ΣΥΡΙΖΑ: Τελική ευθεία στις προσυνεδριακές διαδικασίες- Η κρίσιμη ημερομηνία για τους αποφασιστικούς συσχετισμούς

 ΣΥΡΙΖΑ: Τελική ευθεία στις προσυνεδριακές διαδικασίες- Η κρίσιμη ημερομηνία για τους αποφασιστικούς συσχετισμούς

Η 11η Οκτωβρίου είναι ίσως η πιο κρίσιμη ημερομηνία για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Γιατί τότε σύμφωνα με την πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής “Η προθεσμία εντός της οποίας πρέπει κάποιος-α να έχει γίνει μέλος για να έχει δικαίωμα ψήφου στις προσυνεδριακές διαδικασίες και το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων  και την εκλογή ΚΕ είναι η 11/10/2024.”.

Με βάση την ίδια απόφαση “Η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυσε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών. Τα μέλη της Κ.Ε., οι βουλευτές και ευρωβουλευτές που δεν είναι μέλη της Κ.Ε., τα μέλη του Κ.Σ. της Νεολαίας, τα μέλη της εξελεγκτικής επιτροπής και της επιτροπής δεοντολογίας συμμετέχουν ex officio ως αντιπρόσωποι.”.

Με απλά λόγια όσοι εγγραφούν στο κόμμα μέχρι 11/10 θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν για την εκλογή των αντιπροσώπων στο Συνέδριο (1-3 Νοεμβρίου), τουτέστιν να καθορίσουν το συσχετισμό δυνάμεων που θα κληθεί να λάβει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις επί της διαδικασίας και επί της ουσίας, όπως για παράδειγμα για το αν ο Στέφανος Κασσελάκης εξέπεσε ή όχι από το αξίωμα του προέδρου με βάση την πρόταση μομφής.

  • Διότι άλλο να πας στις εσωκομματικές εκλογές που θα γίνουν ούτως ή άλλως (α΄γύρος 24/11 και β’ γύρος 1/12) ως καθαιρεμένος πρόεδρος και άλλο ως εν ενεργεία πρόεδρος  για λόγους πολιτικούς και επικοινωνιακούς που έχουν να κάνουν και με το προφίλ ως υποψήφιου προέδρου, εάν και εφόσον βέβαια ο κ. Κασσελάκης δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Το ζήτημα των μελών αναμένεται να εξελιχθεί σε μείζον θέμα εσωκομματικές η αντιπαράθεσης, καθώς είναι ζητούμενο αν έχει εκκαθαριστούν οι εκλογικοί κατάλογοι μετά την διάσπαση και την δημιουργίας της Νέας Αριστεράς. Σημειωτέον ότι για να  αποχωρήσει κάποιο μέλος του κόμματος πρέπει να ενημερώσει με αποστολή email, αλλά ακόμη και αν αυτό συμβεί δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι διαγράφηκε  το όνομα του από τους εκλογικούς καταλόγους. Εγγραφή μελών πάντως  μπορεί να γίνει ακόμη και μέχρι την ημέρα διεξαγωγής του α΄γύρου των εκλογών.

  • Έτσι είναι πιθανό στις εσωκομματικές εκλογές μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν  φύγει από το κόμμα ακολουθώντας τη Νέα Αριστερα να παραμένουν ακόμη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και να μπορούν να ασκήσουν κανονικά το εκλογικο τους δικαίωμα, είτε γιατί δεν ενημέρωσαν με σχετικό email είτε γιατί το κόμμα για διάφορους λόγους δεν φρόντισε να διαγράψει το μέλος από τον κατάλογο μελών.

Εν πάση περιπτώσει ένα είναι βέβαιο. Ότι οι υποψήφιοι για την προεδρία και τα επιτελεια τους θα πορευθούν μέχρι το Συνέδριο και τις προεδρικές εκλογές μέσα  σε κλίμα έντονης καχυποψίας, μάλιστα οι κασσελλακικοί” θεωρούν ότι λειτουργούν υπόγειες διαδρομές μεταξύ “87” και Νέας Αριστεράς, για κάθε ζήτημα και ιδίως επί της διαδικασίας, καθώς ουσιαστικές ιδεολογικοπολιτικές διαφορές δεν υπάρχουν, πέρα από την λειτουργία του κόμματος, τη σχέση του με την κοινωνία και τους όρους συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Ο έκπτωτος πρόεδρος αν και δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την υποψηφιότητα του έχει ξεκινήσει ανεπισήμως την προεκλογική καμπάνια με το σύνθημα “είμαι εδώ” και έχει ήδη επισκεφθεί την Άρτα, την Τρίπολη αποδεχόμενος πρόσκληση της παράταξης ”Πρώτα η Πελοπόννησος” του Μανώλη Μάκαρη και ταξίδεψε στην Τρίπολη για να ακούσει από κοντά τα δεδομένα και τους προβληματισμούς αναφορικά με τις μελέτες περιβαλλοντικών όρων για τις επενδύσεις ΑΠΕ στις βουνοκορυφές της Πελοποννήσου, ενώ χθες επισκέφθηκε το Α/Τ Αγ. Παντελεημονα με αφορμή το θάνατο μετανάστη, ζητώντας διαφάνεια και σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή “με τον ίδιο τρόπο πάντα, είτε πρόκειται για μετανάστη είτε για Έλληνα πολίτη είτε για άντρα είτε για γυναίκα”.

Το πρωί επίσης επισκέφθηκε εργοστάσιο ρομποτικής στο Σχηματάρι συνοδευόμενος από την Γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Θεοδώρα Τζάκρη και την βουλευτή Βοιωτίας και συντονίστρια ΕΠΕΚΕ της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Πούλου. “Το μεγάλο κενό στην ελληνική βιομηχανία είναι πως δεν υπάρχει σύνδεση της βιομηχανίας με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Πραγματοποιούν έρευνες και αυτές μένουν στο ράφι” σημείωσε χαρακτηριστικά από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, με τον Στέφανο Κασσελάκη να απαντάει με νόημα ..”παίζουνε κουμπαριές”.

Την ίδια ώρα ο Παύλος Πολάκης -ο οποίος παραχωρεί σήμερα συνέντευξη στο libre- με την κατάθεση του πόθεν έσχες μαζί με τις 30 υπογραφές μελών της Κ.Ε. έστειλε σαφές μήνυμα προς τους εσωκομματικους αντιπάλους και ιδίως προς τον Στέφανο Κασσελάκη τον οποίο στήριξε για ένα χρόνο σχεδόν, ενώ ο Σωκράτης Φαμελλος σε πρώτο χρόνο σκοπεύει μέσα από κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις να δώσει το στίγμα της υποψηφιότητας του με τη στήριξη των “87”.

Να σημειωθεί ότι την Τρίτη 1 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει Κοινοβουλευτική Ομάδα προκειμένου ο πρόεδρος της Νικος Παππας να ενημερώσει για τον προγραμματισμό και την λειτουργία της, η οποία όπως αναμένεται να τονίσει δεν πρέπει να επηρεαστεί από τις εσωκομματικές διαδικασίες, ενώ το Σάββατο  5 Οκτωβρίου, με το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα (6/10),  θα συνεδριάσει η Κ.Ε. με αντικείμενο τα προσυνεδριακά κείμενα προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου.

Σχετικά Άρθρα