Eurostat: Επιμένει ο πληθωρισμός- Έκλεισε στο 3% τον Σεπτέμβριο- Στο 1,8% στην Ευρωζώνη

Eurostat: Επιμένει ο πληθωρισμός- Έκλεισε στο 3% τον Σεπτέμβριο- Στο 1,8% στην Ευρωζώνη

Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο από 3,2% τον Αύγουστο και 3% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat, ακολουθώντας μία ανοδική πορεία από τον Μάιο, όταν είχε υποχωρήσει στο 2,4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα υποχώρησε στο 3% από 3,2% τον Αύγουστο και 3% τον Ιούλιο, ακολουθώντας μία ανοδική πορεία από τον Μάιο, όταν είχε υποχωρήσει στο 2,4%.

Κάτω από 2% στην Ευρωζώνη

Αντίθετα, στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός βαίνει μειούμενος και τον Σεπτέμβρη διαμορφώθηκε στο 1,8%, ενώ τον Αύγουστο ήταν στο 2,2% από 2,6% τον Ιούλιο. 

Εξετάζοντας τα κύρια συστατικά του πληθωρισμού της Ευρωζώνης, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν την μεγαλύτερη συνεισφορά με αυξήσεις τιμών 4,0% έναντι 4,1% του Αυγούστου, ενώ ακολουθούν τα τρόφιμα (2,4%, σε σύγκριση με 2,3% τον Αύγουστο ), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,4%, σταθερά σε σύγκριση με τον Αύγουστο) και η ενέργεια (-6,0%, σε σύγκριση με -3,0%τον Αύγουστο).

Όσον αφορά τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Σεπτέμβριο (4,0%, έναντι 4,1% τον Αύγουστο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,4%, έναντι 2,3% τον Αύγουστο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,4%, σταθερός σε σύγκριση με τον Αύγουστο) και την ενέργεια (-6,0%, έναντι -3,0% τον Αύγουστο). 

Ο δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 2,7% στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, από 2,8% τον Αύγουστο.

  • Στο 1,8% υποχώρησε ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Σεπτέμβριο (ΔΤΚ), χαμηλότερα από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας Destatis.

Οι οικονομολόγοι που μετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 1,9%. Τον Αύγουστο, ο εναρμονισμένος ΔΤΚ είχε σημειώσει σημαντικά υποχώρηση στο 2%.

Σε μηνιαία βάση, ο προκαταρκτικός εναρμονισμένος ΔΤΚ μειώθηκε κατά 0,1% έναντι της πρόβλεψης του Reuters ότι θα παρέμεινε αμετάβλητος.

Τελευταία φορά που ο πληθωρισμός στη Γερμανία ήταν κάτω από το 2%, τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ήταν τον Φεβρουάριο του 2021.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 2,7% τον Σεπτέμβριο, ελαφρώς χαμηλότερο από το 2,8% του Αυγούστου. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών εν τω μεταξύ μειώθηκε στο 3,8% αφού παρέμεινε σταθερός στο 3,9% για αρκετούς μήνες.

Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν επίσης ότι το κόστος ενέργειας μειώθηκε κατά 7,6% τον Σεπτέμβριο.

  • Κάτω από το όριο του 2% που θέτει ως στόχο η ΕΚΤ «έπεσε» ο πληθωρισμός σε Γαλλία και Ισπανία, ενισχύοντας το σενάριο που θέλει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιταχύνει το ρυθμό μείωσης των επιτοκίων.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν δείχνουν πως οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 1,5% σε σχέση με πέρυσι τον Σεπτέμβριο, κάτι που οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στη μείωση του κόστους ενέργειας. Αντίστοιχα, στην Ισπανία ο πληθωρισμός «κατέβηκε» στο 1,7%. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αναλυτές ανέμεναν μετρήσεις της τάξης του 1,9% και για τις δύο χώρες.

Τα στοιχεία της Γαλλίας για τον Σεπτέμβριο έδειξαν επίσης αποκλιμάκωση στις τιμές υπηρεσιών, όπου ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,5% από 3%.

  • Ο πληθωρισμός στην Ιταλία βυθίστηκε κάτω του 1% σε μια εξέλιξη που εντείνει τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιταχύνει τις επιτοκιακές μειώσεις.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε μόλις κατά 0,8% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, έναντι 1,2% τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας. Η πτώση οφείλεται κυρίως στο κόστος ενέργειας, μεταφορών και επικοινωνιών και ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg.

Σχετικά Άρθρα