ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοινώνει υποψηφιότητα ο Φάμελλος… το σκέφτεται ο Κασσελάκης-Κοινοβουλευτική αντεπίθεση με νέα ομάδα

 ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοινώνει υποψηφιότητα ο Φάμελλος… το σκέφτεται ο Κασσελάκης-Κοινοβουλευτική αντεπίθεση με νέα ομάδα

Εν αναμονή των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ μοιάζει να  τελεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το πετυχημένο debate των 6 υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ,  την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας σε μια περίοδο κατά την οποία κυριαρχεί ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να παίρνει αποστάσεις από τον Στέφανο Κασσελάκη, αγκαλιάζοντας τον Σωκράτη Φάμελλο παρόντος του Νίκου Παππά σε μια ακόμη βράβευση του για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το νόημα της για την ειρηνική σχέση των λαών.

Ο πρώην πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως και σήμερα να ανακοινώσει τη υποψηφιότητα του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και ενώ ακόμη ο έκπτωτος πρόεδρος ζυγίζει ακόμη τα δεδομένα όπως και όλοι μέσα στο κόμμα  της αξιωματικής αντιπολίτευση μετά το πετυχημενο debate του ΠΑΣΟΚ.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες οι…”συνήθεις ύποπτοι” απέφυγαν τις τηλεοπτικές εμφανίσεις, με αφορμή ίσως τα πολλαπλά μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα προς όλες τις κατευθύνσεις και για  όσους επιλέγουν να πολιτεύονται με τρόπο που δεν συνάδει προς τις παραδόσεις, τις αξίες και τις αρχές της ριζοσπαστικής Αριστεράς, καλώντας εμμέσως πλην σαφώς τις αντιμαχόμενες πλευρές και ιδίως ίσως τον έκπτωτο πρόεδρο, να αφήσουν τους “φτηνούς εντυπωσιασμούς” και τα “επικοινωνιακά πυροτεχνήματα”, αλλά και την “εχθροπάθεια και τους αφορισμούς, τα  ιδεολογικά τσιτάτα και τον ηθικολογικό ελιτισμό” και να μιλήσουν με “ειλικρίνεια, όραμα και με πράξεις”.

  • Στις 3.30 μ.μ. η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συζητήσει την εφαρμογή της πολιτικής απόφασης της πρόσφατης Κεντρικής Επιτροπής και να προετοιμαστεί η συνεδρίασης της επόμενης Κεντρικής Επιτροπής στις 5 Οκτώβρη. Επίσης θα  συζητηθούν οι χρεώσεις που θα αναλάβει το κάθε μέλος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), καθώς και το κείμενο, πάνω στο οποίο θα πραγματοποιηθεί ο προσυνεδριακός διάλογος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει και συζήτηση ακόμη για τα οικονομικά, στον απόηχο της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής η οποία μεταξύ άλλων προτείνει τη θέσπιση κάρτας μέλους, οικονομική εξόρμηση, αύξηση της εισφοράς βουλευτών και ευρωβουλευτών και το πως θα αξιοποιηθούν τα χρήματα από την κρατική επιχορήγηση. Επίσης σε  μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι θα συζητηθεί και η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Θεοδώρας Τζάκρη και του Γιάννη Ραγκούση και ενώ οι  δύο πλευρές έχουν δηλώσει πως θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Εν αναμονή των προθέσεων των υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος ο ΣΥΡΙΖΑ, ως Κ.Ο. προετοιμάζει την αντιπολιτευτική αντεπίθεσή του, προχωρώντας και σε ανασχηματισμό των δυνάμεων του με οριακές αλλαγές στους Τομεάρχες μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του Νίκου Παππά ως προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Έτσι νέος τομεάρχης Οικονομίας, θέση που κατείχε ο Νίκος Παππάς, αναλαμβάνει ο Χάρης Μαμουλάκης και η η Πόπη Τσαπανίδου, που ορκίστηκε τον Αύγουστο βουλευτής μετά την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου, αναλαμβάνει τον τομέα Ψηφιακής Πολιτικής.

Ο Παύλος Πολάκης επιστρέφει στον τομέα Διαφάνειας, στον οποίο ήταν το προηγούμενο διάστημα, ενώ μικρές αλλαγές υπήρξαν και στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Οι κ. Σαρακιώτης, Κασιμάτη και Γαβρήλος μένουν στην θέση τους, ενώ αναπληρωτής παραμένει ο Βασίλης Κόκκαλης μαζί με τον Χρήστο Γιαννούλη.

