Βρετανοί και αμερικανοί στρατιώτες στην Κύπρο εν μέσω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

 Βρετανοί και αμερικανοί στρατιώτες στην Κύπρο εν μέσω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Μετά τη Βρετανία και οι ΗΠΑ έστειλαν αμερικανούς στρατιώτες στην Κύπρο εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ ενόψει πιθανών απομάκρυνσης πολιτών. Συγκεκριμένα, «δεκάδες Αμερικανοί στρατιώτες» έφτασαν στο νησί, σύμφωνα με όσα μετέδωσε την Τετάρτη το CNN, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ο αριθμός των στρατιωτών. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα τα στρατεύματα προετοιμάζονται για διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής απομακρυνσης Αμερικανών πολιτών από τον Λίβανο.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ επιβεβαίωσε την αποστολή. Ωστόσο, απέφυγε να επεκταθεί στις λεπτομέρειες σχετικά με την αμερικανική αυτοκινητοπομπή που κατευθύνεται προς την Κύπρο.

Το νησί, το οποίο απέχει λιγότερο από 500 χιλιόμετρα από το Ισραήλ, έχει χρησιμεύσει στο παρελθόν ως τόπος διαφυγής κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Ισραήλ-Χεζμπολάχ το 2006 και έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως ενδιάμεσος πόλος για την υπογραφή συμφωνιών μεταξύ του Ισραήλ και των γειτονικών χωρών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει επίσης 700 στρατιώτες στην Κύπρο, με τον πρωθυπουργό Keir Starmer να συμβουλεύει τους Βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στο Λίβανο να φύγουν αμέσως: «Το πιο σημαντικό μήνυμα από εμένα απόψε είναι προς τους Βρετανούς υπηκόους που βρίσκονται στο Λίβανο να φύγουν αμέσως, και θέλω απλώς να το ενισχύσω αυτό».

Αντίστοιχα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τον Λίβανο όσο οι εμπορικές πτήσεις παραμένουν διαθέσιμες.

Σχετικά Άρθρα