Ο λαγός, η χελώνα, και η συζήτηση περί αλλαγής του εκλογικού νόμου

Ο λαγός, η χελώνα, και η συζήτηση περί αλλαγής του εκλογικού νόμου

Στον γνωστό λαϊκό μύθο για τον συναγωνισμό του λαγού με την χελώνα, η δεύτερη, αν και αργή, φθάνει πρώτη στο τέρμα, επειδή ο πρώτος θαμπώνεται από τις ομορφιές του δάσους και αφήνει να επικρατήσει ο “χαρωπός” και ανέμελος χαρακτήρας του. Δεν είναι όλοι οι λαγοί έτσι. Ένας λαγός που κοιτάζει μόνο μπροστά δεν μπορεί να χάσει ποτέ από καμία χελώνα.

Κάποιοι θεωρούν πως η πρόταση που έριξε στη δημόσια συζήτηση ο Άδωνις Γεωργιάδης περί της ανάγκης αλλαγής του εκλογικού νόμου, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται αυτοδύναμες κυβερνήσεις, δεν έχει να κάνει με την επιπόλαιη διάθεση του λαγού. Τουναντίον, έχει στόχο, στρατηγική και τεκμηρίωση και αναμφίβολα έρχεται να απαντήσει σε ένα πολύ σοβαρό και υπαρκτό πρόβλημα: η τελευταία εκλογική καταγραφή της Ν.Δ στο 28% και όλες οι τελευταίες δημοσκοπικές αποτυπώσεις κάτω ή πέριξ αυτού του ποσοστού, σε συνδυασμό με την αποχή εκατοντάδων χιλιάδων παραδοσιακών της ψηφοφόρων (στις ευρωεκλογές) και την ενίσχυση των κομμάτων στα δεξιά της, προβληματίζει σοβαρά το Μέγαρο Μαξίμου.

Εφόσον δεν υπάρξει ρεύμα ανάκαμψης, το ποσοστό αυτοδυναμίας (περίπου 38%) είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθεί και η Ν.Δ, ως πρώτο κόμμα, θα πρέπει να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο, με πιθανότερη εκδοχή ( ο ίδιος ο υπουργός Υγείας το ανέφερε) την ανερχόμενη δυναμικά “Φωνή της Λογικής” της Αφροδίτης Λατινοπούλου. Είναι, όμως, αβέβαιο εάν ακόμα κι αυτό είναι αρκετό, οι δε εξελίξεις ως προς την εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ πολύ δύσκολα μπορούν να αναδείξουν λύση κυβερνητικού συμμάχου προς τα αριστερά της ΝΔ.

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη ήταν “κοφτή”: “Δεν υπάρχει συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νόμου, το ξεκαθαρίζω. Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την πάγια, την διαχρονική του θέση και δεν προέβη ούτε σε κάποια ανακοίνωση, ούτε σε κάποια πρόταση”. Δεν είναι, όμως, “αποστομωτική”, υπό την έννοια ότι όντως δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση αυτή τη στιγμή. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, όμως, σπάνια μιλά τυχαία όταν βάζει καινούριες “ιδέες” στη δημόσια συζήτηση.

Η συζήτηση θα επανέλθει την άνοιξη

Το θέμα δύσκολα θα επανέλθει πριν την επόμενη άνοιξη. Μέχρι τότε θα έχει προηγηθεί ο κατευνασμός των ανησυχούντων της Κ.Ο της Ν.Δ (ήδη έχουν αρχίσει να κατεβάζουν τους τόνους), πιθανώς ένας νέος ανασχηματισμός, κυρίως, όμως, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Από την κίνηση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη θα φανεί εάν θα στοχεύσει τις μεγάλες απώλειες προς τα δεξιά της Ν.Δ (το μπλοκ αυτό φτάνει δημοσκοπικά το 22%) και στον εκλογικό επαναπατρισμό των ψηφοφόρων της αποχής, ή εαν θα επιμείνει στο λεγόμενο μεταρρυθμιστικό κέντρο. Ποιός ή ποιά θα κερδίσει την κούρσα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ είναι μία παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Επίσης, μέχρι τότε θα έχει φανεί μέχρι που μπορεί να ανοίξει η βεντάλια των ελληνοτουρκικών, τι είδους συμβιβασμοί θα πρέπει ενδεχομένως να γίνουν, ποιά θα είναι η πορεία της οικονομίας στο νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, και κατά πόσο θα έχει μειωθεί η κοινωνική δυσφορία για την ακρίβεια.

Εάν στις δημοσκοπήσεις πριν το Πάσχα του 2025 το ποσοστό της Ν.Δ στην Πρόθεση Ψήφου παραμένει κοντά στο 25% και η Εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος κοντά ή λίγο πάνω από το 30%, η συζήτηση που “δεν γίνεται” τώρα, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ίσως επανέλθει.

Η αλλαγή εκλογικού νόμου, όμως, θα στείλει εκ των πραγμάτων ένα μήνυμα ηττοπάθειας και αυτό μπορεί να επιταχύνει την κυβερνητική φθορά -δύο χρόνια, πιά, μετά τη νίκη του 41%-, ιδιαίτερα εάν την ίδια εποχή η κατακερματισμένη αντιπολίτευση έχει ανακάμψει κάπως, ή έχει εισέλθει (ανάλογα με τα πρόσωπα που θα συγκροτούν τις νέες ηγεσίες σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) σε επικοινωνία και διάλογο που θα αφορά ακόμα και κάποιου είδους εκλογική συμμαχία. Βεβαίως, επιχειρήματα περί της αλλαγής του εκλογικού νόμου αρκετά εύκολα μπορούν να αναδειχθούν, το θέμα είναι εάν θα υπάρχουν ευήκοα ώτα ψηφοφόρων.

Σχετικά Άρθρα