Τραγωδία στο φαράγγι της Σαμαριάς-Νεκρή τουρίστρια από πτώση βράχου- Απεγκλωβίστηκαν 32 άτομα

 Τραγωδία στο φαράγγι της Σαμαριάς-Νεκρή τουρίστρια από πτώση βράχου- Απεγκλωβίστηκαν 32 άτομα

Τραγωδία φαράγγι της Σαμαριάς! Μια γυναίκα πεζοπόρος, επισκέπτρια του φαραγγιού έχασε τη ζωή της από πτώση βράχου, ως αποτέλεσμα της ισχυρής νεροποντής που εκδηλώθηκε σήμερα στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, η γυναίκα τραυματίστηκε στην κνήμη και έχασε τη ζωή της από ακατάσχετη αιμορραγία. Στο σημείο έσπευσε άλλος περιπατητής, γιατρός, όμως, παρά τις προσπάθειές του, δεν κατάφερε να σταματήσει την αιμορραγία και η γυναίκα, που κατά τις έως τώρα πληροφορίες είναι Γερμανίδα, κατέληξε. Κινητοποιήθηκε ελικόπτερο για τη διακομιδή της.

Στο σημείο έσπευσε άμεσα η ΕΜΑΚ και άλλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπως και δυνάμεις από τα Σφακιά απεγκλωβίζοντας 16 περιπατητές που δεν μπορούσαν να προχωρήσουν αφού λόγω της κατολίσθησης η διέλευση από το σημείο του τραγικού συμβάντος έχει διακοπεί. Η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της στην Αγία Ρούμελη, ενώ για τη διακομιδή της κινητοποιήθηκε και ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μιλώντας στο MEGA, ο υπεύθυνος εργαζομένων Δρυμού, Αλκιβιάδης Πενταράκης, δήλωσε: “σήμερα μετά τη 1.30 έγινε μία ισχυρή νεροποντή με αποτέλεσμα μία πέτρα να πέσει, η πέτρα χτύπησε ένα δέντρο και ένα κομμάτι της πέτρας χτύπησε μία Γερμανίδα τουρίστρια 35 ετών και της έκοψε τον μηρόΠαρά τις προσπάθειες ενός γιατρού τουρίστα που ήταν στο φαράγγι, η γυναίκα κατέληξε από αιμορραγία. Το περιστατικό έγινε λόγω της βροχής.

Όπως αναφέρεται, είχε δοθεί πρόβλεψη από το Αστεροσκοπείο για ήπια βροχή. Σημειώθηκε, όμως, μπουρίνι.

Παράλληλα, 32 περιπατητές είχαν εγκλωβιστεί νωρίτερα μέσα στο φαράγγι, λόγω των βράχων, που είχαν αποκλείσει τις διόδους. Πλέον, προωθούνται στην Αγία Ρουμέλη και θα μεταφερθούν με καραβάκι στα Σφακιά. Από αυτούς εξαιρούνται δυο, οι οποίοι είναι επίσης ασφαλείς αλλά θα μείνουν για απόψε με δίκη τους θέληση στο φυλάκιο της Πυροσβεστικης που βρίσκεται εντός του φαραγγιού (στην περιοχή του χωριού Σαμαριά). Αυτό, γιατί βρίσκονταν πιο πίσω από τους υπόλοιπους και δεν θέλησαν να προχωρήσουν και να διακινδυνεύσουν οτιδήποτε για σήμερα.

Δυνάμεις της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ από Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο επιχειρούν στο σημείο για τη διάσωση των εγκλωβισμένων. Εκεί κατευθύνεται και ελικόπτερο. Σήμερα, στο φαράγγι της Σαμαριάς βρέθηκαν περίπου 1.100 επισκέπτες.

Η ανακοίνωση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής:

Σήμερα, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, στο Φαράγγι της Σαμαριάς, σημειώθηκαν κατολισθήσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό μίας επισκέπτριας. Από το σύνολο των 1.074 επισκεπτών δεν καταγράφηκαν άλλοι σοβαροί τραυματισμοί.

 Μέχρι και τις 16:55 εξήλθε το σύνολο των επισκεπτών, εκτός δύο ατόμων, που συνοδεύονται εποπτευόμενα προς την έξοδο Ξυλόσκαλο, ενώ 10 άτομα φιλοξενούνται, προσωρινά, στο χωριό της Σαμαριάς.Ομάδες από την Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) και της Πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή.

Το φαράγγι θα παραμείνει κλειστό για προληπτικούς λόγους, έως ότου πραγματοποιηθεί αυτοψία από εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και από ομάδα γεωλόγων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών“.

Σχετικά Άρθρα