Ισραήλ:Κήρυξε “κλειστή στρατιωτική ζώνη” περιοχή στα σύνορα με Λίβανο- Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τις χερσαίες επιχειρήσεις

 Ισραήλ:Κήρυξε “κλειστή στρατιωτική ζώνη” περιοχή στα σύνορα με Λίβανο- Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τις χερσαίες επιχειρήσεις

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, το Ισραήλ κήρυξε τρεις κοινότητες κατά μήκος των βόρειων συνόρων του ως «κλειστή στρατιωτική ζώνη», μια κίνηση που θα μπορούσε να αποτελεί προάγγελο μιας ενδεχόμενης χερσαίας επίθεσης στον Λίβανο. Η συγκεκριμένη διάταξη περιορίζει την πρόσβαση σε αυτές τις περιοχές μόνο για στρατιωτικές δυνάμεις και αφορά τις πόλεις Metula, Misgav Am και Kfar Giladi.

Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει το Associated Press, αυτή η απόφαση δεν συνεπάγεται απαραίτητα άμεση εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων στον Λίβανο. Οι περιοχές μπορούν να κηρυχθούν κλειστές στρατιωτικές ζώνες και σε περιπτώσεις που εντοπιστεί άμεση απειλή.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι η κίνηση αυτή ακολουθεί μια νέα αξιολόγηση για την κατάσταση στην περιοχή. Αυτό είναι το πρώτο αξιόπιστο σημάδι μιας επικείμενης εισβολής του Ισραήλ.

Ωστόσο, είναι επίσης ένα σημάδι ότι το Ισραήλ πιστεύει ότι η Χεζμπολάχ μπορεί να επιχειρήσει να διεισδύσει στην περιοχή αυτή, δεδομένου ότι περιβάλλεται από λιβανέζικα εδάφη.

Ο ισραηλινός στρατός ενίσχυσε σε μεγάλο βαθμό τις δυνάμεις του κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο τις τελευταίες ημέρες και οι διοικητές του Ισραήλ δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να στείλουν δυνάμεις εάν η κυβέρνηση δώσει την εντολή.

Συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας

Παράλληλα τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση της χώρας είναι έτοιμη να δώσει το πράσινο φως στην εισβολή.

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας άρχισε να συνεδριάζει για το θέμα στις 19:30 (ώρα Ισραήλ και Ελλάδας) έχοντας πολλαπλές διαθέσιμες επιλογές για το είδος της εισβολής που θα επιλέξει, αναφέρει η Jerusalem Post.

Βασικός στόχος θα είναι η εκκαθάριση των υποδομών της Χεζμπολάχ, με τις οποίες η σιιτική οργάνωση θα μπορούσε να απειλήσει το Ισραήλ και ιδίως τις πόλεις στα βόρεια της χώρας.

Περίπου μία αργότερα εκδόθηκε η εντολή για τις κλειστές στρατιωτικές ζώνες στα βόρεια.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι τα τελευταία 24ωρα υπήρξε μεγάλη κινητικότητα υπέρ της απόφασης για χερσαία εισβολή. Αφορμή ήταν οι ενδείξεις για την αδυναμία της Χεζμπολάχ που αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Ειδικότερα, πηγές των IDF δήλωναν εξαιρετικά έκπληκτες από το πόσο αναποτελεσματική ήταν η Χεζμπολάχ στο να απαντήσει στην επίθεση εναντίον της τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία του επικεφαλής της Χασάν Νασράλα την περασμένη Παρασκευή.

Το Ισραήλ ξεκίνησε μικρές επιδρομές στον Λίβανο

Παράλληλα το Ισραήλ ξεκίνησε μικρές επιδρομές στα σύνορα με τον Λίβανο ενώ είναι σε πλήρη ετοιμότητα για μία μεγαλύτερη στρατιωτική χερσαία επέμβαση. Μέχρι στιγμής, όπως διευκρινίζουν τα διεθνή Μέσα, δεν είναι ξεκάθαρο αν το Ισραήλ έχει πάρει την τελική απόφαση για μια πιο ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση.

Αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ωστόσο ότι το Ισραήλ ξεκίνησε μικρές χερσαίες επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ. Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, παρά την απώλεια του ηγέτης της Χασάν Νασράλα και πολλών ακόμα στελεχών της έχει ορκιστεί ότι θα συνεχίσει να μάχεται.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, αργά το βράδυ της Δευτέρας, επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για την επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση στον Λίβανο. Εξήγησε πως το Ισραήλ περιέγραψε τις επιδρομές ως «περιορισμένης κλίμακας επιχειρήσεις με στόχο τις υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα».

«Μας έχουν ενημερώσει για μια σειρά επιχειρήσεων. Μέχρι στιγμής, μας έχουν πει ότι πρόκειται για περιορισμένης έκτασης επιχειρήσεις, οι οποίες εστιάζουν σε υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα, αλλά οι συζητήσεις για αυτό το θέμα συνεχίζονται», είπε σε δημοσιογράφους ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για μάχες σώμα με σώμα ισραηλινών στρατευμάτων με μαχητές της Χεζμπολάχ στο έδαφος του Λιβάνου. Η τελευταία φορά που οι δύο εχθροί ήρθαν αντιμέτωποι σε χερσαία μάχη ήταν στον πόλεμο του 2006.

Αξιωματικός της Δύσης, διπλωμάτης στο Κάιρο που είναι άμεσα εμπλεκόμενος στην επιχείρηση αποκλιμάκωσης της κρίσης στην περιοχή, ανέφερε ότι η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο θα είναι άμεση. Επιβεβαίωσε και αυτός πως το Ισραήλ ανακοίνωσε την απόφασή του στις ΗΠΑ και τους συμμάχους του στη Δύση και τους διευκρίνισε πως η επιχείρηση θα είναι «περιορισμένη».

Την ίδια ώρα κάτοικοι των παραμεθόριων περιοχών και πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters πως λιβανέζικα στρατεύματα εθεάθησαν να αποσύρονται από αρκετές θέσεις τους στα νότια σύνορα της χώρας. Εκπρόσωπος του λιβανέζικου στρατού δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε διέψευσε τις αναφορές, υπογραμμίζει το Reuters.

Σχετικά Άρθρα