Διπλωματία και μηνύματα στους “11” από τη Νέα Υόρκη- Το παρασκήνιο της διαγραφής Σαλμά
Σειρά διπλωματικών επαφών θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με μήνυμα ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε μία πολύ ταραγμένη γεωπολιτικά περιοχή του πλανήτη. Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο (είτε αύριο είτε την Τρίτη) σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες θα επικεντρωθεί στο μεταναστευτικό μετά και την απόφαση της Γερμανίας να υιοθετήσει μια πιο αυστηρή στάση στο θέμα. Το πιθανότερο είναι να τεθεί μια πιο γενική ατζέντα και η συζήτηση για τα δύσκολα θέματα να πάει για αργότερα.
Κινητικότητα καταγράφεται και στο Κυπριακό και μένει να φανεί αν η τουρκική πλευρά θα επιμείνει σε μία αδιάλλακτη στάση. Με βάση πάντως τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επιμείνει στη γνωστή ρητορική του και ετοιμάζεται να ζητήσει στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναγνώριση των κατεχόμενων.
Η ελληνική πλευρά υπογραμμίζει πως η επανεκκίνηση του διαλόγου στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μόνιμης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την επανένωση του νησιού δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει εκτός του πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ενώ Αθήνα και Λευκωσία έχουν συντονίσει τις κινήσεις τους στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στο Μαξίμου.
- Παράλληλα εν μέσω των πολεμικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ λαο με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.
Επίσης όπως έγινε χθες γνωστό θα γίνει κοινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν και τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Χριστοδουλίδη. Μάλιστα χθες υπήρξε επικοινωνία του Εμ. Μακρον και του Ν. Χριστοδουλίδη, κατά την διάρκεια της οποίας συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασαν την κοινή τους ανησυχία για ενδεχόμενη περαιτέρω αποσταθεροποίηση και επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή και συζήτησαν τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης. Οι δυο ηγέτες συζήτησαν επίσης το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας (Great Sea Interconnector), στο πλαίσιο της συμμετοχής σε αυτό και εταιρείας Γαλλικών συμφερόντων. Και οι δυο μάλιστα υπογράμμισαν τη σημασία του εν λόγω έργου κοινού ενδιαφέροντος ως προς την υλοποίηση των ενεργειακών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ακόμα τετ α τετ με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, τον Πρόεδρο της Σερβίας, τον Πρόεδρο του Παναμά και τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου. Επίσης αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρίγκιπα-Διάδοχο και πρωθυπουργό του Μπαχρέιν, τον πρίγκιπα-διάδοχο του Κουβέιτ. Να τονιστεί ακόμα πως σε τριμερείς συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
- Κατά την διάρκεια του ταξιδιού στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με επενδυτές και θα αναφερθεί σε μία σειρά θετικών μηνυμάτων στο πεδίο της οικονομίας. Μεταξύ άλλων θα κάνει αναφορά στο νέο τοπίο που διαμορφώνει για την οικονομία η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας και θα παρουσιαστούν στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στις 26 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και θα αναφερθεί στις μεγάλες, παγκόσμιες γεωπολιτικές και τεχνολογικές προκλήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στο γεγονός ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει το επόμενο έτος την θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με σύνθημά της το τρίπτυχο Διάλογος, Δημοκρατία, Διπλωματία.
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει δύο παρεμβάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον (Summit of the Future), την Κυριακή (στην Ολομέλεια της Συνόδου) και τη Δευτέρα. Να σημειωθεί εδώ πως η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον είναι μια πλατφόρμα που θα ασχοληθεί με προκλήσεις όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η οικονομική αστάθεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ψηφιακή διακυβέρνηση και οι απειλές για την παγκόσμια ειρήνη.
Στις 23 Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ένα από τα τέσσερα πρόσωπα που θα τιμηθούν φέτος με το βραβείο Global Citizen, το οποίο απονέμει το αμερικανικό think tank Atlantic Council.
