Λίβανος: Το Ισραήλ χτυπά τη Βηρυτό- Εκατοντάδες νεκροί, χιλιάδες απομακρύνονται- Οι ΗΠΑ στέλνουν στρατεύματα (vid)

 Λίβανος: Το Ισραήλ χτυπά τη Βηρυτό- Εκατοντάδες νεκροί, χιλιάδες απομακρύνονται- Οι ΗΠΑ στέλνουν στρατεύματα (vid)

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι, μετά τις επιθέσεις στον νότιο Λίβανο, προχώρησε σε στρατιωτική επίθεση και στη Βηρυτό, την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εντείνουν τις επιχειρήσεις τους κατά της Χεζμπολάχ και άλλων στόχων στο Λίβανο, προκαλώντας ανησυχία για περαιτέρω αποσταθεροποίηση. Παράλληλα, το λιβανέζικο κρατικό πρακτορείο ANI ανέφερε ότι το Ισραήλ ξεκίνησε νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών στον ανατολικό Λίβανο, σε μια από τις πιο αιματηρές μέρες από τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας. Οι βομβαρδισμοί, που έχουν προκαλέσει περισσότερους από 356 θανάτους και πάνω από 1.000 τραυματισμούς, έχουν επίσης εκτοπίσει χιλιάδες ανθρώπους, σκορπίζοντας τον πανικό στον πληθυσμό.

Το κρατικό πρακτορείο του Λιβάνου (ANI) μετέδωσε ότι η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε νέο κύμα επιδρομών στην κοιλάδα Μπεκάα στον ανατολικό Λίβανο νωρίς το βράδυ.

Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται σε μια ημέρα με μπαράζ αεροπορικών βομβαρδισμών σε μεγάλο μέρος του νότιου τμήματος του Λιβάνου.

Μια πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι ένα ισραηλινό χτύπημα έπληξε τα νότια προάστια της Βηρυτού.

Είπαν ότι ο στόχος ήταν ο ανώτερος ηγέτης της Χεζμπολάχ Αλί Καράκι, αλλά ότι δεν είναι ακόμη σαφές τι του έχει συμβεί.

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε περίπου 800 στόχους που συνδέονται με την Χεζμπολάχ

Παράλληλα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι έπληξαν σήμερα περίπου 800 στόχους που συνδέονται με το υποστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα (ανατολικά).

«Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν ήταν κτίρια στα οποία η Χεζμπολάχ έκρυβε πυραύλους, εκτοξευτές, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) και άλλες τρομοκρατικές υποδομές», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.

Ο Αλί Καράκι «είναι καλά» ανακοίνωσε η Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι ο στρατιωτικός διοικητής της Αλί Καράκι “είναι καλά” και “βρίσκεται σε ασφαλές μέρος”.

Ο διοικητής της Χεζμπολάχ για το νότιο μέτωπο του Λιβάνου έγινε στόχος ισραηλινού πλήγματος στα νότια προάστια της Βηρυτού απόψε, ανέφερε νωρίτερα μια πηγή προσκείμενη στη φιλοϊρανική οργάνωση. «Η επιδρομή είχε ως στόχο τον διοικητή του νοτίου μετώπου της Χεζμπολάχ, Αλί Καράκι, που θεωρείται ως ο υπ’ αριθμόν τρία στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ» είπε η πηγή αυτή.

Ο Νετανιάχου καλεί τους Λιβανέζους να φύγουν από τις «επικίνδυνες ζώνες»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συνέστησε στους Λιβανέζους πολίτες «να απομακρυνθούν από τις επικίνδυνες ζώνες», τη στιγμή που οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούν στόχους της οργάνωσης Χεζμπολάχ στο νότιο και ανατολικό Λίβανο.

«Σας παρακαλώ, απομακρυνθείτε από τον κίνδυνο τώρα. Όταν τελειώσει η επιχείρησή μας, θα μπορέσετε να επιστρέψετε με ασφάλεια στα σπίτια σας» είπε στα αγγλικά, σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωσή του που μεταδόθηκε αφού ανακοινώθηκε ότι ο ισραηλινός στρατός έπληξε «περίπου 800 στόχους» της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Ο πόλεμος του Ισραήλ δεν είναι με εσάς, είναι με τη Χεζμπολάχ. Για πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ σας χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινες ασπίδες. Τοποθέτησε ρουκέτες στο καθιστικό σας και πυραύλους στο γκαράζ σας. Αυτές οι ρουκέτες και οι πύραυλοι στοχεύουν απευθείας τις πόλεις μας, τους πολίτες μας. Για να προστατεύσουμε τον λαό μας απέναντι στα πλήγματα της Χεζμπολάχ πρέπει να βγάλουμε από τη μέση αυτά τα όπλα», είπε ο Νετανιάχου.

