Ο Ερντογάν, η 4η Belh@rra και… το νέο χτύπημα των “11”- “Πυρετός” στο κυβερνητικό επιτελείο

Ο Ερντογάν, η 4η Belh@rra και… το νέο χτύπημα των “11”- “Πυρετός” στο κυβερνητικό επιτελείο

Χωρίς να παραγνωρίζεται η κίνηση των “11” αλλά και χωρίς να διογκώνεται, το ενδιαφέρον στο κυβερνητικό επιτελείο στρέφεται βασικά στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη όπου ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από την Αθήνα στόχος είναι να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας προκειμένου οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις αλλά παράλληλα έχουν μπει με σαφήνεια οι κόκκινες γραμμές της χώρας.

Στη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται μεταξύ άλλων να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ την Τετάρτη σε μια κρίσιμη καμπή για το Μεσανατολικό. Παράλληλα, πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής. Θα έχει επίσης τετ α τετ με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, τον Πρόεδρο της Σερβίας, τον Πρόεδρο του Παναμά και τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου. Επίσης, αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρίγκιπα-Διάδοχο και πρωθυπουργό του Μπαχρέιν, τον πρίγκιπα-διάδοχο του Κουβέιτ.

  • Τέλος, να σημειωθεί πως στις 23 Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ένα από τα τέσσερα πρόσωπα που θα τιμηθούν φέτος με το βραβείο Global Citizen, το οποίο απονέμει το αμερικανικό think tank Atlantic Council.

Την ίδια στιγμή σε συντονισμό των ενεργειών τους προχωρούν Αθήνα και Λευκωσία ενόψει και των διαφαινόμενων εξελίξεων στο Κυπριακό και χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Είναι αυτονόητο ότι η επανεκκίνηση του διαλόγου στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μόνιμης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την επανένωση του νησιού δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει εκτός του πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία σημειώνει χαρακτηριστικά η Αθήνα. Βέβαια, μένει να φανεί πως θα κινηθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που στο Κυπριακό έχει υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή.

Στις 26 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και αναμένεται να αναφερθεί στις μεγάλες, παγκόσμιες γεωπολιτικές και τεχνολογικές προκλήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στο γεγονός ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει το επόμενο έτος την θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με σύνθημά της το τρίπτυχο Διάλογος, Δημοκρατία, Διπλωματία.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει δύο παρεμβάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον (Summit of the Future), την Κυριακή (στην Ολομέλεια της Συνόδου) και τη Δευτέρα. Να σημειωθεί εδώ πως η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον είναι μια πλατφόρμα που θα ασχοληθεί με προκλήσεις όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η οικονομική αστάθεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ψηφιακή διακυβέρνηση και οι απειλές για την παγκόσμια ειρήνη.

Το μήνυμα για τη φρεγάτα

Εν τω μεταξύ χθες στο Λοριάν της Γαλλίας όπου πραγματοποιήθηκε η καθέλκυση της δεύτερης φρεγάτας «ΝΕΑΡΧΟΣ» έφερε την αποκάλυψη για την απόκτηση και της τέταρτης φρεγάτας Belh@rra.

«Η δαπάνη της νέας αγοράς έχει προϋπολογιστεί κατά τρόπο που δεν διαταράσσει τη δημοσιονομική μας συνέπεια. Κρίθηκε, ωστόσο, απαραίτητη αφού η θωράκιση της πατρίδας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Η Ελλάδα όλο και πιο ισχυρή», σημείωσε σε ανάρτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι 11 έτοιμοι για νέο χτύπημα

Πέρα όμως από την εξωτερική πολιτική και την αμυντική θωράκισης της χώρας, το κυβερνητικό επιτελείο έχει στραμμένο τα βλέμματα και στο εσωτερικό του κόμματος ειδικά με την ερώτηση που κατέθεσαν 11 βουλευτές της ΝΔ για τα κόκκινα δάνεια.

Είναι ξεκάθαρο πως οι 11 που υπέγραψαν προ ημερών, μετά από διεργασίες παρασκηνιακές, την ερώτηση για τους δανειολήπτες “βράζουν” όσο και αν η Κυβέρνηση επιχειρεί με στοιχεία να απαντήσει πως και φυσιολογικό είναι οι Βουλευτές να κάνουν τη δουλειά τους και πως η ερώτηση δεν είναι η πρώτη, καθώς έχουν προηγηθεί χιλιάδες άλλες… στην πενταετία.

