ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα: “Δεν αμφισβητείται ο βασανισμός” του Μοχάμεντ λέει η δικηγόρος-Αντιδράσεις και ερωτήματα

 ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα: “Δεν αμφισβητείται ο βασανισμός” του Μοχάμεντ λέει η δικηγόρος-Αντιδράσεις και ερωτήματα

Η δικηγόρος της οικογένειας του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, Μαρία Σφέτσου, εκφράζει την βεβαιότητά της ότι ο 37χρονος, που κρατήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα, υπήρξε θύμα βασανισμού, γεγονός που οδήγησε στον θάνατό του. Σε δηλώσεις της στην ιστοσελίδα Lifo, τόνισε ότι η εκδοχή του βασανισμού του μετανάστη δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, προσθέτοντας ότι τα σημάδια στο σώμα του αποδεικνύουν ότι την ώρα που ξυλοκοπήθηκε, είχε χειροπέδες. Οι συγγενείς του Καμράν καταγγέλλουν ότι τον αναζητούσαν από τις 13 Σεπτεμβρίου και η δικηγόρος επεσήμανε ότι δεν του επέτρεψαν να επικοινωνήσει τηλεφωνικά. Σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Αν ο Καμράν είχε τη δυνατότητα να κάνει ένα τηλέφωνο, θα με είχε καλέσει. Δεν τον άφησαν. Αν τον άφηναν, ίσως τα πράγματα σήμερα να ήταν διαφορετικά».

Πρόσθεσε ακόμα ότι γνώριζε την οικογένεια καιρό και ότι δίσταζαν να δημοσιοποιήσουν την υπόθεση, γιατί φοβόταν αντίποινα από την αστυνομία. «Είναι πελάτες μου, είμαι ο οικογενειακός τους δικηγόρος. Θα μπορούσε να με είχε καλέσει ακόμη και στις τρεις το πρωί χωρίς κανέναν δισταγμό. Θα μπορούσε να είχε αποφύγει όλη αυτή την κακοποίηση. Δεν τον άφησαν (..) Ήρθε ο αδελφός του στο σπίτι μου και μου έλεγε να μην πω τίποτα, γιατί η οικογένεια φοβόταν αντίποινα από την αστυνομία. Τότε τους είπα ότι αστυνομία πρέπει να φοβάται εσάς και όχι εσείς την αστυνομία» συμπλήρωσε η δικηγόρος.

Αναφορικά με το γεγονός ότι ο Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ βρέθηκε νεκρός στο μοναδικό μέρος του ΑΤ που δεν καλύπτεται από κάμερες ασφαλείας, κάτι που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα, η Μαρία Σφέτσου, είπε ότι πράγματι, η σορός του βρέθηκε εκτός καμερών και αυτό είναι κάτι που επιβεβαίωσε η ίδια, μιλώντας με την αστυνομία, η οποία υπενθυμίζεται ότι στην γεμάτη κενά ανακοίνωσή της για τον θάνατό του ανέφερε ότι «μετακινήθηκε σε διαφορετικό χώρο του τμήματος σε αυτή την αίθουσα, επειδή εκδηλώθηκε μικρής κλίμακας επεισόδιο με συγκρατούμενούς του».

«Εγώ η ίδια πήρα τη Δευτέρα το πρωί την αξιωματικό υπηρεσίας και μου είπε ότι τον βρήκε νεκρό στις 7:30 το πρωί. Τη ρώτησα “πώς τον βρήκατε νεκρό και γιατί όλη τη νύχτα δεν παρακολουθούσατε τις οθόνες σας από τις κάμερες;”. Αμέσως μετά, όμως, μου διευκρίνισε ότι δεν ήταν στο κρατητήριο αλλά σε μια άλλη αίθουσα την οποία γνωρίζω από προσωπική μου επίσκεψη στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα. Πρόκειται για τη μοναδική αίθουσα του τμήματος που δεν έχει κάμερες» ανέφερε χαρακτηριστικά η δικηγόρος. 