«Μην αφήσετε τη Χεζμπολάχ να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή σας και τις ζωές των αγαπημένων σας. Μην αφήσετε τη Χεζμπολάχ να θέσει σε κίνδυνο τον Λίβανο», πρόσθεσε.

Πάνω από 356 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή

Τουλάχιστον 356 άνθρωποι σκοτώθηκαν – ανάμεσά τους 24 παιδιά και 42 γυναίκες – από τις σημερινές ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο, αναφέρει νεότερος απολογισμός του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας. Άλλοι 1.246 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο προηγούμενος απολογισμός του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου έκανε λόγο για τουλάχιστον 274 νεκρούς και 1.024 τραυματίες.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Χεζμπολάχ είχε εκτοξεύσει σήμερα περίπου 165 ρουκέτες από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ. Οι περισσότερες από τις ρουκέτες στόχευαν περιοχές βαθιά στο βόρειο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Χάιφας. Τουλάχιστον 10 βλήματα μεγάλου βεληνεκούς εκτοξεύτηκαν προς οικισμούς της Δυτικής Όχθης, πάνω από 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο.

Ο αριθμός των νεκρών από τις σημερινές επιθέσεις είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί μέσα σε μία μέρα μετά το τέλος του 15ετούς εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο, δήλωσε Λιβανέζος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Επίσης, από τις ισραηλινές επιθέσεις σήμερα έχουν τραυματιστεί 1.024 άνθρωποι.

Σχεδόν 5.000 είναι οι τραυματίες «μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα» από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου.

Παράλληλα, είπε ότι χιλιάδες οικογένειες έχουν εκτοπιστεί στον νότο εξαιτίας των ισραηλινών πληγμάτων.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι τρέπονται σε φυγή στον νότιο Λίβανο «λόγω των ισραηλινών θηριωδιών», δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Λιβανέζος υπουργός αρμόδιος για την αντιμετώπιση κρίσεων, Νάσερ Γιασίν.

livanos2
livanos1
livanos4
livanos3
maketa-livanos1

«Οι επιδρομές του εχθρού είχαν στόχο τα υψώματα της οροσειράς του Αντιλιβάνου», η οποία δεσπόζει πάνω από την κοιλάδα Μπεκάα και πολλά χωριά σε αυτήν την περιοχή, όπου η Χεζμπολάχ έχει ισχυρή παρουσία και εγκαταστάσεις, τόνισε το ΑΝΙ. Ο Αντιλίβανος είναι οροσειρά που εκτείνεται κυρίως στον Λίβανο, αλλά και στη Συρία και το Ισραήλ. Είναι παράλληλη στην Οροσειρά του Λιβάνου και βρίσκεται στα ανατολικά της.

Επικεφαλής IDF: Προετοιμαζόμαστε για τις επόμενες φάσεις της σύγκρουσης

Το Ισραήλ «προετοιμάζεται για τις επόμενες φάσεις», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας (23/9) ο επικεφαλής του στρατού μετά την πιο θανατηφόρα ημέρα ισραηλινών επιθέσεων στο Λίβανο από τον πόλεμο του 2006. Ο Χέρζι Χαλεβί, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), δήλωσε ότι ο στρατός «πλήττει στόχους και προετοιμάζεται για τις επόμενες φάσεις, τις οποίες θα αναλύσω σύντομα».

«Τελικά, όλα επικεντρώνονται στη δημιουργία των συνθηκών για να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά στα σπίτια τους», πρόσθεσε σε σχόλια που διανεμήθηκαν από τις IDF.

Ο Χαλεβί δήλωσε ότι οι IDF ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας (23/9) μια «προληπτική επιθετική επιχείρηση» για να στοχεύσουν υποδομές «που η Χεζμπολάχ οικοδομεί τα τελευταία 20 χρόνια».

ΟΙ ΗΠΑ στέλνουν στρατεύματα

Οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον στρατεύματα στη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για μικρό αριθμό στρατιωτικού προσωπικού για να ενισχύσει τις δυνάμεις που βρίσκονται ήδη στην περιοχή, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Patrick Ryder τη Δευτέρα.

«Υπό το πρίσμα των αυξημένων εντάσεων στη Μέση Ανατολή και λόγω της ανάγκης για περισσότερη προσοχή, στέλνουμε έναν μικρό αριθμό επιπλέον στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ για να ενισχύσουν τις δυνάμεις μας που βρίσκονται ήδη στην περιοχή», είπε ο Ryder. «Αλλά για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας δεν πρόκειται να σχολιάσω περαιτέρω» πρόσθεσε. Αρνήθηκε να πει ωστόσο πόσα στρατεύματα θα σταλούν, σε ποια ακριβώς περιοχή και σε ποια μονάδα ανήκουν.

Σχετικά Άρθρα