Σε όσους επιχειρούν να δημιουργήσουν μία εικόνα “εσωκομματικής αντιπολίτευσης” η Κυβέρνηση απαντά πως ανακαλύπτουν καθυστερημένα τη δουλειά που κάνει μία σωστά οργανωμένη Κοινοβουλευτική ομάδα. Με στόχο να κλείσει στόματα μάλιστα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος δέχθηκε μπαράζ ερωτήσεων για το θέμα στο χθεσινό briefing, απάντησε πως οι γραπτές ερωτήσεις “γαλάζιων” στην πρώτη τετραετία ήταν 3.784, στην δεύτερη τετραετία 624.

Το Μαξίμου πάντως σε καμία περίπτωση δεν βλέπει ζήτημα συνοχής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είναι πολλοί λόγοι που άντεξε πενήντα χρόνια ως μια μεγάλη παράταξη η ΝΔ, ως κόμμα εξουσίας, ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι μέσα στη Ν.Δ., επειδή είναι επίκαιρα τα εσωκομματικά με άλλα κόμματα, έχει ουσιαστική δημοκρατία απαντούν τα κυβερνητικά στελέχη και διαμηνύουν πως δεν υπάρχουν γαλάζιοι δράκοι.

Οι 11 Βουλευτές πάντως σκοπεύουν να κάνουν και νέες ερωτήσεις επιχειρώντας με κάθε τρόπο να εκφραστούν και να φανούν στα μέσα ενημέρωσης για να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους προς την Κυβέρνηση, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.

Κάποιοι επειδή αγνοήθηκε η άποψή τους για τα ομόφυλα ζευγάρια, άλλοι επειδή δεν είναι συνομιλητές του Μαξίμου, άλλοι διότι έχουν γνήσια ανησυχία για την κατεύθυνση της παράταξης και τα δημοσκοπικά ποσοστά και άλλοι διότι απλά δεν υπουργοποιήθηκαν ποτέ μέχρι σήμερα από μία κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας του 41% και τις θέσεις πήραν εξωκοινοβουλευτικοί, προερχόμενοι από άλλους χώρους.

  • Στην ουσία όμως, πολλοί από τους 11, με μεγάλη πορεία στην παράταξη, εκφράζουν την άποψη πως για τους δανειολήπτες, για τους πολίτες που αγωνιούν για το αν θα χάσουν το σπίτι τους, τις απαντήσεις που ζητούσαν δεν τις πήραν, οι λύσεις που πρότειναν αγνοήθηκαν λένε και μάλιστα εν ριπή οφθαλμού από γραμματέα και όχι Υπουργό.

«Είχαμε κάνει πέντε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα, στα οποία απάντηση δεν πήραμε. Θα ακολουθήσουν κι άλλες παρεμβάσεις και όχι μόνο από εμάς αλλά και από συναδέλφους», δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος έκανε λόγο για «κοινοβουλευτική απρέπεια», σημειώνοντας πως «στους βουλευτές δεν απαντούν οι γραμματείς, απαντούν οι υπουργοί βάζοντας την υπογραφή τους από κάτω».

«Ρωτήσαμε για τον κόσμο και η ερώτηση απαντιέται για το πώς οι τράπεζες μείωσαν τα κόκκινα δάνεια», σχολίασε από την πλευρά του ο Μάριος Σαλμάς.

Σκληρή κριτική και από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη “εμείς δεν ρωτήσαμε να εξυγιάνθηκαν και πως εξυγιάνθηκαν οι τράπεζες. Αυτό είναι μία θέση της κυβέρνησης και ορθώς, εμείς ρωτήσαμε για την θέση των δανειοληπτών” υπογραμμίζει.

Είναι χαρακτηριστική πάντως η ενόχληση στο Υπουργείο Οικονομικών από τη στάση των συγκεκριμένων Βουλευτών. “Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη μείωσε τα κόκκινα δάνεια από το 40% το 2019 στο 7,5% το 2024. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν σε 92,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2024 ανέρχονται σε 70,4 δισεκατομμύρια ευρώ” σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης.

Σχετικά Άρθρα