«Μήπως αυτό αφήνει και αιχμή ότι τον χτύπησαν οι συγκρατούμενοι του και όχι η αστυνομία; Εάν υπάρχει τέτοια αιχμή, γιατί ευθέως δεν μπορούν να πουν κάτι τέτοιο, αυτή είναι έωλη, γιατί δεν μπορεί να χτυπήθηκε από άλλους μέσα στο τμήμα χωρίς να σχηματιστεί δικογραφία» ανέφερε η δικηγόρος, διερωτώμενη αν η επισήμανση αυτή έχει άλλη σκοπιμότητα. 

Η δικηγόρος της οικογένειας υποστηρίζει μετ’ επιτάσεως ότι ο θάνατος του Καμράν Ασίκ «προκύπτει ότι είναι από βασανισμό και θα σας πω γιατί. Αλλά πριν πάμε σ’ αυτό το αποδεικτικό ζήτημα, υπάρχει ένα άλλο κακούργημα το οποίο προηγείται και δεν είναι αμφιλεγόμενο, το ότι υπέστη βασανιστήρια. Το γεγονός αυτό, αυτοτελώς, ανεξάρτητα από τον θάνατο, είναι ένα έγκλημα που ήδη έχει διαπραχθεί. Και μετά θα ψάξουμε αν το έγκλημα αυτό οδηγεί σε ένα δεύτερο, που είναι η ανθρωποκτονία εκ προθέσεως».

Η δικηγόρος υπογραμμίζει ότι ο βασανισμός δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Καταδεικνύεται, όπως λέει, «από τους χρόνους κράτησης, τον κρατούσαν συνέχεια σε αστυνομικά τμήματα, και από τις ιατροδικαστικές εκθέσεις θα φανεί ο χρόνος, η παλαιότητα των χτυπημάτων». Για τη δικηγόρο το στοιχείο που αποτελεί αδιάσειστη απόδειξη «είναι οι πολλοί σοβαροί τραυματισμοί στα χέρια του στο σημείο που είναι οι χειροπέδες. Δεν μπορεί να έχει αυτά τα χτυπήματα από άλλο ξυλοδαρμό, έξω από την αστυνομία. Τα σημάδια αυτά αποτυπώνουν ότι κατά τον χρόνο του ξυλοδαρμού έφερε χειροπέδες. Εκτός αν στους καβγάδες οι ιδιώτες φοράνε χειροπέδες. Το χτυπούσαν, τον έσερναν. Άνθρωποι που έχουν βασανιστεί λένε ότι οι χειροπέδες κάνουν τέτοια σημάδια από το σύρσιμο» επισήμανε.

Και πρόσθεσε ακόμα ότι «προς το παρόν, έχουμε μια βεβαιότητα από την ιατροδικαστική έκθεση, από την οποία διαπιστώθηκε ότι ο άνθρωπος δεν ήταν άρρωστος. Δεν υπήρχε παθολογικό αίτιο κάποιας ασθένειας που θα τον οδηγούσε στον θάνατο. Είχε υγιέστατα όργανα, υγιέστατη καρδιά. Από εκεί και πέρα, όπως ο Ζακ Κωστόπουλος πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο, οι στρεσογόνες αυτές συνθήκες του βασανισμού μπορεί να του δημιούργησαν ισχαιμικό επεισόδιο, το οποίο όμως, για να διαπιστωθεί ιατροδικαστικά, πρέπει να προηγηθούν μακροσκοπικές εξετάσεις, οι οποίες ακόμα δεν έχει γίνει και θα αργήσουν».

