ΣΥΡΙΖΑ: Τι σημαίνει η κατάθεση Πόθεν Έσχες για την υποψηφιότητα Κασσελάκη- Οι αποφάσεις της ΚΕ

 ΣΥΡΙΖΑ: Τι σημαίνει η κατάθεση Πόθεν Έσχες για την υποψηφιότητα Κασσελάκη- Οι αποφάσεις της ΚΕ

Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Μετά μια συνεδρίαση όπου δεν έλειψαν οι διαφωνίες και οι εντάσεις η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε στο οριστικό χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών εκλογών και τις προϋποθέσεις για την κατάθεση υποψηφιοτήτων. Καταρχάς η πλειοψηφία των μελών επικύρωσε την απόφαση της ΠΓ αν και υπήρξε η πρόταση -Πολάκης, πλευρά Κασσελάκη- για επίσπευση των εκλογών. Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν υπερψηφιστήκε η πρόταση για δημοσιοποίηση του Πόθεν Έσχες.

Ειδικότερα, καταρχάς, με μεγάλη πλειοψηφία, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υιοθέτησαν την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για το Συνέδριο του κόμματος και τις εκλογές για την προεδρία. Η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας έλαβε 112 ψήφους, η πρόταση της Θ. Τζακρη 62, ενώ η πρόταση του Π. Πολάκη 9 ψήφους. Υπήρξαν και 2 λευκά.

Η πρόταση του Παύλου Πολάκη:

  • 29/09/2024 Κατάθεση υποψηφιοτήτων
  • 05/10/2024 Διαρκές συνέδριο
  • 03/11/2024 Α΄ ψηφοφορία για Πρόεδρο
  • 10/11/2024 Β΄ ψηφοφορία για Πρόεδρο

Η πρόταση της πλευράς Κασσελάκη:

  • 5-6 Οκτωβρίου Έκτακτο Συνέδριο Πολιτικών Θέσεων και Ανακήρυξης Υποψηφιοτήτων
  • 3 Νοεμβρίου Εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής
  • 9 Νοεμβρίου, δεύτερος γύρος για την εκλογή προέδρου, εάν χρειαστεί.

Με την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή συμφώνησαν οι «87» , οι οποίοι πρότειναν να προηγηθεί ο πολιτικός διάλογος και η κατάθεση πολιτικής πλατφόρμας από τον εκάστοτε υποψήφιο Πρόεδρο, πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Οριστικά, λοιπόν, το έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί από την 1η ως την 3η Νοεμβρίου, με αντικείμενο, την έγκριση των υποψηφιοτήτων αλλά και κειμένου πολιτικής απόφασης. Η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου. Οι εκλογές θα γίνουν στις 24 Νοεμβρίου και αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, αυτός να γίνει μία εβδομάδα αργότερα, στη 1 Δεκέμβρη. Δεν πέρασε η πρόταση που κατέθεσε ο Νίκος Παππάς ώστε το Έκτακτο Συνέδριο να έχει και καταστατικό χαρακτήρα. Οι υποψηφιότητες μπορούν να κατατεθούν έως και τις 24 Οκτωβρίου

Επίσης με οριακή πλειοψηφία (με 87 ψήφους υπέρ έναντι 84 κατά) υπερψηφίστηκε η πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη για δημοσιοποίηση των «Πόθεν έσχες» των υποψηφίων προέδρων.

Στην τοποθέτησή του, ο Χρ. Σπίρτζης «κάρφωσε» τον τέως πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «μετά την τραυματική εικόνα των αναφορών και των υπονοουμένων για “μαύρα” ταμεία και διαρροών στοχοποίησης συντρόφων είναι επιτακτική ανάγκη για να αποδείξουμε στην πράξη και όχι στα λόγια ότι ούτε το κόμμα μας ούτε τα στελέχη μας έχουν να κρύψουν οτιδήποτε».

Η τροπολογία Σπίρτζη πέρασε με οριακή πλειοψηφία -87 υπέρ, 84 κατά– και προβλέπει την κατάθεση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από τους υποψήφιους προέδρους. Επί του συγκεκριμένου υπήρξε έντονη διχογνωμία, και συγκεκριμένα το εάν η κατάθεση του πόθεν εσχες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι έγκυρη μια υποψηφιότητα.

