Βρετανία και… ΜΜΕ πιέζουν για χρήση δυτικών πυραύλων σε ρωσικό έδαφος-Γιατί δεν βιάζονται οι ΗΠΑ

 Βρετανία και… ΜΜΕ πιέζουν για χρήση δυτικών πυραύλων σε ρωσικό έδαφος-Γιατί δεν βιάζονται οι ΗΠΑ

Η Ουκρανία απαιτεί από τη Δύση να άρει την απαγόρευση της χρήσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει λύση σε αυτό, κάτι που επιβεβαιώθηκε επίσημα τη Δευτέρα για πρώτη φορά από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Tο Ηνωμένο Βασίλειο, από την άλλη πλευρά, λέει ότι δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει το Storm Shadow εναντίον στόχων στη Ρωσία χωρίς τη συγκατάθεση των ΗΠΑ.

Του Σπύρου Σιδέρη

Οι Times ισχυρίζονται ότι ο Ζελένσκι «παρακάλεσε» το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ να ξεπεράσουν τον «φόβο» τους και να δείξουν «αποφασιστικότητα» στο θέμα, αλλά το Λονδίνο δεν θα «ενεργήσει μόνο του».

Ο λόγος; Τα αμερικανικά συστήματα καθοδήγησης που είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη στόχων. «Η κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι ΗΠΑ είναι πιθανό να δώσουν το πράσινο φως στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αν και υπάρχει διχασμός στην κυβέρνηση Μπάιντεν [για το θέμα]», ανέφερε το δημοσίευμα.

  • Την ίδια στιγμή, ο βρετανικός Τύπος ασκεί ήδη κριτική στον Λευκό Οίκο και τον κατηγορεί ότι φοβάται τη Ρωσία και θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις μαζί της.

Οι ΗΠΑ δεν βιάζονται να δώσουν στην Ουκρανία άδεια για πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της Ρωσίας και «αλλάζουν συνεχώς τους λόγους της άρνησής τους», γράφει το βρετανικό περιοδικό The Economist. Το δημοσίευμα αναφέρει δύο λόγους για τους οποίους, κατά τη γνώμη του, συμβαίνει αυτό.

  • Πρώτον, Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τη μελλοντική «επανεκκίνηση» των σχέσεων με τη Μόσχα.
  • Δεύτερον, ο Μπάιντεν έχει «φόβο για τη ρωσική κλιμάκωση».

Πολεμώντας με αυτή την άποψη, το περιοδικό γράφει ότι πολλές από τις «κόκκινες γραμμές» του Πούτιν έχουν ήδη ξεπεραστεί χωρίς συνέπειες για τη Δύση. Παράλληλα, το ίδιο το δημοσίευμα δεν αποκλείει ότι αυτή τη φορά η απάντηση της Ρωσίας θα μπορούσε να είναι η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.

«Σε μια ακραία περίπτωση, η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί εντελώς. Αλλά θα είχε τρομερές συνέπειες, και δεν είναι σαφές πώς μια αλλαγή στην πολιτική στόχευσης των ΗΠΑ θα ωθούσε την κατάσταση σε αυτό το όριο», αναφέρει το άρθρο, υπονοώντας προφανώς ότι ούτε η ίδια η Μόσχα επιθυμεί έναν πυρηνικό πόλεμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι η Δύση στο σύνολό της είναι διχασμένη στο θέμα του πολέμου και της ειρήνης. Ως εκ τούτου, συζητούν ήδη το ενδεχόμενο ενός διαπραγματευτικού τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία το επόμενο έτος.

  • Το Κίεβο έχει τον τελευταίο λόγο. Οι σύμμαχοί του δεν το πιέζουν με τέτοιες εκκλήσεις, αλλά συζητούν το ενδεχόμενο «να βγούμε από την πορεία». Αν και τόσο ο Ζελένσκι όσο και η Ρωσία δεν έχουν μέχρι στιγμής επιδείξει ετοιμότητα για κάτι τέτοιο.

«Το βασικό αίνιγμα είναι πώς θα διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία δεν θα είναι ευάλωτη σε μια μελλοντική ρωσική επίθεση, αλλά και ότι η Δύση δεν θα παρασυρθεί σε άμεση σύγκρουση με το Κρεμλίνο. Η Ουκρανία θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά η Συμμαχία έχει «ανησυχίες».

Ορισμένοι σύμμαχοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να επιτύχει μια συμφωνία μεταξύ των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου και της ορκωμοσίας ενός νέου προέδρου τον Ιανουάριο, όταν ο Μπάιντεν θα έχει «λυμένα τα χέρια του». Όμως ο Ζελένσκι θα βρει «πολιτικά δύσκολο» να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία που θα περιλαμβάνει εδαφικές παραχωρήσεις.

Το Bloomberg γράφει επίσης για τη διάσταση απόψεων στη Δύση μεταξύ εκείνων που τάσσονται υπέρ της αύξησης της στρατιωτικής βοήθειας και εκείνων που τάσσονται υπέρ της ειρήνης. Αυτή η ομάδα φοβάται την κλιμάκωση και τις απειλές του Πούτιν και τείνει προς τις διαπραγματεύσεις, αλλά η πρώτη θέλει περισσότερες παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία και είναι κατά της διπλωματίας προς το παρόν. Αυτό περιπλέκει και την επεξεργασία μιας ενιαίας θέσης, γράφει το πρακτορείο.

  • Παράλληλα, η ουκρανική αντιπολίτευση πιστεύει ότι ο Ζελένσκι θέλει απλώς να σταματήσει τον πόλεμο και ότι παρουσιάζει επίτηδες το «σχέδιο νίκης» του στην Ουάσιγκτον, ώστε να λάβει απόρριψη και στη συνέχεια να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Την άποψη αυτή εξέφρασε ο πρώην γενικός εισαγγελέας Γιούρι Λουτσένκο. Σύμφωνα με τον Λουτσένκο, αυτός είναι ο λόγος που οι ουκρανικές αρχές ρίχνουν συνεχώς την ευθύνη για την κατάσταση στο μέτωπο στους συμμάχους.

«Ολόκληρη η μηχανή προπαγάνδας του Γραφείου του Προέδρου σφυρηλατεί συνεχώς στα κεφάλια των Ουκρανών ότι έχουμε προβλήματα μόνο επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να μας δώσουν άδεια για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Jassm, Atacms, Storm shadow / Scalp», έγραψε ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας προσθέτοντας ότι «αυτό είναι ένα ψέμα που δεν θα οδηγήσει στη νίκη».

Σχετικά Άρθρα