Σε απεργία πείνας μετανάστης για την κράτησή του στην Αμυγδαλέζα

 Σε απεργία πείνας μετανάστης για την κράτησή του στην Αμυγδαλέζα

Aπεργία πείνας ξεκίνησε προχθές ο Y. Benazzouz από το Μαρόκο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτησή του στην Αμυγδαλέζα και τις απάνθρωπες συνθήκες.

Ο ίδιος τονίζει πως δεν λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή του κατάσταση ως πατέρας και η εργασία του σε εταιρεία με έγκυρη σύμβαση εργασίας. Σύμφωνα με την ΚΕΕΡΦΑ, ο δικηγόρος του Αστέριος Κανναβός εξηγεί εμπεριστατωμένα την παράνομη φύση των ενεργειών της αστυνομίας.

Η Κίνηση ζητά την άμεση αποφυλάκισή του και τη χορήγηση χαρτιών αναφέροντας πως η παραπάνω απόφασή του «είναι μια πράξη αντίστασης στην απάνθρωπη ρατσιστική αντιμετώπιση των μεταναστών που έρχονται κατατρεγμένοι από τις χώρες τους να ζητήσουν άσυλο, δίνουν την μάχη της επιβίωσης της οικογένειας, μπαίνουν σε πορείας ένταξης στην κοινωνία και ξαφνικά βρίσκεται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης για απέλαση».

«Οι ζωές των προσφύγων μετράνε!» σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση, όπως επίσης ότι πρέπει να «μπει τέλος στις ρατσιστικές απελάσεις και να δοθούν χαρτιά στους μετανάστες ώστε αν μπορούν να ζουν, να εργάζονται και αν αγωνίζονται όπως όλοι για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Οι πολιτικές των κλειστών συνόρων και των φραχτών είναι αυτές που φέρνουν τους πνιγμούς όπως αυτούς των τεσσάρων γυναικών και παιδιών στην Σάμο ενώ γεννάνε εγκλήματα όπως τον μαζικό πνιγμό των 600 προσφύγων στην Πύλο από τις πολιτικές αποτροπής και επαναπροωθήσεων του Λιμενικού».

Ακολουθούν δηλώσεις του απεργού πείνας και του δικηγόρου του που έδωσε στη δημοσιότητα η ΚΕΕΡΦΑ
Εγώ, ο υπογεγραμμένος Y. Benazzouz, μαροκινής ιθαγένειας, έχω ήδη ανακοινώσει στις 21.09. 2024 με δήλωσή μου τους λόγους της απόφασής μου να ξεκινήσω απεργία πείνας και παρακάτω θα μιλήσω εν συντομία για τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατούμαι στο προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης αλλοδαπών Amygdaleza.
Παλιά και σκουριασμένα κρεβάτια, καμία λέξη για καθαριότητα ή ιδιωτικότητα, βρώμικες τουαλέτες με μισόκλειστες πόρτες, σκουριασμένες βρύσες. Μιλάω εδώ για τον εαυτό μου, δεν θα εκπληρώσω τις βιολογικές μου ανάγκες για 5 ημέρες γιατί οι τουαλέτες δεν κλείνουν, οπότε πώς να το κάνω αυτό και μπροστά στους φρουρούς. Σκουπίδια υπάρχουν παντού, οι κατσαρίδες και τα έντομα περιφέρονται σε κάθε γωνιά, το φαγητό ακόμα και οι γάτες δεν το τρώνε αν σκεφτείς να τις ταΐσεις. Γ

ια να μην αναφέρω τον γιατρό που σε εξετάζει προφορικά και από απόσταση. Δεν συνάντησα τον ψυχολόγο αλλά άκουσα ότι παρέχουν υπνωτικά χάπια και κάποια άλλα είδη που έχω δει και λόγω των σπουδών μου στη φαρμακευτική γνωρίζω την επίδρασή τους και τις επιπτώσεις τους στην υγεία και την ψυχολογία. Ο δικηγόρος που έχει αναλάβει τον φάκελό μου ζήτησε να επισπεύσει τη συνέντευξη, αλλά το αίτημά του αντιμετωπίστηκε με την έλλειψη μεταφραστή στα γαλλικά ή στα αραβικά.

