Ξυλόκαστρο: Νεκροί οι δύο αγνοούμενοι εθελοντές- Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά (vids, εικόνες)

 Ξυλόκαστρο: Νεκροί οι δύο αγνοούμενοι εθελοντές- Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά (vids, εικόνες)

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Αναστάσιο Γκιολή, πρόκειται για τους δύο εθελοντές πυροσβέστες ηλικίας 35 και 40 ετών που αγνοούνταν από χθες στην περιοχη της Πιτσάς και οι οποίοι είχαν πάει για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας σε ένα μέτωπο που εκτείνεται από το Δερβένι έως το Ξυλόκαστρο. Ο ίδιος είπε πως οι δύο άνδρες ήταν από το χωριό Ανώ Πιτσά και είχαν πάει στο διπλανό χωριό για να δείξουν στους πυροσβέστες μονοπάτια προκειμένου να τους διευκολύνουν στο έργο της κατάσβεσης. Έκανε λόγο για πολύ κακή στιγμή για την περιοχή. Κάποιες κατοικίες μετρημένες στα δάχτυλα έχουν καεί , είπε στο EΡΤnews.

Μετά την ολονύχτια μάχη με τις φλόγες που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας, όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική, η φωτιά είναι χωρίς ενεργό μέτωπο, καθώς με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα συνέβαλαν σημαντικά στην κατάσβεση της φωτιάς και πλέον οι πυροσβέστες είναι αντιμέτωποι με διάσπαρτες εστίες.

Οι 2 άνδρες από την Άνω Πιτσά κοντά στο Ξυλόκαστρο φαίνεται πως έσπευσαν να βοηθήσουν συντοπίτη τους και έσπευσαν σε μαντρί φίλου τους για να απομακρύνουν ζώα από τη φωτιά.

Στο σημείο επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 15 ομάδες δασοκομάντος, 110 οχήματα και από αέρος συνδράμουν 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Συνδράμουν επίσης εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και δυο μηχανήματα έργου του ΓΕΕΘΑ.

Το μέτωπο της φωτιάς έφθασε τα 30 χιλιόμετρα ενώ τα ξημερώματα οι φλόγες πέρασαν στον οικισμό των Ανω Λουτρών. Έχουν καεί σπίτια με τις φλόγες να συνεχίζουν να καίνε σε μερικές δεκάδες μέτρα.

Τα ξημερώματα εστάλη εκ νέου μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της περιοχής Πύργος Κορινθίας προκειμένου να απομακρυνθούν προς Ζάχολη. Συνολικά, έχει δοθεί εντολή να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους οι κάτοικοι έξι οικισμών.

Από χθες γίνονται συνεχείς εκκενώσεις, με τελευταία αυτή στον Πύργο Κορινθίας. Εστάλη 112 για εκκένωση του οικισμού Κορφιώτισσα, με τους κατοίκους να καλούνται να απομακρυνθούν προς Βρυσσούλες και Ξανθοχώρι.

Μήνυμα για εκκένωση έλαβαν και οι κάτοικοι του οικισμού Άνω Λουτρό. Μήνυμα από το 112 για εκκένωση στάλθηκε και στους κατοίκους του οικισμού Καλλιθέα. Οι κάτοικοι κλήθηκαν να απομακρυνθούν προς Λυκοποριά. Μήνυμα για εκκένωση έλαβαν και οι κάτοικοι του οικισμού Μεντουργιανικά. Ειδικότερα το μήνυμα ανέφερε να κατευθυνθούν προς Δερβένι.

Η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 10:51 σε δύσβατη περιοχή εντός δασικής έκτασης με πυκνή βλάστηση ενώ το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι, που πνέουν, με ριπές εντάσεως έως και 8 μποφόρ.

Νωρίτερα σήμερα, πραγματοποιήθηκε στην Πολιτική Προστασία συντονιστική σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια. Στην σύσκεψη συμμετείχαν συναρμόδια υπουργεία, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, των ενόπλων δυνάμεων του ΕKAB καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Kατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, ένα πυροσβεστικό όχημα εγκλωβίστηκε στο πέρασμα της φωτιάς και υπέστη εκτεταμένες ζημιές.

Σχετικά Άρθρα