Μπορεί (και) ο ΣΥΡΙΖΑ να διοργανώσει ντιμπέϊτ υποψηφίων για την ηγεσία, όπως το ΠΑΣΟΚ;

 Μπορεί (και) ο ΣΥΡΙΖΑ να διοργανώσει ντιμπέϊτ υποψηφίων για την ηγεσία, όπως το ΠΑΣΟΚ;

Σύμφωνα με τα στατιστικά θεαματικότητας, η τηλεμαχία των υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ που προβλήθηκε από την ERTNews συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περίπου 600.000 πολιτών που την παρακολούθησαν έστω και για ενα λεπτό, ενώ η μέση τηλεθέαση έφτασε τις 300.000.

Εφόσον η δημόσια τηλεόραση δεν εμπόδιζε τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς να αναμεταδώσουν -είχε εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον- απευθείας το πολιτικό και τηλεοπτικό αυτό γεγονός, κι ακόμα περισσότερο εάν η διοίκησή της επέλεγε να το μεταδώσει από την συχνότητα της ERT1, υπολογίζεται ότι θα το έβλεπαν τουλάχιστον διπλάσιοι. Πρέπει να επισημανθεί πως το πασοκικό ντιμπέϊτ δημιουργεί ένα ενδιαφέρον τηλεοπτικό και πολιτικό “δεδικασμένο”, κι αυτό διότι ήταν το πρώτο στο οποίο τα πολιτικά πρόσωπα που μετείχαν δέχθηκαν να ξεφύγουν από τους συνήθεις παράλληλους μονολόγους και να “εκτεθούν” σε μία ευέλικτους όρους ώστε να υπάρχει η δυνατότητα απευθείας διαλόγου μεταξύ τους, ενώ οι δημοσιογράφοι- συντονιστές είχαν τη δυνατότητα να επανέλθουν και να ζητήσουν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Έτσι, ήταν μία τηλεμαχία που απείχε μεν από την “ελευθερία” των αντίστοιχων στις ΗΠΑ ή και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αποτέλεσε, όμως, ένα βελτιωμένο μοντέλο από τις “ταριχευμένες” εκδοχές τηλεοπτικής αναμέτρησης υποψηφίων που είδαμε στο παρελθόν.

Δημιουργείται, λοιπόν, μία νέα αφετηρία, και το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν θα έχουμε ξανά ένα τέτοιο, ή και ακόμα πιο “ελαστικό” ντιμπέϊτ, στις επόμενες πολιτικές- εκλογικές αναμετρήσεις. Την σκυτάλη παίρνει εκ των πραγμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που στις 24 Νοεμβρίου οδηγείται -καλώς εχόντων των πραγμάτων- στην δική του εσωκομματική εκλογή. Με τα σημερινά δεδομένα, Στέφανος Κασσελάκης, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος, Απόστολος Γκλέτσος (εάν πληροί τους όρους) και ίσως κάποιος ή κάποια ακόμα θα διεκδικήσουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε μία στιγμή που διανύει μία άκρως οριακή για την επιβίωσή του και τοξική κρίση.

Στην εκλογή αυτή πρέπει να αντιπαρατεθούν σχέδια εξόδου από την κρίση, στρατηγικές για την επόμενη μέρα και προτάσεις επιστροφής στη διακυβέρνηση μέσω συνεργασιών. Θα αρκεστούν κάποιοι εκ των υποψηφίων στις εύπεπτες καμπάνιες στα social media ή στις “αδιαμεσολάβητες” περιοδείες; Θα αφήσουν να μιλούν εξ ονόματός τους άλλοι, επώνυμοι ή ψευδώνυμοι; Ή θα συμφωνήσουν όλοι σε ένα (τουλάχιστον) ντιμπέϊτ με ανοιχτό πλαίσιο διαλόγου;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όχι μόνο δεν πρέπει να υπολλείπεται του ΠΑΣΟΚ ως προς τούτο αλλά θα μπορούσε να πρωτοπορήσει, να δοκιμάσει, δηλαδή, κάτι ακόμα πιό τολμηρό. Ιδιαίτερα τώρα που δημοσκοπικά και πολιτικά το μομέντουμε έχει κερδηθεί από την μάχη για την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη…

Τα στατιστικά του ντιμπέϊτ του ΠΑΣΟΚ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Nielsen που επεξεργάστηκε το τμήμα Έρευνας και Ανάλυσης της ΕΡΤ, την τηλεμαχία παρακολούθησαν τουλάχιστον για ένα λεπτό περισσότεροι από 600.000 τηλεθεατές, ενώ η μέση τηλεθέαση ανήλθε σε 300.000 στην άκρως ανταγωνιστική ζώνη του prime time.

To μερίδιο της τηλεθέασης στο σύνολο του κοινού έκανε μέσο όρο 8%, ενώ στο ανδρικό κοινό άνω των 55 ετών έφτασε στο 15,8%. Εντυπωσιακά ήταν, επίσης, τα ποσοστά σε επίπεδο λεπτού, με το σύνολο του κοινού να αγγίζει το 10,7%, και το ανδρικό κοινό άνω των 55 ετών να φτάνει το 20,7%.

Στην προαναφερόμενη τηλεοπτική κάλυψη πρέπει να προστεθούν και άλλες 29.335 θεάσεις, που έγιναν μέσω του ΕΡΤNEWS, της ψηφιακής πλατφόρμας ERTFLIX, αλλά και του ΕΡΤNEWS1, που μετέδιδε την τηλεμαχία με παράλληλη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 67% των θεάσεων αυτών προήλθαν από PC και tablets.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, θερμή ήταν και η ανταπόκριση του κοινού στα social media, που επιδοκίμασαν τόσο τους δύο δημοσιογράφους της ΕΡΤ Απόστολο Μαγγηριάδη και Γιώργο Κουβαρά για τις ερωτήσεις τους, όσο και την ουσία της τηλεμαχίας.

Μάλιστα, το hashtag #debate «σκαρφάλωσε» στην πρώτη θέση των τάσεων στο «Χ» (πρώην Twitter), με τους χρήστες να συζητούν για τις τοποθετήσεις και τις αντιπαραθέσεις των υποψηφίων, τις ερωτήσεις, αλλά και το γενικότερο κλίμα της συζήτησης.

Σχετικά Άρθρα