ΣΥΡΙΖΑ: Εγκρίνονται τα προσυνεδριακά κείμενα διαλόγου, ο Κασσελάκης δήλωσε πάλι… “παρών”

 ΣΥΡΙΖΑ: Εγκρίνονται τα προσυνεδριακά κείμενα διαλόγου, ο Κασσελάκης δήλωσε πάλι… “παρών”

Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης και το ζητούμενο είναι αν μέχρι την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο 5/10 προκειμένου να εγκριθούν τα προσυνεδριακά κείμενα διαλόγου  θα την καταθέσει με 30 υπογραφές μελών της Κ.E. και τη δήλωση πόθεν έσχες και ενώ ο Παύλος Πολάκης ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία από τα Χανιά, προτάσσοντας τη σταδιακή κατάργηση των μνημονιακών νόμων!

Ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει “παρών”  στη “μάχη των πολλών απέναντι στην ολιγαρχία που υπερασπίζεται μία διεφθαρμένη κυβέρνηση σε αποδρομή” σε άρθρο του στην εφημερίδα “Documento” αποφεύγοντας πάντως να ξεκαθαρίσει ρητώς εάν θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ,σημειώνοντας κατ’ αρχήν ότι απέρριψε τις εισηγήσεις να διεκδικήσει νομικά τα δικαιώματά του μετά την πρόταση μομφής που κατατέθηκε εναντίον του και υπερψηφίστηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

“Η απόφαση ήρθε αυτόματα: Δε θα πληγώσω τον λαβωμένο κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αγώνας θα είναι πολιτικός. Πολιτικός, καθαρός, έντιμος, με το δίκιο στο φως” τονίζει και εξηγεί γιατί δεν προχώρησε στην ίδρυση νέου κόμματος λέγοντας “Δεν άφησα μία στρωμένη ζωή και καριέρα στις ΗΠΑ για να έρθω να ζητήσω από βουλευτές να με ακολουθήσουν και να κάνω ό,τι έκαναν άλλοι: να μικρύνω τον ΣΥΡΙΖΑ. Άφησα τη ζωή μου για να υπάρξω μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να μεγαλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ”.

Στο ερώτημα “Γιατί όχι κάτι νέο; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ;” απαντά: “Διότι πιστεύω ότι υπάρχουν κόμματα που έρχονται και παρέρχονται, και υπάρχουν και άλλα κόμματα τα οποία εγγράφονται βαθιά στη συνείδηση ενός λαού. Και πιστεύω -και θέλω και θα αγωνιστώ γι’ αυτό- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μόνο παρελθόν, αλλά και μέλλον” και κάνοντας σύντομη αναδρομή στον παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στο 2019 επισημαίνοντας “Θα μου επιτρέψετε την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ηττάται το 2019. Όταν έχεις εκλεγεί κυβέρνηση με 36% και, έχοντας περάσει δια πυρός και σιδήρου, ο λαός σε στέλνει στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με 32%, δεν πρόκειται για ήττα. Το μήνυμα ήταν σαφές και ήταν προσωπικό προς τον Αλέξη Τσίπρα: ‘Αλλαξέ τα όλα στο κόμμα και έλα ξανά[…]Το αίτημα παραμένει από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ ίδιο: “‘Αλλαξέ τα όλα”. Κι αυτό είναι τόσο ηχηρό που δεν σου επιτρέπει να λιποτακτήσεις’.

“Σε αυτήν την κρίσιμη καμπή βρισκόμαστε σήμερα. Είναι η παρακμή του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι. Είναι το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ; Είμαι πεπεισμένος πως όχι, γι’ αυτό “είμαι εδώ” υπογραμμίζει και προσθέτει “Ο ΣΥΡΙΖΑ για να πετύχει πρέπει και να γίνει κόμμα και να έχει όραμα. Το κόμμα φέρνει την κυβερνησιμότητα. Το όραμα φέρνει την εκλογική νίκη[…]Έχει έρθει ο καιρός να ενώσουμε τους δύο αυτούς πόλους. Αυτό όμως απαιτεί τεκτονικές αλλαγές στις οποίες μπορεί να είναι πρωταγωνιστής μόνο ο ίδιος ο προοδευτικός κόσμος. “Πάρε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου”. Δεν είναι δικό μου σύνθημα. Το βρήκα ως παρακαταθήκη. Ένα σύνθημα που όμως δεν έγινε ποτέ πράξη. Ήρθε η ώρα. Να γίνουμε το πιο αμεσοδημοκρατικό κόμμα της Ευρώπης. Να δοθεί η δύναμη στη βάση. Να πέσουν φράξιες, γραφειοκρατίες, αγκυλώσεις και παραγοντισμοί μπροστά στο ποτάμι του κόσμου. Ήρθε η ώρα να προσφέρουμε νέο όραμα στις Ελληνίδες και στους Έλληνες. Γιατί, όπως θα είδατε και στο debate των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ, το φως δεν έρχεται από αλλού”.