Όσον αφορά τα προσωπικά αντικείμενα και τα έγγραφα του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, τα οποία σύμφωνα με την οικογένειά του δεν έχουν βρεθεί, με την αστυνομία να λέει ότι ο ίδιος «δεν έφερε κανένα έγγραφο ταυτοποίησης» η δικηγόρος επισημαίνει ότι «προφανώς έχουν εξαφανιστεί τα χαρτιά του. Είπαν ότι δεν βρήκαν χαρτιά. Μα είναι δυνατό; Είναι νόμιμος από το 2017. Δεν έβγαινε ποτέ χωρίς τα χαρτιά του και τα δύο κινητά του τηλέφωνα».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Να διερευνηθεί πλήρως ο θάνατος του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ και πιθανά ρατσιστικά κίνητρα – Να προστατευτεί το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα»

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα και δημόσια καταγγελία ο Πακιστανός μετανάστης Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ βρέθηκε νεκρός στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, ενώ νωρίτερα είχε μετακινηθεί σε πέντε αστυνομικά τμήματα, όπως έμμεσα ενημερώνει και η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Σύμφωνα με την καταγγελία, βρέθηκε στον χώρο προσωρινής κράτησης του ΑΤ, ο οποίος είναι ο μόνος που δεν παρακολουθείται από κάμερες ασφαλείας. Η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι υποχρεωμένες να δώσουν άμεσα ξεκάθαρες, πειστικές και πλήρεις απαντήσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του στα χέρια της αστυνομίας» προσέθεσε και συνέχισε:

«Το σώμα του αποθανόντος με βάση τις δημοσιοποιημένες φωτογραφίες έχει προφανή ίχνη σωματικής κακοποίησης και αναμένουμε τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής διερεύνησης. Τι συνέβη στο διάστημα από την σύλληψη και την καταδίκη του μέχρι τον θάνατό του; Ποιοι είναι οι αυτουργοί των εμφανών χτυπημάτων; Είναι οι συγκρατούμενοι; Είναι χτυπήματα κατά την σύλληψή του; Αγνοήθηκε εμφανής συμπτωματολογία του θύματος;

Για οποιοδήποτε αδίκημα κι αν προσήχθη, δικάστηκε ή καταδικάστηκε ο Μοχάμεντ η ποινική του μεταχείριση έπρεπε να διέπεται από τους ισχύοντες κανόνες και τα ατομικά του δικαιώματα. Δε νοείται να αναζητείται επί μέρες από τους οικείους του και να εντοπίζεται νεκρός στα χέρια κρατικών υπηρεσιών, αναμένοντας την εκτέλεση της ποινής του.

Η άμεση ποινική διερεύνηση από τις εισαγγελικές αρχές και η διοικητική διερεύνηση από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας είναι προϋποθέσεις για την προστασία του κράτους δικαίου. Η χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας ωστόσο προκαταλαμβάνει μία σειρά από ζητήματα, ενώ καταγράφει το ιστορικό της σύλληψης και της καταδίκης του αποθανόντος, λες και οι όσοι έχουν καταδικαστεί έχουν λιγότερα δικαιώματα έναντι του νόμου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας σε ΑΤ της περιοχής. Τέτοια περιστατικά εκθέτουν το σύνολο των αστυνομικών αρχών στα μάτια της κοινωνίας και δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας και ατιμωρησίας.

Είναι προφανές πως θα πρέπει ειδικά να διερευνηθεί πιθανό ρατσιστικό κίνητρο των αυτουργών του βασανισμού του Μοχάμεντ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί την ελληνική πολιτεία και τις δικαστικές αρχές να προστατέψουν το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση».

Κασσελάκης από το ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα: “Δεν έλαβα ξεκάθαρες απαντήσεις”

Το ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα επισκέφτηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί για τις συνθήκες θανάτου του Μοχάμεντ Καμραν Ασίκ. Ο Στέφανος Κασσελάκης μετά την επίσκεψη του στο ΑΤ δήλωσε: «Δεν θεωρώ ότι έλαβα ξεκάθαρες απαντήσεις για το πως αυτός ο αποθανών συνάνθρωπος μας έφυγε από εδώ το πρωί του συμβάντος. Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερη διαφάνεια και εύχομαι να μας τη δώσει σύντομα η έρευνα που διενεργείται.

