LIVE/Το Ιράν χτύπησε το Ισραήλ με εκατοντάδες πυραύλους-Απειλές Τεχεράνης-Τελ Αβίβ για νέα αντίποινα

 LIVE/Το Ιράν χτύπησε το Ισραήλ με εκατοντάδες πυραύλους-Απειλές Τεχεράνης-Τελ Αβίβ για νέα αντίποινα

Πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ εξαπέλυσε το Ιράν με τις σειρήνες να ηχούν σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσαν οι IDF. Το Ιράν εξαπέλυσε εκατοντάδες πυραύλους κατά του Ισραήλ. Η εντολή για την εκτόξευση πυραύλων εναντίον του Ισραήλ δόθηκε από τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσαν υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.

Η Τεχεράνη είναι έτοιμη για οποιαδήποτε αντίποινα, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Η διπλωματική αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ χαρακτήρισε «νόμιμη, λογική και θεμιτή απάντηση στις τρομοκρατικές ενέργειες» την εκτόξευση των πυραύλων. «Εάν το σιωνιστικό καθεστώς τολμήσει να απαντήσει ή να διαπράξει περισσότερες μοχθηρές ενέργειες, θα επακολουθήσει μια συντριπτική απάντηση», πρόσθεσε, σε ανάρτησή της σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο εκπρόσωπος των IDF, Ντανιέλ Χαγκάρι, λέει ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στην ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον της χώρας. «Είμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα σε άμυνα και επίθεση, θα προστατεύσουμε τους πολίτες του Ισραήλ. Αυτή η επίθεση θα έχει συνέπειες. Έχουμε σχέδια και θα δράσουμε στον χρόνο και στον τόπο που θα επιλέξουμε» ανέφερε.

Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, οι Φρουροί της Επανάστασης ανταπάντησαν στις απειλές του Ισραήλ λέγοντας πως, σε μια τέτοια περίπτωση, η αντεπίθεση της Τεχεράνης θα είναι «περισσότερο συντριπτική και καταστροφική».

Εκρήξεις ακούστηκαν σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ, ενώ υπάρχουν αναφορές για άμεσο χτύπημα σε κτίριο στο βόρειο Τελ Αβίβ, όπως και για χτυπήματα στο κεντρικό Ισραήλ, στην περιοχή Sharon.

Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι από την επίθεση του Ιράν ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι δύο ελαφρά τραυματίες από θραύσματα στο Τελ Αβίβ.

Έχει δοθεί εντολή στους πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση και να ενεργού ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες των Αρχών.

Αυτό είναι το μήνυμα που στάλθηκε στους πολίτες για να προστατευτούν από την επίθεση:

You are required to be alert, attentive and close to the protected spaces.
Upon receiving an alert, quickly and carefully enter the most protected space near you, during the time available to reach shelter in your area.
In the Mamad, Mamak or shelter – close the door and make sure the window is closed.
If there is no Mamad, Mamak or shelter near you, you should choose a good space in the middle – an inner stairwell in the building or in the middle of the house so that you are surrounded by as many walls as possible, and as few windows and openings as possible.
Wait 10 minutes, no less – there may be additional barrages,
and there is a danger of injury from interception fragments.
Remember, Home Front Command guidelines save lives.

Μετάφραση:

Απαιτείται να είστε σε εγρήγορση, προσεκτικοί και κοντά στους προστατευόμενους χώρους.
Μόλις λάβετε μια ειδοποίηση, μπείτε γρήγορα και προσεκτικά στον πιο προστατευμένο χώρο κοντά σας, κατά τη διάρκεια του διαθέσιμου χρόνου για να φτάσετε στο καταφύγιο στην περιοχή σας.
Στο Mamad, Mamak ή καταφύγιο – κλείστε την πόρτα και βεβαιωθείτε ότι το παράθυρο είναι κλειστό.
Εάν δεν υπάρχει Mamad, Mamak ή καταφύγιο κοντά σας, θα πρέπει να επιλέξετε έναν καλό χώρο στη μέση – ένα εσωτερικό κλιμακοστάσιο στο κτίριο ή στη μέση του σπιτιού, έτσι ώστε να είστε περιτριγυρισμένοι από όσο το δυνατόν περισσότερους τοίχους και όσο λίγους παράθυρα και ανοίγματα όσο το δυνατόν.
Περιμένετε 10 λεπτά, όχι λιγότερο – μπορεί να υπάρξουν επιπλέον μπαράζ,
και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού από θραύσματα αναχαίτισης.
Θυμηθείτε, οι οδηγίες του Home Front Command σώζουν ζωές.

