Γάζα: Απελευθέρωση ομήρων και τερματισμό των μαχών προτείνει το Ισραήλ- Κλιμακώνει με Χεσμπολάχ

 Γάζα: Απελευθέρωση ομήρων και τερματισμό των μαχών προτείνει το Ισραήλ- Κλιμακώνει με Χεσμπολάχ

Το Ισραήλ έχει καταθέσει πρόταση για την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τις δυνάμεις της Χαμάς, συνοδευόμενη από πρόταση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας. Όπως μεταδίδει το Times of Israel, επικαλούμενο τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kan, το Ισραήλ έχει προτείνει ένα πλαίσιο συμφωνίας με τη Χαμάς, σύμφωνα με το οποίο θα απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι ταυτόχρονα και θα τερματιστούν οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ θα επιτραπεί η ασφαλής έξοδος από τον θύλακα στον Γιαχία Σινουάρ και τους συνεργάτες του.

Ο συντονιστής ομήρων και αγνοουμένων του Ισραήλ παρουσίασε την πρόταση με τη γνώση της ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Το προτεινόμενο σχέδιο περιλαμβάνει την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων που βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές, τον αφοπλισμό της Γάζας και ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης για τη Γάζα, σύμφωνα με την αναφορά. Δεν έχουν δοθεί περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με την αναφορά, ο Γκαλ Χιρς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το θέμα των ομήρων, ενημέρωσε τις οικογένειες των ομήρων ότι η πρόταση παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε συνάντηση με Αμερικανούς αξιωματούχους από τον Λευκό Οίκο και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγές που συναντήθηκαν με τον Χιρς αναφέρουν ότι η πρόταση ονομάζεται «συμφωνία ασφαλούς διόδου».

Ένας ανώνυμος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Kan ότι το σχέδιο προτάθηκε ως «Σχέδιο Β».

«Λόγω των δυσκολιών στις διαπραγματεύσεις και του περιορισμένου χρόνου για τις ζωές των ομήρων, θέλουμε να προτείνουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα συντομεύσει τα στάδια και θα επιτρέψει μια ταχύτερη συμφωνία», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Αυτό θα συμβεί εάν ο Σινουάρ εγκαταλείψει [τη Γάζα] και επιφέρει τον τερματισμό του πολέμου. Αυτό θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε τους στόχους του πολέμου και να επιτρέψουμε στην ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα να μεταβεί σε ασφαλές μέρος».

Κλιμάκωση στον Λίβανο

Δεκατέσσερις νεκροί και 450 τραυματίες είναι ο επικαιροποιημένος απολογισμός του κύματος εκρήξεων των μπαταριών ασυρμάτων γουόκι-τόκι, το απόγευμα της Τετάρτης (18/9), στον Λίβανο ενώ την Τρίτη (17/9), από εκρήξεις βομβητών έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, και σχεδόν 3.000 τραυματίστηκαν, με εκατοντάδες χαροπαλεύουν.Η δεύτερη υβριδική επίθεση (18/9) από το Ισραήλ υπήρξε πιο διευρυμένη: εκτός από ασυρμάτους, εξερράγησαν επίσης από αυτοκίνητα μέχρι ηλιακά πάνελ. Τουλάχιστον μία από τις εκρήξεις της Τετάρτης (18/9) στον Λίβανο πραγματοποιήθηκε κοντά σε κηδεία που διοργάνωσε η Χεζμπολάχ για μέλη της που είχαν σκοτωθεί την προηγούμενη ημέρα, όταν χιλιάδες βομβητές της οργάνωσης εξερράγησαν σε ολόκληρη τη χώρα, τραυματίζοντας πολλούς μαχητές της.

Μάλιστα, δημοσιογράφος του Reuters στα νότια προάστια της Βηρυτού δήλωσε ότι είδε μέλη της Χεζμπολάχ να βγάζουν βιαστικά τις μπαταρίες από κάθε γουόκι-τόκι που δεν είχε εκραγεί, πετώντας τα εξαρτήματα σε μεταλλικά βαρέλια και σε λάκους για να προχωρήσουν σε ελεγχόμενες εκρήξεις. 