Το βλέμμα και στα εσωκομματικά με το μήνυμα μέσω Σαλμά
Παράλληλα το βλέμμα είναι στραμμένο και στην Αθήνα στα εσωκομματικά στη ΝΔ και η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγράψει τον γαλάζιο βουλευτή Μάριο Σαλμά από τις ΗΠΑ ερμηνεύεται ως πολιτικό μήνυμα. Όχι τόσο προς τον κ. Σαλμά, του οποίου η πολιτική διαφωνία με σειρά κυβερνητικών επιλογών ήταν εμφανής, όσο προς άλλους βουλευτές που θα μπορούσαν να επιδείξουν αντίστοιχη συμπεριφορά.
Η πρόσφατη ερώτηση των «11» αναμόχλευσε τα πάθη και εντός του κυβερνώντος κόμματος. Ο κ. Σαλμάς ήταν εκ των 11 που κατέθεσαν την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια, αλλά δεν σκόπευε να συνεχίσει επί του θέματος. Αντιθέτως, σκόπευε πολιτικά να συνεχίσει με το θέμα του «φωτογραφικού διαγωνισμού», όπως το θέτει που ευνοούσε συγκεκριμένη εταιρία σε διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού. Ο κ. Σαλμάς είχε αναφέρει το περιστατικό στην Κ.Ο. του κόμματος, έκανε ερώτηση που απαντήθηκε από τη Λίνα Μενδώνη τον Ιούλιο και με αφορμή την ερώτηση των «11» επανέφερε το θέμα σε συνεντεύξεις του στο Kontra και στο Open.
Πίσω από την επιμονή του επί σειρά ετών βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και πρώην υπουργού, το Μαξίμου έβλεπε υστεροβουλία και όχι θεμιτή πολιτική κριτική. Και ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε να επιδείξει πολιτική ανοχή, την οποία επέδειξε μετά την ευθεία σύγκρουση του με τον κ. Σαλμά στην κοινοβουλευτική ομάδα μετά τις ευρωεκλογές, όταν ο βουλευτής είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι ασκεί πολιτική για τους λίγους και είχε στραφεί εναντίον του πρωθυπουργού λέγοντας ότι το επιτελικό κράτος είναι αυτός και πέντε φίλοι του. Εκείνη τη μέρα, ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέπεμψε τον κ. Σαλμά προς διαγραφή, αλλά άφησε να διαρρεύσει ότι ήταν η τελευταία φορά.
Ο «γαλάζιος» βουλευτής είχε εγείρει σοβαρές ενστάσεις και για το ζήτημα του δικαστικού χάρτη και είχε καμφθεί την τελευταία στιγμή, ενώ είχε καταψηφίσει και το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.
Η υπόθεση των κυλικείων και οι επαναλαμβανόμενες αναφορές του βουλευτή, όμως, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. «Όταν κάποιος αντί να απευθύνεται στην αρμόδιο εισαγγελέα συνεχίζει να επαναλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες χωρίς να παρουσιάζει κανένα απολύτως στοιχείο, τότε η συμπεριφορά αυτή εκτός από ανεπίτρεπτη είναι και ύποπτη», έλεγαν κυβερνητικές πηγές. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, συνεπώς, το Μέγαρο Μαξίμου στέλνει ένα μήνυμα…υπενθύμισης για τις κόκκινες γραμμές που υπάρχουν.
Η υπόθεση Σαλμά, πάντως, θα έχει και συνέχειες κατά πώς φαίνεται, καθώς για τις 12:00 τη Δευτέρα έχει οριστεί συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ. Ο κ. Σαλμάς σε συνομιλητές του έλεγε ότι θα παραστεί και θα απαντήσει στα όσα του αποδίδονται, αν και αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Τραγάκης στα δύο τηλεφωνήματα που του έκανε δεν του εξήγησε ποιο ήταν το αντικείμενο της παραπομπής. Από την κυβέρνηση, πάντως, λένε ότι η παραπομπή του αφορά «την αντικοινοβουλευτική ή αντικομματική ή αντισυναδελφική συμπεριφορά που προκαλεί σοβαρή ζημιά στο Κόμμα ή σε άλλο Βουλευτή». Η διαγραφή, πάντως, θεωρείται προδιαγεγραμμένη, ενώ ο κ. Σαλμάς δεν φαίνεται διατεθειμένος να ακολουθήσει ένα πιο συναινετικό μοντέλο, όπως αυτό του Λευτέρη Αυγενάκη, συντασσόμενος με τις κυβερνητικές επιλογές, εφόσον διαγραφεί.