Όλοι οι συμπολίτες μας και όλοι οι συνάνθρωποι μας ανεξάρτητα από την υπηκοότητά τους, είναι ισότιμοι στον κόσμο τον οποίο ζούμε. Και πρέπει να σεβόμαστε την ανθρώπινη ζωή με τον ίδιο τρόπο πάντα. Είτε πρόκειται για μετανάστη είτε πρόκειται για Έλληνα πολίτη, είτε πρόκειται για γυναίκα είτε πρόκειται για άντρα.

 Έχω πραγματικά πολλές απορίες για το τι συνέβη εδώ. Αυτό ανήκει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο το οποίο πρέπει να εξετάσουμε για το πώς η αστυνομία πρέπει να ανασυγκροτηθεί ώστε να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια και εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών και της διοίκησης της αστυνομίας για το τι ακριβώς συμβαίνει μέσα σε αυτούς τους χώρους.

Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει κάποιος σε ένα κρατητήριο μόνος του και να φεύγει πεθαμένος από αστυνομικό τμήμα της Ελλάδας του 2024. Θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και υλικό και μεγαλύτερος έλεγχος για το τι ακριβώς γίνεται μέσα στα αστυνομικά τμήματα.

Είναι σωστό αυτό για να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της αστυνομικής ηγεσίας και των αστυνομικών. Η ασφάλεια είναι ένα δικαίωμα που πρέπει να έχει ο κάθε Έλληνας πολίτης και ασφαλώς ο οποιοσδήποτε πολίτης σε αυτή τη χώρα».

ΜέΡΑ25: «Ο τυχαίος θάνατος ενός μετανάστη;»

«Πριν λίγη ώρα έγινε γνωστή μέσα από δημοσιεύματα, η είδηση για νεκρό μετανάστη στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα. Οι εικόνες του νεκρού Πακιστανού που συνοδεύουν το ρεπορτάζ, φανερώνουν σοβαρές πληγές από άγριο ξυλοδαρμό, πράγμα το οποίο ανατρέπει τον ισχυρισμό της αστυνομίας για θάνατο από παθολογικά αίτια» αναφέρει το ΜέΡΑ25.

«Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο μετανάστης διέμενε μόνιμα στην Ελλάδα από το 2004, ενώ από το 2017 είχε λάβει άδεια παραμονής. Μιλούσε άπταιστα ελληνικά και είχε μισθωτήριο στο όνομά του. Αυτές οι πληροφορίες δημιουργούν ερωτηματικά για τις απαντήσεις που δίνει η αστυνομία, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της ΕΛΑΣ πως ο άνθρωπος ήταν άστεγος και αγνώστων στοιχείων. Άλλωστε, το να είναι κάποιος άστεγος και χωρίς χαρτιά δικαιολογεί τον βασανισμό του; Υπενθυμίζουμε πως το συγκεκριμένο ΑΤ έχει ιστορικό σωρείας περιπτώσεων ξυλοδαρμών, κακοποίησης, βιασμών ακόμα και δολοφονιών» προσθέτει.

«Ως ΜέΡΑ25 απαιτούμε την άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης για τη διαλεύκανση του γεγονότος. Ταυτόχρονα τονίζουμε πως είναι ανάγκη να ανοίξει εδώ και τώρα η συζήτηση στον δημόσιο διάλογο για την εκ βάθρων ανασυγκρότηση της ΕΛΑΣ, την υπαγωγή της υπό κοινωνικό και όχι πολιτικό έλεγχο, την κατάργηση των στρατιωτικοποιημένων τμημάτων της και την ανακατανομή των πόρων και της χρηματοδότησης από το κράτος προς όφελος κοινωνικών και προληπτικών υπηρεσιών» καταλήγει.