 
Υπενθυμίζεται ότι η Χεζμπολάχ είχε στραφεί στη χρήση βομβητών και άλλων συσκευών επικοινωνίας χαμηλής τεχνολογίας σε μια προσπάθεια να αποφύγει την παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων από το Ισραήλ. Ο Λίβανος κάνει λόγο για ισραηλινή αντεπίθεση ενώ σενάρια κινούνται για το πώς το Ισραήλ «φύτεψε» εκρηκτικά στους ασυρμάτους, την ώρα που το Τελ Αβίβ σιωπά επί αυτού.

Όπως έχει αναφερθεί, οι ασύρματοι είχαν αγοραστεί από τη Χεζμπολάχ πριν από πέντε μήνες, περίπου την ίδια περίοδο που η οργάνωση αγόρασε και τους βομβητές, ανέφερε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας. Όσο για τα γουόκι – τόκι, τα υπολείμματα των κατεστραμμένων αυτών φέρουν ετικέτες με την επωνυμία «ICOM» και «made in Japan». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η ICOM είναι μια εταιρεία ραδιοεπικοινωνιών και τηλεφωνίας με έδρα την Ιαπωνία. Η εταιρεία δήλωσε ότι η παραγωγή του μοντέλου IC-V82, το οποίο φαινόταν να είναι το μοντέλο στις εικόνες, καταργήθηκε σταδιακά το 2014. 

«Μιλάμε για μακελειό»

Μια γυναίκα που μίλησε στο BBC περιέγραψε τη σκηνή ως «μακελειό», αναφέροντας πως «νέοι άνδρες περπατούσαν στους δρόμους με τραύματα στα χέρια, τη μέση και τα μάτια… δεν μπορούσαν να δουν τίποτα». Η ίδια πρόσθεσε ότι «ένα κλίμα πανικού κυριεύει τον κόσμο, σε σημείο που φοβούνται να περπατήσουν δίπλα ο ένας στον άλλον… είναι μια πολύ τρομακτική κατάσταση».

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι κάτοικοι του Λιβάνου αισθάνονται παγιδευμένοι σε μια κατάσταση όπου «δεν ξέρουν αν τα τηλέφωνά τους είναι ασφαλή». Πολλοί κάτοικοι έχουν αρχίσει να απομακρύνουν τις συσκευές τους, ενώ κάποιοι άλλαξαν ακόμη και τους αριθμούς των τηλεφώνων τους, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να εκραγούν.

Το Ισραήλ μετακινεί στρατό στο Βορρά

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ μετακινεί στρατό στο βορρά μετά τις εκρήξεις γουόκι τόκι και βομβητών στον Λίβανο που φάνηκε να αποδιοργανώνουν τη Χεζμπολάχ, ενισχύοντας τους φόβους για κλιμάκωση στα σύνορα με το Λίβανο και τον κίνδυνο ολοκληρωτικής περιφερειακής σύγκρουσης, όπως αναφέρει το BBC. «Ανοίγουμε μια νέα φάση στον πόλεμο. Απαιτεί θάρρος, αποφασιστικότητα και επιμονή από εμάς», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, από τη βάση της πολεμικής αεροπορίας. Την Πέμπτη (19/9) το απόγευμα (17:00) αναμένεται διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Νασράλα

Αναφερόμενος στο μέτωπο με τη Χεζμπολάχ, ο Γκάλαντ υπογράμμισε ότι το «κέντρο βάρους» του πολέμου «μετακινείται στα βόρεια», δήλωσε, αναφερόμενος στο μέτωπο με τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ. «Δεν ξεχάσαμε τους ομήρους (σ.σ. που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας) και δεν ξεχάσαμε τις αποστολές μας στα νότια», είπε ο Γκάλαντ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του. «Μας υποχρεώνει το καθήκον και διεξάγουμε αυτά τα έργα ταυτόχρονα» στον βορρά και στον νότο, πρόσθεσε. «Το καθήκον μας είναι σαφές: να διασφαλίσουμε ότι οι κάτοικοι του βορρά θα επιστρέψουν στα σπίτια τους σώοι και ασφαλείς», κατέληξε.

