Αρβανίτης στο libre: Η σύνθεση του νέου Ευρωκοινοβουλίου δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας

 Αρβανίτης στο libre: Η σύνθεση του νέου Ευρωκοινοβουλίου δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας

H σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, με την επικράτηση της Δεξιάς και την ενίσχυση της Ακροδεξιάς, δεν αφήνει σοβαρά περιθώρια αισιοδοξίας για την πενταετή θητεία που μόλις ξεκίνησε. Μάλιστα, η Προεδρία της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο από την Ουγγαρία του ευρωσκεπτικιστή και αντιδημοκράτη Όρμπαν επιδεινώνει μια ήδη επιβαρυμένη συγκυρία.

Tου Κώστα Αρβανίτη, Αντιπροέδρου της Left, επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Τα πεπραγμένα της κ. Φον ντερ Λάιεν δεν εγγυώνται ούτε κατ’ ελάχιστο ότι η δεύτερή της θητεία στο τιμόνι της Ένωσης θα σηματοδοτήσει ουσιαστικές και επιτυχείς παρεμβάσεις για την επικράτηση της ειρήνης σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, για την αντιστροφή της κλιματικής κρίσης, για την προστασία των Ευρωπαίων από την ακρίβεια, και για την ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου. Οι πολιτικές που ευεργετούν τους πολλούς φαίνεται πως μπαίνουν στο περιθώριο. Αυτές τις πολιτικές, ωστόσο, θα συνεχίσουμε να τις προωθούμε απαρέγκλιτα και αποφασιστικά στη δική μας ατζέντα.

Η αύξηση των εδρών της Left από 37 σε 46 μας ενθαρρύνει να πολλαπλασιάσουμε τις δικές μας προσπάθειες, με γνώμονα τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, για να αναστρέψουμε τη φθίνουσα πορεία της Ευρώπης και για να προλάβουμε τα χειρότερα για τους Ευρωπαίους πολίτες. Στη νέα θητεία, οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς επικεντρώνονται στην ανακούφιση των πολιτών σε ζητήματα καθημερινότητας, και στη διατύπωση συνεκτικών προτάσεων, ώστε να αντιμετωπισθούν έγκαιρα οι μεγάλες κρίσεις.

Σε ό,τι αφορά τους τομείς αρμοδιοτήτων μας, κορυφαίο αναδεικνύεται το ζήτημα της βελτίωσης των εργασιακών συνθηκών και αμοιβών, που αντιμετωπίζουν ένα δυσοίωνο μέλλον ειδικά μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μετονομάσει το χαρτοφυλάκιο της Απασχόλησης και των Κοινωνικών Δικαιωμάτων στο γενικόλογο “Ανθρώπινου δυναμικού, δεξιοτήτων και ετοιμότητας”. Δίνουμε μάχη για μεγαλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ασφάλεια στην εργασία, διαφύλαξη των θέσεων απασχόλησης οι οποίες απειλούνται ευθέως από την αλόγιστη επέλαση της Τεχνητής Νοημοσύνης, και αύξηση των μισθών.

Το θέμα της στέγασης αποσυνδέθηκε από το χαρτοφυλάκιο για τα εργασιακά ζητήματα και ενσωματώθηκε με την ενέργεια, με το φόβο να μετατραπεί και αυτό το αγαθό σε χρηματιστήριο. Εμείς υποστηρίζουμε τεκμηριωμένες προτάσεις για αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και την καθολική πρόσβαση σε αξιοπρεπή και προσιτή στέγη.

Όλα αυτά τα προβλήματα είναι εντονότερα στην Ελλάδα, η οποία το 2023 είχε το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλή ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσο ετήσιο εισόδημα στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων μειώθηκε ακόμη περισσότερο το 2024.

Στεκόμαστε δίπλα στους αγρότες μας που είναι είναι οι φτωχότεροι και οι πλέον κατεθλιμμένοι της Ευρώπης και παρακολουθούμε στενά τα πρώτα στάδια της προετοιμασίας της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Το πολιτικό όραμα που παρουσίασε ο Μάριο Ντράγκι για τη δήθεν σωτηρία της ευρωπαϊκής οικονομίας, αποτελεί ομολογία αποτυχίας και ταυτόχρονα πρόταση αναβίωσης μιας ατελέσφορης πολιτικής επιλογής. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αντί για ανάταση θα οδηγήσει σε επιδείνωση, ακριβώς γιατί θεμελιώνεται σε αποδεδειγμένα λανθασμένες παραδοχές και σε εμμονικά οικονομιστικά αφηγήματα, την ώρα που η Ευρώπη χρειάζεται ριζική μεταβολή υποδείγματος. Άλλωστε, ο συγκαλυμμένος σκοπός πρωτοβουλιών σαν του κ. Ντράγκι είναι η διασφάλιση και η ενίσχυση των κερδών των μεγάλων εταιρειών και η θωράκιση των ήδη ισχυρών και κραταιών οικονομιών, ενώ η ρητή αντικειμενική στόχευση της Αριστεράς επικεντρώνεται στην προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των πολλών.

Θα συνεχίσουμε ασφαλώς να παλεύουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως με συνέπεια πράξαμε κατά την προηγούμενη θητεία. Το Κράτος Δικαίου, η διαφθορά και η διαφάνεια θα παραμείνουν στο μικροσκόπιό μας. Ειδικά στην Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει οδηγήσει την χώρα στις χαμηλότερες θέσεις παγκοσμίως με υποθέσεις όπως η διαχείριση του εγκλήματος των Τεμπών, η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, που δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί, και οι αγωγές κατά δημοσιογράφων (SLAPPs) που πλήττουν την ελευθερία του λόγου.

Στο επίκεντρο παραμένει αδιαμφισβήτητα και η μεταναστευτική κρίση, με την Ελλάδα να παραμένει στο μάτι του κυκλώνα. Αυτό έγινε σαφές από την απότομη στροφή της Γερμανίας στον ακροδεξιό λαϊκισμό ενόψει των εκλογών στο Βρανδεμβούργο με την ξαφνική απόφασή της να επιβάλει ελέγχους στα χερσαία σύνορά της και την προειδοποίηση ότι θα στείλει μετανάστες στις χώρες πρώτης εισόδου.

Η Frontex οφείλει να λογοδοτήσει για την αδράνειά της και πολλές φορές την εμπλοκή της στα pushbacks, γεγονότα τα οποία έχουμε επανειλημμένα αναδείξει από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, χωρίς να έχουμε λάβει σαφείς απαντήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ως ισχυρός πυλώνας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς/The Left, αρθρώνει δυναμικό και επιδραστικό πολιτικό και θεσμικό λόγο για τα τεκταινόμενα στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι.

Το κόμμα μας οφείλει να ξεπεράσει το συντομότερο δυνατό την εσωτερική του κρίση και να επιστρέψει με απόλυτη προσήλωση και επάρκεια στον ουσιαστικό ρόλο που υποχρεούται να διαδραματίσει: στην παραγωγή τεκμηριωμένων πολιτικών θέσεων, στην χάραξη οράματος για τους πολίτες, στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης με την κοινωνία, και στην ολική επαναφορά στην κυβερνησιμότητα.

Σχετικά Άρθρα