Σύμφωνα πληροφορίες, ο κ. Σπίρτζης διευκρίνισε πως με βάση την τροπολογία του, το πόθεν έσχες θα κατατεθεί και θα δημοσιοποιηθεί, αλλά δεν θα ελεγχθεί. Εάν η υποψηφιότητα δεν έχει 30 υπογραφές ή δεν έχει κατατεθεί πόθεν έσχες, η υποψηφιότητα δεν φτάνει στο συνέδριο.

  • Από την άλλη πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφεραν δεν έχει διευκρινιστεί το τί θα συμβεί εάν δεν συνοδεύεται η υποψηφιότητα από κατάθεση πόθεν έσχες.

Αμέσως μετά ο Χρ. Σπίρτζης δήλωσε σχετικά στους δημοσιογράφους: «Δεν κόβεται κανείς, αλλά δεν θα είναι και κάτω από το τραπέζι όλα αυτά που ακούμε τόσο καιρό. Δεν φτάνει στο συνέδριο οποίος δεν έχει καταθέσει 30 υπογραφές και πόθεν έσχες. Υπενθυμίζω την προηγούμενη δήλωση μου ότι καρεκλοκένταυρος ετών 35 έλαβε τέλος». 

Η απόφαση της Κ.Ε. για το «Πόθεν Έσχες» προκάλεσε ένταση, καθώς οδήγησε ορισμένα μέλη της Κ.Ε. που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, να αποχωρήσουν από την αίθουσα, με αποδοκιμασίες.

Μάλιστα, η Νίνα Κασιμάτη κατήγγειλε «απόπειρα να χειραγωγηθεί» η εκλογή προέδρου, αλλά και των νέων οργάνων.

«Οι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος, θα καταθέτουν με την υποψηφιότητα τους το Πόθεν Έσχες που έχουν καταθέσει στις Αρμόδιες Αρχές, ώστε να δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πριν την αναγόρευση τους από το Συνέδριο» αναφέρει η πρόταση για το «Πόθεν έσχες». Αυτό σημαίνει πως στα έγγραφα για την έγκριση της υποψηφιότητας θα είναι υποχρεωτικό να συμπεριλαμβάνεται και το «Πόθεν έσχες».

Οι δηλώσεις Πολάκη

«Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο μία πολύ επώδυνη διαδικασία της κεντρικής επιτροπής η οποία κατέληξε κατά πλειοψηφία σε κάποιες αποφάσεις.  Η κεντρική επιτροπή δεν δέχτηκε την πρόταση που έκανα για επίσπευση των διαδικασιών και του συνεδρίου ανακήρυξης υποψηφιοτήτων και των ημερομηνιών για τις εκλογές που συνεχίζω να θεωρώ ότι αυτό θα έδινε μια πιο άμεση λύση στην κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε τώρα», τόνισε ο κ. Πολάκης σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση και συνέχισε:

«Από κει και πέρα η πλειοψηφία αποφάσισε, εγώ προσωπικά θα οργανώσω και θα οργώσω όλη τη χώρα προκειμένου να φέρω το μήνυμα ενός προγραμματικού λόγου για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος πρέπει πραγματικά να τιμήσει το ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως η δύναμη η οποία θα μπορέσει να οδηγήσει στην πτώση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Μητσοτάκη».

«Είναι επώδυνο αυτό που έχουμε περάσει, καλώ όλες τις πλευρές να δείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, να οδηγηθούμε συντεταγμένες τις διαδικασίες αυτές και στην εκλογή του προέδρου και κατόπιν σε εκλογή και κεντρικής επιτροπής και καταστατικού συνεδρίου και προγραμματικής ανασυγκρότησης. Είναι δύσκολη διαδρομή αλλά θα την περπατήσουμε και θα βγούμε νικητές» σημείωσε.

Ερωτηθείς για το ζήτημα του πόθεν έσχες είπε ότι στην πρόταση που έκανε ο ίδιος είπε ότι η μόνη προϋπόθεση για να κατέβει κάποιος υποψήφιος πρόεδρος είναι οι 30 υπογραφές από μέλη της κεντρικής επιτροπής και βουλευτές ευρωβουλευτές. «Όλα τα υπόλοιπα θεωρώ ότι συμβάλλουν στην προσπάθεια κάποιων να το παίξουν θύματα και γι’ αυτό δεν τον θέλω. Εμένα έτσι κι αλλιώς το πόθεν έσχες μου είναι γνωστό και στη δημοσιότητα εδώ και πολλά χρόνια.

Υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία η πρόταση Θεοχαρόπουλου που ζητούσε να προστεθεί στην απόφαση η καταδίκη των ζητημάτων αντικαταστατικής συμπεριφοράς, να υπάρχει σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. «Στο πλαίσιο αυτό, συμπεριφορές που προσβάλουν την προσωπικότητα στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως αναφορές σε κουκουλοφόρους», «πραξικοπηματίες», «εκτροπές», όπως και κάθε άλλη μορφή στοχοποίησης, είναι καταδικαστέες και δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που είχε αναπτύξει ο Νίκος Παππάς να συζητηθούν και να προχωρήσουν καταστατικές αλλαγές στο επικείμενο έκτακτο συνέδριο μειοψήφισε με ποσόστωση της τάξης του 60%-40%.

Επίσης, στη συνεδρίαση τέθηκε και ζήτημα για μη ταυτόχρονη εκλογή προέδρου και ΚΕ (δηλαδή εκλογή σε διαφορετικές ημερομηνίες) από τον Δ. Χατζησωκράτη, σύμφωνα με κομματικές πηγές, και εφόσον την επαναφέρει θα συζητηθεί στην επόμενη ΚΕ, η οποία συνεδριάζει στις 5 Οκτωβρίου. Ο οδικός χάρτης που εγκρίθηκε προβλέπει ταυτόχρονη εκλογή.

Οι ψηφοφορίες που τέθηκαν ήταν οι εξής:

  • αν εγκρίνεται ο οδικός χάρτης για το Συνέδριο σύμφωνα με την πρόταση της Π.Γ.
  • αν θα είναι καταστατικός ή μη ο χαρακτήρας του έκτακτου Συνεδρίου
  • αν θα προστεθεί στην απόφαση η καταδίκη των ζητημάτων αντικαταστατικής συμπεριφοράς, να υπάρχει σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων
  • αν θα γίνει αποδεκτή η πρόταση για την κατάθεση των πόθεν έσχες των υποψήφιων προέδρων
  • προτάσεις σχετικά με την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου και την Επιτροπή θέσεων

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κ.Ε. υπήρξαν διαφοροποιήσεις, τόσο για τα κριτήρια των υποψηφίων, όσο και για το χρονοδιάγραμμα: διαφοροποιήσεις που οδήγησαν στις σχετικές ψηφοφορίες.

Μεταξύ άλλων, ο Παύλος Πολάκης κατέθεσε πρόταση επίσπευσης των διαδικασιών, ζητώντας διαρκές Συνέδριο –με τους ίδιους συνέδρους– στις 5 Οκτωβρίου και εκλογή προέδρου στις 3 Νοεμβρίου.

Από την πλευρά της, η γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος, Θεοδώρα Τζάκρη, ζήτησε να μπει σε ψηφοφορία η πρότασή της για σύγκληση έκτακτου συνεδρίου πολιτικών θέσεων και ανακήρυξης υποψηφιοτήτων στις 5-6 Οκτωβρίου και για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής στις 3 Νοεμβρίου (με δεύτερο γύρο στις 9 Νοεμβρίου, αν χρειαστεί).

Ο Γιάννης Μπουλέκος, υπογράμμισε και αυτός την ανάγκη να κατατεθούν δημόσια τα πόθεν έσχες των υποψηφίων, ενώ επιτέθηκε σφοδρά στον Στ. Κασσελάκη για τις δηλώσεις του στην προηγούμενη Κ.Ε.

Πριν από την έναρξη των εργασιών έγινε γνωστό πως οι «87» επεδίωξαν να αποκλειστεί η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, επικαλούμενοι τις αντικαταστατικές δηλώσεις του στην προηγούμενη ΚΕ. Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης διαρρέει πως είναι έτοιμος, τα επόμενα 24ωρα, να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.

Βασικές τοποθετήσεις

Η συνεδρίαση του οργάνου ξεκίνησε με την ομιλία της γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, η οποία παρουσίασε την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για τον οδικό χάρτη του Έκτακτου Συνεδρίου και την ανάδειξη νέου προέδρου και νέας ΚΕ. Επίσης, η Ράνια Σβίγκου, υπενθυμίζοντας ότι είχε επιχειρηματολογήσει υπέρ της ανοιχτής ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΚΕ, τόνισε ότι το αποτέλεσμα της μομφής ήταν ξεκάθαρο και οι συνέπειες του αυτονόητες.

Στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ο οποίος πρότεινε να προχωρήσουν στο Έκτακτο Συνέδριο και καταστατικές αλλαγές, δεδομένου ότι είχε προχωρήσει η προεργασία στην αρμόδια Επιτροπή Καταστατικού, αλλά και για να δεσμευτεί η επόμενη ηγεσία του κόμματος και να μην έχει λευκή επιταγή να περάσει όποιες αλλαγές επιθυμεί. Άσκησε και αυτός κριτική σε όσους μιλούν για χούντες.

Από την κασσελακική πλευρά μίλησε η Θεοδώρα Τζάκρη, κάνοντας λόγο για στελέχη που κρύβονται πίσω από τυπολατρίες και συγκυριακές πλειοψηφίες, που προδήλως δεν αντιστοιχούν στην αληθινή βούληση των μελών του κόμματος και προκύπτει μια κρίση διάστασης βάσης και κορυφής. Παράλληλα, κατέθεσε την πρόταση της για «ορθό και σύντομο» χρονοδιάγραμμα συνεδρίου και εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, κατά ένα μήνα νωρίτερα από την εισήγηση της ΠΓ.

Σε ομιλία με μεγάλη διάρκεια (12 λεπτά) και χαρακτήρα προεδρικής υποψηφιότητας προχώρησε ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος τόνισε ότι όλες οι υποψηφιότητες πρέπει να εγγυώνται τη συλλογικότητα, την ενότητα, τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, ενώ προχώρησε αρκετές αιχμές για τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως την αναφορά: «Δεν μπορείς να ζητάς πρόταση μομφής και αν χάσεις να τη θεωρείς αντιδημοκρατική».

Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης επιφύλαξε μια και καυστική ατάκα για τους προερχόμενους από τη Δεξιά συμβούλους του Στέφανου Κασσελάκη, αναφέροντας ότι μπορεί να δεχθεί οτιδήποτε από σχεδόν όλα τα μέλη της ΚΕ, αλλά…: «Δεν μπορώ να δεχθώ να μιλάνε ο Αντώναρος και ο Σπηλιωτόπουλος για πραξικοπηματίες».

Ο Γιάννης Ραγκούσης επιτέθηκε στο κασσελακικό στρατόπεδο, τονίζοντας πως η ρητορική υπέρ πραξικοπήματος συνιστά ντε φάκτο διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Τέλος, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπε πως κανείς δεν θέλει να αποκλείσει κανέναν, αλλά να κριθούν όλοι στη βάση, για αυτό εξάλλου έγινε και η πρόταση μομφής, γιατί δεν δέχονταν ο Στέφανος Κασσελάκης να πάει στη βάση.

Εκτός ΚΕ, η μέρα ξεκίνησε για τον ΣΥΡΙΖΑ με την προαναγγελία καταθέσεων αγωγών μεταξύ της Θεοδώρας Τζάκρη και του Γιάννη Ραγκούση για το θέμα του bullying, ακολούθησε η απόφαση της Νομαρχιακής Βόρειας Αθήνας, η οποία ζητούσε την άμεση επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη στα καθήκοντά του και την προσφυγή στις κάλπες για την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, καθώς η τωρινή βρίσκεται σε εμφανή δυσαρμονία με τη βάση.

Στη συνέχεια ο Στέφανος Κασσελάκης πραγματοποίησε την πρώτη του περιοδεία στην Άρτα χωρίς ωστόσο να πραγματοποιήσει δηλώσεις.

Ελάχιστη ώρα μετά, η Όλγα Γεροβασιλη απάντησε με μια ανάρτηση της στο πρώτην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι η «ανασφάλεια στην πολιτική είναι ένδειξη αδυναμίας».

Παράλληλα, τον επέκρινε για το γεγονός ότι «θα μπορούσε να επισκεφτεί την Άρτα μια άλλη ημέρα και όχι την ώρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θέλει να ηγηθεί εκ νέου», αφήνοντας αιχμή και για την επιλογή του να πάει στην εκλογική της περιφέρεια ημέρα κατά την οποία απουσίαζε…: «Εξάλλου στην Άρτα είμαστε φιλόξενοι άνθρωποι» κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα