Μπορεί η Χαμάς να υποστηρίξει τη Χεσμπολάχ στη σύγκρουση με το Ισραήλ;

 Μπορεί η Χαμάς να υποστηρίξει τη Χεσμπολάχ στη σύγκρουση με το Ισραήλ;

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ενεπλάκη από νωρίς στην αντιπαράθεση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ως μέρος αυτού που αποκαλούσε «μέτωπο υποστήριξης», μία ημέρα μετά την επιχείρηση «Πλημμύρα Αλ Άκσα» στις 7 Οκτωβρίου. Από τότε που η Χεζμπολάχ ξεκίνησε τα χτυπήματά της κατά του Ισραήλ, ήταν πάντα προσεκτική ώστε να διατηρεί το επίπεδο της κλιμάκωσης στο πλαίσιο των λεγόμενων «κανόνων εμπλοκής» μεταξύ των δύο πλευρών- ωστόσο, η εντατικοποίηση των ισραηλινών πυρών κατά της Χεζμπολάχ πριν από λίγες ημέρες δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με το «μέτωπο υποστήριξης» του κόμματος, ειδικά από τη Χαμάς.

Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, η Χαμάς και η Λωρίδα της Γάζας δέχονται σοβαρά ισραηλινά πλήγματα που έχουν σκοτώσει υψηλόβαθμα στελέχη του κινήματος, ενώ έχουν υπονομεύσει πολλές από τις στρατιωτικές δυνατότητες του κινήματος.

Πηγές από το πεδίο στη Γάζα εξήγησαν σε αραβικά μέσα ότι η Χαμάς έχει χάσει πολλές από τις δυνατότητές της, «ειδικά στο επίπεδο της μονάδας που είναι υπεύθυνη για την εκτόξευση ρουκετών, η οποία είναι το στρατηγικό όπλο πάνω στο οποίο το κίνημα θα μπορούσε να στηρίξει πολλές ελπίδες για την επίτευξη των στόχων του κατά τη διάρκεια του τρέχοντος πολέμου».

Αφού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι δύσκολο για τη Χαμάς να σχηματίσει ένα πραγματικό μέτωπο υποστήριξης της Χεζμπολάχ, οι πηγές ανέφεραν ότι το παλαιστινιακό κίνημα «μπορεί πλέον να πραγματοποιεί μόνο επιθέσεις, είτε εναντίον χερσαίων δυνάμεων μέσα σε ορισμένες περιοχές, όπως η πόλη Ράφα επί του παρόντος, είτε αιφνιδιάζοντας τις ισραηλινές δυνάμεις με τη δυνατότητα πραγματοποίησης επιθέσεων στις θέσεις τους στον άξονα Νετζαρίμ ή σε άλλες περιοχές όπου (η Χαμάς) μπορεί να αιφνιδιάσει το Ισραήλ».

Οι πηγές προειδοποίησαν επίσης ότι η Χαμάς έχει επίσης χάσει μεγάλο μέρος των δυνατοτήτων της σε αντιαρματικούς πυραύλους, «αλλά εξακολουθεί να διατηρεί κάποιες ρουκέτες οι οποίες ήταν αποτελεσματικές σε πολλές συγκρούσεις και προκάλεσαν απώλειες στις τάξεις των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής».

Από την άλλη πλευρά, άλλες πηγές που γνωρίζουν την πραγματικότητα των Ταξιαρχιών Κασάμ πιστεύουν ότι η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς μπορεί να χτυπήσει μέσω «μαχητών μαρτύρων» που διεισδύουν σε ισραηλινές θέσεις και πραγματοποιούν εκρηκτικές επιχειρήσεις ή εμπλέκονται σε συγκρούσεις και πυροδοτούν εκρηκτικούς μηχανισμούς, σκοτώνοντας και ενδεχομένως αιχμαλωτίζοντας άλλους στρατιώτες.

Οι πηγές τονίζουν ότι «ένα τέτοιο σενάριο δεν αποκλείεται καθόλου, αλλά ο στόχος του δεν θα ήταν μόνο να στηρίξει το μέτωπο του Λιβάνου, αλλά και να πλήξει το Ισραήλ καθώς πλησιάζει η επέτειος των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου και να στείλει ένα μήνυμα στο Ισραήλ ότι το κίνημα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει την αντιπαράθεση με διαφορετικές τακτικές, ιδιαίτερα υπό το φως του παγώματος των διαπραγματεύσεων και της αδιαλλαξίας του Τελ Αβίβ να προχωρήσει και να επιμείνει στους όρους του».

Οι πηγές που βρίσκονται κοντά στην Αλ Κασάμ υπερασπίζονται τις δυνατότητες των ταξιαρχιών, λέγοντας ότι «εξακολουθούν να διαθέτουν ανθρώπινο δυναμικό και κάποιο στρατιωτικό εξοπλισμό σε πολλές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και δεν έχουν χάσει εντελώς τη δύναμή τους, αν και οι ταξιαρχίες έχουν χάσει πολλούς από τους ηγέτες τους στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη βαθμίδα των ταξιαρχιών, των ταγμάτων, των λόχων, των διμοιριών, των ομάδων και των στρατιωτικών κόμβων, μια ταξινόμηση σύμφωνα με τη στρατιωτική ρύθμιση εντός της Αλ Κασάμ)».

Οι πηγές αναφέρουν ότι «παρά το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός καυχιέται, σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, ότι έχει διαλύσει την Ταξιαρχία της Ράφα και τα τάγματά της, εξακολουθούν να υπάρχουν συγκρούσεις και επιχειρήσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο ορισμένων τακτικών», αναφερόμενοι «στα πρόσφατα βίντεο που μεταδόθηκαν από την Αλ Κασάμ, τις τελευταίες ημέρες, από μια σειρά παρόμοιων επιχειρήσεων».

Τον τελευταίο καιρό, η ένταση των επιθέσεων της Χαμάς έχει μειωθεί σημαντικά, ακόμη και όσον αφορά την εκτόξευση βλημάτων όλμου κατά των ισραηλινών δυνάμεων, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις.

Δεν είναι σαφές αν αυτό αποτελεί μέρος των νέων τακτικών που έχει υιοθετήσει η οργάνωση ή μια αποδυνάμωση της ικανότητάς της να πραγματοποιεί επιθέσεις. Πάντως η Χαμάς αντικρούει τους ισχυρισμούς της αποδυνάμωσης της.

Εάν αυτή είναι η κατάσταση στο πεδίο δράσης της Χαμάς στη Γάζα, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στην ατζέντα της όσον αφορά την υποστήριξη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο;

Πηγές προσκείμενες στη Χαμάς υποστηρίζουν ότι «είναι σε θέση να υποστηρίξει το μέτωπο του Λιβάνου εκ των έσω, εμπλέκοντας τους μαχητές της στους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Λίβανο και σε άλλες περιοχές της χώρας σε επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων που βασίζονται σε επιθέσεις με ρουκέτες».

Οι πηγές ανέφεραν ότι από την έναρξη της επιχείρησης «Πλημμύρα Αλ Άκσα» και το άνοιγμα του μετώπου υποστήριξης του Λιβάνου, η Χαμάς στο Λίβανο έχει ρόλο στις επιθέσεις που πραγματοποιούνται από εκεί.

Όπως σημειώνουν πηγές σε αραβικά μέσα «σε πολλές περιπτώσεις, ρουκέτες εκτοξεύτηκαν εναντίον ισραηλινών οικισμών και πόλεων και πολλοί από τους πράκτορες και τους διοικητές πεδίου της σκοτώθηκαν σε επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στα σύνορα ή έγιναν στόχος ισραηλινών επιδρομών εντός του Λιβάνου μετά την εκτέλεση στρατιωτικών αποστολών».

Οι πηγές εκτιμούν ότι «τουλάχιστον 17 ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένων τριών διοικητών πεδίου της Αλ Κασάμ, έχουν μέχρι στιγμής αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν στο Λίβανο από την έναρξη των επιθέσεων, ενώ υπάρχουν ακόμη αρκετοί άλλοι, ο αριθμός των οποίων είναι ακόμη αβέβαιος, οι οποίοι έγιναν στόχος των πρόσφατων επιδρομών».

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ στο Λίβανο έχουν εκτοξεύσει δεκάδες ρουκέτες Κατιούσα, σε συντονισμό με τη Χεζμπολάχ και άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένης της Ισλαμικής Τζιχάντ, κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες εναντίον ισραηλινών στόχων στην Άνω και Κάτω Γαλιλαία, και μετά από αυτές τις επιθέσεις, κάποιοι πυρήνες βομβαρδίστηκαν, σκοτώνοντας μαχητές της Κασάμ και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Επισήμανε ότι η Χαμάς, όπως και πολλές παλαιστινιακές παρατάξεις, διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό και στρατιωτικό εξοπλισμό στο Λίβανο, και η δύναμη αυτή αυξήθηκε περαιτέρω με την αξιοσημείωτη παρουσία του αναπληρωτή επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του κινήματος, Σαλέχ Αλ Αρούρι, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 2 Ιανουαρίου, εντός του Λιβάνου, όπου εργάστηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Βηρυτό για την αύξηση της δύναμης της Χαμάς στη χώρα, ιδίως στον στρατιωτικό τομέα, για την προετοιμασία μιας τέτοιας μάχης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Χεζμπολάχ γνωρίζει και «εκτιμά και κατανοεί την πραγματικότητα και την πραγματικότητα που ζει η Χαμάς εντός και εκτός Παλαιστίνης και δεν περιμένει να της “ανταποδώσει τη χάρη”.»

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πηγές, η ηγεσία της Χαμάς εξακολουθεί «να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη θέση της Χεζμπολάχ, η οποία συνδέει την τύχη της εκεχειρίας στο Λίβανο με όσα συμβαίνουν στο μέτωπο της Γάζας και εμπιστεύεται ότι δεν θα αλλάξει», σύμφωνα με την εκτίμησή της.

Υπογράμμισε ότι ο συντονισμός μεταξύ των ηγετών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς «συνεχίζεται ακόμη και σε υψηλά επίπεδα, παρά τους κινδύνους ασφαλείας υπό το φως των προσπαθειών του Ισραήλ να προσεγγίσει τους ηγέτες και των δύο πλευρών».

Σχετικά Άρθρα