Βηρυτός: Ανελέητο ισραηλινό σφυροκόπημα- Αγνοείται η τύχη του ηγέτη της Χεσμπολάχ Χασάν Νασράλα

 Βηρυτός: Ανελέητο ισραηλινό σφυροκόπημα- Αγνοείται η τύχη του ηγέτη της Χεσμπολάχ Χασάν Νασράλα

Νέες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ σε Βηρυτό και Τύρο λίγες ώρες μετά τα σφοδρά πλήγματα της Παρασκευής που είχαν στόχο το αρχηγείο της Χεζμπολάχ, όπως ανέφερε ο ισραηλινός στρατός. Την ίδια μετά το σφοδρό χτύπημα χωρίς καμία δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ τους έχουν μείνει τα ανώτατα στελέχη της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το Reuters, και αυτό περιλαμβάνει και τον αρχηγό της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Νασράλα είναι νεκρός, καθώς «δύσκολα θα έβγαινε ζωντανός από ένα τέτοιο χτύπημα», όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές του Ισραήλ.

Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τη νότια Βηρυτό στον Λίβανο δείχνουν καπνό να υψώνεται πάνω από πολυώροφα κτίρια.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανέφεραν ότι τα «στοχευμένα πλήγματα» πραγματοποιούνταν στην περιοχή Νταχιέ της πρωτεύουσας του Λιβάνου. Ανέφερε ότι όπλα της Χεζμπολάχ ήταν αποθηκευμένα κάτω από πολιτικά κτίρια στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, τρία συγκεκριμένα κτίρια στη νότια Βηρυτό έχουν βάλει στο στόχαστρο και χτυπούν οι IDF, θέλοντας να διασφαλίσουν ότι η Χεζμπολάχ θα χάσει οριστικά κάθε δυνατότητα να επιτεθεί σε ισραηλινά πλοία.

Ασφυκτικά γεμάτα αυτοκίνητα εγκαταλείπουν τα νότια προάστια της Βηρυτού, καθώς εκατοντάδες οικογένειες σπεύδουν να απομακρυνθούν από την περιοχή που σφυροκοπείται τις τελευταίες ώρες από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη. Εκτιμάται ότι πάνω από 500.000 κάτοικοι της Βηρυτού έχουν φύγει από την περιοχή.

Στην Πλατεία Μαρτύρων, στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, πολλοί κάτοικοι έμοιαζαν σαστισμένοι. «Ήμασταν στο σπίτι όταν έγινε η προειδοποίηση για εκκένωση. Πήραμε τις ταυτότητες, τα υπάρχοντά μας και βγήκαμε έξω», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Ραντουάν Μεσαλάμ, πρόσφυγας από τη Συρία. Αυτός ο πατέρας έξι παιδιών, ηλικίας 3-17 ετών, λέει ότι δεν έχει «πού να πάει» αφού δεν μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) προανήγγειλε ότι θα βομβάρδιζε τρεις αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ που κρύβονταν στα υπόγεια κτιρίων στα νότια προάστια της Βηρυτού. Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ έχει διαψεύσει πως αποθηκεύει όπλα σε συγκροτήματα κατοικιών.

Ο συνταγματάρχης Αβιχάι Αντραΐ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού για το αραβόφωνο κοινό, δημοσίευσε στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) χάρτη που έδειχνε την τοποθεσία των τριών κτιρίων που αποτελούσαν στόχους, καλώντας τους περίοικους σε ακτίνα 500 μέτρων να εγκαταλείψουν την περιοχή. Λίγη ώρα αργότερα, ισχυρές εκρήξεις συγκλόνιζαν τη συγκεκριμένη συνοικία.

  • Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν επίσης θέσεις της Χεζμπολάχ στην περιοχή της Τύρου.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι ο διοικητής της μονάδας εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, Μοχάμεντ Αλί Ισμαήλ, και ο αναπληρωτής του, Χοσέιν Άχμεντ Ισμαήλ, σκοτώθηκαν σε ένα από τα πλήγματα των προηγούμενων ωρών.

  • Το απόγευμα της Παρασκευής, το Ισραήλ εξαπέλυσε ένα από τα σφοδρότερα κύματα αεροπορικών επιδρομών στη Βηρυτό εδώ και πολλά χρόνια, εξαιτίας του οποίου σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν 91 άλλοι, σύμφωνα με απολογισμό του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε το Σάββατο ότι υπάρχουν αποθήκες όπλων ή πύραυλοι σε κτίρια που χτυπήθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα στα προάστια της Βηρυτού, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο ΜΜΕ της ένοπλης οργάνωσης του Λιβάνου.

