Αντώναρο-Σπηλιωτόπουλο: Διαλύουν κάποιοι σήμερα την ηθική, το ήθος, τους κανόνες της Αριστεράς

Λάβρος κατά των Σπηλιωτόπουλο και Αντώναρο εμφανίστηκε μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στον Σεραφείμ Κοτρώτσο, ο πρώην υπουργός εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αφήνοντας παράλληλα σαφείς αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Ο κ. Κοτζιάς σχολιάζοντα τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στους κ.κ. Σπηλιωτόπουλο και Αντώναρο λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν μπορώ να τους βλέπω να μου κουνάνε εμένα το δάχτυλο και να μου λένε εκείνοι τι είναι και τι δεν πρέπει να είναι η Αριστερά και να λέει ότι η άλλη Αριστερά, έξω από αυτούς, είναι χουντική… Ο κ. Αντώναρος γεννήθηκε το Δεκέμβρη του ’50, δεν τον θυμάμαι στον αντιχουντικό αγώνα, ώστε να έχει όλο αυτό το θράσος να χαρακτηρίζει κάποιους αγωνιστές, που έκαναν φυλακή, που βασανίστηκαν, που κάποιοι δολοφονήθηκαν κιόλας, να τους χαρακτηρίζει με χουντική αντίληψη.  Καλά κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης και τους έχει υποστηρικτές, αλλά ας τους κατεβάσει το δάχτυλο και να μη μιλούν με αυτόν τον τρόπο.  Εγώ όταν έφυγα από το ΚΚΕ έγραψα άρθρο 25 σελίδων κι εξήγησα τους λόγους. Εκείνοι, ωστόσο, δεν είπαν και δεν εξήγησαν ποτέ τους λόγους που έφυγαν από τον Καραμανλή και τη ΝΔ.  Διαλύουν κάποιοι σήμερα την ηθική, το ήθος και τους κανόνες της Αριστεράς».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κοτζιάς επέκρινε τον Στέφανο Κασσελάκη, τονίζοντας ότι εάν θέλει να κάνει ένα δεξιό κόμμα και να το πάει μπροστά, δεν είμαι αρμόδιος να το πω… 

«Τον ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερό κόμμα, όμως, δεν μπορεί να τον πάει μπροστά. Δεν είναι ο ίδιος Αριστερός και δεν ξέρει την ιστορία της Αριστεράς. Δεν μπορεί να μιλάει για κουκουλοφόρους στην Αριστερά, όταν εκείνοι ήταν οι δωσίλογοι που έστελναν τους Έλληνες στο απόσπασμα των Γερμανών. Δεν έχει την υπομονή να διαβάσει κείμενο με πάνω από δύο παραγράφους», είπε χαρακτηριστικά.

Για ελληνοτουρκικά και Μέση Ανατολή


Η κυβέρνηση δεν έχει προσδιορίσει τον ρόλο της χώρας μας στην κρίση στη Μέση Ανατολή, έχει εγκαταλείψει τον πάγιο ρόλο του διαμεσολαβητή, έχει φέρει ανισορροπία και δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει μια κρίση,
 επισήμανε, μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Αθήνα 984 και στο Σεραφείμ Κοτρώτσο, ο πρώην υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Επί των ημερών μου είχαμε τριμερή Ελλάδας – Κύπρου τόσο με Παλαιστίνη και Λίβανο, όσο και με το Ισραήλ. Οπότε η Ελλάδα μπορούσε να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο. Η κυβέρνηση έχει φύγει από αυτή την πολιτική, δεν μπορεί να διαδραματίσει αυτό τον ρόλο και έχει φέρει ανισορροπία».

Τι θα μπορούσε να κάνει επί της ουσίας η Ελλάδα

«Η κυβέρνηση δεν έχει προσδιορίσει ακόμα τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Εμείς αποφύγαμε να παίξουμε το ρόλο του σερίφη, δηλαδή να είμαστε το προχωρημένο φυλάκιο κάποιων διεθνών συμφερόντων που θα μας εμπλέξει σε μια ιστορία που δεν είναι δικιά μας. Νομίζω ότι η Ελλάδα πρέπει να κρατάει ισορροπίες και να έκανε αυτό που πάντα υποστήριζα, το ρόλο του διαμεσολαβητή, του διαπραγματευτή και αν χρειάζεται και του διαιτητή των διαφορών στην περιοχή».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις, τονίζοντας: «Εμένα με ανησυχεί ότι έχουν συμφωνήσει να μιλούν για θαλάσσιες ζώνες.

Η κυβέρνηση δεν έχει εξηγήσει σε ποιες Ζώνες αναφέρεται. Τον βολεύει και τον Ερντογάν αυτή η διατύπωση. Θα επικαλεστεί αυτές τις ζώνες ακόμη και όταν φτάσουμε στο δικαστήριο της Χάγης. Η κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει τί είναι αυτές οι Ζώνες και διευρύνει τη θεματολογία σε σχέση με τις διερευνητικές.  Η κυβέρνηση δεν μας έχει πει τί απέγιναν οι διερευνητικές με την Τουρκία που είχε διαφημίσει με όλα τα ταμπούρλα… Απέδωσαν κάτι; Οριοθέτησαν το αντικείμενο της συζήτησης ή πάμε σε ένα νεφελώδες τοπίο να το συζητήσουν αυτό οι υπουργοί Εξωτερικών; Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν έχει ασχοληθεί ειδικά με το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν λοιπόν δεν έχει συζητηθεί σε επίπεδο κορυφής και συζητηθεί σε αυτό το επίπεδο, αυτό με ανησυχεί ειδικά όταν βλέπω και τη ροή όπλων από τα ελληνικά νησιά προς την Ουκρανία, τότε η ανησυχία μου μεγαλώνει. Επίσης, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί οι κ.κ. Καραμανλής και Σαμαράς έχουν εκφράσει την ανησυχία τους, που ξέρουν τα συμφωνηθέντα… Επίσης, με ανησυχεί η εγκατάλειψη της Κύπρου. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός το 2019, που δεν αναφέρθηκε στην Κύπρο στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και στην τελευταία του ομιλία, απαντώντας στον Ερντογάν, η κριτική του ήταν φοβισμένη».

Σχετικά Άρθρα