Πολλαπλά μηνύματα Τσίπρα: Αιχμές σε Κασσελάκη, σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση-Η μισή ΚΟ παρούσα στη βράβευση

 Πολλαπλά μηνύματα Τσίπρα: Αιχμές σε Κασσελάκη, σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση-Η μισή ΚΟ παρούσα στη βράβευση

Σχεδόν η μισή Κοινοβολευτική Ομάδα, 15 από τους 35 βουλευτές, έδωσε το παρών στο αμφιθέατρο “Μιλτιάδης Έβερτ” στην Τεχνόπολη στην τελετή απονομής του βραβείου Ειρήνης “Νίκος Νικηφορίδης” στον Αλέξη Τσίπρα και σε Κύπριους αγωνιστές από το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε πολλαπλά μηνύματα αφήνοντας αιχμές κατά Κασσελάκη εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στην κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων το παρών έδωσαν οι Νίκος Παππάς, Όλγα Γεροβασίλη, Σωκράτης Φάμελλος, Ρένα Δούρου, Χρήστος Γιαννούλης, Μίλτος Ζαμπάρας, ,Γιώργος Ψυχογιός, Πόπη Τσαπανίδου, Συμεών Κεδικογλου, Κυριακή Μάλαμα, Διονύσης Καλαματιανός, Χάρης Μαμουλάκης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Ευάγγελος Αποστολάκης και Γιώργος Καραμέρος, αλλά και στελέχη  όπως η γραμματέας της Κ.Ε. Ράνια Σβίγκου, ο εκπρόσωπος Τύπου Παυσανίας Παπαγεωργίου και οι Γιώργος Βασιλειάδης, Γρηγόρης Θεοδωράκης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Μπαλάφας, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Γιάννης Μαντζουράνης, Τζένη Αρσένη, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, Αλέκος Φλαμπουράρης κ.α.

Η είδηση ωστόσο, σε σχέση με τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, βρισκόταν στο τέλος της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο πρώη πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρενέβη εμμέσως πλην σαφώς στο εσωκομματικό γίγνεσθαι στηλιτεύοντας φαινόμενα τοξικότητας και  τονίζοντας ότι οι νέοι θέλουν “ουσία και όχι εικόνα” και “ούτε εχθροπάθεια και αφορισμούς”, φωτογραφίζοντας ενδεχομένως περισσότερο τον Στέφανο Κασσελάκη.  

H δε παρέμβαση Τσίπρα μετά από καιρό απέκτησε και γενικότερο πολιτικό ενδιαφέρον καθώς στην επίθεση του στην κυβέρνηση υπήρξε απάντηση και δη σφοδρή από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη.

“Και σήμερα αυτή η προσήλωση σε αρχές και αξίες πρέπει να αποτελεί παράδειγμα. Διότι υπάρχουν χιλιάδες νέοι και νέες, που συναντάμε κάθε μέρα όλοι μας, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά τον κόσμο των ανισοτήτων, της ανασφάλειας και των πολλαπλών κρίσεων. Οργίζονται για το αίμα των αμάχων, για τα καρτέλ και την ακρίβεια, για τη διαπλοκή, για τους μισθούς της εκμετάλλευσης, για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου από μια βαθιά διεφθαρμένη και αλαζονική κυβέρνηση” ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε “Και μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών, των social media, της Τεχνητής Νοημοσύνης. αναζητούν την ενημέρωση, την αλληλεγγύη, την επικοινωνία, την οικονομική πρόοδο”.  

“Αλλά αρνούνται- το τονίζω, αρνούνται- να ακολουθήσουν το κυρίαρχο αφήγημα, που τους καλεί να διαλέξουν τις αρχές και τις αξίες τους σκρολάροντας. Εναλλάσσοντάς τες ανάλογα με τη μέρα και τη μόδα” επισήμανε και πρόσθεσε “Όπως αρνούνται να εμπιστευθούν κάθε κήρυκα που θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί ανέξοδα και βροντερά την οργή τους, βυθίζοντας το δημόσιο διάλογο βαθύτερα στην τοξικότητα και το βούρκο. Αναζητούν όραμα, αλλά και ρεαλισμό, σοβαρότητα, επιμονή, ειλικρίνεια, αποτελεσματικότητα. Ουσία και όχι εικόνα. Και δεν τους αρκεί η ιδεολογία που δηλώνει κάθε πολιτική δύναμη για να την εμπιστευτούν”.  

“Αυτή είναι η γενιά -υπογράμμισε- στην οποία εμείς έχουμε χρέος να απευθυνθούμε. Όχι με φτηνούς εντυπωσιασμούς και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Ούτε με εχθροπάθεια και αφορισμούς, Ούτε, βέβαια, και με ιδεολογικά τσιτάτα και ηθικολογικό ελιτισμό. Αλλά με ειλικρίνεια, όραμα και πράξεις.”

Επίσης ο  πρώην πρωθυπουργός κατήγγειλε την “πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή” στη Γάζα, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμμετάσχει ενεργά στις συνομιλίες για κατάπαυση πυρός, ενώ ζήτησε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη λέγοντας ότι είναι “βαθιά διεφθαρμένη και αλαζονική”.

