Κιβωτός Κόσμου: Η ώρα των απολογιών- Τι θα ισχυριστεί ο π. Αντώνιος

 Κιβωτός Κόσμου: Η ώρα των απολογιών- Τι θα ισχυριστεί ο π. Αντώνιος

Είναι η πρώτη δίκη στην οποία ο Πατέρας Αντώνιος κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, καθώς αναμένεται να ξεκινήσει και η δεύτερη δίκη – για το κακούργημα της ασέλγειας, μετά από καταγγελίες δύο παιδιών, ενώ ανοιχτή παραμένει η δικογραφία για τα οικονομικά. Σήμερα αναμένονται οι απολογίες των 8 κατηγορουμένων στη δίκη για τις καταγγελίες παιδιών ότι κακοποιούνταν σωματικά σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου. .

O Πατέρας Αντώνιος θα ισχυριστεί ότι δεν κακοποίησε κανένα παιδί ούτε έδωσε εντολή σε κάποιον υπάλληλο να προχωρήσει σε τέτοιες πράξεις.

Η πρεσβυτέρα, που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ως μάρτυρας υπεράσπισης, έχει ήδη δώσει απαντήσεις για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο σύζυγός της.

«Έχουν πέσει τόνοι λάσπης για την Κιβωτό του Κόσμου», είπε στο δικαστήριο η κ. Γεωργαντή, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Είμαστε άνθρωποι της αγάπης και της προσφοράς. Όλα αυτά τα χρόνια, οι άνθρωποι αναγνώρισαν την “Κιβωτό” και αυτό που εγώ βίωσα ήταν η αγάπη και η φροντίδα».

Αρνήθηκε ότι υπήρξε κακοποιητική συμπεριφορά και, όταν ρωτήθηκε από τους δικαστές αν είχε διαπιστώσει σωματική βία, απάντησε: «Εμείς δίναμε αγάπη».

Για τον Πατέρα Αντώνιο υποστήριξε ότι είχε πάντα τον ρόλο του πνευματικού, τα παιδιά τον εμπιστεύονταν και ήταν κάτι σαν πατέρας για εκείνα.

Ο πρώην επικεφαλής της Κιβωτού του Κόσμου και οι πρώην συνεργάτες του κατηγορούνται για βαριά σωματική βλάβη ανηλίκου, επικίνδυνη σωματική βλάβη ανηλίκου, απλή σωματική βλάβη ανηλίκου, απειλή σε βάρος ανηλίκου, συνέργεια σε απλή σωματική βλάβη, έκθεση, βαριά σωματική βλάβη ανηλίκων που δεν μπορούσαν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, ηθική αυτουργία κατά συρροή σε επικίνδυνη σωματική βλάβη ανηλίκου, ηθική αυτουργία κατά συρροή σε απλή σωματική βλάβη ανηλίκου και ηθική αυτουργία κατά συρροή σε απειλή σε βάρος ανηλίκου.

Οι καταγγελίες αφορούν κυρίως τις δομές του Βόλου και της Χίου. Όσα έγιναν γνωστά προκάλεσαν σοκ, με όλους τους κατηγορουμένους, όμως, να αρνούνται τα αδικήματα. Για τη δομή του Βόλου, μία από τις καταγγελίες ανέφερε:

«Μέσω της παρατεταμένης απομόνωσης του ανηλίκου για περίπου δύο μήνες, για λόγους σωφρονισμού σε ένα σπιτάκι της δομής, ο ανήλικος ήταν διαρκώς κλειδωμένος και μόνος του. Του πήγαιναν μόνο φαγητό, ενώ τον ανάγκαζαν να πίνει νερό από την τουαλέτα του σπιτιού, παρόλο που το νερό αυτό δεν ήταν πόσιμο, και να πλένεται με το νερό αυτό, το οποίο ήταν κρύο».

Στην ίδια δομή υπάρχει καταγγελία για άλλη σωματική κακοποίηση σε ένα 17χρονο αγόρι, όπου γίνεται λόγος για «σωματική εξάντληση επικίνδυνη για την υγεία του και ψυχικό πόνο, ικανό να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη, επιβάλλοντας στο αγόρι να εργάζεται καθημερινά επί οκταώρου αντί του ποσού των 50 ευρώ μηνιαίως, κάνοντας βαριές χειρωνακτικές εργασίες».

Για τη δομή του Βόλου υπήρχε καταγγελία ακόμα για εγκλεισμό ανηλίκου σε περιστερώνα, ενώ περιστατικά σωματικής κακοποίησης καταγγέλλονται στη δομή της Χίου, όπου ανάγκαζαν – όπως αναφέρεται – ανήλικο να σπάει πέτρες πάνω σε ένα βουνό και μετά τον κρατούσαν διαρκώς κλειδωμένο μέσα σε ένα σπίτι στις εγκαταστάσεις της δομής.

Για τους συνεργάτες του Πατρός Αντωνίου υπάρχουν καταγγελίες ότι χτυπούσαν με γροθιές, κλωτσιές και σιδερένια αντικείμενα ανήλικους, ενώ ένας από αυτούς φέρεται να απειλούσε ανήλικο ότι θα τον στείλει στο νοσοκομείο.

Μάρτυρες έχουν καταθέσει στο δικαστήριο για τιμωρίες με σανίδες, ενώ πρώην εργαζόμενοι ανέφεραν ότι είχαν ενημερώσει τη διοίκηση με επιστολή τους για περιστατικά που τους είχαν αναφέρει τα παιδιά, χωρίς ωστόσο να λάβουν καμία απάντηση.

Σχετικά Άρθρα