Σύμφωνα με το BBC η 98η Μεραρχία των IDF μετακινήθηκε ήδη στο βόρειο Ισραήλ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι κατηγόρησε το Ισραήλ ότι εξωθεί τη Μέση Ανατολή στα πρόθυρα ενός περιφερειακού πολέμου ενορχηστρώνοντας μια επικίνδυνη κλιμάκωση σε πολλά μέτωπα. Οι ΗΠΑ, οι οποίες αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη στις εκρήξεις, δήλωσαν ότι επιδιώκουν μέσω διπλωματίας να αποτρέψουν κλιμάκωση της σύγκρουσης. Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι το Ισραήλ είχε αναφέρει στην Ουάσιγκτον την Τρίτη ότι επρόκειτο «να κάνει κάτι στο Λίβανο», χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες. Η ίδια η επιχείρηση αποτέλεσε έκπληξη για την Ουάσινγκτον, δήλωσε ο αξιωματούχος. 

Αεροπορικές επιδρομές

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη και πυροβολικό έπληξαν πολλαπλούς στόχους στον νότιο Λίβανο στη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου ο ισραηλινός στρατός, εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων μετά τη μαζική επίθεση σε συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ αυτήν την εβδομάδα.

Ο στρατός ανέφερε ότι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν στόχους της Χεζμπολάχ στις κοινότητες Σιχίν, Ταγίμπε, Μπλίντα, Μέις ελ Τζάμπαλ, Αϊταρούν και Κφαρκέλα στον νότιο Λίβανο, καθώς και εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων της Χεζμπολάχ στην περιοχή της Χιάμ.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ορισμένοι Ισραηλινοί πολίτες τραυματίστηκαν από αντιαρματικά πυραυλικά πυρά που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο όμως δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

Τα πιο πρόσφατα ισραηλινά πλήγματα σημειώνονται σε μια περίοδο αυξανόμενης ανησυχίας σχετικά με μια κλιμάκωση στη σύγκρουση στα σύνορα με τον νότιο Λίβανο, όπου ισραηλινές δυνάμεις ανταλλάσσουν πυρά με την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ εδώ και μήνες.

 Νέες επιθέσεις της Χεζμπολάχ με drone

Λίγες ώρες μετά την εκτόξευση αντιαρματικών ρουκετών στην Άνω Γαλιλαία στο βόρειο Ισραήλ, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε drones με εκρηκτικά, το μεσημέρι της Πέμπτης (19.9.24).

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), ένα από τα drone με εκρηκτικά που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ έπληξε την κοινότητα Γιάρα στη Δυτική Γαλιλαία στο βόρειο Ισραήλ. Υπάρχουν αναφορές για αρκετούς τραυματίες.

Επίσης, επιθέσεις με drones σημειώθηκαν, σύμφωνα με τις IDF, στην κοινότητα Μπέιν Χιλέλ κοντά στην πόλη Κιριάτ Σιμόνα, στο βόρειο Ισραήλ.

Όπως αναφέρει ο ισραηλινός στρατός, από την επίθεση με τα drones στο Μπέιν Χιλέλ προκλήθηκαν φωτιές αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση της Χεζμπολάχ με αντιαρματικές ρουκέτες στην Άνω Γαλιλαία, στην πρώτη επιχείρηση της σιιτικής οργάνωσης μετά από τις εκρήξεις βομβητών και walkie talkie στον Λίβανο, όπου έχασαν τη ζωή τους 32 μέλη της.

Σχετικά Άρθρα