Οι “11” προθερμαίνονται για τις επόμενες κινήσεις – Ποιους θα βάλουν στο στόχαστρο- Η αντίδραση του Μαξίμου

 Οι “11” προθερμαίνονται για τις επόμενες κινήσεις – Ποιους θα βάλουν στο στόχαστρο- Η αντίδραση του Μαξίμου

Μπορεί, συγκριτικά με όσα τοξικά συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, η εσωτερική κόντρα που προέκυψε στη Ν.Δ με την ερώτηση των γαλάζιων βουλευτών στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα “κόκκινα” δάνεια να θυμίζει καβγά νηπιαγωγείου, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου έλαβαν πλήρως το μήνυμα. Η προσπάθεια, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, να παρουσιαστεί η κίνηση ως “δικαίωμα και υποχρέωση των βουλευτών να ερωτούν και να ελέγχουν τους υπουργούς”, συνοδεύτηκε στο παρασκήνιο με διαρροές περί “γκρίνιας” ορισμένων για τη μη υπουργοποίησή τους.

Ωστόσο, το γεγονός ότι εσπευσμένα δόθηκε εντολή στο γραμματέα της Κ.Ο Σταύρο Καλαφάτη να ξεκινήσει το “μασάζ” με τετ α τετ επαφές, όπως και οι συναντήσεις που οργανώνει ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργος Μυλωνάκης, δείχνουν ότι το ζήτημα αξιολογείται ως σοβαρό. Το περιεχόμενο, άλλωστε, και κυρίως το ύφος της ερώτησης ήταν σκληρό, σε τέτοιο βαθμό που ο Κωστής Χατζηδάκης επέλεξε να απαντήσει με ανακοίνωση και όχι στη Βουλή. Αυτή η απάντηση, όμως, ενέτεινε την δυσφορία των “11” και οι Νικήτας Κακλαμάνης, Ευρυπίδης Στυλιανίδης (που θεωρείται οργανωτής της κίνησης) και Μάριος Σαλμάς, με δημόσιες παρεμβάσεις τους εγκάλεσαν τον υπουργό ότι απάντησε για το “πως διασώθηκαν οι τράπεζες και όχι πως θα στηριχτούν οι δανειολήπτες”.

Νέες πρωτοβουλίες με άρωμα “λαϊκής δεξιάς”

Οι γαλάζιοι βουλευτές θα προχωρήσουν άμεσα και σε νέες παρόμοιες πρωτοβουλίες για κυβερνητικές πολιτικές που θεωρούν ότι δεν συνάδουν με την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, κάτι που θεωρούν πυλώνα της φιλοσοφίας περί”λαϊκής δεξιάς” που τους διέπει. Εάν προσέξει κανείς την “ανθρωπογεωγραφία” των βουλευτών εύκολα θα κατανοήσει πως οι περισσότεροι έχουν ως σημείο πολιτικής αναφοράς τον Κώστα Καραμανλή και λιγότερο τον Αντώνη Σαμαρά.

Ένα στοιχείο, επίσης, που προκύπτει από πληροφορίες είναι ότι οι “11” δεν είναι μόνο… 11, αλλά αρκετοί περισσότεροι που θα ενταχθούν σταδιακά στις νέες πρωτοβουλίες που θα ξετυλιχθούν και στη Βουλή αλλά και δημόσια. Η επιλογή να απευθυνθούν στον Κωστή Χατζηδάκη με το κοινωνικά ευαίσθητο ζήτημα των πλειστηριασμών δεν είναι τυχαία. Πέραν της ιδιαίτερης πολιτικής και ιδεολογικής σημασίας του θέματος, οι “11”έβαλαν στο στόχαστρό τους το -κατ΄ αυτούς- κεντρικό πρόσωπο της πολιτικής αντίληψης που διέπει την σημερινή κυβέρνηση.

Όμως, ο κ. Χατζηδάκης είναι και το πρόσωπο που θεωρούν πολλοί ότι θα αποτελέσει πόλο συσπείρωσης των βουλευτών και στελεχών που θεωρούνται προσκείμενοι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα προβληθεί στο μέλλον ως ο επικρατέστερος διάδοχος, όταν έρθει η σχετική ώρα. Οι συγκεκριμένοι βουλευτές εκτιμούν πως υπό ορισμένες συνθήκες ο πρωθυπουργός μπορεί να επιλέξει την ανάληψη σημαντικής ευρωπαϊκής θέσης και να δρομολογήσει τις διαδικασίες να φτάσει η Ν.Δ στις εκλογές του 2027 με άλλο πρόσωπο ως υποψήφιο πρωθυπουργό. Η ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, λοιπόν, φαίνεται πως έχει κι αυτά τα χαρακτηριστικά και αποτελεί την πρώτη κίνηση από μερίδα της Κ.Ο για επιστροφή της παράταξης στις καραμανλικές ρίζες της “λαϊκής δεξιάς”.

