Βόμβες 900 κιλών και “bunker busters” στην εξόντωση Νασράλα-NYT: Αποκαλύψεις για το σχέδιο της Μοσάντ

 Βόμβες 900 κιλών και “bunker busters” στην εξόντωση Νασράλα-NYT: Αποκαλύψεις για το σχέδιο της Μοσάντ

Την ώρα που νέες αποοκαλύψεις των NYT έρχονται στο φως για το μακρόχρονο ισραηλινό σχέδιο πριν την εξόντωση του ηγέτη της Χεσμπολάχ Χασάν Νασράλα, έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον 80 βόμβες έπεσαν σε διάστημα μερικών λεπτών στο αρχηγείο της Χεσμπολάχ. Τα πλάνα δείχνουν τις ισραηλινές επιθέσεις με ένα τεράστιο σύννεφο καπνού να υψώνεται, «πνίγοντας» τη Βηρυτό, τις φωτιές να τυλίγουν κτίρια και στον ουρανό να κυριαρχεί το γκρι χρώμα.

Οι εικόνες έκαναν τον γύρο του κόσμου, με τους ξένους ανταποκριτές να σχολιάζουν πως είναι η πρώτη φορά που βλέπουν κάτι τόσο χαοτικό στην ατμόσφαιρα. 

Στο βίντεο, που δημοσιεύτηκε στo Telegram, φαίνονται οκτώ αεροπλάνα εξοπλισμένα με τουλάχιστον 15 βόμβες των 900 κιλών, συμπεριλαμβανομένων ειδικών βομβών, γνωστές ως bunker busters, που μπορούν να διαπεράσουν υπόγεια πριν εκραγούν.

Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της ισραηλινής άμυνας είπαν στους ΝΥTimes ότι περισσότερες από 80 βόμβες έπεσαν σε διάστημα λίγων λεπτών για να σκοτώσουν τον Νασράλα.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι Ισραηλινοί εργάστηκαν σιωπηρά και μεθοδευμένα από τη λήξη του Δεύτερου Πολέμου του Λιβάνου το 2006 για «τη δημιουργία ενός τρομερού μηχανισμού πληροφοριών» που διείσδυσε βαθιά μέσα στη λιβανέζικη οργάνωση.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι το Ισραήλ είχε στείλει μυστικούς κομάντος «βαθιά μέσα στη χώρα» για να εκτελέσουν «ευαίσθητες αποστολές πληροφοριών», οι οποίες – όπως αποδεικνύεται – έχουν συμβάλει καθοριστικά στα χτυπήματα ακριβείας που εξουδετερώνουν έναν – έναν τους διοικητές της Χεζμπολάχ.

  • Αξιωματούχοι ανέφεραν στους Times ότι η προθυμία του Ισραήλ να εκτελεί τολμηρές αποστολές το διαφοροποιεί από τις υπηρεσίες και τις μονάδες πληροφοριών άλλων χωρών.

Το δημοσίευμα σημειώνει επιπλέον ότι η εστίαση της «Μονάδας 8200», της υπηρεσίας πληροφοριών σημάτων του IDF, στη Χεζμπολάχ σήμαινε ότι ο στρατός μπορούσε να μεταβιβάσει πληροφορίες στις ΗΠΑ που είχαν ως αποτέλεσμα και την αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον Ιρανό στρατηγό των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σολεϊμανί στο Ιράκ τον Ιανουάριο του 2020.

Η επίθεση κατά του Νασράλα «ήταν πολύ περίπλοκη. Αυτό δείχνει όχι μόνον τεράστιες τεχνολογικές δυνατότητες, αλλά και πόσο βαθιά έχει εισχωρήσει το Ισραήλ στη Χεζμπολάχ», σχολίασε ο Τζέιμς Ντόρσεϊ, ερευνητής στο Ινστιτούτο της Μέσης Ανατολής του εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.

  • Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ενδέχεται να έχουν ξεκινήσει ή πρόκειται να ξεκινήσουν μικρές χερσαίες επιχειρήσεις στα σύνορα με τον Λίβανο για να εξουδετερώσουν κοντινές θέσεις της Χεζμπολάχ, ανέφεραν στο μεταξύ δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο ABC. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για μικρής κλίμακας «συνοριακές κινήσεις».

Οι αξιωματούχοι τόνισαν στο αμερικανικό πρακτορείο ότι το Ισραήλ δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει αν θα ξεκινήσει μια χερσαία επιχείρηση πλήρους κλίμακας στο Λίβανο, αλλά, αν το κάνει, αυτή θα είναι πιθανότατα περιορισμένης έκτασης.

Ίδιες πηγές συμπληρώνουν ότι για να εκπληρώσει το Ισραήλ τον στόχο του να επιτρέψει στους περίπου 60.000 εκτοπισμένους Ισραηλινούς να επιστρέψουν στα σπίτια τους, δεν αρκεί ο «αποκεφαλισμός» της ηγεσίας της Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε “δεκάδες” νέες επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα από ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Τα αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας “επιτέθηκαν σε δεκάδες στόχους τρομοκρατών στο έδαφος του Λιβάνου στη διάρκεια των τελευταίων ωρών”, ανέφερε σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Στους στόχους που έπληξε περιλαμβάνονται εκτοξευτές ρουκετών που στόχευαν προς το Ισραήλ, σύμφωνα με τον στρατό.

Ο Φρανκ Γκάρντνερ, ανταποκρίτης του BBC, σχολιάζει:

«Η διοικητική της δομή έχει αποκεφαλιστεί, οι επικοινωνίες της έχουν σαμποταριστεί και πολλά από τα όπλα της έχουν καταστραφεί σε αεροπορικές επιδρομές. Αλλά κάθε προσδοκία ότι αυτή η σφοδρά αντι-ισραηλινή οργάνωση θα παραιτηθεί ξαφνικά και θα ζητήσει ειρήνη με τους όρους του Ισραήλ είναι μάλλον άστοχη. Η Χεζμπολάχ έχει ήδη ορκιστεί να συνεχίσει τον αγώνα. Διαθέτει ακόμη χιλιάδες μαχητές, πολλοί από τους οποίους είναι πρόσφατοι βετεράνοι της μάχης στη Συρία, και απαιτούν εκδίκηση. Διαθέτει ακόμη ένα σημαντικό οπλοστάσιο πυραύλων, πολλοί από τους οποίους είναι μακράς εμβέλειας, κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας που μπορούν να φτάσουν στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις. Θα υπάρξει πίεση στις τάξεις της να τα χρησιμοποιήσει σύντομα πριν καταστραφούν και αυτά. Αλλά αν καταφέρουν μια μαζική επίθεση που θα υπερκεράσει την αεράμυνα του Ισραήλ και θα σκοτώσει αμάχους, τότε η απάντηση του Ισραήλ είναι πιθανό να είναι καταστροφική, προκαλώντας καταστροφές στις υποδομές του Λιβάνου ή ακόμη και να επεκταθεί στο Ιράν. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι η δολοφονία του βετεράνου ηγέτη της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, «δεν θα μείνει χωρίς εκδίκηση», καθώς οι φόβοι για μια σπειροειδή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αυξάνονται».

Σχετικά Άρθρα