Η “ηθική” του πολέμου και οι υβριδικές πρακτικές του Ισραήλ- Αποτελούν “ψηφιακή τρομοκρατία”;- Πόσο ασφαλή είναι τα κινητά;

 Η “ηθική” του πολέμου και οι υβριδικές πρακτικές του Ισραήλ- Αποτελούν “ψηφιακή τρομοκρατία”;- Πόσο ασφαλή είναι τα κινητά;

Πού τελειώνει ο πόλεμος και πού αρχίζει η τρομοκρατία; Πόσο ασφαλή είναι τα κινητά τηλέφωνα; Τα ερωτήματα τίθενται πλέον μετά τις εκρήξεις που προκάλεσαν οι μυστικές (κυβερνο) υπηρεσίες του Ισραήλ σε βομβητές και ασυρμάτους της Χεζμπολάχ, ενώ αναλυτές στη Δύση, έκπληκτοι για τις μεθόδους της κυβέρνησης Νετανιάχου, κάνουν πλέον λόγο για “τρομοκρατική συμπεριφορά”.

Οι εκ του μακρόθεν συγχρονισμένες εκρήξεις συσκευών που προκάλεσαν οι υπηρεσίες του Ισραήλ, με στόχους αδιακρίτως όσους τις χρησιμοποιούσαν, αναδεικνύει δύο θέματα: Ένα, που άπτεται του δικαίου και της ηθικής: Κατά πόσο τέτοιες ασύμμετρες, υβριδικές πρακτικές συνάδουν με το δίκαιο του πολέμου και δεν αποτελούν μεθόδους ψηφιακής τρομοκρατίας. Κι ένα δεύτερο, που άπτεται της προσωπικής ασφάλειας όλων: Κάτι σαν αυτό που έγινε με τα walkie-talkie και τους βομβητές, θα μπορούσε να γίνει με τα κινητά τηλέφωνα;

Πόσο ασφαλή είναι τα κινητά τηλέφωνα σε συνθήκες …πολέμου;

Οι εκ του μακρόθεν συγχρονισμένες εκρήξεις συσκευών walkie-talkie και βομβητών που προκάλεσαν οι υπηρεσίες του Ισραήλ, με στόχους αδιακρίτως όσους τις χρησιμοποιούσαν, αναδεικνύει δύο ζητήματα:

Ένα ζήτημα που άπτεται του δικαίου και της ηθικής: Κατά πόσο τέτοιες ασύμμετρες, υβριδικές πρακτικές συνάδουν με το δίκαιο του πολέμου και δεν αποτελούν μεθόδους ψηφιακής τρομοκρατίας. Κι ένα δεύτερο, που άπτεται της προσωπικής ασφάλειας όλων: Κάτι σαν αυτό που έγινε με τα walkie-talkie και τους βομβητές, θα μπορούσε να γίνει με τα κινητά τηλέφωνα;

Για το δεύτερο θέμα μιλήσαμε με ορισμένους κατεξοχήν ειδικούς, που υπέδειξαν πιθανές εφαρμογές στα κινητά, κινδύνους αλλά και μέτρα πρόληψης που θα μπορούσαν να τους αποσοβήσουν:

Τεχνολογία απομακρυσμένης έκρηξης: Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την πυροδότηση εκρηκτικών με ραδιοτηλέφωνο θα μπορούσε θεωρητικά να εφαρμοστεί και στα κινητά τηλέφωνα. Βεβαίως, η χρησιμοποίηση μιας τέτοιας τεχνολογίας για επιβλαβείς επιδιώξεις θα ήταν παράνομη και επικίνδυνη.
​Πρωτόκολλα ασφαλούς επικοινωνίας: Τα κινητά τηλέφωνα θα μπορούσαν να φέρουν βελτιωμένα πρωτόκολλα ασφαλείας για την πρόληψη της υποκλοπής και της μη εξουσιοδοτημένης έκρηξης εκρηκτικών.
​Δυνατότητες απόκρισης έκτακτης ανάγκης: Ανάπτυξη εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, που επιτρέπουν ασφαλείς ειδοποιήσεις ή αποκρίσεις έκτακτης ανάγκης. Παράδειγμα, μια ειδική εφαρμογή που θα βοηθούσε στο συντονισμό εκκενώσεων σε έκτακτη ανάγκη ή στην ενημέρωση των χρηστών για επικείμενους κινδύνους.
Μέτρα Αντιπαρακολούθησης: Η τεχνολογία που αναπτύσσεται σε στρατιωτικό επίπεδο, θα μπορούσε δημιουργήσει εφαρμογές αντιπαρακολούθησης, με λειτουργίες που βοηθούν τους χρήστες να εντοπίζουν ασυνήθιστη επιτήρηση, ενισχύοντας την ασφάλειά τους σε επικίνδυνες ζώνες.
​Ευφυής ανίχνευση απειλών: Προηγμένοι αλγόριθμοι και τεχνολογίες μηχανικής μάθησης, εμπνευσμένες από στρατιωτικές εφαρμογές, μπορούν να χρησιμεύσουν στην ανάλυση προτύπων επικοινωνίας και στον εντοπισμό πιθανών συντονισμένων απειλών που στοχεύουν αμάχους.

Ενώ αυτές οι εφαρμογές είναι θεωρητικά δυνατές, η εφαρμογή τεχνολογιών στρατιωτικού επιπέδου σε μη στρατιωτικά πλαίσια πρέπει να προσεγγίζεται με προσοχή.

Σημειώνουμε τρεις περιοχές ενδιαφέροντος:

Πρώτον, νομικές και ηθικές επιπτώσεις: Η χρήση στρατιωτικής τεχνολογίας για επιβλαβείς σκοπούς είναι παράνομη και δημιουργεί σοβαρές ηθικές ανησυχίες. Κάθε τεχνολογία που αναπτύσσεται για στρατιωτική χρήση, πρέπει να αξιολογείται προσεκτικά για τις πιθανές επιπτώσεις της στην πολιτική ζωή.

Δεύτερον, ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο: Η βελτιωμένη επιτήρηση ή οι δυνατότητες αντιπαρακολούθησης θα μπορούσαν να παραβιάσουν τα ατομικά δικαιώματα απορρήτου. Η ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις για την προστασία των πολιτικών ελευθεριών.

Τρίτον, δημόσια ασφάλεια: Η εστίαση στην ανάπτυξη τεχνολογιών θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη δημόσια ασφάλεια και την αποφυγή βλάβης, διασφαλίζοντας ότι η χρήση τους δεν κλιμακώνει τις συγκρούσεις και δεν θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους.

Συμπερασματικά, ενώ υπάρχουν πιθανές προσαρμογές των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές αντιπαραθέσεις και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στα κινητά τηλέφωνα, η εστίαση θα πρέπει να παραμείνει στην ενίσχυση της ασφάλειας και των ηθικών προτύπων στην ανάπτυξη και εφαρμογή της τεχνολογίας. Γιατί το θέμα που τίθεται και στο όποιο καλείται να απαντήσει η διεθνής κοινότητα είναι η ηθική διάσταση του θέματος. Ποσό δηλαδή συνάδει με τις αρχές του Δικαίου του Πολέμου και σε ποιο βαθμό δεν εμπίπτει στις μεθόδους της ψηφιακής τρομοκρατίας. Ζητείται απάντηση…

Πηγή: KREPORT

Σχετικά Άρθρα