Εν ολίγοις, προτιμώ να πεθάνω από την πείνα παρά να υποβληθώ σε αυτή την ταπείνωση. Επισυνάπτω σε αυτή τη ανακοίνωση φωτογραφίες από το κέντρο κράτησης αλλοδαπών, την Αμυγδαλέζα.

Y. Benazzouz

Εχθές 23.09.2024 ο εντολέας μου κ. Y. Benazzouz υπήκοος Μαρόκου διοικητικά κρατούμενος από 09.09.2024 αρχικά στο Α.Τ. Παγκρατίου και πλέον από 19.09.2024 στο ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας προκειμένου να απελαθεί στην χώρα καταγωγής του, ξεκίνησε απεργία πείνας όπως με είχε ενημερώσει από 21.09.2024 με σχετική έγγραφη δήλωσή του, την οποία μου είχε ζητήσει να την κοινοποιήσω προς τις αρμόδιες αρχές, όπως κι έκανα κατόπιν σχετικής εντολής του εχθές, διαμαρτυρόμενος κατά της παράνομής κράτησης του.

Ο εντολέας μου αποτελεί ευάλωτο άτομο, ως θύμα σοβαρών μορφών σωματικής και ψυχολογικής βίας στη χώρα καταγωγής του και ως άτομο που πάσχει από προβλήματα υγείας και πιο συγκεκριμένα από άσθμα. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα καταγωγής του μαζί με τη σύζυγό του το 2020 λόγω του φόβου δίωξης που είχε από μέλη εγκληματικής οργάνωσης, αφήνοντας πίσω τα 2 ανήλικα παιδιά τους, 10 και 7 ετών αντίστοιχα σήμερα. Στην Ελλάδα εισήλθε με τη σύζυγό του το 2020 και μετά από λίγους μήνες γεννήθηκε και το 3ο ανήλικο παιδί τους, 3 ετών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της 4 ετούς διαμονής του στην Ελλάδα, μέχρι και την ημέρα της σύλληψής του, ο εντολέας μου εργαζόταν αδιαλείπτως, είχε εγγραφεί στο 5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Αθηνών προκειμένου να μάθει την ελληνική γλώσσα και να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία και εν γένει είχε τη διάθεση να κάνει ότι μπορεί προκειμένου να κατορθώσει να «νομιμοποιήσει» τη διαμονή του στη χώρα.

Ωστόσο ως αποτέλεσμα αφενός της ρατσιστικής πολιτικής που εφαρμόζει τα τελευταία 5 έτη η κυβέρνηση της ΝΔ και αφετέρου της γραφειοκρατίας και των σοβαρών καθυστερήσεων στην απονομή δικαιοσύνης που ταλανίζουν τη χώρα μας, η κατατεθείσα αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών από 23.10.2023 κατά της απορριπτικής απόφασης της αίτησης ασύλου του δεν έχει ακόμη όχι μόνο εξεταστεί, αλλά ούτε καν προσδιοριστεί δικάσιμος, με αποτέλεσμα να έχει βρεθεί κρατούμενος προς απέλαση. Η κράτηση του εντολέα μου είναι παράνομη και αύριο θα κατατεθούν οι προβλεπόμενες αντιρρήσεις ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών προκειμένου να αρθεί η παράνομη κράτησή του που έχει διαταχθεί από τη Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, η οποία αρνήθηκε προφορικά το αίτημα μας να άρει την κράτηση του.

Από πλευράς μου ως πληρεξούσιος δικηγόρος του εντολέα μου και απεργού πείνας κ. Y. Benazzouz δηλώνω αφενός ότι θα προβώ σ’ όλες τις νόμιμες ενέργειες και την άσκηση των ενδίκων μέσων για την άρση της παράνομης κράτησής του και αφετέρου καλώ την αρμόδια Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής να τηρήσει τη νομιμότητα και να άρει την κράτηση του εντολέα μου καθότι δεν υφίστανται λόγοι που να δικαιολογούν την συνέχιση της κράτησής του, καθότι ο εντολέας μου έχει γνωστή και μόνιμη διαμονή, επιθυμεί να μπορέσει να συνεχίζει να εργάζεται στην εργασία του που κινδυνεύει να χάσει λόγω της κράτησής του και να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για να νομιμοποιήσει τη διαμονή του στη χώρα.

Καναβός Αστέριος

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα