Μέση Ανατολή: Ο Νετανιάχου έτοιμος να εισβάλει στον Λίβανο- Κλιμακώνονται τα χτυπήματα κατά της Χεζμπολάχ

 Μέση Ανατολή: Ο Νετανιάχου έτοιμος να εισβάλει στον Λίβανο- Κλιμακώνονται τα χτυπήματα κατά της Χεζμπολάχ

Φόβοι για ολοκληρωτικό πόλεμο κατακλύζουν τη διεθνή κοινότητα με τις μαζικές επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ. Ήδη, το Ισραήλ προέτρεψε τους πολίτες του Λιβάνου να εκκενώσουν τις περιοχές κοντά στα σύνορα, προαναγγέλλοντας νέα χτυπήματα. Από τα σημερινά πλήγματα στον νότιο Λιβανο, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και έξι τραυματίστηκαν σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, το οποίο μετέδωσε ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, επικοινώνησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Οστιν και του παρείχε «εκτίμηση της κατάστασης των απειλών της Χεζμπολάχ και τον ενημέρωσε για τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού».

  • Η ευρύτερη περιφερειακή κατάσταση ασφαλείας και «οι απειλές που θέτουν το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του» συζητήθηκαν επίσης, όπως ανέφερε ο Γκάλαντ.

Ο επικεφαλής του επιτελείου του ισραηλινού στρατού από την πλευρά του, υποσχέθηκε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να χτυπά τη Χεζμπολάχ μέχρι εκείνη να καταλάβει ότι δεν μπορεί να εμποδίζει δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, από το να επιστρέψουν στα σπίτια τους στις βόρειες περιοχές της χώρας.

«Οι επιθέσεις μας θα αυξηθούν»

Σε βιντεοσκοπημένη δήλωση που καταγράφηκε σε βάση της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στο κεντρικό Ισραήλ, μπροστά από μαχητικό F-15, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Χέρζι Χαλέβι εξήρε το ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό την Παρασκευή που σκότωσε τον κορυφαίο διοικητή της Χεζμπολάχ Ιμπραχίμ Ακίλ και άλλα στελέχη της οργάνωσης.

Πρόσθεσε ότι το χτύπημα έστειλε «σαφές μήνυμα» στη Χεζμπολάχ ότι το Ισραήλ έχει τις δυνατότητες να «προσεγγίσει οποιονδήποτε απειλεί τους πολίτες του».

«Το τίμημα που πληρώνει η Χεζμπολάχ έχει αυξηθεί, οι επιθέσεις μας θα αυξηθούν», τόνισε, σημειώνοντας ότι μαχητικά αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού είχαν στοχεύσει εκατοντάδες τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στον Λίβανο τις προηγούμενες ημέρες.

Ο επικεφαλής των IDF προειδοποίησε επίσης ότι το Ισραήλ έχει «πολλές περισσότερες δυνατότητες που δεν έχει ακόμη ενεργοποιήσει» και δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται «σε πολύ υψηλό επίπεδο ετοιμότητας τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα».

Σύμφωνα, πάντως, με αναφορές στα ισραηλινά Μέσα, το Ισραήλ εκτιμά ότι η Χεζμπολάχ θα προσπαθήσει να φτάσει σε περιοχές ακόμη πιο βαθιά στο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμη τους πυραύλους ακριβείας που διαθέτει στο οπλοστάσιό της, φοβούμενη ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ έπειτα από 11 μήνες διασυνοριακών επιθέσεων εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα.

Επικαλούμενα ανώνυμη πηγή, ισραηλινά Μέσα σημειώνουν ότι Γκάλαντ, Χαλέβι, καθώς και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συμφωνούν με την τρέχουσα στρατηγική της σταδιακής αύξησης της πίεσης κατά της Χεζμπολάχ, η οποία, σύμφωνα με τις αναφορές, θεωρούν ότι «έχει κινδύνους, αλλά αποφεύγει να προκαλέσει πόλεμο πλήρους κλίμακας».

Παρόλα αυτά, υπάρχουν φωνές στην ισραηλινή κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα που ζήτησαν χερσαία επίθεση στον Λίβανο και περισσότερους βομβαρδισμούς στη Βηρυτό, προκειμένου να αποκατασταθεί η ασφάλεια στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα στις 7:00 μ.μ. για να συζητήσει την κλιμάκωση, ανακοίνωσε το γραφείο ενός εκ των υπουργών στους Times of Israel την Κυριακή.

Τι θέλει το Ισραήλ

Το Ισραήλ μπορεί να ελπίζει ότι με αυτή την πίεση η Χεζμπολάχ θα υποχωρήσει. Μέχρι στιγμής, αυτό φαίνεται απίθανο. Η ομάδα έχει αποδυναμωθεί μετά από σημαντικές οπισθοδρομήσεις, αλλά παραμένει προκλητική.

  • Ανησυχητικό, μάλιστα, είναι το γεγονός ότι πλέον δεν εκτοξεύονται μόνο ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ, αλλά και πύραυλοι από μια υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή στο Ιράκ.

Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι οποιαδήποτε μεγάλη σύγκρουση είναι απίθανο να παραμείνει περιορισμένη στο Λίβανο και το Ισραήλ.

Πηγές: Reuters, BBC, Times of Israel

Σχετικά Άρθρα