Πιο αναλυτικά κατά τη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποφασίστηκε ότι την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου ανά τομέα αρμοδιότητας αναλαμβάνουν οι παρακάτω βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας:

Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι
Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων: Γαβρήλος Γιώργος
Εθνικής Άμυνας – Εξωτερικών, Μορφωτικών Υποθέσεων: Κασιμάτη Νίνα
Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης: Σαρακιώτης Γιάννης

Αν. Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι
Παραγωγής και Εμπορίου (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων):  
Κόκκαλης Βασίλης        
Γιαννούλης Χρήστος                  

ΤΟΜΕΑΡΧΕΣ
Τομεάρχης Εξωτερικών: Δούρου Ρένα
Αν. Τομεάρχης Εξωτερικών (αρμόδια Δημόσιας Διπλωματίας – Απόδημου Ελληνισμού): Κασιμάτη Νίνα

Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας: Αποστολάκης Ευάγγελος

Τομεάρχης Εσωτερικών: Πούλου Γιώτα
Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών: Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών (αρμόδιος Μακεδονίας – Θράκης): Παππάς Πέτρος

Τομεάρχης Διαφάνειας: Πολάκης Παύλος

Τομεάρχης Οικονομικών και Ανάπτυξης: Μαμουλάκης Χάρης
Αν. Τομεάρχης Οικονομικών: Κοντοτόλη Μαρίνα

Τομεάρχης Υγείας: Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Αν. Τομεάρχης Υγείας: Παππάς Πέτρος

Τομεάρχης Παιδείας: Καλαματιανός Διονύσης
Αν. τομεάρχης Παιδείας: Θρασκιά Ράνια
Αν. Τομεάρχης Παιδείας  (αρμόδιος Αθλητισμού): Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Τομεάρχης Πολιτισμού: Μάλαμα Κυριακή

Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη: Μπάρκας Κώστας

Τομεάρχης  Μεταφορών και Υποδομών: Καραμέρος Γιώργος

Τομεάρχης Δικαιοσύνης:  Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Αν. Τομεάρχης Δικαιοσύνης (αρμόδια Δικαιωμάτων και Ισότητας): Ακρίτα Έλενα

Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Κόκκαλης Βασίλης
Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: (αρμόδιος κτηνοτροφίας): Παπαηλιού Γιώργος

Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Γαβρήλος Γιώργος

Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής: Τσαπανίδου Πόπη

Τομεάρχης Ενέργειας-Περιβάλλοντος: Ζαμπάρας Μίλτος

Τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας: Κεδίκογλου Συμεών

Τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής: Νοτοπούλου Κατερίνα

Τομεάρχης Τουρισμού: Βέττα Καλλιόπη

Τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου: Ψυχογιός Γιώργος

Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Χρηστίδου Ραλλία

Συντονίστρια  ΕΠΕΚΕ: Πούλου Γιώτα
Αν. Συντονίστρια ΕΠΕΚΕ: Χρηστίδου Ραλλία

Εξάλλου στη συνεδρίαση της νέας Οικονομικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του οικονομικού διευθυντή Χρήστου Μαυροκεφαλίδη, αναφέρθηκε πως το λογιστήριο τον Αύγουστο ήταν κλειστό και πως τον Σεπτέμβριο δεν έγινε καμία ιδιαίτερη δαπάνη. Επίσης, ξεκαθάρισε πως οι λογαριασμοί του κόμματος έχουν ξεπαγώσει και πως τα χρέη προς τους ιδιώτες προμηθευτές ρυθμίζονται και αποπληρώνονται. Για τη ΔΕΘ ειπώθηκε πως τα έξοδα ήταν ελάχιστα, αφού τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκαν στη Θεσσαλονίκη με δικά τους έξοδα. Οι κομματικές δαπάνες αφορούσαν κατά κύριο λόγο τη συνέντευξη τύπου.

Επίσης, διευκρινίστηκε πως μέρος της μισθοδοσίας του ρ/σ “Στο Κόκκινο” πληρώθηκε μέσω των εσόδων από τον Σύλλογο φίλων του Κόκκινου και των εισφορών από τους ακροατές και η  δόση της κρατικής χρηματοδότησης των 2,6 εκατομμυρίων ευρώ θα εισρεύσει τις επόμενες μέρες στο κόμμα. Από αυτή θα πληρωθούν μισθοί, ασφαλιστικές εισφορές, φόροι, ενοίκια, ΔΕΚΟ, δάνεια και προμηθευτές. Θα δοθεί ένα ποσό στα κομματικά media και θα δεσμευθεί και ένα ποσό για τις ανάγκες του Συνεδρίου και των εσωκομματικών εκλογών.

Η Οικονομική Επιτροπή προτείνει να αυξηθεί η εισφορά βουλευτών και ευρωβουλευτών και να θεσπιστεί κάρτα μέλους, η οποία θα κοστίζει 20 ευρώ τον χρόνο, ώστε τα μέλη να συνεισφέρουν στα κομματικά ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα κατά τη συνεδρίαση, η πλειοψηφία της Επιτροπής εξέφρασε την άποψη πως η οικονομική κατάσταση του κόμματος δεν είναι τόσο κακή, όσο την εμφάνιζε ο Στέφανος Κασσελάκης!.

Σχετικά Άρθρα