Ο Νετανιάχου δημιουργεί νεκρή ζώνη στη βόρεια Γάζα την ώρα που βομβαρδίζει τον Λίβανο

 Ο Νετανιάχου δημιουργεί νεκρή ζώνη στη βόρεια Γάζα την ώρα που βομβαρδίζει τον Λίβανο

Την ώρα που ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου Χέρτζι Χαλεβί ανακοίνωνε ότι οι δυνάμεις του συνεχίζουν τις ενεργές κινήσεις τους σε όλα τα μέτωπα, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε να βομβαρδίζει διάφορες περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη, την 354η ημέρα του πολέμου, μπουλντόζες άρχισαν εργασίες σε συνοριακές περιοχές στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σε μια προφανή προσπάθεια να δημιουργήσει μια συνοριακή νεκρή ζώνη.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τις τελευταίες ώρες διάφορες περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας, εστιάζοντας περισσότερο στο κέντρο και το νότο, εν μέσω αναφορών ότι τουλάχιστον 22 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, όπως ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα.

  • Πηγές επί του πεδίου δήλωσαν στο Asharq Al-Awsat ότι ο στρατός κατοχής άρχισε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση με μπουλντόζες βορειοδυτικά της Λωρίδας της Γάζας στα σύνορα με το Ισραήλ, σε μια προσπάθεια, όπως φαίνεται, να δημιουργήσει μια νεκρή ζώνη.

Οι πηγές εξήγησαν ότι ο στρατός ξεκίνησε το νέο του σχέδιο από τη βορειοδυτική περιοχή, καθώς πρόκειται για γεωργικές και ανοιχτές εκτάσεις και δεν περιλαμβάνει πολλά σπίτια, προσθέτοντας ότι υπάρχει η πεποίθηση μεταξύ των κατοίκων της περιοχής ότι οι Ισραηλινοί «θα προχωρήσουν περαιτέρω».

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι «οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν στην περιοχή, προσθέτοντας ότι «είναι σαφές ότι ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια νεκρή ζώνη κοντά στα βόρεια σύνορα και να περιοριστεί η πληθυσμιακή περιοχή ολόκληρης της βόρειας Λωρίδας της Γάζας».

  • Η δημιουργία μιας νεκρής ζώνης στα σύνορα είναι ένα ισραηλινό σχέδιο που προωθήθηκε από την αρχή του πολέμου και σήμερα βασίζεται στην παραμονή τους στις συνοριακές περιοχές, βόρεια και νότια της Λωρίδας στον άξονα Φιλαδέλφεια και στο κέντρο στον άξονα Νετσάριμ και στην εξαπόλυση επιθέσεων από εκεί σε άλλες περιοχές της Λωρίδας ανάλογα με τις ανάγκες.

Πριν από δύο ημέρες, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να εφαρμόσει αυτό που είναι γνωστό ως «σχέδιο των στρατηγών» στη Λωρίδα της Γάζας, ένα σχέδιο που βασίζεται στην πλήρη κατάληψη της βόρειας Λωρίδας της Γάζας, στην εκδίωξη των κατοίκων της και στην εξόντωση των μαχητών της Χαμάς.

Ο Νετανιάχου δήλωσε στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας της ισραηλινής Κνέσετ ότι το σχέδιο των στρατηγών είναι ένα από τα σχέδια που εξετάζονται και θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο για περαιτέρω συζήτηση τις επόμενες ημέρες.

  • Οι δηλώσεις του Νετανιάχου ενίσχυσαν την πεποίθηση ότι σκοπεύει να επιβάλει στρατιωτική διακυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός ήταν απρόθυμος να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα στη Γάζα, λέγοντας ότι δεν θα δεχτεί «το Φαταχιστάν (Φατάχ και Παλαιστινιακή Αρχή) ως εναλλακτική λύση στο Χαμαχιστάν (Χαμάς) στη Γάζα».

Η ανακοίνωση του Νετανιάχου, η πρώτη επίσημη δήλωσή του επί του θέματος, έγινε ενώ διέταξε τον ισραηλινό στρατό να αναλάβει το έργο της διανομής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας από παλαιστινιακές και διεθνείς οργανώσεις.

  • Σύμφωνα με το σχέδιο των στρατηγών, 300.000 Παλαιστίνιοι που ζουν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας θα πρέπει να εκδιωχθούν προς το νότο, και στη συνέχεια θα πρέπει να επιβληθεί στρατιωτική διαταγή μια εβδομάδα αργότερα, αφήνοντας όσους παραμένουν στο βόρειο τμήμα με κανένα μέσο επιβίωσης, έτσι ώστε να παραδοθούν ή να πεθάνουν.

Το έγγραφο υποθέτει ότι όσοι θα παραμείνουν στο βορρά και δεν θα εκτοπιστούν στο νότο θα είναι μαχητές της Χαμάς, με βάση το ότι όποιος εκτοπιστεί στο νότο θα περάσει ήδη από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις στον άξονα Νετζαρίμ.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του πιθανού σχεδίου, ο στρατός δημιούργησε μια νέα θέση με την ονομασία «Επικεφαλής Ανθρωπιστικών-Πολιτικών Προσπαθειών στη Λωρίδα της Γάζας» για τη διαχείριση των ανθρωπιστικών πτυχών και το συντονισμό των πολιτικών ζητημάτων στη Λωρίδα της Γάζας, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στη σταθεροποίηση της μακροχρόνιας κατοχής της Λωρίδας.

  • Ο ταξίαρχος Ελάντ Γκορέν διορίστηκε στη νέα θέση, η οποία είναι ισοδύναμη με τη θέση του επικεφαλής της ισραηλινής πολιτικής διοίκησης στη Δυτική Όχθη.

Η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) τάχθηκε την Τρίτη κατά του διαχωρισμού των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, καθώς ο κόσμος είναι απασχολημένος με την κλιμάκωση της κατάστασης στο Λίβανο.

Το υπουργείο Εξωτερικών και Αποδήμων δήλωσε ότι το κράτος κατοχής και η κυβερνώσα δεξιά πτέρυγα στο Τελ Αβίβ σχεδιάζουν να «απομονώσουν το λαό μας, να συνεχίσουν τα εγκλήματα πολέμου της εξόντωσης και του εκτοπισμού εναντίον του και να διαπράξουν περισσότερα μαζικά εγκλήματα στη Λωρίδα της Γάζας», εκμεταλλευόμενοι «τη διεύρυνση του κύκλου των συγκρούσεων στην περιοχή».

Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το Ισραήλ επέκτεινε τον πόλεμο για να «αποσπάσει την προσοχή από τα εγκλήματά του εναντίον του λαού μας, να αφαιρέσει τις εικόνες του από την παγκόσμια πολιτική σκηνή και τα μέσα ενημέρωσης και να μετατοπίσει το βάρος της παγκόσμιας ανησυχίας σε άλλες περιοχές».

  • Η Χαμάς κάλεσε σε ενότητα για την αντιμετώπιση της «επιθετικότητας» και δήλωσε ότι οι επιδρομές του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και το Λίβανο «δεν θα καταφέρουν να διασπάσουν την ενότητα των ανδρών».

Στην Ουάσινγκτον, ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι αποφασισμένος να επιτύχει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και να ανακτήσει τους ομήρους που κρατά η Χαμάς, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να μειώσει την ένταση στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Ο ίδιος πρόσθεσε σε συνέντευξή του στο MSNBC ότι «Σίγουρα δεν έχει παραιτηθεί» σημειώνοντας ότι υπάρχουν προκλήσεις για την επίτευξη συναίνεσης, για να προσθέσει ότι «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε».

Σχετικά Άρθρα