  • Τα πολλαπλά μηνύματα που εξέπεμψε ο Αλέξης Τσίπρας καταγράφονται την ώρα που η εσωκομματική κρίση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να είναι εκτός ελέγχου σε σημείο σχεδόν όλοι να μην αποκλείουν μια ακόμη διάσπαση ή ακόμη και διάλυση στη βάση των σεναρίων για μια μια ενιαία κεντροαριστερά και συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Ένα θέμα που άνοιξε εκ νέου από κορυφαία στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς, ο Σωκράτης Φάμελλος και η  Όλγα Γεροβασίλη και θεωρείται ότι αναλόγως και του αποτελέσματος των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί στο επίκεντρο της πορείας του κόμματος προς το έκτακτο Συνέδριο και τις προεδρικές εκλογές.

Την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος κάνοντας λόγο για “διασυρμό της πολιτικής” και “φαινόμενα διαλυτικά”. Ο πρώην Πρόεδρος του Συνασπισμού μιλώντας στην ΕΡΤ  τόνισε ότι “τα μέλη που ψηφίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεν χρωστάνε τίποτε για την εμπειρία που υφίστανται” κι αναφερόμενος στην εσωτερική κατάσταση του κόμματος, είπε χαρακτηριστικά “Αυτό είναι διασυρμός της πολιτικής. Η προσωποποίηση της πολιτικής δεν με εκφράζει ποτέ. Τα φαινόμενα που υπάρχουν σήμερα είναι διαλυτικά”.

Πάντως η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια να παίξει επιτέλους το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης την ώρα που τα συντροφικά αλληλομαχαιρώματα είναι στην ημερήσια διάταξη το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε  να δρομολογήσει αντιπολιτευτικές πρωτοβουλίες, ενώ ξεκαθαρίστηκε πως οι εκπρόσωποι του κόμματος θα δηλώσουν «παρών» στην Επιτροπή Θεσμών κατά την ακρόαση του νέου επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη, καθώς η ΝΔ δρομολογεί την αντικατάσταση του κ. Ποττάκη εν μέσω της έρευνας της ανεξάρτητης Αρχής για το ναυάγιο της Πύλου.

Έτσι στο πλαίσιο του προγραμματισμού του κοινοβουλευτικού έργου, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα αναλάβει τις κάτωθι πρωτοβουλίες:

1. Κατάθεση Τροπολογίας για τους δανειολήπτες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στο σ/ν Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συμπληρωματικές διατάξεις» – Υποστήριξη τροπολογίας από τον Πρόεδρο τη Κ.Ο, Ν. Παππά στην Ολομέλεια (Πέμπτη, 26/9/24).

Θα περιλαμβάνει τα εξής:
•  Το προϊόν του εξωδικαστικού μηχανισμού για τους ευάλωτους να είναι υποχρεωτικό και για τον δανειστή.
•  Δυνατότητα στον δανειολήπτη να έχει γνώση των προτάσεων ρύθμισης.
•  Πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από την οριστική υποβολή της αίτηση.

2. Επανακατάθεση αιτήματος ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για ζητήματα του Αγροτικού Τομέα, καθυστερήσεις πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προβλήματα με εκτιμήσεις ζημιών και ανάγκη μεταρρύθμισης κι εκσυγχρονισμού του  ΕΛΓΑ,  καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις και κακοδιαχείριση στον ΕΛΓΟ Δήμητρα.

3. Κατάθεση αιτήματος για τη σύγκληση των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ώστε να συζητηθεί η απαράδεκτη πολιτική τιμολόγησης των τραπεζών (ύψος προμηθειών – επιτοκιακή διαφορά), με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνουν:
•  H Ν.Δ. επιτρέπει στις τράπεζες να κερδοφορούν αλόγιστα και να καθορίζουν την οικονομική ζωή της χώρας και τη ρευστότητα της οικονομίας εις βάρος νοικοκυριών και ΜμΕ. Ο κ. Χατζηδάκης ελπίζει σε «αυτορρύθμιση» των τραπεζών (προμήθειες), διαρροές του μιλούν για δυνατότητα νομοθετικής παρέμβασης, που δεν αξιοποιεί.
•  1 ως 3 ευρώ (για ποσά ως 1.000 ευρώ) η προμήθεια για εμβάσματα με αποστολή σε ως τρείς ημέρες. 2,5 ως 4,5 ευρώ η προμήθεια για τις άμεσες πληρωμές.
•  Στο 5,56% η διαφορά επιτοκίων καταθέσεων και δανείων – παραμένει δυσθεώρητη.

4. Κατάθεση Επίκαιρης Επερώτησης για την ακρίβεια, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει τα εξής:
• Θέσπιση ανώτατου περιθωρίου μικτού κέρδους στους τομείς διύλισης πετρελαίου, παραγωγής και εμπορίας ενέργειας, εισαγωγής/παραγωγής  και εμπορίας τροφίμων και βιομηχανικών αγαθών και εισαγωγής/παραγωγής και εμπορίας αγροτικών εφοδίων και φυτοφαρμάκων.
• Μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ για ένα έτος για άλευρα, δημητριακά, κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά, έλαια, λαχανικά, είδη βρεφικής διατροφής και περιποίησης. Μείωση συντελεστών στο 6% και 13%, από 13% και 24%, για τα υπόλοιπα. Θέσπιση σε μόνιμη βάση, των συντελεστών ΦΠΑ στο 21%, 11%, 5%.
• Θέσπιση μηχανισμού ελέγχου της αισχροκέρδειας, προστασίας καταναλωτή και αγροτικού εισοδήματος.

Σχετικά Άρθρα