Μυστική μονάδα 8200:Ποιοι κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις του Ισραήλ στο Λίβανο- Ο τρόπος δράσης

 Μυστική μονάδα 8200:Ποιοι κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις του Ισραήλ στο Λίβανο- Ο τρόπος δράσης

Η μαζική επίθεση με βομβητές κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο έχει επικεντρώσει την προσοχή στη μυστική Μονάδα 8200 του Ισραήλ. Αυτή η μονάδα πληροφοριών του ισραηλινού στρατού, όπως αναφέρουν δυτικές πηγές ασφαλείας, φέρεται να συμμετείχε στον σχεδιασμό της επιχείρησης. Σύμφωνα με ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου και μια άλλη πηγή που μίλησαν στο Reuters, η Μοσάντ ήταν υπεύθυνη για μια περίπλοκη επιχείρηση που περιλάμβανε την εγκατάσταση μικρής ποσότητας εκρηκτικών σε 5.000 βομβητές που παρήγγειλε η Χεζμπολάχ.

Παράλληλα, δυτική πηγή ασφαλείας ανέφερε ότι η Μονάδα 8200, μια στρατιωτική μονάδα του Ισραήλ που δεν ανήκει στην υπηρεσία κατασκοπείας, συμμετείχε στο στάδιο ανάπτυξης της επιχείρησης κατά της Χεζμπολάχ, η οποία ήταν σε εξέλιξη για πάνω από έναν χρόνο.

Η πηγή είπε ότι η Μονάδα 8200 συμμετείχε στην τεχνική πλευρά της δοκιμής για το πώς θα μπορούσαν να εισάγουν εκρηκτικό υλικό στη διαδικασία κατασκευής. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το γραφείο του πρωθυπουργού που έχει την επίβλεψη της Μοσάντ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Ο Yossi Kuperwasser, πρώην αξιωματούχος των στρατιωτικών πληροφοριών και τώρα διευθυντής ερευνών στο Ισραηλινό Φόρουμ Άμυνας και Ασφάλειας, είπε ότι δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση ότι η μονάδα στρατιωτικών πληροφοριών εμπλέκεται στην επίθεση.

Ωστόσο, είπε ότι τα μέλη της 8200 ήταν μερικά από τα καλύτερα και λαμπρότερα στελέχη του ισραηλινού στρατού, που υπηρετούσαν σε μια μονάδα στο επίκεντρο των αμυντικών δυνατοτήτων του Ισραήλ. «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι τεράστιες, πολύ απαιτητικές και χρειαζόμαστε τους καλύτερους ανθρώπους για να εμπλακούν σε αυτό», είπε.

Η μονάδα – και η λεγεώνα νεαρών, επιλεγμένων στρατιωτών της – αναπτύσσει και χειρίζεται εργαλεία συλλογής πληροφοριών και συχνά παρομοιάζεται με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Σε μια σπάνια δημόσια δήλωση σχετικά με τις δραστηριότητες της μονάδας, ο IDF είπε το 2018 ότι βοήθησε στην αποτροπή αεροπορικής επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους σε δυτική χώρα. Εκείνη την εποχή, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις της μονάδας εκτείνονταν από τη συλλογή πληροφοριών και την άμυνα στον κυβερνοχώρο έως τις «τεχνολογικές επιθέσεις».

Ενώ το Ισραήλ δεν επιβεβαίωσε ποτέ τη συμμετοχή του, η Μονάδα 8200 αναφέρθηκε ότι συμμετείχε στην επίθεση Stuxnet, ενός ιού που είχε εμποδίσει το ιρανικό πρόγραμμα εμπλουτισμού πυρηνικών καθώς και σε μια σειρά άλλων επιχειρήσεων υψηλού προφίλ εκτός του Ισραήλ.

Η μονάδα είναι ουσιαστικά το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης του Ισραήλ, και όπως και το υπόλοιπο κατεστημένο άμυνας και ασφάλειας, επωμίστηκε μέρος της ευθύνης για την αποτυχία εντοπισμού της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Ο διοικητής της την περασμένη εβδομάδα είπε ότι παραιτείται. Στην επιστολή παραίτησής του που μεταδόθηκε από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης είπε ότι δεν είχε εκπληρώσει την αποστολή του.

Ο τρόπος λειτουργίας και η οργάνωση της μονάδας 8200

Η Μονάδα είναι διάσημη για την εργασιακή κουλτούρα που δίνει έμφαση στην εξωγενή σκέψη για την αντιμετώπιση ζητημάτων που προηγουμένως δεν είχαν αντιμετωπιστεί. Αυτό βοήθησε ορισμένους απόφοιτους να χτίσουν τον τομέα υψηλής τεχνολογίας του Ισραήλ και μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του.

Η μονάδα 8200 στρατολογεί ταλέντα πληροφορικής αμέσως μόλις τα άτομα αυτά τελειώσουν το λύκειο εκπαιδεύοντας τους σε διάφορους τομείς. Κάποιοι γίνονται προγραμματιστές, κάποιοι μηχανικοί, κάποιοι ειδικοί στην υποστήριξη ιστοτόπων και κάποιοι γίνονται κυβερνο-μαχητές (cyber warriors) οι οποίοι είναι στην ουσία χάκερ που εκτελούν αποστολές πρόκλησης ζημιών σε ηλεκτρονικά δίκτυα αντιπάλων ή αποστολές ηλεκτρονικής κατασκοπίας. Η εκπαίδευση στη MAMRAM είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε τα μέλη της να ολοκληρώνουν πτυχιακού επιπέδου σπουδές που υπό κανονικές συνθήκες χρειάζονταν τρία έτη σε πανεπιστήμιο σε μόλις έξι μήνες.

Πέρα από τις τεχνολογικές γνώσεις η μονάδα 8200 καλλιεργεί μια κουλτούρα ομαδικής εργασίας, ηγεσίας και επίλυσης προβλημάτων που είναι απαραίτητη ώστε οι φοιτητές να μπορούν στη συνέχεια να αναλάβουν αμέσως δράση και να ξεχωρίσουν γρήγορα είτε σε στρατιωτικές μονάδες, είτε στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι όποτε φυσικά χρειαστεί θα υποστηρίζουν τον στρατό.

Στη μονάδα 8200 δεν υπάρχουν διακρίσεις και δίνονται ίσες ευκαιρίες σε άνδρες και γυναίκες για την τεχνολογική επιμόρφωση τους όσο και την ανέλιξη τους στην μονάδα αλλά και στη συνέχεια έξω από αυτή. Αν και πολυπληθής η μονάδα ήταν μυστική μέχρι πριν από μια δεκαετία αλλά το 2017 περισσότεροι από οκτώ χιλιάδες απόφοιτοι αποφάσισαν να κάνουν μαζικά μια έξοδο προς τον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα να γίνει γνωστή ή ύπαρξη της μονάδας χωρίς φυσικά να αποκαλυφθούν πολλές λεπτομέρειες για την λειτουργία της.

Σχετικά Άρθρα