Φωτιά στην Κορινθία: Μάχη με τις φλόγες έξω από τα Τρίκαλα-Πολλές ενεργές εστίες
Μάχη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, στο Ξυλόκαστρο όπου η φωτιά μαίνεται για τρίτο 24ωρο και συνεχίζει να καταστρέφει ότι βρει μπροστά της!Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η φωτιά αυτή την ώρα κινείται πάνω από τα Τρίκαλα Κορινθίας.Στο σημείο του μετώπου επιχειρούν 13 ελικόπτερα, 10 αεροσκάφη, 406 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρο και 132 οχήματα.
Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι γεγονός που δυσχεραίνει την επιχείρηση της κατάσβεσης. Νωρίτερα το πρωί και ειδικότερα στις 7:20, εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της περιοχής Σοφιανά Ξυλοκάστρου προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Ρέθι.
H έκταση του πύρινου μετώπου άγγιξε τα 32 χλμ. ενώ οι φλόγες έφτασαν χθες κοντά στην εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, η κυκλοφορία στην οποία διεκόπη. Ωστόσο ο δρόμος άνοιξε νωρίς το πρωί της Τρίτης.
Η πυρκαγιά που ξεκίνησε την Κυριακή στην περιοχή Ροζενά άφησε πίσω της δυο άντρες ηλικίας 35 και 40 ετών νεκρούς, καμένα δάση, καλλιέργειες και υποδομές έκτασης μεγαλύτερης των 100.000 στρεμμάτων ενώ προκάλεσε ερωτηματικά η αδυναμία της Πυροσβεστικής να την περιορίσει από τα πρώτα λεπτά καθώς εντοπίστηκε άμεσα.
Γιατί ξέφυγε η φωτιά
Για τους τρεις παράγοντες που επηρέασαν δυσμενώς την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Κορινθία μίλησε το πρωί της Τρίτης (1/10) στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Νίκος Λαυράνος.
«Κάθε δασική πυρκαγιά δίνει ένα εύλογο χρονικό παράθυρο ώστε να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις. Αυτό είναι γύρω στα 15 – 20 λεπτά. Από κει και πέρα, αν οι πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση της πυρκαγιάς, αυτό το χρονικό διάστημα μικραίνει. Δηλαδή, υπήρχαν τρεις παράγοντες οι οποίοι επηρέασαν δυσμενώς την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Αυτοί ήταν η τοπογραφία, το δύσβατο δηλαδή της περιοχής, οι δυνατοί άνεμοι με τις ισχυρές ριπές που υπήρχαν και φυσικά η πλούσια καύσιμη ύλη. Το σημείο όπου ξεκίνησε η φωτιά ήταν σαν ζούγκλα» τόνισε αρχικά ο κ. Λαυράνος, προσθέτοντας στη συνέχεια:
«Η ανταπόκριση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση, αλλά ήταν τόσο δύσβατο το σημείο και μάλιστα πάρα πολύ επικίνδυνο από την άποψη ότι υπήρχαν απόκρημνες πλαγιές, υπήρχαν κρυφά σημεία, φαράγγια τα οποία ήταν επικίνδυνα και για τους ίδιους μου τους συναδέλφους. Υπήρχε πρόσβαση μόνο από έναν αγροτικό δρόμο, το οποίο ήταν πραγματικά επικίνδυνο να στείλεις τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Τα εναέρια μέσα δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν στοχευμένες, καλές ρίψεις λόγω και του γεωθερμικού φορτίου που είχε αναπτυχθεί αλλά και του έντονου καπνού. Ήταν πολύ δύσκολες οι συνθήκες εξαρχής».
Όπως εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Λαυράνος: «Έφυγε η φωτιά μετά το δεκάλεπτο. Ήταν πάρα πολύ δυνατοί οι άνεμοι. Ξεπέρασαν οι ριπές τα 80 χιλιόμετρα την ώρα… να μπορεί κάποιος να αντιληφθεί αυτό το νούμερο. Οπότε έφυγε αυτό που λέμε το εύλογο χρονικό διάστημα όπου μπορείς να προσβάλλεις γρήγορα τη φωτιά».
Ο κ. Λαυράνος κλήθηκε να απαντήσει και για το ενδεχόμενο του εμπρησμού: «Είναι γεγονός ότι πάνω από το 90% μην πω και 95% των πυρκαγιών ξεκινάει από ανθρώπινο χέρι, είτε από αμέλεια, είτε με πρόθεση. Αυτό είναι γεγονός. Βέβαια τα αίτια για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά θα αναλάβει να τα βρει το αρμόδιο τμήμα, το ανακριτικό της Πυροσβεστικής. Από κει και πέρα ούτε κάποια κεραυνική δραστηριότητα υπήρχε, ούτε κάποιες εργασίες, απ ό,τι λένε τουλάχιστον οι πρώτες μαρτυρίες. Άρα ο ανθρώπινος νους μπορεί να φανταστεί, πιστεύω, το αυτονόητο».
Ο κ. Λαυράνος αναφέρθηκε επίσης και στους τρεις πυροσβέστες που έχουν τραυματιστεί στις φωτιές. «Επισκέφθηκα στο Αττικό Νοσοκομείο τον συνάδελφο που μεταφέρθηκε από προχθές το βράδυ με χτύπημα ακριβώς κάτω από το μάτι. Έχει κάνει κάποια ράμματα και γίνονται εξετάσεις για να δούμε ότι δεν έχει κάτι περισσότερο από αυτό το χτύπημα. Έχει ένα μικρό αιμάτωμα. Ενημερώθηκα και για δύο συναδέλφους εχθές, ο ένας με αναπνευστικά προβλήματα, ο άλλος επίσης με ένα χτύπημα στο μάτι. Είναι καλά στην υγεία τους».