Νέα Αριστερά: «Είναι απόλυτη ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η ιατροδικαστική έρευνα για να διαπιστωθούν τα αληθινά αίτια του θανάτου του»

«Μια υπόθεση με νεκρό μετανάστη ύστερα από άγριο ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου στο ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα αποκαλύπτει σε δημοσίευμα του το documentonews.gr. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το θύμα τις τελευταίες ημέρες της ζωής του έζησε σε μια δυστοπική πραγματικότητα: θεωρούνταν αγνοούμενος από τους δικούς του, αστυνομικοί φέρονται να τον περιέφεραν από τμήμα σε τμήμα και η σωρός του ήταν γεμάτη μώλωπες, ενώ η αστυνομία αναφέρει – τι έκπληξη! – ότι ο θάνατός του προήλθε από παθολογικά αίτια. Για τις αστυνομικές αρχές δε, ήταν άστεγος, κάτι που αποδείχθηκε στη συνέχεια απολύτως ψευδές» αναφέρει η Νέα Αριστερά.

«Είναι απόλυτη ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η ιατροδικαστική έρευνα για να διαπιστωθούν τα αληθινά αίτια του θανάτου του. Ως Νέα Αριστερά θα παρακολουθούμε την υπόθεση στενά και τονίζουμε να μην διανοηθούν και αυτή τη φορά, όπως στην περίπτωση του Κώστα Μανιουδάκη, να προσπαθήσουν να συγκαλύψουν τα πραγματικά γεγονότα» προσέθεσε.

ΚΕΕΡΦΑ: «Να ξηλωθεί η ηγεσία της ΕΛΑΣ για την απόπειρα συγκάλυψης της δολοφονίας του Μοχάμεντ Καμράν στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα»

«Προκαλεί οργή αλλά όχι κατάπληξη σε κάθε λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο η ανακοίνωση της ηγεσίας της ΕΛΑΣ. Θα απαντήσει η καθοδηγούμενη από τον Χρυσοχοίδη ηγεσία της ΕΛΑΣ το ερώτημα: Αν παραδέχεται ότι ο Μοχάμεντ Καμράν είχε μόνο ένα τραύμα στο πρόσωπο όταν τον συνέλαβαν, τότε ποιοί του προκάλεσαν τα ατέλειωτα τραύματα σε όλο το σώμα που τον οδήγησαν στο τάφο; Ποιόν κοροϊδεύετε με τέτοιες προκλητικές και κενές λογικής προσπάθειες να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα;» αναφέρει η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ).

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι του Μοχάμεντ Καμράν που διέπραξαν το έγκλημα τους μέσα στο ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα. Η αστυνομική βία στην Ελλάδα δεν θα μείνει ατιμώρητη όπως δεν έμεινε ατιμώρητη η ναζιστική βία της Χρυσή Αυγής.Φαίνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και οι υπουργοί της σαν τους Χρυσοχοΐδηδες και του Καραμανλήδες μπορούν κρύψουν τα εγκλήματα τους είτε τις δολοφονίες στα αστυνομία τμήματα και είτε στα νερά της Πύλου. Δεν ξεχνάμε τον Βασίλη Μάγγο και τους τρείς Ρομά Κώστα Φραγκούλη, Νίκο Σαμπάνη, Μιχάλη Θα μας βρούνε μπροστά τους!» προσθέτει.

Στον Συνήγορο του Πολίτη η έρευνα για τον βασανισμό στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα

Εντωμεταξύ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διαβίβασε στο Συνήγορο του Πολίτη την έρευνα για τον θάνατο 37χρονου κρατούμενου στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα. Η ανακοίνωση του υπουργείου υποστηρίζει πως στόχος είναι να υπάρξει πλήρης και ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης, στο πλαίσιο του μηχανισμού διερεύνησης περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας, «ώστε να μη μείνει καμία απολύτως σκιά».

Σχετικά Άρθρα