Μητσοτάκης για εφηβική παραβατικότητα: Έχουμε δυνατότητες να αυστηροποιήσουμε τις ποινές- Ανακοίνωσε το safe youth
«Να υπάρξει αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα συνομιλεί με όλες τις πλευρές και είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Πάντα θα αγωνιζόμαστε για την ειρήνη στην περιοχή που είναι προϋπόθεση σταθερότητας. Καλούμε τα μέρη σε αποκλιμάκωση για να αποφύγουμε το χειρότερο σενάριο που θα είναι ευρείας κλίμακας πόλεμος. Έχουμε εκπονήσει σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων που βρίσκονται στον Λίβανο», είπε στην αρχή της εισαγωγικής του τοποθέτησης στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θέματα οικονομίας λέγοντας ότι: «στο μεσοπρόθεσμο, καταγράφεται μια πολύ ενθαρρυντική πορεία για τα δημόσια οικονομικά που αποτύπωσα και εγώ στις επαφές με επενδυτές στη Νέα Υόρκη. Περιλαμβάνει μείωση χρέους που δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για δαπάνες υπέρ του πολίτη». «Η Ελλάδα δεν ανήκει σε εκείνες τις χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος και αυτή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της χώρας και των πολιτών για να αφήσουμε πίσω μας τις εποχές των δημοσιονομικών εκτροπών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η ατζέντα του σημερινού υπουργικού δίνει μορφή νομοσχεδίων σε ανακοινώσεις της ΔΕΘ για τη στήριξη του εισοδήματος και της οικογένειας, τον προγραμματισμό νέων διορισμών στο δημόσιο και ρυθμίσεις για τους αγρότες, στο πλαισίου του νέου μεσοπρόθεσμου, το οποίο όπως επισήμανε θα αποτελέσει τη βάση του φετινού προϋπολογισμού.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τέλος ότι το νέο μεσοπρόθεσμο έχει οροφές δαπανών σε ετήσια βάση, που αποσυνδέονται από την πορεία των εσόδων. “Είναι οροφές που μας επιτρέπουν για τα επόμενα χρόνια να υλοποιήσουμε το φιλόδοξο πρόγραμμα μας”, σημείωσε.
- Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι: “Μας έχει απασχολήσει το ζήτημα της ανήλικης παραβατικότητας” και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση συνολικά στις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα έχει δείξει καλά αντανακλαστικά.
Υποστήριξε ότι για αυτό και οι στοχευμένες αλλαγές στην απονομή δικαιοσύνης έχουν αξία και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αυστηρότερη ποινική μεταχείριση της οπλοκατοχής ειδικά στους νέους, τη φυλάκιση όσων υποπίπτουν στην ίδια αξιόποινη πράξη επαναλαμβανόμενα, καθώς και στο τέλος στην απαλλαγή κατηγορουμένων όταν επιστρέφουν κλοπιμαία, καθώς αυτό θα αποτελεί πλέον μόνο ελαφρυντικό.
“Το ζήτημα της παραβατικότητας σε παιδιά και έφηβους είναι πολυσύνθετο. Το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οικογένεια σε καμία περίπτωση ως βασικό πυρήνα ανατροφής”, είπε ο κ.Μητσοτακης και πρόσθεσε: “Έχουμε τη δυνατότητα για πιο αυστηρές ποινές και σε ζητήματα παραμέλησης ανηλίκων”.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ρόλο που έχουν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όσον αφορά στη σύνδεση της ψηφιακής με την πραγματική βία και το “ψηφιακό αποτύπωμα” του bullying.
“Έχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε τα παιδιά και τους εφήβους. Η πρωτοβουλία “Stop Bullying” έχει ήδη αγκαλιαστεί. Τα παιδιά νέα μπορούν να μιλήσουν και να καταγγείλουν”, είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη εφαρμογή κατά της βίας ανηλίκων. Δεν θέλησε όμως να την αποκαλέσει panic button, αλλά ζήτησε να χρησιμοποιείται ο όρος safe youth. Με αυτή την εφαρμογή, τόνισε ο πρωθυπουργός, ένα παιδί θα μπορεί να ειδοποιήσει την αστυνομία εάν αισθάνεται ότι κινδυνεύει εκτός σχολείου.
“Η μεγάλη νέα πρωτοβουλία είναι η ιδέα μιας νέας εφαρμογής Safe Youth, ώστε ένα παιδί να μπορεί να ενημερώνει την αστυνομία, εκτός σχολείου, αν νιώθει ότι κινδυνεύει. Θα είμαστε σε λίγο διάστημα έτοιμοι να παρουσιάσουμε τη νέα πρωτοβουλία”, ανέφερε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
- Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι η Βουλή θα συζητήσει άμεσα τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού για 25 χρόνια. Έκανε λόγο για το υψηλότερο τίμημα στην ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ, 3,7 δισ ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για τη μείωση του δημοσίου χρέους.
“Τα διόδια στην Αττική Οδό θα μειωθούν από 2,80 ευρώ στα 2,50 ευρώ. Θα απαλλάσσονται τα οχήματα των πολιτών με αναπηρία”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι: “Η νέα σύμβαση διασφαλίζει την πλήρη συντήρηση και την εύρυθμη λειτουργία της Αττικής Οδού, ακόμη και σε έκτακτες συνθήκες”.
Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του αντιτίμου κατά 3 ευρώ στο τμήμα Μαλιακός- Κλειδί. “Έτσι επιστρέφεται στην κοινωνία το όφελος που είχε το δημόσιο από την αναχρηματοδότηση του έργου”, είπε και υπενθύμισε ότι η μείωση αυτή θα ισχύσει έως τέλος του 2025.
- Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε τέλος στο εθνικό σχέδιο για το δημογραφικό, με τη σύγκλιση των παροχών τριτέκνων με αυτές των πολυτέκνων και πρόσθετες θέσεις στους παιδικούς σταθμούς, ενώ σημείωσε ότι “η πολιτική μας για τη στέγη αφορά πρώτα από όλα τις νέες οικογένειες”.
Προανήγγειλε για το 2025 σχεδόν 20.000 προσλήψεις στο δημόσιο, με σημαντική ενίσχυση του ΕΣΥ, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων. Σημείωσε δε ότι “πρέπει να κάνουμε την καριέρα στις ΕΔ πιο ελκυστική. Δεν αρκούν μόνο τα σύγχρονα οπλικά συστήματα”.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσιάζει “ρύθμιση των κόκκινων – κατακόκκινων- αγροτικών δανείων, που είναι σήμερα σε καθεστώς εκκαθάρισης.” Έκανε δε λόγο για ένα “τολμηρό σχέδιο, που θα απαλλάξει από τα χρέη 40.000 παραγωγούς και 750 συνεταιρισμούς και θα δώσει ανάσα από ένα πρόβλημα που έρχεται από της εποχές της κρίσης”.