Αξιωματούχοι ΗΠΑ: Ισραήλ και Χεσμπολάχ υπογράφουν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Αξιωματούχοι ΗΠΑ: Ισραήλ και Χεσμπολάχ υπογράφουν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Οι πληροφορίες περί συμφωνίας προσωρινής κατάπαυσης πυρός έρχονται στον απόηχο των αναφορών πως οι IDF ετοιμάζονταν για χερσαία εισβολή στο Λίβανο. Μεσολάβησε η γαλλοαμερικανική πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στον Λίβανο ώστε να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ Ισραήλ και Χεσμπολάχ θα προχωρήσουν σε συμφωνία κατάπαυσης πυρός τις επόμενες ώρες. Μιλώντας άτυπα σε δημοσιογράφους τα ξημερώματα της Πέμπτης, ανέφεραν πως οι έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις είχαν αποδώσει και πλέον είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία.

Ένας αξιωματούχος ανέφερε συγκεκριμένα: “Η παύση πυρός θα διαρκέσει 21 μέρες κατά μήκος της μπλε γραμμής(η γραμμή που χωρίζει τον Λίβανο από το Ισραήλ και τα υψίπεδα του Γκολάν).

“Κατά την διάρκεια των 21 αυτών ημερών, τα μέρη θα διαπραγματευτούν για μία πιθανή επίλυση της σύγκρουσης που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 8 Οκτώβρη και για να φτάσουν σε μία συμφωνία που θα επιτρέπει στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, τόσο στον Λίβανο, όσο και στο Ισραήλ.

H συμφωνία έρχεται λίγες ώρες αφού ΕΕ, ΗΠΑ και άλλες 9 χώρες συνυπέγραψαν κείμενο που καλούσαν σε παύση πυρός για 21 ημέρες.

Όπως υπογράμμισε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, η πρόταση για εκεχειρία αφορά μόνο στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ και όχι στην Γάζα όπου συνεχίζεται η επίθεση των IDF. Όπως φέρεται να ανέφερε όμως, η παύση στην διαμάχη Ισραήλ-Χεζμπολάχ θα δημιουργήσει χώρο για πρόοδο και στη Γάζα.

“Κερδίζουμε χρόνο και χώρο στην προσπάθεια να πετύχουμε μία συμφωνία στην Γάζα στην βάση της απελευθέρωσης των ομήρων, όπως συζητάμε”.

“Πιστεύουμε ότι παρά όσα συμβαίνουν στο πεδίο της μάχης τις τελευταίες ημέρες, θεωρούμε πως τώρα είναι η στιγμή για να φτάσουμε σε διπλωματική επίλυση”.

Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών ακολούθησε σειρά πληγμάτων στη Χεζμπολά την περασμένη εβδομάδα — τη σειρά ανατινάξεων συσκευών επικοινωνίας που είχαν παγιδευτεί με εκρηκτικά τη 17η και τη 18η Σεπτεμβρίου, με απολογισμό 39 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, και κατόπιν, την 20ή Σεπτεμβρίου, τον ισραηλινό βομβαρδισμό στη νότια Βηρυτό ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 55 ανθρώπους κι αποδεκάτισε την ηγεσία της επίλεκτης μονάδας Ραντουάν, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Ιμπραήμ Ακίλ.

Σχετικά Άρθρα