Axios- Ανάλυση/ Με μεγάλα ρίσκα το σχέδιο του Ισραήλ για “αποκλιμάκωση μέσω κλιμάκωσης”

 Axios- Ανάλυση/ Με μεγάλα ρίσκα το σχέδιο του Ισραήλ για “αποκλιμάκωση μέσω κλιμάκωσης”

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «ανησυχεί εξαιρετικά» για τον κίνδυνο ενός εκτεταμένου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, αλλά ελπίζει να χρησιμοποιήσει την αυξανόμενη ισραηλινή στρατιωτική πίεση στη Χεζμπολάχ για να πετύχει μια διπλωματική συμφωνία για την επιστροφή αμάχων στα σπίτια τους και στις δύο πλευρές των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπους για να αποσυνδέσουν τη Χεζμπολάχ από τη Χαμάς. Παρά τις πολύμηνες διπλωματικές προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν, η Χεζμπολάχ δεν δέχεται καμία συμφωνία για τερματισμό των συγκρούσεων με το Ισραήλ, προτού υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Το Σάββατο, οι ανησυχίες για τον πόλεμο συνέχισαν να αυξάνονται καθώς ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι η Χεζμπολάχ ετοίμαζε αντίποινα στις αλλεπάλληλες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο, την περασμένη εβδομάδα. Μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό σκότωσε την Παρασκευή τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ, Ιμπραήμ Ακίλ, και τουλάχιστον 15 ακόμα ανώτερα στελέχη, μεταξύ τους και τους υπεύθυνους της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν, δήλωσαν τόσο οι Ισραηλινοί όσο η Χεζμπολάχ.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην αεροπορική επιδρομή σε προάστιο της Βηρυτού, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά και επτά γυναίκες. Η αεροπορική επιδρομή έγινε αφού νωρίτερα οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών πυροδότησαν εξ αποστάσεως τηλε-ειδοποιητές και φορητούς ασυρμάτους σε επιθέσεις που σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον δύο παιδιά, και τραυμάτισαν χιλιάδες άλλους. Πολλοί ήταν μέλη των στρατιωτικών μονάδων και οργανώσεων της Χεζμπολάχ. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, χαρακτήρισε τις επιθέσεις «άνευ προηγουμένου και ιστορικό πλήγμα».

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πολυάριθμες αεροπορικές επιδρομές το Σάββατο, μεταξύ άλλων εναντίον των πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς της Χεζμπολάχ, που ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι η οργάνωση σχεδίαζε να εκτοξεύσει άμεσα. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι, δήλωσε ότι καταστράφηκαν 400 εκτοξευτές και χιλιάδες ρουκέτες.

Ο Χαγκάρι είπε ότι ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, υπέγραψε μια εντολή που χαρακτηρίζει όλες τις περιοχές από τη Χάιφα έως τα σύνορα με τον Λίβανο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενόψει πιθανών επιθέσεων της Χεζμπολάχ.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε το Σάββατο ότι υπάρχει «πραγματικός και σοβαρός» κίνδυνος εκτεταμένου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου και ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ακυρώνει το ταξίδι του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, λόγω της τεταμένης κατάστασης.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι αυξανόμενες επιθέσεις τους εναντίον της Χεζμπολάχ δεν έχουν σκοπό να οδηγήσουν σε πόλεμο, αλλά είναι μια προσπάθεια να επιτευχθεί «αποκλιμάκωση μέσω κλιμάκωσης».

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι το Ισραήλ πιστεύει ότι η άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στη Χεζμπολάχ θα μπορούσε να ωθήσει την οργάνωση να συμφωνήσει σε μια διπλωματική συμφωνία που θα επέτρεπε να επιστρέψουν οι άμαχοι στο βόρειο Ισραήλ και στο νότιο Λίβανο, ανεξάρτητα από τις αδιέξοδες διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία στη Γάζα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο Axios ότι αντιλαμβάνονται τη λογική του Ισραήλ και συμφωνούν με αυτή, αλλά τονίζουν ότι πρόκειται για μια «εξαιρετικά δύσκολη εξισορρόπηση» που θα μπορούσε εύκολα να βγει εκτός ελέγχου και να οδηγήσει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Ο Σάλιβαν, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν και οι σύμβουλοι του Μπάιντεν, Μπρετ Μακ Γκουρκ και Άμος Χόχσταϊν επικοινώνησαν τηλεφωνικά με πολλούς Ισραηλινούς ομολόγους τους την Παρασκευή και το Σάββατο.

«Ένα από τα βασικά μηνύματα ήταν ότι θέλουμε να διατηρήσουμε έναν δρόμο ανοιχτό για μια διπλωματική επίλυση και επομένως δεν θέλουμε οι Ισραηλινοί να λάβουν μέτρα που θα κλείσουν έναν τέτοιο δρόμο», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Από τη μία πλευρά, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι η δολοφονία του Ακίλ από το Ισραήλ αποτελεί απονομή δικαιοσύνης για τον ρόλο του στη βομβιστική επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ και στους στρατώνες των Πεζοναυτών στη Βηρυτό πριν από 40 χρόνια. «Κάθε φορά που ένας τρομοκράτης που έχει δολοφονήσει Αμερικανούς οδηγείται στη δικαιοσύνη, πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα καλό αποτέλεσμα», είπε ο Σάλιβαν στους δημοσιογράφους το Σάββατο.

Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η δολοφονία και οι επιθέσεις θέτουν τη σύγκρουση Ισραήλ-Χεζμπολάχ σε ολισθηρή τροχιά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη πόλεμο. Οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές στο Ισραήλ ότι ένας τέτοιος πόλεμος δεν θα βοηθούσε το Ισραήλ να πετύχει τον στόχο του να επιστρέψουν δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Ισραηλινοί στα σπίτια τους, στα σύνορα με τον Λίβανο, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι έχουν περιορισμένη επιρροή στις στρατιωτικές αποφάσεις του Ισραήλ και ως εκ τούτου επικεντρώνονται στην επίτευξη συνεννόησης με τους Ισραηλινούς ηγέτες σχετικά με την «κλιμάκωση».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το Ισραήλ να απόσχει από ενέργειες όπως μια χερσαία εισβολή ή ευρείας εμβέλειας αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές αμάχων που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση σε πόλεμο και να ακυρώσουν τις διπλωματικές προσπάθειες, δήλωσαν Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

«Έχουμε διαφωνίες με τους Ισραηλινούς σχετικά με την τακτική τους και για τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούν τον κίνδυνο κλιμάκωσης», δήλωσε ο Μακ Γκουρκ την Παρασκευή. «Είναι μια πολύ ανησυχητική κατάσταση».

Απόδοση στα ελληνικά από το KREPORT

Σχετικά Άρθρα