Τα κτίρια βρίσκονται στη συνοικία της Βηρητού που χτυπήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής. Στόχος, κατά τις ισραηλινές πηγές, ήταν το υπόγειο στρατηγείο της σιιτικής οργάνωσης στο οποίο φέρεται να βρισκόταν εκείνη τη στιγμή ο Νασράλα.

Επιπλέον ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου ότι πραγματοποιεί κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στη νότια παράκτια πόλη Τύρου του Λιβάνου.

IDF: Σκοτώσαμε δύο διοικητές της Χεζμπολάχ

Διοικητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι ο διοικητής της μονάδας εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, Μοχάμεντ Αλί Ισμαήλ, και ο αναπληρωτής του, Χοσέιν Άχμεντ Ισμαήλ, σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσαν τις προηγούμενες ώρες.

«Μαζί τους εξοντώθηκαν και άλλοι διοικητές της Χεζμπολάχ και τρομοκράτες», αναφέρει ενημέρωση των IDF στο Χ.

Επόμενο βήμα θα είναι ο αποκλεισμός του Λιβάνου από τη θάλασσα, ενώ πάνω από το αεροδρόμιο της Βηρυτού ήδη περιπολούν ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μεταφοράς όπλων από το Ιράν στο Λίβανο και στα χέρια της Χεζμπολάχ.

Αφαντος ο Νασράλα

Σε θρίλερ είχε εξελιχθεί η υπόθεση του Νασράλα μετά την επίθεση του Ισραήλ, η οποία ήταν η μεγαλύτερη που δέχθηκε η Βηρυτός εδώ και 18 χρόνια, καθώς ισοπεδώθηκαν συνολικά τέσσερα κτίρια με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι και να τραυματισμούν 91 άλλοι, σύμφωνα με απολογισμό του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου.

Σύμφωνα με το Al Manar τέσσερα κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις επιδρομές, ενώ, μετέδωσε εικόνες από ένα τεράστιο κρατήρα.

Νεκρός είναι, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές αλλά και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Οι πληροφορίες έρχονται από ισραηλινές πηγές, οι οποίες μεταδίδονται και στα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ και κάνουν λόγο πως τελικά, όντως ο Νασράλα βρισκόταν στο κτίριο της Χεζμπολάχ την ώρα της επίθεσης και έχασε τη ζωή του.

Το Κανάλι 12 μετέδωσε την εκτίμηση ότι ο Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε στο χτύπημα στη Βηρυτό. «Η εκτίμηση στο Ισραήλ: Ο Νασράλα εξουδετερώθηκε» ήταν το μήνυμα που περνούσε από τους τηλεοπτικούς δέκτες.

Πηγές της Χεζμπολάχ έλεγαν πως ο Χασάν Νασράλα, «είναι καλά». Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε επίσης ότι ο Νασράλα είναι «ασφαλής». Ωστόσο ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η Τεχεράνη ερευνά την τύχη του Νασράλα.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατηγόρησε το Ισραήλ για «πόλεμο γενοκτονίας» και σχολίασε, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ότι οι χθεσινές επιθέσεις στα νότια προάστια της Βηρυτού δείχνουν ότι το Ισραήλ «δεν ενδιαφέρεται» για τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή.

Tο ισραηλινό πλήγμα σε μια πυκνοκατοικημένη συνοικία–προπύργιο της Χεζμπολάχ, στα νότια προάστια της Βηρυτού, συνιστά μια «επικίνδυνη κλιμάκωση» που «αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού» ανέφερε η πρεσβεία του Ιράν στον Λίβανο.

Στην ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η πρεσβεία γράφει ότι οι δράστες αυτής της «σφαγής» θα λάβουν «τη δίκαιη τιμωρία τους».

  • Η Χεζμπολάχ εκτοξεύει κατά μέσο όρο 150 ρουκέτες την ημέρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όταν και κλιμακώθηκε η ένταση στην ευρύτερη περιοχή.

Στην πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το πλήγμα στο αρχηγείο της στη Βηρυτό, η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι έπληξε με πυραύλους την πόλη Σάφεντ, στο βόρειο Ισραήλ.

Αναφέρει ότι εξαπέλυσε «ομοβροντία ρουκετών προς υπεράσπιση του Λιβάνου και του λαού του και ως απάντηση στις επιθέσεις του Ισραήλ».

Σχετικά Άρθρα