Και καταλήγει “Το όραμα μιας Σύγχρονης Αριστεράς θα φέρει την κοινωνία των πολλών απέναντι στην οικονομική ολιγαρχία, που την υπερασπίζεται μία διεφθαρμένη κυβέρνηση σε αποδρομή. Από αυτήν τη μάχη δεν μπορώ να λείπω. “Ως στρατηγός;”, είναι η δημοσιογραφική ερώτηση των ημερών. Κι όσοι ρωτούν, ξεχνούν ότι η μεγαλύτερη τιμή είναι να είσαι στρατιώτης μέσα σε έναν κόσμο που αγωνίζεται για να κάνει τη ζωή του καλύτερη”.

Την ίδια ώρα ο Χανιώτης βουλευτής από την κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Χανίων έτυχε θερμής υποδοχής από τους συγκεντρωμένους και αναφερόμενος στην επιλογή του να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές για τον Στ. Κασσελάκη λέγοντας “Αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα γιατί θεωρώ ότι η μέχρι τώρα διαδρομή μου και η εμπειρία μου σε πολλές θέσεις,  με έχει εξοπλίσει με την απαραίτητη γνώση για να μπορέσω να ηγηθώ ενός σχέδιο που θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγίνει κυβερνώσα δύναμη” και τονίζοντας “Κουράστηκα να κουβαλώ νερό σε ανθρώπους που αποδείχτηκαν πιο αδύναμοι από μένα. Και είπα να βγω μπροστά”.

Παρουσιάζοντας του άξονες των θέσεων μεταξύ άλλων είπε:

– Οι μνημονιακοί νόμοι δεν είναι δέκα εντολές και απαιτείται η σταδιακή κατάργησή τους.
– Επαναφορά στο δημόσιο τουλάχιστον μιας τράπεζας, για ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με ενιαίο τρόπο,
– Επιστροφή της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο αλλά και για σταδιακή επαναφορά υπό δημόσιο έλεγχο στρατηγικών υποδομών που ιδιωτικοποιήθηκαν, όπως τα αεροδρόμια και τα λιμάνια.
– Παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη με δημιουργία δεύτερης σχολής δικαστών,
– Ουσιαστική αποκέντρωση με σπάσιμο του “επιτελικού κράτους” της ΝΔ,
– Κατάργηση των νόμων της νυν κυβέρνησης που έχουν φέρει το δημόσιο σύστημα υγείας στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Με αφορμή επίσης δημοσιεύματα περί πιθανής έναρξης συζητήσεων Ελλάδας και Τουρκίας για το Αιγαίο, ο κ. Πολάκης ξεκαθάρισε ότι οι δύο χώρες έχουν να συζητήσουν μόνο για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, και πως ουδεμία άλλη διαφορά έχει η Ελλάδα με την Τουρκία και πρόσθεσε  ότι η χώρα μας οφείλει να υποστηρίξει το ενιαίο αμυντικό δόγμα με την Κύπρο, πράγμα που τα τελευταία χρόνια έχει εξαφανιστεί από τη δημόσια συζήτηση.

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο  η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να βγει από τη δίνη της εσωστρέφειας εντείνοντας την αντιπολιτευτική της τακτική και αύριο 1/10 για το σκοπό αυτό θα συνεδριάσει η Κ.Ο. όπου ο πρόεδρος της Νίκος Παππάς θα παρουσιάσει αναλυτικά το αντιπολιτευτικό σχέδιο στα ζητήματα αιχμής απέναντι στην ασκούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.Στη κατεύθυνση αυτή ο πρόεδρος της  Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ έχει γνωστοποιήσει αίτημα στο Γραφείο του Πρωθυπουργού ζητώντας καταρχάς άμεση και επίσημη ενημέρωση από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για τα γεγονότα που αφορούν στην πορεία και στο περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων και συνομιλιών με την τουρκική πλευρά, μετά και τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ερντογάν. Γιατί όπως τονίζει “οι πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, από διεθνή Πρακτορεία Ειδήσεων, προκαλούν έντονη ανησυχία. Απαιτείται συνεκτική εθνική στρατηγική, διαφάνεια και ενημέρωση.