Το “κενό” στο Μαξίμου

Ως προς τούτο, αρκετοί εκ των “11” -που, αναμφίβολα, είναι και δυσαρεστημένοι γιατί δεν έχουν αξιοποιηθεί- επικαλούνται τις δημοσκοπήσεις με την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα μεγάλα θέματα κοινωνικής ανησυχίας, όπως η ακρίβεια, αλλά και την ενίσχυση των κομμάτων δεξιότερα της Ν.Δ.

Θεωρούν, για παράδειγμα, ότι εφόσον δεν ανακρούσει πρύμνα το Μέγαρο Μαξίμου (με το οποίο, όπως λένε, η επικοινωνία τους είναι …μηδενική μετά την αποχώρηση του Γρηγόρη Δημητριάδη που θεωρείται ότι μπορούσε να κρατήσει ανοικτούς διαύλους συνεννόησης και… κατευνασμού) τα δημοσκοπικά ποσοστά δεν θα ενισχυθούν και ο στόχος της αυτοδυναμίας απομακρύνεται. Σε μία τέτοια περίπτωση, λένε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να υποκύψει στον πειρασμό μιας εξέχουσας ευρωπαϊκής θέσης, όπως για παράδειγμα, αυτή του επικεφαλής της ΕΚΤ με τη λήξη της θητείας της Κριστίν Λαγκάρντ. Παράλληλα, πιστεύουν, πως μπορεί να γίνουν κινήσεις προσέγγισης του κόμματος της Αφροδίτης Λατινοπούλου, εφόσον συνεχίσει την ανοδική πορεία με προβολή εισόδου στη Βουλή. Το γεγονός ότι πρώην στελέχη της Ν.Δ (Κόλλιας,Καμπόσος κ.ά) εντάσσονται σταδιακά στη “Φωνή της Λογικής” ενισχύει τις υποψίες τους.

Επόμενος σταθμός η… Προεδρία της Δημοκρατίας

Το συγκεκριμένο μπλοκ βουλευτών που ίσως αυξηθεί (είτε λόγω ιδεολογικής συγγένειας, είτε ευκαιριακά), εκτός άλλων παρεμβάσεων σχετικά με την κυβερνητική πολιτική – οι πληροφορίες λένε πως επόμενος “στόχος” θα είναι ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερακκάκης, πρόσωπο, επίσης, συνδεδεμένο με το Μαξίμου και με σαφείς πολιτικές φιλοδοξίες-, αναμένεται να δείξουν τα δόντια τους και στις διεργασίες για την επιλογή από τον πρωθυπουργό της υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Οι βουλευτές αυτοί θα συσπειρώνονταν, για παράδειγμα, σε μία υποψηφιότητα του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, είναι,από την άλλη, αποφασισμένοι να μην υποστηρίξουν την ανανέωση της θητείας της σημερινής ΠτΔ, ή άλλης υποψηφιότητας που δεν θα έχει παραταξιακά χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να διαχειριστεί αυτή την μικρή αλλά σοβαρή εσωτερική κρίση ακόμα και προσωπικά, εφόσον χρειαστεί, ιδιαίτερα επειδή αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, ως φαίνεται, εκείνο το πρόσωπο εμπιστοσύνης του και με ικανότητες (όπως, όπως λένε οι γνωρίζοντες, ήταν ο κ. Δημητριάδης) που θα μπορούσε να το πράξει. Οι “11”, μάλιστα, βάλλουν και κατά του Μεγάρου Μαξίμου θεωρώντας πως κυριαρχούν οι εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ και διέπεται από νοοτροπία …”Ποταμιού”.

Πολιτική κυριαρχία υπό προϋποθέσεις

Φυσικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διατηρεί, παρά την κυβερνητική φθορά, την πολιτική κυριαρχία όσο, ειδικά, δεν δημιουργείται αντίπαλο πολιτικό δέος στην αντιπολίτευση. Εάν, όμως, ανάλογα με τις εξελίξεις σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δημιουργηθεί πολιτικός και αντιπολιτευτικός πόλος, ή ενισχυθεί περαιτέρω το υπερδεξιό μπλοκ (δημοσκοπικά αγγίζει πιά το 22%), τότε οι συσχετισμοί ίσως διαφοροποιηθούν. Αυτό το momentum αναμένουν οι “11”, και όσοι επιπλέον βουλευτές συνομιλούν μαζί τους, για να κινηθούν με μεγαλύτερη ένταση.

Σχετικά Άρθρα