Αναλύσεις επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν
Μετά το χτύπημα στο Ισραήλ με 200 πυραύλους και τις δηλώσεις απο το Τελ Αβίβ για απάντηση οι αναλυτές επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν τόσο το εύρος τη αντίδρασης όσο τους στόχους αλλά και τον χρόνο που θα εκδηλωθεί. Στο Sky News ο ειδικός, αναλυτή σε θέματα ασφαλείας και άμυνας Μάικλ Κλαρκ περιγράφει τι επιδιώκει το Ισραήλ, πώς θέλει να απαντήσει και τι επιδιώκει η Δύση.
«Το Ισραήλ θα θελήσει να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, αλλά υπάρχει μια ευκαιρία να «βάλει ένα όριο» στα αντίποινά του. Οι Ισραηλινοί θα απαντήσουν σίγουρα γιατί δεν θέλουν να επιτρέψουν να δημιουργηθεί ένας νέος κανόνας, ότι το Ιράν μπορεί να ρίχνει πυραύλους στο Ισραήλ.
- Το Ισραήλ θα θελήσει η απάντησή του να είναι ισχυρότερη από την επίθεση του Ιράν, λέει, αλλά θα δεχθεί πιέσεις από τους συμμάχους να συγκρατηθεί.
Αναμφίβολα αυτό που θα πουν τα δυτικά έθνη στον Μπένζαμιν Νετανιάχου είναι ‘αν πρόκειται να απαντήσετε, απαντήστε με πολύ προσεκτικό, χορογραφημένο τρόπο, ώστε να μπορέσουμε να το περιορίσουμε’.
Δεν είμαι σίγουρος ότι ο Νετανιάχου έχει τη διάθεση να το κάνει αυτό και ούτε και η διακυβέρνησή του δείχνει κάτι τέτοιο, γιατί νομίζω ότι οι Ισραηλινοί αισθάνονται ότι τώρα έχουν πάρει φόρα, ότι έχουν πετύχει το momentum όπου θα μπορούσαν να τα παίξουν όλα για όλα και να απωθήσουν πραγματικά όλους τους εχθρούς τους ταυτόχρονα, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν.
Δεν μπορούν να τους νικήσουν, αλλά μπορούν να τους βάλουν στη θέση του για να δώσουν πραγματικά στο Ισραήλ αρκετά χρόνια ανάσα από την πίεση που δέχεται. Το αν μπορούμε να βάλουμε ένα όριο σε αυτό εξαρτάται μάλλον από το πώς οι Ισραηλινοί δομούν τώρα την απάντησή τους, κάτι που νομίζω ότι θα δούμε μέσα στις επόμενες 24 με 48 ώρες».
- Ο Τζέρεμι Μπόουεν του BBC στη δική του ανάλυση, περιγράφει ότι τον Απρίλιο ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου «πάρε μια νίκη αλλά μην δώσεις μια πολύ μεγάλη απάντηση» και οι Ισραηλινοί έκαναν ακριβώς αυτό. Με αφορμή, όμως, την ανάρτηση του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, με την οποία ζήτησε το Τελ Αβίβ να στραφεί κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, εκτιμά ότι οι ισραηλινές διαθέσεις είναι τώρα πολύ διαφορετικές.
Ο ίδιος δεν αποκλείει οποιαδήποτε επίθεση του Ισραήλ είτε αυτή είναι σε πυρηνικές εγκαταστάσεις είτε σε εγκαταστάσεις με πετροχημικά είτε σε οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στην Ιρανική οικονομία.
Ο δημοσιογράφος του BBC βάζει, τέλος, στην εξίσωση και τον παράγοντα «επίθεση του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ» περιγράφοντας ότι κάποτε η λιβανέζικη οργάνωση θα αποτελούσε την προκεχωρημένη άμυνα του Ιράν.
«Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες το Ισραήλ έχει αποδεκατίσει την Χεζμπολάχ, έχει καταστρέψει το μισό οπλοστάσιό της και έχει εισβάλει στον Λίβανο. Έτσι το αντίβαρο που είχε το Ιράν όχι μόνο δεν υπάρχει τώρα, αλλά έχει διαλυθεί σε χίλια κομμάτια. Οπότε τώρα οι Ισραηλινοί νιώθουν πιο ελεύθεροι να δράσουν» καταλήγει η ανάλυση του BBC.
- Το αμερικανικό Axios, αναφέρει ότι το Ισραήλ φέρεται να σχεδιάζει σημαντικά αντίποινα για τη χθεσινή πυραυλική επίθεση του Ιράν εντός των προσεχών ημερών.
Επικαλούμενο Ισραηλινούς αξιωματούχους αναφέρει ότι ένας από τους πιθανούς στόχους είναι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, αλλά στο κάδρο μπαίνουν και εγκαταστάσεις αεράμυνας καθώς και στοχευμένες δολοφονίες.
Τα ισραηλινά αντίποινα μπορεί να περιλαμβάνουν πλήγματα από μαχητικά αεροσκάφη καθώς και στοχευμένες δολοφονίες, ακολουθώντας το μοντέλο της εξόντωσης του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, στην Τεχεράνη προ διμήνου.
Ήδη η ισραηλινή ηγεσία διαμηνύει ότι η απάντηση αυτή τη φορά θα είναι πολύ σημαντικότερη εκείνης του περασμένου Απριλίου όταν επλήγη συστοιχία αεράμυνας S-300 στην Ισφαχάν και τερμάτισε την ανταλλαγή άμεσων επιθέσεων των δύο χωρών.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν στο Axios ότι το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας κατέληξε στο ότι θα υπάρξει στρατιωτική απάντηση, χωρίς να λάβει σαφή απόφαση για τη μορφή της. Ο λόγος πιθανότατα είναι ότι θέλει να διαβουλευτεί με την κυβέρνηση Μπάιντεν.