ΣΥΡΙΖΑ: Αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών στη Βουλή για κόκκινα δάνεια, ακρίβεια, τράπεζες

 ΣΥΡΙΖΑ: Αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών στη Βουλή για κόκκινα δάνεια, ακρίβεια, τράπεζες

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στη Βουλή που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα ζητημάτων, όπως τα κόκκινα δάνεια, η πολιτική τιμολόγησης των τραπεζών, η ακρίβεια, καθώς και θέματα που αφορούν τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κόμματος, κατατίθεται τροπολογία που αφορά τους δανειολήπτες, την οποία πρόκειται να παρουσιάσει και να υποστηρίξει στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Παππάς.

Η ρύθμιση θα προβλέπει ότι:

  • Το προϊόν του εξωδικαστικού μηχανισμού για τους ευάλωτους να είναι υποχρεωτικό και για τον δανειστή. 
  • Η δυνατότητα του δανειολήπτη να έχει γνώση των προτάσεων ρύθμισης. 
  • Πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από την οριστική υποβολή της αίτηση.

Επίσης, θα κατατεθεί αίτημα να συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή για ζητήματα του Αγροτικού Τομέα, τις καθυστερήσεις πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα προβλήματα με εκτιμήσεις ζημιών και την ανάγκη μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ που θα συνοδεύονται από καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις και κακοδιαχείριση στον ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει ακόμη, να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή «η απαράδεκτη πολιτική τιμολόγησης των τραπεζών (ύψος προμηθειών – επιτοκιακή διαφορά)». Όπως επισημαίνει, η ΝΔ επιτρέπει στις τράπεζες να κερδοφορούν αλόγιστα και να καθορίζουν την οικονομική ζωή της χώρας και τη ρευστότητα της οικονομίας εις βάρος νοικοκυριών και ΜμΕ. «Ο κ. Χατζηδάκης ελπίζει σε «αυτορρύθμιση» των τραπεζών (προμήθειες), διαρροές του μιλούν για δυνατότητα νομοθετικής παρέμβασης, που δεν αξιοποιεί», υπογραμμίζει.

Τέλος, θα κατατεθεί επίκαιρη επερώτηση για την ακρίβεια, στην οποία θα προτείνεται η θέσπιση ανώτατου περιθωρίου μεικτού κέρδους στους τομείς διύλισης πετρελαίου, παραγωγής και εμπορίας ενέργειας, εισαγωγής/παραγωγής  και εμπορίας τροφίμων και βιομηχανικών αγαθών και εισαγωγής/παραγωγής και εμπορίας αγροτικών εφοδίων και φυτοφαρμάκων. 

«Προτείνουμε: Μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ για ένα έτος για άλευρα, δημητριακά, κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά, έλαια, λαχανικά, είδη βρεφικής διατροφής και περιποίησης. Μείωση συντελεστών στο 6% και 13%, από 13% και 24%, για τα υπόλοιπα. Θέσπιση σε μόνιμη βάση, των συντελεστών ΦΠΑ στο 21%, 11%, 5%. Προτείνουμε τη θέσπιση μηχανισμού ελέγχου της αισχροκέρδειας, προστασίας καταναλωτή και αγροτικού εισοδήματος», αναφέρουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά Άρθρα