Τα “μυστικά” των δημοσκοπήσεων για Ανδρουλάκη, Δούκα, Κασσελάκη και Φάμελλο…
Σχετικά με τις σχεδόν παράλληλες εκλογικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων είναι αποκαλυπτικά. Για παράδειγμα, στα “στενά” ακροατήρια των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων που τα ψήφισαν στις ευρωεκλογές και δηλώνουν ότι θα προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες οι Νίκος Ανδρουλάκης και Στέφανος Κασσελάκης υπερτερούν των ανθυποψηφίων τους.
Ως προς τον πρώτο έχει μικρό αλλά σαφές προβάδισμα έναντι του Χάρη Δούκα στην μάχη του δεύτερου γύρου, ως προς τον δεύτερο νικά κατά κράτος τον Σωκράτη Φάμελλο. Όταν, όμως, τα δυνητικά εκλογικά ακροατήρια “ανοίγουν” (ψηφοφόροι σε προηγούμενες αναμετρήσεις, μέλη, φίλοι και άλλοι ενδιαφερόμενοι), τότε οι συσχετισμοί ανατρέπονται.
Στο ΠΑΣΟΚ, ειδικότερα, ο σημερινός πρόεδρος έχει μπροστά του δύο εμπόδια: πρώτο, κατά τους δημοσκόπους, το 65% περίπου της εκλογικής βάσης επιθυμεί αλλαγή ηγεσίας, και, δεύτερο, ίσως και σημαντικότερο, η υποψηφιότητα Ανδρουλάκη ίσως επηρεάζεται αρνητικά από την κατακρήμνιση του ΣΥΡΙΖΑ.
Πως συμβαίνει αυτό: ο Νίκος Ανδρουλάκης ταυτίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα -ήδη από την προεκλογική περίοδο του 2023- με τον στόχο να κατακτήσει το ΠΑΣΟΚ την δεύτερη θέση. Στις ευρωεκλογές αυτό ήταν το βασικό σύνθημα του, σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που ο ίδιος είχε πει πως “η τρίτη θέση θα είναι πολιτική ήττα”.
Δεν το κατάφερε τότε. Τώρα, όμως, αυτός ο στόχος έχει εκλείψει, καθώς δημοσκοπικά το ΠΑΣΟΚ είναι ήδη οιωνεί αξιωματική αντιπολίτευση και καταγράφει ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Η δύσκολα αναστρέψιμη απαξίωση του τελευταίου, σε συνδυασμό με την τοξικότητα και τα σύννεφα διάσπασης που πυκνώνουν, καθιστούν τον στόχο της δεύτερης θέσης εύκολο, αν όχι βέβαιο, για το ΠΑΣΟΚ.
Λογικά οι απαιτήσεις της εκλογικής βάσης του κόμματος αυξάνονται και ο στόχος αναβαθμίζεται και αφορά τη συρρίκνωση της διαφοράς από τη Ν.Δ και την κατάκτηση της πρώτης θέσης. Εκ τω πραγμάτων μπαίνει το ερώτημα σχετικά με το εάν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που έχασε σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ (Μάϊος, Ιούνιος 2023 και Ιούνιος 2024),ακόμα κι αν αύξησε το ποσοστό του κόμματος,μπορεί υπό τις νέες συνθήκες να νικήσει τη Ν.Δ στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Το αίτημα για αλλαγή ηγεσίας -που διαμορφώνεται και από το άθροισμα των ποσοστών των πέντε εσωκομματικών αντιπάλων του-, μαζί με την εντύπωση που έχει καλλιεργηθεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δύσκολα μπορεί να κατορθώσει κάτι πολύ μεγαλύτερο απ΄ αυτό που δεν κατόρθωσε στο πρόσφατο παρελθόν, πλήττουν την αρχηγική του εικόνα και δημιουργούν περιθώριο προσδοκίας για τους βασικούς αντιπάλους του, κυρίως για τον δήμαρχο Αθηναίων που, πάντοτε κατά τους δημοσκόπους, θα είναι ο αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο.
Όλα αυτά, φυσικά, μπορεί να ανατραπούν, επισημαίνονται όμως από τους αναλυτές των εταιρειών μετρήσεων ως “γκρίζα σημεία” σε ένα ούτως ή άλλως άγνωστο και αδιευκρίνιστο εκλογικό ακροατήριο. Όπως, κατά τις πληροφορίες, τα ποιοτικά στοιχεία για το ΠΑΣΟΚ δείχνουν ότι στις ηλικίες (ψηφοφόρων) μέχρι 35 ετών η Άννα Διαμαντοπούλου έχει πολύ χαμηλή αναγνωρισιμότητα λόγω, προφανώς, της απουσίας της για περισσότερο από 10 χρόνια από το κομματικό και πολιτικό προσκήνιο. Αντιθέτως σε αυτό το ακροατήριο είναι ισχυρότεροι οι Χάρης Δούκας και Παύλος Γερουλάνος.
Κατά αναλογία, δεν είναι τυχαίο ότι και ο Σωκράτης Φάμελλος απευθύνει προσκλητήριο προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του 2019 και 2023 -επί Αλέξη Τσίπρα-, για να αντισταθμίσει την υπεροχή Κασσελάκη στο στενότερο ακροατήριο των ευρωεκλογών όπου είχε επέλθει ήδη η μετάλλαξη μετά από περίπου ένα χρόνο θητείας του έκπτωτου προέδρου.