Φωτιά Κορινθία: Μάχη σε 5 μέτωπα- Στάχτη 50.000 στρέμματα-Έφτασε βοήθεια από ΕΕ

 Φωτιά Κορινθία: Μάχη σε 5 μέτωπα- Στάχτη 50.000 στρέμματα-Έφτασε βοήθεια από ΕΕ

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν σκληρή μάχη σε πέντε πύρινα μέτωπα για να ελέγξουν τη φωτιά που μαίνεται στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας από το πρωί της Κυριακής, 29 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, η φωτιά έχει ήδη καταστρέψει περίπου 50.000 στρέμματα.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε έκτακτη ενημέρωση, περιέγραψε την κατάσταση ως εξαιρετικά δύσκολη, επισημαίνοντας ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές Σοφιανά, Σπατανέικα, Ξανθοχώρι, Ευρωστίνα και Μαύρο Όρος.

Από εδάφους επιχειρούν 478 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 154 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από αέρος μέχρι στιγμής έχουν απογειωθεί 22 εναέρια. Συγκεκριμένα, 14 ελικόπτερα (εκ των οποίων τα 2 για συντονισμό) και 8 αεροσκάφη

Η ΕΕ έστειλε βοήθεια

Μετά την ενεργοποίηση από την Ελλάδα του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ εχθές το απόγευμα, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ κινητοποίησε άμεσα τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη από τον μηχανισμό rescEU. Τα αεροσκάφη, που κινητοποιήθηκαν από την Κροατία και την Ιταλία, έχουν ήδη φτάσει στην Ελλάδα.

«Η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει το δικό της κλίμα»

«Την πρώτη μέρα είχαμε υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει το δικό της κλίμα, ήταν δύσκολο να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι «δεν περιμέναμε ότι τέλη Σεπτεμβρίου θα είχαμε πυρκαγιές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.

Σχετικά Άρθρα