Παράλληλα η Κουμουνδουρου ασκεί σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό με αφορμή το εβδομαδιαίο του μήνυμα στο facebook στο οποίο αναφέρεται στο  ζήτημα της επέκτασης της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, την αναφορά στα ελληνοτουρκικά και την εικόνα ωραιοποίησης της οικονομικής κατάστασης με κάλεσμα σε επενδυτές.

Με μια αιχμηρή ανακοίνωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτάται δηκτικά αν “ενημέρωσε άραγε ο κ. Μητσοτάκης την ομογένεια για το πού κατέληξαν τα προσωπικά τους δεδομένα” και τον καλεί “να επιστρέψει στην πραγματικότητα, κατηγορώντας τον ότι “δεν αντιλαμβάνεται τα απτά καθημερινά προβλήματα των πολιτών”.

Όσο αφορά το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για την Ελλάδα που όπως λέει βρήκε, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει “ελπίζουμε αυτό να μην αφορά στις απευθείας αναθέσεις, οι οποίες έχουν υπερβεί τα 15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Πιστεύουμε ότι κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους μελλοντικούς επενδυτές για τις μεγάλες καθυστερήσεις, την αδιαφάνεια στις αξιολογήσεις, αλλά και για το… ασφαλές περιβάλλον που δημιουργεί το Μέγαρο Μαξίμου είτε μέσω παρακολουθήσεων των αντισυμβαλλόμενων, είτε μέσω πιέσεων και διαγραφών από την Κ.Ο. όποιου βουλευτή ζητά ενημέρωση για την πορεία των έργων.”.

Και ως προς τα υπόλοιπα στοιχεία του κυβερνητικού έργου στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, επισημαίνει “η πραγματικότητα επιβεβαιώνει το αντίθετο των λεγομένων του. Τελικά, είτε βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, είτε στην Αθήνα, δεν αντιλαμβάνεται τα απτά καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Ούτε στην Υγεία, ούτε στο συνταξιοδοτικό, ούτε στην Παιδεία, ούτε στην ακρίβεια. Πολύ περισσότερο στα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας, στην πυροπροστασία και στην περιφερειακή ανάπτυξη” και αναφέρει ενδεικτικά ότι το 50% των νέων συμβάσεων εργασίας είναι μερικής απασχόλησης. Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έπεσε κάτω ακόμη κι από αυτή της Βουλγαρίας. “Οι πενιχρές αυξήσεις που υπόσχεται η κυβέρνηση στους συνταξιούχους, θα απορροφηθούν αυτόματα από τον πληθωρισμό τροφίμων και από την ακρίβεια. 7 στους 10 πολίτες δεν βλέπουν στον τραπεζικό λογαριασμό τους ποτέ χρήματα περισσότερα από 1.000€.” σημειώνει

Και καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζοντας “το μαύρο ρεκόρ των 4 εκατομμυρίων καμένων στρεμμάτων από το 2019 ως σήμερα και ότι φέτος, αφού τα προηγούμενα χρόνια καιγόταν ανελέητα η Αττική, οι φωτιές έφτασαν μέχρι το Χαλάνδρι και τον αστικό  ιστό της πρωτεύουσας. Όσο δε για το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ και τα 160 πυροσβεστικά που θα παραληφθούν πριν την έναρξη της περιόδου του 2025 φαίνεται πως «ξεχνά» ότι από τα περίπου 3.600 οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, 500 είναι άνω των 30 ετών και περίπου 1.500 άνω των 20 ετών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και το κόστος της συντήρησής τους. Αλίμονο αν αυτή είναι η ανανέωση που θα μας σώσει από την καταστροφή του χρόνου!”

“Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη πρέπει να λάβει σύντομα τέλος. Κύριε Πρωθυπουργέ, ειλικρινά σας ευχόμαστε άμεση επιστροφή και στην πραγματικότητα, μετά και την επιστροφή σας από τη Νέα Υόρκη” υπογραμμίζει τέλος το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σχετικά Άρθρα