Λήξη συναγερμού από τους IDF: «Βγείτε από τα καταφύγια»

Οι IDF εξέδωσαν μήνυμα, περίπου 1 ώρα μετά την επίθεση, με το οποίο ενημερώνουν τους πολίτες του Ισραήλ ότι μπορούν τώρα να βγουν από τα καταφύγια, στα οποία τους είχε κατευθύνει κατά την έναρξη της ιρανικής επίθεσης.

Χάρτης με τις περιοχές του Ισραήλ που βρίσκονται σε συναγερμό λόγω βαλλιστικής επίθεσης:

Το Ιράν σύμφωνα με αναλυτές στόχευσε τρεις στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις και «ένα αρχηγείο μυστικών πληροφοριών βόρεια του Τελ Αβίβ», το οποίο είπε ότι έχει εκκενωθεί, όπως ανέφεραν νωρίτερα σήμερα Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

LIVE ΕΙΚΟΝΑ:

Τι λένε οι Φρουροί της Επανάστασης

“Οι εκτοξεύσεις πυραύλων είναι αντίποινα για τη δολοφονία των Χανίγια, Νασράλα και Νιλφορουσάν. Εάν το Ισραήλ σκεφτεί να απαντήσει σε βομβαρδισμούς, θα αντιμετωπίσει περισσότερους πυραύλους”, είναι η πρώτη αντίδραση των Φρουρών της Επανάστασης.

Οι πρώτες αντιδράσεις από Ισραήλ και Ιράν

«Το Ιράν θα πληρώσει βαρύ τίμημα» τόνισε Ισραηλινός αξιωματούχος μετά την ιρανική επίθεση.

Η ιρανική εντολή για εκτόξευση πυραύλων στο Ισραήλ έγινε από τον Χαμενεΐ, ανέφεραν στο Reuters ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι.

Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ είπε επίσης ότι εάν το Ισραήλ «τολμήσει να απαντήσει ή να διαπράξει περαιτέρω κακοπροαίρετες ενέργειες, θα ακολουθήσει μια νέα συντριπτική απάντηση».

Ο εκπρόσωπος των IDF, Ντανιέλ Χαγκάρι, λέει ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στην ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον της χώρας. «Είμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα σε άμυνα και επίθεση, θα προστατεύσουμε τους πολίτες του Ισραήλ. Αυτή η επίθεση θα έχει συνέπειες. Έχουμε σχέδια και θα δράσουμε στον χρόνο και στον τόπο που θα επιλέξουμε» ανέφερε.

Ιρανικοί πύραυλοι αναχαιτίστηκαν στον ιορδανικό εναέριο χώρο

Ιρανικοί πύραυλοι που κατευθύνονταν προς την Ιερουσαλήμ καταρρίφθηκαν πριν από λίγο πάνω από την Ιορδανία, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο μαρτυρίες.

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα συνδράμουν το Ισραήλ στις επιθέσεις του Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν έστειλε μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν το Ισραήλ «να αμυνθεί από τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις και να προστατεύσουν τον αμερικανικό στρατό στην περιοχή» με ανάρτησή του, λίγα λεπτά αφού έγινε γνωστό πως το Ιράν ξεκίνησε τα αντίποινα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν το Ισραήλ να αμυνθεί από αυτές τις επιθέσεις και να προστατεύσει το αμερικανικό προσωπικό στην περιοχή» έγραψε στο Χ (πρώην Twitter) ο Μπάιντεν, μετά από μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και την ομάδα εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου νωρίτερα.

Σχετικά Άρθρα