Ισραήλ: Πληροφορίες για χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο-Απειλεί η Τεχεράνη με αντίποινα

 Ισραήλ: Πληροφορίες για χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο-Απειλεί η Τεχεράνη με αντίποινα

Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Λιβάνου τα ξημερώματα της Κυριακής, μια ημέρα μετά τη δολοφονία του αρχηγού της Χεσμπολάχ, Χασάν Νασράλα, καθώς οι φόβοι για μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή εντείνονται. Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη «επιτέθηκαν σε δεκάδες στόχους τρομοκρατών στο λιβανέζικο έδαφος τις τελευταίες ώρες», ανέφεραν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) σε ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νωρίς την Κυριακή. Το IDF είπε ότι οι στόχοι περιελάμβαναν εκτοξευτές με στόχο το ισραηλινό έδαφος και τοποθεσίες όπου αποθηκεύονταν όπλα.

Η Χεσμπολάχ επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι ο Νασράλα, ηγέτης της από το 1992, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα υποσχέθηκε να «συνεχίσει τον ιερό πόλεμο» εναντίον του Ισραήλ, ενώ ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είπε ότι η δολοφονία του Νασράλα «δεν θα μείνει χωρίς εκδίκηση».

Ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε αργότερα την Κυριακή ότι ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, ο Ναμπίλ Κάουκ, σκοτώθηκε το βράδυ του Σαββάτου σε αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό. Το IDF είπε ότι ο Qaouk ήταν ο διοικητής της μονάδας προληπτικής ασφάλειας της μαχητικής ομάδας και ένα ανώτερο μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της.

Η Μέση Ανατολή προετοιμάζεται για πιθανά αντίποινα για τη δολοφονία του Νασράλα, μια δραματική κλιμάκωση της σύγκρουσης που ταράζει την περιοχή. Ορισμένες χώρες προέτρεψαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για πιθανή χερσαία εισβολή του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός έχει επιτεθεί σε εκατοντάδες στόχους της Χεζμπολάχ σε όλο τον Λίβανο τις τελευταίες ημέρες, ανέφερε αο Ισραηλινός Στρατός, καθώς επιδιώκει να απενεργοποιήσει τις επιχειρήσεις και τις υποδομές της ομάδας. Τα χτυπήματα έχουν σκοτώσει περισσότερους από 30 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει σχεδόν 200, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

«Ο Ισραηλινός Στρατός συνεχίζει να επιτίθεται και να εξολοθρεύει τους διοικητές της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και να ενεργεί εναντίον οποιουδήποτε απειλεί τους πολίτες του Κράτους του Ισραήλ», ανέφερε ο Ισραηλινός Στρατός.

Η Χεσμπολάχ ξεκίνησε μια εκστρατεία διασυνοριακών επιδρομών στο Ισραήλ, μια ημέρα αφότου ο παλαιστίνιος σύμμαχος της Χαμάς πραγματοποίησε την άνευ προηγουμένου επίθεσή της στο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και πυροδοτώντας τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι προετοιμάζεται για μια πιθανή κατάληψη εδάφους στον Λίβανο και έστειλε δύο ταξιαρχίες στο βόρειο Ισραήλ για εκπαίδευση για μια πιθανή χερσαία εισβολή.

Ο στρατός του Λιβάνου κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ενωμένοι

Ο στρατός του Λιβάνου κάλεσε σήμερα τους πολίτες να «διατηρήσουν την εθνική ενότητα» και την «κοινωνική ειρήνη» μετά τον θάνατο του ηγέτη της ισχυρής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε προχθές, Παρασκευή, σε ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Η έκκληση απευθύνεται σε μια χώρα με βαθιές διαιρέσεις μεταξύ των διαφόρων κοινοτήτων οι οποίες αναζωπυρώθηκαν από την απόφαση της Χεζμπολάχ να ανοίξει μέτωπο με το Ισραήλ σε υποστήριξη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

«Ο στρατός καλεί τους πολίτες να διατηρήσουν την εθνική ενότητα και να μην οδηγηθούν σε ενέργειες που μπορεί να επηρεάσουν την κοινωνική ειρήνη αυτήν την επικίνδυνη περίοδο», αναφέρει σε μια ανακοίνωση ο στρατός.

«Ο ισραηλινός εχθρός προσπαθεί να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο καταστροφής και να σπείρει τη διχόνοια μεταξύ των Λιβανέζων», προσθέτει.

Επιπλέον στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί από την Παρασκευή στη Βηρυτό, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από σιιτικές περιοχές έχουν βρει καταφύγιο αφού εγκατέλειψαν τις εστίες τους εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού του Λιβάνου στο AFP υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Χθες βράδυ, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι είχε καλέσει ήδη τους Λιβανέζους να «συσπειρωθούν» προκειμένου να διατηρήσουν την κοινωνική ειρήνη.

Η συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο, Τζανίν Χένις-Πλασάρτ, απηύθυνε επίσης παρόμοια έκκληση σήμερα μέσω της πλατφόρμας X.

«Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για τον Λίβανο όπου η αβεβαιότητα διευρύνεται, είναι καιρός η χώρα να επικεντρωθεί στο κοινό συμφέρον: ένα κράτος που είναι σε θέση αναλάβει γρήγορα την ασφάλεια και τις ανθρωπιστικές ανάγκες», ανέφερε.

Ο θάνατος του Χασάν Νασράλα προκάλεσε τεράστιο σοκ στους υποστηρικτές τους, που προέρχονται ουσιαστικά από τη σιιτική κοινότητα, και, πέρα από αυτήν, βύθισε τον Λίβανο στον τρόμο.

Σε εξέλιξη διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός 

Σε εξέλιξη βρίσκονται διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του Λιβάνου ο υπουργός Πληροφόρησης της χώρας Ζιάντ Μακάρι.

“Είναι βέβαιο ότι η λιβανική κυβέρνηση θέλει κατάπαυση του πυρός και όλοι γνωρίζουν ότι (ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν) Νετανιάχου πήγε στη Νέα Υόρκη στη βάση μιας (πρότασης) κατάπαυσης του πυρός, αλλά πάρθηκε η απόφαση να δολοφονηθεί ο Νασράλα”, σημείωσε ο Μακάρι.

Ο θάνατος του ηγέτη της Χεζμπολάχ επιβεβαιώθηκε χθες, Σάββατο, οξύνοντας τις εντάσεις ανάμεσα στον Λίβανο και το Ισραήλ ύστερα από μήνες ανταλλαγών πυρών κατά μήκος των κοινών τους συνόρων ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και την Χεζμπολάχ.

“Οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο πρωθυπουργός κάνει ό,τι του αναλογεί, αλλά το ζήτημα δεν είναι και τόσο εύκολο”, πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα